Delat internet med Zyxel-router

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011

Delat internet med Zyxel-router

Hej forum! Jag ville egentligen inte vara lat och be om en step by step på forum men nu har jag verkligen försökt konfigurera hemnätverket för internetdelning men det vägrar fullständigt.

Problembild:

Zyxel P-660H-D1 modem som ej går att nå för konfigurering (DHCP ej aktiverat). Det jag kunnat få fram är att det troligen rör sig om kackig firmware men hur uppdaterar jag den om det inte går att nå modemet? Ipconfig kastar inte tillbaka en IP-adress under rubriken Standard-gateway utan en lång radda nuffror 2002:58ce:d981... etc

Någon som har erfarenhet av detta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2006

Släng Zyxel-routern till att börja med och skaffa en riktig router och ett separat modem

Dator: https://www.inet.se/kundvagn/bild/9823049/
Server: 2x HP ProLiant Microserver Gen8, 16GB/st, ESXi 6.0
NAS: Synology DS413 4st 3TB | QNAP TS-879 Pro 8st 2TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av MrBrunX:

Hej forum! Jag ville egentligen inte vara lat och be om en step by step på forum men nu har jag verkligen försökt konfigurera hemnätverket för internetdelning men det vägrar fullständigt.

Problembild:

Zyxel P-660H-D1 modem som ej går att nå för konfigurering (DHCP ej aktiverat). Det jag kunnat få fram är att det troligen rör sig om kackig firmware men hur uppdaterar jag den om det inte går att nå modemet? Ipconfig kastar inte tillbaka en IP-adress under rubriken Standard-gateway utan en lång radda nuffror 2002:58ce:d981... etc

Någon som har erfarenhet av detta?

Är det ett modem som medföljer ifrån någon IT leverantör eller är det något som du har handlat själv?

För någon vecka sen så skulle jag grotta med en Zyxel som följde med ifrån en ISP, då hade dom egen
firmware och hade begränsningar i routern så max det du kunde vara var "user" och inte admin över
den modem/router. Så alla funktioner fanns inte.

Kan vara samma sak för dig?

// Freddan

Äger en sån där PC sak men en KNAPP på?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huskvarna
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av MrBrunX:

Hej forum! Jag ville egentligen inte vara lat och be om en step by step på forum men nu har jag verkligen försökt konfigurera hemnätverket för internetdelning men det vägrar fullständigt.

Problembild:

Zyxel P-660H-D1 modem som ej går att nå för konfigurering (DHCP ej aktiverat). Det jag kunnat få fram är att det troligen rör sig om kackig firmware men hur uppdaterar jag den om det inte går att nå modemet? Ipconfig kastar inte tillbaka en IP-adress under rubriken Standard-gateway utan en lång radda nuffror 2002:58ce:d981... etc

Någon som har erfarenhet av detta?

Ställ in ip adress manuellt på ditt nätverkskort så borde du kunna komma åt modemet för att sedan slå på DHCP.

IP: 192.168.1.10
Nätmask: 255.255.255.0

i7 6700k @ 4.6GHz | NH-U12S | ASUS Maximus VIII Gene | EVGA 1080 FTW | 16GB Corsair Vengeance 3000MHz | Samsung 850 Evo M.2 250GB, 840 250GB, 840 EVO 120GB | 2x2TB | Silverstone TJ08B-E | QX2710 | U2412M | AW2310 | Filco Majestouch MX Brown TKL | Logitech G403

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av era909:

Ställ in ip adress manuellt på ditt nätverkskort så borde du kunna komma åt modemet för att sedan slå på DHCP.

IP: 192.168.1.10
Nätmask: 255.255.255.0

Detta provades men fungerade tyvärr inte. Matade in detta i IPV4-protokollet. Man behöver så vitt jag minns inte mata in något under Standard Gateway? Saken är som sådan att när jag kör automatiskt IP kan jag pinga modemet (med ip 88.206.xxx.x) som hämtades från ipconfig under "Standard Gateway" men IPet som anges i användsmanualen (192.168.1.1) fungerar ej men när jag kör en angiven IP-adress som du föreslog kastar ping-kommandot bara tillbaka "General failure". Kan det vara någon inställning på någon av datorerna som gör att det blir en IP-konflikt när vi försöker dela? Det har fungerat tidigare. Detta är skumt som fasen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huskvarna
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av MrBrunX:

Detta provades men fungerade tyvärr inte. Matade in detta i IPV4-protokollet. Man behöver så vitt jag minns inte mata in något under Standard Gateway? Saken är som sådan att när jag kör automatiskt IP kan jag pinga modemet (med ip 88.206.xxx.x) som hämtades från ipconfig under "Standard Gateway" men IPet som anges i användsmanualen (192.168.1.1) fungerar ej men när jag kör en angiven IP-adress som du föreslog kastar ping-kommandot bara tillbaka "General failure". Kan det vara någon inställning på någon av datorerna som gör att det blir en IP-konflikt när vi försöker dela? Det har fungerat tidigare. Detta är skumt som fasen.

Vad får du för IP när du kör automatisk IP? Kör ipconfig /all och klistra in resultatet här.

Kan du ansluta till ditt modem med den IP som du pingar (standard gateway)?

Har du provat att återställa modemet till fabriksinställningarna?

i7 6700k @ 4.6GHz | NH-U12S | ASUS Maximus VIII Gene | EVGA 1080 FTW | 16GB Corsair Vengeance 3000MHz | Samsung 850 Evo M.2 250GB, 840 250GB, 840 EVO 120GB | 2x2TB | Silverstone TJ08B-E | QX2710 | U2412M | AW2310 | Filco Majestouch MX Brown TKL | Logitech G403

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av era909:

Vad får du för IP när du kör automatisk IP? Kör ipconfig /all och klistra in resultatet här.

Kan du ansluta till ditt modem med den IP som du pingar (standard gateway)?

Har du provat att återställa modemet till fabriksinställningarna?

Nix, det skumma är att det inte går att ansluta trots att pingen funkar. Har provat att resetta enheten, jepp. Här är loggen:

IP-konfiguration för Windows

Värddatornamn . . . . . . . . . . : xxx
Primärt DNS-suffix. . . . . . . . :
Nodtyp. . . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP-routning aktiverat . . . . . . : Nej
WINS-proxy aktiverat. . . . . . . : Nej

Ethernet-anslutning Anslutning till lokalt nätverk:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 6C-62-6D-DD-A4-05
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Ja
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
Länklokal IPv6-adress . . . . . . : fe80::5ed:44a1:f7a3:5567%11(Standard)
IPv4-adress . . . . . . . . . . . : 88.206.217.129(Standard)
Nätmask . . . . . . . . . . . . . : 255.255.252.0
Lånet erhölls . . . . . . . . . . : den 26 november 2012 15:11:32
Lånet upphör. . . . . . . . . . . : den 26 november 2012 18:11:32
Standard-gateway. . . . . . . . . : 88.206.216.3
DHCP-server . . . . . . . . . . . : 195.49.242.80
IAID för DHCPv6 . . . . . . . . . : 241984109
DUID för DHCPv6-klient. . . . . . : 00-01-00-01-17-07-D2-72-6C-62-6D-DD-A4-05

DNS-servrar . . . . . . . . . . . : 195.49.242.79
195.49.242.54
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Aktiverat

Tunnelanslutning: isatap.{59FB8286-12DF-40DE-AE41-0F22DE91C1EA}:

Tillstånd . . . . . . . . . . . . : Frånkopplad
Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja

Tunnelanslutning: Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
IPv6-adress . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:1cd1:18dc:a731:267e(Stan
dard)
Länklokal IPv6-adress . . . . . . : fe80::1cd1:18dc:a731:267e%12(Standard)
Standard-gateway. . . . . . . . . :
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Inaktiverat

Tunnelanslutning: 6TO4 Adapter:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
IPv6-adress . . . . . . . . . . . : 2002:58ce:d981::58ce:d981(Standard)
Standard-gateway. . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
DNS-servrar . . . . . . . . . . . : 195.49.242.79
195.49.242.54
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Inaktiverat

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huskvarna
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av MrBrunX:

Nix, det skumma är att det inte går att ansluta trots att pingen funkar. Har provat att resetta enheten, jepp. Här är loggen:

IP-konfiguration för Windows

Värddatornamn . . . . . . . . . . : xxx
Primärt DNS-suffix. . . . . . . . :
Nodtyp. . . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP-routning aktiverat . . . . . . : Nej
WINS-proxy aktiverat. . . . . . . : Nej

Ethernet-anslutning Anslutning till lokalt nätverk:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 6C-62-6D-DD-A4-05
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Ja
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
Länklokal IPv6-adress . . . . . . : fe80::5ed:44a1:f7a3:5567%11(Standard)
IPv4-adress . . . . . . . . . . . : 88.206.217.129(Standard)
Nätmask . . . . . . . . . . . . . : 255.255.252.0
Lånet erhölls . . . . . . . . . . : den 26 november 2012 15:11:32
Lånet upphör. . . . . . . . . . . : den 26 november 2012 18:11:32
Standard-gateway. . . . . . . . . : 88.206.216.3
DHCP-server . . . . . . . . . . . : 195.49.242.80
IAID för DHCPv6 . . . . . . . . . : 241984109
DUID för DHCPv6-klient. . . . . . : 00-01-00-01-17-07-D2-72-6C-62-6D-DD-A4-05

DNS-servrar . . . . . . . . . . . : 195.49.242.79
195.49.242.54
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Aktiverat

Tunnelanslutning: isatap.{59FB8286-12DF-40DE-AE41-0F22DE91C1EA}:

Tillstånd . . . . . . . . . . . . : Frånkopplad
Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja

Tunnelanslutning: Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
IPv6-adress . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:1cd1:18dc:a731:267e(Stan
dard)
Länklokal IPv6-adress . . . . . . : fe80::1cd1:18dc:a731:267e%12(Standard)
Standard-gateway. . . . . . . . . :
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Inaktiverat

Tunnelanslutning: 6TO4 Adapter:

Anslutningsspecifika DNS-suffix . :
Beskrivning . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter
Fysisk adress . . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP aktiverat. . . . . . . . . . : Nej
Autokonfiguration aktiverat . . . : Ja
IPv6-adress . . . . . . . . . . . : 2002:58ce:d981::58ce:d981(Standard)
Standard-gateway. . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
DNS-servrar . . . . . . . . . . . : 195.49.242.79
195.49.242.54
NetBIOS över TCP/IP . . . . . . . : Inaktiverat

Det ser ut som ditt modem är bryggat. Förmodligen är den gateway du pingar inte ditt modem utan telias gateway som ditt modem ansluter till.

Prova att sätt din IP till 192.168.2.2 255.255.255.0
Vissa Zyxel modem verkar använda det istället så det kan vara värt att prova iaf. Du borde kunna ansluta till modemet med rätt IP satt, det gäller bara att hitta vilken det är. Du kan även prova 192.168.0.2 och 192.168.100.2 med samma mask om inte den andra funkar.

EDIT: För att förtydliga, med IP 192.168.2.2 provar du att ansluta till 192.168.2.1
med IP 192.168.0.2 provar du att ansluta till 192.168.0.1
med IP 192.168.100.2 provar du att ansluta till 192.168.100.1

i7 6700k @ 4.6GHz | NH-U12S | ASUS Maximus VIII Gene | EVGA 1080 FTW | 16GB Corsair Vengeance 3000MHz | Samsung 850 Evo M.2 250GB, 840 250GB, 840 EVO 120GB | 2x2TB | Silverstone TJ08B-E | QX2710 | U2412M | AW2310 | Filco Majestouch MX Brown TKL | Logitech G403

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av era909:

Det ser ut som ditt modem är bryggat. Förmodligen är den gateway du pingar inte ditt modem utan telias gateway som ditt modem ansluter till.

Prova att sätt din IP till 192.168.2.2 255.255.255.0
Vissa Zyxel modem verkar använda det istället så det kan vara värt att prova iaf. Du borde kunna ansluta till modemet med rätt IP satt, det gäller bara att hitta vilken det är. Du kan även prova 192.168.0.2 och 192.168.100.2 med samma mask om inte den andra funkar.

EDIT: För att förtydliga, med IP 192.168.2.2 provar du att ansluta till 192.168.2.1
med IP 192.168.0.2 provar du att ansluta till 192.168.0.1
med IP 192.168.100.2 provar du att ansluta till 192.168.100.1

Detta fungerade inte heller tyvärr men jag har upptäckt något som kanske kan vara till hjälp. Det går att ansluta och logga in via ftp. Har ingen aning om jag kan få något gjort den vägen eftersom det är en kommandoprompt och jag vill helst komma åt GUIn

http://www.techsweden.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=219409

Jag antar att det han gjort där är en flashning av firmware med en speciell fil som gör om modemet till router. Detta är intressant men tyvärr var download-länken bruten. Kan man göra samma procedur med t.ex. senaste firmwaren från zyxels hemsida? Det blir väl ingen router då men det kan kanske gå att logga in iaf, separat router finns nämligen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011

Det gick att logga in nu! 192.168.1.1 på modemet, 192.168.1.2 på datorn. Nu ska vi bara se om jag kan få DHCPn att fungera :>

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Maj 2011

Är det någon slags extra säkerhetsåtgärd det här med att man inte kan vara uppkopplad mot nätet och komma åt modemet samtidigt? Hur som haver, nu är problemet förmodligen löst. Tack så mycket!