[Utbrutet stickspår från en annan tråd — Här diskuteras ZFS, bit rot och annat - mod]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mats42:

Sen får du inte bita dig fast i frekvens för att mäta prestanda.

En gammal Z390 maskin kan fortfarande sopa bana med en hel datorhall av Splitternya Sun/oracle burkar.
Stordatorer är brutala på batchkörningar eftersom det är vad de är byggda för och på det området så finns det inget som kommer i närheten.

En stordator kan ha 296,000 I/O kanaler och de har många hjälp cpuer som avlastar huvud cpuerna, bl.a. I/O. Såvisst har Stordatorer grym I/O, de är byggda för det. Men deras cpuer suger. Hårt. Kom igen, hur kan IBM misslyckas med sin transistorbudget så kapitalt? De har 5.3GHz och quad core och nästan 300 MB cpu cache, vi pratar inte 12MB cpu cache. Vi pratar en fjärdedels GigaByte cpu cache! Och ändå är en vanlig highend på x86 cpu mer än dubbelt så snabb på halva klockfrekvensen med 24MB cpu cache. Störtlöjligt. Du kan emulera en IBM Mainframe mha "turbohercules" på en kraftig x86 server och uppnå lika mycket cpu prestanda som en mid sized IBM Mainframe. För en bråkdel av kostnaden. Det finns ett skäl att IBM hotat och har stängt ned företaget bakom TurboHercules numera, pga en emulator utmanade en riktig IBM Mainframe. Om emulatorn var för långsam så skulle IBM inte göra sig besväret att stämma en produkt som inte funkar:
http://arstechnica.com/information-technology/2010/04/ibm-bre...

Hur tror du en motsvarande x86 server skulle prestera om man hängde på lika många I/O hjälp cpuer som en Mainframe har? Det som Mainframes har, är RAS. De är otroligt tillförlitliga och kraschar kanske bara 1-2 ggr per decennium. Och de har I/O prestanda, pga alla hjälp cpuer. Men cpu mässigt är de mycket klena. Ingen kör tunga beräkningar på såna, varför? Jo, kassa cpuer.

Permalänk
Medlem

Nä deras CPU:er suger inte för fem öre men du måste först lära dig att inte jämföra Russin med blåvalar vilket är vad du sysslar med just nu.

Sen vill jag veta hur du anser att en X86 är dubbelt så snabb. Varken klockfrekvens eller mipstal är det minsta relevant.
De värden kan man använda för att jämföra inom samma processorfamilj men inte mellan arkitekturer.

Detta då olika arkitekturer kräver helt olika sätt och antal instruktioner för att utföra ett jobb.
Det kvittar liksom om man kan få igen fem gånger fler mips i CPU:n om den operation man ska köra kräver 15 gånger mer instruktioner.
Därför måste man gräva betydligt djupare innan man kan dra några som helst slutsatser om vad som ger vad i prestanda.

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem
Skrivet av marcaz:

Lite bakgrund.
Jag hr efter många HD crasher i början av 2000-talet tagit det säkra före det osäkra.
Så varje gång jag har köpt en Hd så har jag köpt en till för att back-up:a den första. Som ni förstår så blir det dyrt i längden och mkt administrativt jobb att hålla på så här. Nu sitter jag med 6-7 st 2Tb som jag har en dubbel uppsättning av dvs 12-14 st som börjar bli ohanterbart. Så jag skulle vilja göra en raid lösning av för att frigöra lite HD:s Så en Raid5 el 6 hade jag i åtankt. Då till min fundering.
Att köpa en Qnap med 5st HD platser är ju rätt dyrt så ett Raid kort i datorn kanske blir billigare. Mina krav är att jag skall kunna stream BD-iso från den till mediaspelare och att om en disk krashar skall jag kunna ersätta den vilken inte är problem i en Raid 5-6 lösning. Hade ju föredragit en Qnaplösning då den är lite och verkar ha den prestandan som behövs. Däremot priset.. Kanske finns andra ty synology eller vad den heter. Datorer har jag så ett Raidkort kan vara en billigare lösning. Dock vet jag inte om det passar moderkortet. Moderkort från ASUS med en Intel Dual-core CPU. Sen är väl raidkort med okey prestanda inte så billiga heller? Sen säljs det ju beg raidkort på nätet men fan om det pajar? kan man då byta raidkort till ett annat som stöder Raid5 och behålla arrayen? eller rasar hela min setup då för att varje raidkort måste skapa om det. det vore ju riktigt illa.
Så vad har ni för tips och åsikter om det hela?

Dina disk krascher i början av 2000 talet gav dig nyttig lärdom. Tyvärr tenderar vi människor att glömma och det verkar som du har glömt varför du gör det extra jobb du gör.
Hur som helst, kom ihåg att raid egentligen är utvecklat för att ge en dator längre upp tid, inte för att säkerställa data. Man säkrar data genom backup. Om jag satt i din situation, med så där många diskar som ständigt data mässigt uppdateras och skall säkerhetskopieras, hade jag byggt en till dator med identisk uppsättning på diskarna som man kopplar fast då det görs backup och alla sladdar lös när det inte behövs. Således behåller du backup lösningen samtidigt som du får det aningen enklare att göra själva backupen. En annan sak du kan fundera på är att lagra ditt material så att det som som sällan eller aldrig editeras/ändrar lagras på vissa diskar, så behöver du inte ta backup av dem mera än då det gjorts en ändring i datan. Och således minska antalet diskar du behöver hantera när du gör återkommande säkerhetskopieringar.

Vad gäller raid-array överföringar så är det svårt att säga på förhand vilka som fungerar och inte fungerar att flytta. Du bör ju komma ihåg att det kan ta 3 eller flere år för ditt kort att gå sönder. Vad finns det på markanden då mera, och är något av dem kompatibla direkt mot det du har.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saddam:

Har du någonsin märkt att ECC RAM i dina servrar rapporterar att de råkat ut för bitfel i RAM? Sånt händer hela tiden i RAM. Om du inte märkt det, så betyder det inte att du haft tur - det betyder bara att du inte förstått det. T.ex. en server som beter sig märkligt, ett program som kraschar, en fil som blir korrupt etc - mycket sånt kan elimineras om man skyddar sig mot bitröta. MS samlar data efter Windows krascher, och upptäckte att 30% av alla Windows krascher beror på bitfel i RAM - så man skulle kunna få mycket färre Windows krascher om man har ECC RAM.

Har du någon källa på det påståendet, för jag har sett det innan på internet fast då var det 20%.

Permalänk
Medlem

För det första så är det alltså inga windows kracher övershuvudtaget utan hårdvareufel vilket sänker precis vilket OS som helst på X86.
Sen ska vi också komm ihåg att i Error reporting systemet så får man in allt. Jag har aldrig sett en rapport på just riktiga servarar.
Bara för att en finnig kinesisk tonåring överklockar en piratkopia av en P4 till 5 ghz och lägger in Server OS på den så blir det liksom inte riktigt samma kvalitet på det hela som en HP eller IBM.

Som kuriosa kan jag påpeka att det som sänker flest Windowsmaskiner är antivirusprogrammen. Sen ligger även Nvidia och Creatives drivers rätt bra till.

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415