Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bålsta
Registrerad
Okt 2011

Överhettad CPU

Hejsan!

För några dagar sedan så dammsög jag min dator då den var väldigt dammig, när jag startat den efteråt så har CPUn alltid blivit 97 grader varm direkt. Får upp "moderkorts skärmen", sedan så visas en "error" skärm som säger att CPUn är överhettad. Jag går in i BIOS och kollar, processorn ska inte vara inställd på att överklockas eller något. När jag har googlat fanns det en tråd här på forumet där någon haft samma problem, men det fixades när han hade satt på CPU- fläkten ordentligt, vilket jag också har gjort, sitter som den ska. Får ändå samma problem. Har även satt på ny kylpasta. Den blir ändå aldrig svalare än 97 grader.

Någon som vet vad som kan vara fel? Vill ni ha bilder på någonting i BIOS eller liknande så säger ni bara till.
Har Intel Core i5 2500K och Asus P8P67pro moderkort.

Tack <3

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Ett tänkbart problem är det faktum att du dammsugit din dator vilket är någon man aldrig ska göra.

Men mest troligt är att kylaren inte sitter som den ska eller att fläkten inte snurrar ordentligt (du har inte råkat dra ur fläktsladden när du dammsugit?).

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Jun 2011

först och främst så ska du aldrig dammsuga datorn, sen så är det troligtsvis kylaren som sitter fel / något fuffens med fläkten eller så är det så enkelt att sensorerna har gått åt pipsvängen.

Case - Silverstone Raven Rv03 → Mobo - Asus P8P67 Pro rev b3
CPU - i7 2600k @ 4,5 ghz → Corsair H70
PSU - Corsair AX850+ → RAM - x4 4gb Xms3
GPU - Gtx 580 →

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Aug 2011

Låter som att du antingen har fettat ner processorn eller kylaren ordentliggt så det inte finns någon kylförmåga eller så har du inte satt dit kylaren ordentliggt. T.ex. glömt att spänna ena skruven eller något. Vad har du för kylare? SNurrar fläkten till kylaren?

Sedan finns alltid möjligheten att du tagit sönder något och att processorn övervoltas så pass mycket att den blir svinigt varm.

[CENTER]Hell awaits you

[/CENTER]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bålsta
Registrerad
Okt 2011

Använder standard fläkten, som ska bytas ut snart.
Processorn får inte mer ström än vad som ska ges.
Att den är nedfettad tror jag knappast, då jag inte rört den med fingrar och torkade bort gammal kylpasta med kaffefilter. Så den är ren.
Att fläkten sitter helt som den ska är jag 100% säker på att den gör, då man inte kan få upp den på något hörn utan att skruva loss.
Tack för hjälpen i alla fall, men fortsätt spamma på saker som kan hjälpa

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Töreboda
Registrerad
Aug 2009

Satte du dit ny kylpasta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2002

Använder du samma program för att kolla tempen före och efter din städning?

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
> FD Define R2 | Win10Pro | i5-2500K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | AXR9 280X 3GBD5-T2DHE/OC | Samsung 830 | Intel X25-M G2 | AX750 | AOC G2460PQU | Dell 1908FP |> Raspberry Pi 2 | Osmc |> OnePlusOne |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Aug 2011

Är du helt säker på att den får rätt voltstyrka? Det kan nämligen stå helt felt i BIOS när ett sånt här fel har inträffat.

Men gissar på att du kollar tempen i BIOS. Kan du känna på kylaren. Är den varm när datorn är igång?

[CENTER]Hell awaits you

[/CENTER]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010

en billig lösning ifall du har kylpasta är att montera om den igen och verkligen trycka ner två st diagonalt för att se att de sitter det ska inte gå och röra på kylaren alls och det ska klicka när du tryckt ner den ordentligt
(du har tagit bort skyddet på moderkortet antar jag (liten plastbit som täcker för cpu socketen efter att man dragit upp bygeln kommer alltid med till 1155 moderkort )

ifall du har 300 kr liggandes så kan du ju köpa denna http://www.inet.se/produkt/5321761/arctic-freezer-13 den kyler den då utan problem ^^
testa även och stänga av fläktstyrningen för cpu kylaren. antar förresten att du gjorde en liten prick och inte smetade ut allt bara för att täcka det innan du satte dit kylaren på nytt ? sitter det någon plast på kylaren just nu på undersidan tar du bort den också ifall du gjort något sånt misstag heh...

rengör även med att sudda på både cpu och kylaren när du rengör btw det hjälper lite för eventuella avlagringar som pastan lämnar kvar (blir lite efter gummit men det rensas bort väldigt lätt med lite putsning :3)
fläkten är ikopplad också förresten ?
testa gör reset bios settings to deafult och se vad som händerm ed cpu temperaturen...

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.