Ny dator som server/htpc/bruksburk, RAID5 ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Ny dator som server/htpc/bruksburk, RAID5 ?

Hejsan!
Dagens setup är, en server med gamla WHS. Ett antal klienter som använder servern. I servern sitter en Celeron E3300 dual core, 2,6 ghz tror jag, samt 5 HDD i ett jättechassi. Den känns lite trög och jag tror att den får svårt att klara flera 1080p strömmar. Jag behöver även mer cpu kraft för att klara av att transcoda.

Antingen så skaffar jag en NAS, och använder den som filserver och en klientdator som transcodar/bruksburk även till andra klienter. Detta är det "dyra" alternativet.
Jag har inte tid/kunskap att göra en egen Linux NAS lösning. Så det behöver vara en relativt färdig server lösning.

Eller så kapar jag ett led och bygger en server/bruksburk. Hur skulle det funka att köra windows7 på ssd. Hårdvaruraid på 4-5 mekaniska hd i samma burk, samt extern backup (det behöver jag ju oavsett om jag väljer en NAS + klientburk). Jag har förstått att hårdvaruraid på billiga mitx moderkort skall vara slöa, men jag har ingen känsla för vad det betyder.

Jag vill gärna ha mina hårddiskar som en enhet, som WHS ger mig idag. Det är riktigt bra hanteringsmässigt.
Ett sista alternativ är ju att behålla min WHS server och bara köra den som filserver, och ha en klientdator som transcodar. Frågan är om det är tillräckligt bra throughput på min befintliga jätteklump.

Kan nån ge mig lite synunkter för/emot.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2005

Problemet med inbyggt HW RAID är att det oftast är hybrid RAID vilket i min erfarenhet inte är lika stabilt som hård eller ren mjukvaru RAID.

Nu blir det kanske lite svårt då sockeln är gammal med vad tror du om en bättre prolle och ev ett bättre nätverkskort till den existerande maskinen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Idén är inte så tokig. Har inte kikat så mycket efter Socket 775 beg. prollar. Nätverkskortet är ingen flaskhals tror jag, det är 1 gbit.