Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006

3770k går varm?

har precis byggt ihop min nya dator, har en 3770k med en H100i monterad.
Utan OC så går processorn upp mot 70-75 grader i laod.
Tycker det låter väldigt högt, någon som har tips/råd på vad som är fel och behöver åtgärdas?

Står även i ASUS AI Suite II att vcoren droppar ner till under 1. Det som jag förstått är att den inte ska sjunka så lågt eftersom programmet även varnar för det.

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2008

Ja det skulle jag säga är varmt, den skulle oklockat med en H100 ligga under 60c oklockat tycker jag. Kolla ifall kylaren sitter som den ska.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Karlstad
Registrerad
Nov 2009

Byt kylpasta om den är gammal

Corsair Obsidian 750D | ASUS X99 RAMPAGE V EXTREME | Intel i7 5960X | Corsair Platinum 64GB 2666Mhz | Asus GeForce GTX 980 4GB SLI | Intel 530 240GB X4 RAID 0 | Corsair AX1500i | Samsung Galaxy S4  iPhone 6 64GB | MacBook Air 13'' | iPad Mini | MacBook Pro Retina|

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Värmland
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av timson:

har precis byggt ihop min nya dator, har en 3770k med en H100i monterad.
Utan OC så går processorn upp mot 70-75 grader i laod.
Tycker det låter väldigt högt, någon som har tips/råd på vad som är fel och behöver åtgärdas?

Står även i ASUS AI Suite II att vcoren droppar ner till under 1. Det som jag förstått är att den inte ska sjunka så lågt eftersom programmet även varnar för det.

Det kan bli fel i vcore läsningen om du har mer än 1 program på datorn som läser av vcore samtidigt, typ HWMonitor.
Jag provade AI Suite när jag köpte mitt moderkort och om jag hade HWMonitor igång samtidigt droppade vcore till 0, 12V linan till 0 etc.

| Corsair 650D | Intel Core i7 2600K | Custom Water Cooling | 16GB G.Skill Ripjaws X | Be Quiet! E9 680W 80+ Gold |

| ASUS P8P67 Deluxe | <Tillfälligt 660 Ti> | 2x Samsung 850 Pro 256GB | WD Caviar Black 1TB + 2TB |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

har du verkligen skruvat tumskruvarna till pumpen i botten?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Sep 2010

Har du tagit förmycket Kylpasta vid montering av kylare.

Min dator
"Delid" I7 4790K@4.8Ghz 1.390v adaptiv volt + 16GB Gskill TridentX cl 9 2400mhz Vattenkylning EK-Supremacy naked Ivy mount. SLI 2xEvga GTX 980 Ti 6GB SC+ ACX 2.0 [Evga supernova P2 1000w]Min spel burk Corsair 900D

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hyltebruk
Registrerad
Sep 2007

Prova klocka och se om du får avsevärt högre temps. Ivy bridge blir lätt varma

Skickades från m.sweclockers.com

Intel i5 3570k @ 4.5 GHz || Asrock Z77 Performance || Dark Rock Pro 2 || PNY+PALIT 670 SLI || Dark Power Pro 10 || Crossover 27" IPS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av Preorded:

Ja det skulle jag säga är varmt, den skulle oklockat med en H100 ligga under 60c oklockat tycker jag. Kolla ifall kylaren sitter som den ska.

Den ligger nu på ca 30 i idle.

Skrivet av Emil_98197:

Byt kylpasta om den är gammal

Den är helt ny, allt i datorn inkl. kylarn är monterat igår.

Skrivet av LeVvE:

Det kan bli fel i vcore läsningen om du har mer än 1 program på datorn som läser av vcore samtidigt, typ HWMonitor.

De program jag har igån är ASUS AI Suite II, Realtemp 3.70 och CorsairLINK2.

Kan man infoga bilder på Realtemps test med Prime95 utan att ladda upp det någon annanstans?

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av Rogga67:

har du verkligen skruvat tumskruvarna till pumpen i botten?

Ska kolla genast.

Skrivet av Gunner357:

Har du tagit förmycket Kylpasta vid montering av kylare.

Den kommer med kylpasta monterad.

Skrivet av Ninotramp:

Prova klocka och se om du får avsevärt högre temps. Ivy bridge blir lätt varma

Skickades från m.sweclockers.com

Vågar jag göra detta när det känns som den redan är varm? Har inte så står koll på övercklockning än. Därför jag började med att kolla hur det såg med temps osv innan jag börjar klocka.

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2013

Har exakt samma temps som du med min 3770k och h100i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2007

Jag misstänker att det är kylaren som är felmonterad, de temps du har får jag med rejäl oc till 4.8ghz@1.4v med min 2500K och H60.
Testa att montera om annars så kan det vara fel på kylaren i värsta fall. Kontrollera också så att moderkortet inte har nåt auto oc igång eller liknande.

HP Pavilion 17-e016eo = 17,3" + A10-5750M + 8650G/8670M + 8GB + 1000GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2007

Jag kör 3770K H100I enligt hwmonitor kommer jag inte över 66C på varmaste kärnan på 4.5ghz i load.
Detta med 2x scythe gentle typhoon 1450RPM på max varv.

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|
Server: FX 8320|Antech Kuhler 620 V4|Asus M5A78L-M|Corsair XMS3 32GB|Corsair CX430W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2011

Sätt på effektivare fläktar. noctua nf f12 exempelvis.

Fractal Design Define R4 | Intel Xeon 5650@4.0 | Gigabyte UD5 x58 | 8GB DDR3 1600mhz | Noctua NH D14 | Corsair HX 1000W | MSI GTX 970 Gaming | Intel 530 180GB SSD | Intel 520 120GB SSD | Asus ROG SWIFT PG278Q | Func KB460 | Logitech g400 | Audio Technica ATH M50

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2012

Hur snabbt går fläktarna? det har all betydelse för om det inte flyttas ny sval luft genom kylflänsarna så kommer värmen byggas upp till väldigt höga temps.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av infexis:

Jag misstänker att det är kylaren som är felmonterad, de temps du har får jag med rejäl oc till 4.8ghz@1.4v med min 2500K och H60.
Testa att montera om annars så kan det vara fel på kylaren i värsta fall. Kontrollera också så att moderkortet inte har nåt auto oc igång eller liknande.

Har ingen ny kylpasta/alkohol för att ta bort och montera om hemma just nu. Men vad kan gå fel när det bara är att trycka på pumpen och skruva i skruvarna?
Har inte petat något på morderkortet, och den säger att den ligger på 3,9 Mhz.

Skrivet av JDM:

Hur snabbt går fläktarna? det har all betydelse för om det inte flyttas ny sval luft genom kylflänsarna så kommer värmen byggas upp till väldigt höga temps.

Dem ligger på ca 1900 RPM just nu, med 75 i temp.

Någon som har någon idé om varför vcoren sjunker enligt ASUS program opckså?

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006

Om det spelar någon roll så blåser fläktarna luft på radiatorn inifrån chassit ut på toppen av chassit.
Sänker jag fläkthastigheten till normala nivåer (1500 RPM) ligger loadtempen kvar på ca 75 grader.

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av timson:

Har ingen ny kylpasta/alkohol för att ta bort och montera om hemma just nu. Men vad kan gå fel när det bara är att trycka på pumpen och skruva i skruvarna?
Har inte petat något på morderkortet, och den säger att den ligger på 3,9 Mhz.

Dem ligger på ca 1900 RPM just nu, med 75 i temp.

Någon som har någon idé om varför vcoren sjunker enligt ASUS program opckså?

Det kan vara ojämnt till exempel, har du skruvat i kors?
Sitter pumpen ordentligt fast eller lös?

Om du köpt din kylare nyligen ny från butik föreslår jag att du skaffar ny pasta och monterar om, annars be gör en felanmälan. Bättre fläktar och pasta är ju såklart bättre, men oavsett vad är temperaturen du får inte ok. speciellt med fläktarna på max.
Som sagt så får jag till och med lägre load temp med hög vcore, och detta med fläkten på max 1500 av 1900.

Det där med vcore är antagligen bara fel avläsning, inget att bry sig om. Som någon skrev tidigare händer det när man har flera program igång samtidigt som avläser.

HP Pavilion 17-e016eo = 17,3" + A10-5750M + 8650G/8670M + 8GB + 1000GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010

testa sätt vcore på ett fast värde typ 1.25 och stäng av turbon också. brukar bli ganska varmt med allt på auto

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av mini-z1994:

testa sätt vcore på ett fast värde typ 1.25 och stäng av turbon också. brukar bli ganska varmt med allt på auto

En H100i är väldigt högresterande kylare som vanligtvis tål väldigt höga oc, man ska inte behöva klocka ned sin cpu för att få normala temps. Med klocka ned menar jag stänga av turbo vilket är i stort sett samma.

HP Pavilion 17-e016eo = 17,3" + A10-5750M + 8650G/8670M + 8GB + 1000GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lomma
Registrerad
Maj 2012

Standard Ivy säger jag. Kolla mitt galleri (pastabyte) så förstår du.

E-penis: Raijintek Metis
Tangentbord: Ergodox

Såld: El Diablo, MakerBox 1.0

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av infexis:

En H100i är väldigt högresterande kylare som vanligtvis tål väldigt höga oc, man ska inte behöva klocka ned sin cpu för att få normala temps. Med klocka ned menar jag stänga av turbo vilket är i stort sett samma.

ja turbon kan ju vara bra att ha men ifall man inte behöver den extra prestandan som man lätt får med att ändra multipliern till 3.8 ghz eller mer på alla kärnor så kan det vara lite vettigare beroende på vad man spelar och gör :3

men som grund för att testa så det inte är något som är felmonterat kan man ju börja med att utesluta att t ex moderkortet bestämmer sig för att sätta vcore på 1.36 eller mer när en kärna som mest går upp i 3.9 ghz.

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av mini-z1994:

ja turbon kan ju vara bra att ha men ifall man inte behöver den extra prestandan som man lätt får med att ändra multipliern till 3.8 ghz eller mer på alla kärnor så kan det vara lite vettigare beroende på vad man spelar och gör :3

men som grund för att testa så det inte är något som är felmonterat kan man ju börja med att utesluta att t ex moderkortet bestämmer sig för att sätta vcore på 1.36 eller mer när en kärna som mest går upp i 3.9 ghz.

Vcore står på 1.325 på 4,4 Ghz och då gick den upp i 100 grader i load.

Läste något (vet inte om det stämmer) att det kan ta ett tag innan kylpastan "sätter sig". Kan det vara så?

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av PekkaJukkasson:

Standard Ivy säger jag. Kolla mitt galleri (pastabyte) så förstår du.

Jag tycker nog det låter väl varmt ändå med tanke på att TS pratar om 70-75 grader redan i standardfrekvens...?

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2012

Jag kör 3770K på 4,3ghz och h100 kylare. Min temp går inte ofta över 55 grader skulle jag säga!

Stationär: ASUS SABERTOOTH Z77 / Intel i7 3770K @4,3GHz / Corsair H100 Hydro / Kingston HyperX Beast 1833 16GB / ASUS GTX780 3GB / BENQ XL2420T LED 120Hz / Intel 520 Series 120GB SSD / Western Digital 2TB HDD / Fractal Design Define R4 / Corsair AX850W Modular / QPAD MK-50 / Mionix Naos 5000 / Steelseries Siberia v2 / Win 8 64bit
Laptop: Lenovo X220 / Intel i5 2520M @2,5GHz / 8GB RAM / Samsung 840 EVO 240GB SSD /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av timson:

Vcore står på 1.325 på 4,4 Ghz och då gick den upp i 100 grader i load.

Läste något (vet inte om det stämmer) att det kan ta ett tag innan kylpastan "sätter sig". Kan det vara så?

4,4GHz? Då är den ju överklockad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hyltebruk
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av timson:

Vcore står på 1.325 på 4,4 Ghz och då gick den upp i 100 grader i load.

Läste något (vet inte om det stämmer) att det kan ta ett tag innan kylpastan "sätter sig". Kan det vara så?

Den var ju inte klockad? 100c är högt.

Skickades från m.sweclockers.com

Intel i5 3570k @ 4.5 GHz || Asrock Z77 Performance || Dark Rock Pro 2 || PNY+PALIT 670 SLI || Dark Power Pro 10 || Crossover 27" IPS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av lorgix:

4,4GHz? Då är den ju överklockad.

Skrivet av Ninotramp:

Den var ju inte klockad? 100c är högt.

Skickades från m.sweclockers.com

Provade att dra upp den för att se om tempen ökade vilket den gjorde.

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hyltebruk
Registrerad
Sep 2007

AHA bra. Din kylare är felmonterad verkar det som.

Skickades från m.sweclockers.com

Intel i5 3570k @ 4.5 GHz || Asrock Z77 Performance || Dark Rock Pro 2 || PNY+PALIT 670 SLI || Dark Power Pro 10 || Crossover 27" IPS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundbyberg
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av Ninotramp:

AHA bra. Din kylare är felmonterad verkar det som.

Skickades från m.sweclockers.com

Men den går ju bara att sätta på åt ett håll och sen skruva åt tumskruvarna? Aja får fixa hem lite kylpasta och göra om och se om det blir bättre.

// Phantek EVOLV // 5820k // Asus x99-A //
// Corsair Vengeance 32GB // Corsair AX1200i // 2 x Nvidia GeForce GTX 980 Ti //

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av timson:

Men den går ju bara att sätta på åt ett håll och sen skruva åt tumskruvarna? Aja får fixa hem lite kylpasta och göra om och se om det blir bättre.

Sub-optimal montering tycks vara ganska vanligt. Det kan ta ett par försök innan det blir bra.