Väldigt ostabilt resultat (och dåligt) i HD Tune med ny SSD-disk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Väldigt ostabilt resultat (och dåligt) i HD Tune med ny SSD-disk

Hej!

Första gången jag använder HD Tune. Vill testa min nya SSD-disk men, resultaten, eller rättare sagt diagrammet är väldigt ojämnt. Och även dåliga siffror.

Aktiverade AHCI, EFTER jag installerade om Windows (glömde bort att aktivera det). Har aktiverat det genom registry och ändrat Start-filen till värdet 0.
Varje gång jag startar Windows står det i BIOS: "AHCI bios installed", så jag antar att AHCI fungerar.

Testat 2 olika sata-portar, båda är Sata 3 (de vita portarna på ett gigabyte z68-ap-d3 rev 2.0)
Testat en annan sata-kabel.

Även kört ett annat benchmark-test, AS SSD, men får dåliga resultat där också.

Har bara SSDn-disken ikopplat, men jag antar att detta är som det ska?

Min disk den till vänster. Bilden till höger är från en recension av CDRLABS, http://www.cdrlabs.com/Reviews/kingston-ssdnow-v300-120gb-sol...

Tack för svar!

EDIT:

Vänster AS SSD: AHCI-läge. Höger: IDE.
HD Tune-test: IDE

Kan hddn vara "defekt"? Och, får man ev. garanti för dåliga hastigheter? Och framförallt ojämna.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Det ser ju onekligen lite ojämnt ut, men du får ju räkna med att alla recensioner görs på en helt tom disk som inte används, du har Windows på din som läser och skriver samtidigt som testet körs.

Men det ser ut som att du inte installerat Intel Rapid Storage (dvs drivrutinen för dina SATA portar) utan kör på Microsofts egna.
Testa att installera IRS från http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=4015#dl (ligger under SATA RAID)

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av TiasE:

Det ser ju onekligen lite ojämnt ut, men du får ju räkna med att alla recensioner görs på en helt tom disk som inte används, du har Windows på din som läser och skriver samtidigt som testet körs.

Men det ser ut som att du inte installerat Intel Rapid Storage (dvs drivrutinen för dina SATA portar) utan kör på Microsofts egna.
Testa att installera IRS från http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=3897#dl (ligger under SATA RAID)

Jao, förväntar mig inte 100% identiskt resultat. Men jämnare och betydligt bättre än jag har nu.

Och det är helt sant att jag inte gjort. Har laddat ner men osäker hur jag lägger in det.

Har dessa filer när jag packat upp:

Sen får jag även ett problem när jag kör AS SSD:
" could not open device: \\.\physicaldrive0"

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av lossah:

Jao, förväntar mig inte 100% identiskt resultat. Men jämnare och betydligt bättre än jag har nu.

Och det är helt sant att jag inte gjort. Har laddat ner men osäker hur jag lägger in det.

Har dessa filer när jag packat upp:
http://oi44.tinypic.com/f2j8n4.jpg

Sen får jag även ett problem när jag kör AS SSD:
" could not open device: \\.\physicaldrive0"

Du laddade ner fel fil skulle jag våga påstå, den du ska ha är 10.7MB och är en .exe fil som bara är att köra, ser ut som att du laddade ner preload drivern som endast används om Windows installationsprogram inte hittar dina enheter under installation.
Direktlänk till rätt fil:
http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_i...

Fast frågan är ju då, om du inte installerat IRS, har du installerat chipset drivers för ditt moderkort?

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006

Ser knappt ut som om du installerat några drivrutiner alls.
Ladda ner och installera rätt drivrutiner från chipset-makare, tillverkaren av moderkortet osv. så borde de okända enheterna försvinna också.

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av TiasE:

Du laddade ner fel fil skulle jag våga påstå, den du ska ha är 10.7MB och är en .exe fil som bara är att köra, ser ut som att du laddade ner preload drivern som endast används om Windows installationsprogram inte hittar dina enheter under installation.
Direktlänk till rätt fil:
http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_i...

Fast frågan är ju då, om du inte installerat IRS, har du installerat chipset drivers för ditt moderkort?

Skrivet av anton_mjor:

Ser knappt ut som om du installerat några drivrutiner alls.
Ladda ner och installera rätt drivrutiner från chipset-makare, tillverkaren av moderkortet osv. så borde de okända enheterna försvinna också.

Hade tydligen glömt installerat chipset efter jag fått installerat Windows direkt efter (då första installationen blev fel)

Iaf, det är samma fel som tidigare,

ser ut så nu. Nu är dock de andra diskarna ikopplade (4st) också.

http://www.overclockersclub.com/reviews/kingston_ssd_now_300v... osv, något är inte som det ska iaf.

De andra resultaten går ju att leva med. Det mest logiska för mig känns som att den skulle köras i en slö sata-port (fast jag är 100% att den inte gör). Ska iaf testa en slö, jag antar att jag borde få liknande resultat isf?

Kör en slö sata-port nu, visst är det skillnad men diagrammet är fortfarande lika ostabilt, vet inte om det ska vara så.

Installerade iaf ovanstående länk och ser ut såhär nu,

Dock är det precis samma resultat.

Cleara CMOS och formatera om, igen. Orkar icke detta. Brb.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Resultat efter en nyinstallation, utan drivrutiner till något alls, med AHCI aktiverat i BIOS:
http://oi44.tinypic.com/2rnkcwg.jpg

Dvs, samma som MED drivrutiner i princip.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

DU får ta och prestanda testa med samma program som företag som gjort din disk, inte andra program..

Case: Fractal Design Define R5 CPU: Intel Core i7 6700K MB: ASUS Z170 PRO GAMING GPU: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 Gaming SSD:Samsung 850-Series EVO 500GB Memory: Corsair 32GB DDR4 2133MHz PSU: EVGA Supernova P2 850W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av Sneaky_rhino:

DU får ta och prestanda testa med samma program som företag som gjort din disk, inte andra program..

Okay. Men alla som gör recensioner av diskar använder AS SSD, HD Tune etc. Men JAG får inte? Logiken där?

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Samma resultat med chipset-drivrutinerna installerade. Har slut på idéer för tillfället.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av lossah:

Okay. Men alla som gör recensioner av diskar använder AS SSD, HD Tune etc. Men JAG får inte? Logiken där?

saken är att jag vet at force gt är testade med bench32 och det är där de har sina prestanda siffror så att testa med andra program en företaget är väll lite sådär?? då de lovar X antal read/write ~ med de programet dom har använt.

är lite som att jag skulle testa olika cpuer på olika moderkort när jag skall överklocka..

Case: Fractal Design Define R5 CPU: Intel Core i7 6700K MB: ASUS Z170 PRO GAMING GPU: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 Gaming SSD:Samsung 850-Series EVO 500GB Memory: Corsair 32GB DDR4 2133MHz PSU: EVGA Supernova P2 850W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Körde Error scan i HD Tune, allt visar grönt. De sista 20GB kördes dock i ~390mb/s medan allt annat i runt 170mb/s.

Och "Health" visar allt OK.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Går det verkligen att mäta på nått vettigt sätt på samma disk som man kör operativsystemet ifrån?
När man testar brukar man köra mot en ensam tom drive som testprogrammet har full tillgång tillför att få likvärdiga förhållanden mellan alla enheter.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2002

Har du provat att kontrollera disken och reparera skadade sektorer?

[Antec Sonata III - Antec 500w] - [Intel E8500 3,16Ghz] - [Asus P5Q Pro] - [Gainward HD-4850 512MB GS] - [6gb Corsair TWIN2X 6400C4DHX CL4] - [Intel 730 240GB] - [Seagate 3TB ST3000DM001] - [WD Black 1TB WD1001] - [Seagate 500GB ST3500413AS] - [Seagate 320GB ST3320620A] - [Creative Sound Blaster Live 5.1] - [Logitech Z-906] - [Samsung SyncMaster SyncMaster 2232BW]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av mrqaffe:

Går det verkligen att mäta på nått vettigt sätt på samma disk som man kör operativsystemet ifrån?
När man testar brukar man köra mot en ensam tom drive som testprogrammet har full tillgång tillför att få likvärdiga förhållanden mellan alla enheter.

Har vänner osv som kört HD Tune med Windows på samma SSD och de får betydligt jämnare resultat. +/- 30mb kanske.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av AshyStyle:

Har du provat att kontrollera disken och reparera skadade sektorer?

Yepp, gjorde precis. Allt grönt och allt OK.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

http://oi39.tinypic.com/8zmakj.jpg

Han kör också Win på sin. Han får dåliga resultat btw pga AHCI inaktiverat och ingen Sata 3-port.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Testat min kompis SSD i min dator. Får exakt de värden han ska ha på min dator.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005

Fick de här resultaten efter att jag formaterade SSDn helt (kör Windows på gamla HDDn nu):
http://oi42.tinypic.com/2r41htk.jpg

Betydligt jämnare. Blir den verkligen så fruktansvärt ojämn med filer på den? Min kompis SSD blev det inte (han har runt 20gb ledigt, som mig).

Fortfarande kassa (likadana) resultat dock, i AS SSD också.

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av lossah:

Fick de här resultaten efter att jag formaterade SSDn helt (kör Windows på gamla HDDn nu):
http://oi42.tinypic.com/2r41htk.jpg

Betydligt jämnare. Blir den verkligen så fruktansvärt ojämn med filer på den? Min kompis SSD blev det inte (han har runt 20gb ledigt, som mig).

Fortfarande kassa (likadana) resultat dock, i AS SSD också.

min har 150GB kvar och den är inte en rak linje men inte så långt ifrån, Knappast så osäker som din. Men jag fick en kort dipp långt ner precis i början.

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Att den visar så olika resultat, kan inte det ha att göra med att den samtidigt används för annat?

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av deadich:

Att den visar så olika resultat, kan inte det ha att göra med att den samtidigt används för annat?

Jo, den ska visa olika resultat då. Men inte SÅ olika.

Nåja, jag tänker göra ett ångerköp och köpa en Samsung-disk istället. Risken att den nya Kingstonen är samma fel på tror jag är rätt stor (då jag tror att de flesta som köper en SSD inte testar den direkt, utan tänker mer "woho mkt snabbare än min gamla mekaniska bäst ssd").

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av lossah:

Jo, den ska visa olika resultat då. Men inte SÅ olika.

Nåja, jag tänker göra ett ångerköp och köpa en Samsung-disk istället. Risken att den nya Kingstonen är samma fel på tror jag är rätt stor (då jag tror att de flesta som köper en SSD inte testar den direkt, utan tänker mer "woho mkt snabbare än min gamla mekaniska bäst ssd").

Det finns massvis med tester på nätet.

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderköping
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av deadich:

Det finns massvis med tester på nätet.

Hm, va? :0

GA-Z68AP-D3 | i2500k @ 4.5GHz, Hyper 212 Plus | 340GB SSD | 8GB ram | EVGA GTX 770 | XFX Pro 650w, bytt fläkt | Asus MG279Q | Creative Xtremegamer | Dynavoice S-61, Challenger M-65 EX, Challenger C-5 EX, XTZ 99 W8.16, Yamaha RX-V375 | Philips Fidelio M1 | S7 Edge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005

Hd-tune är rätt olämpligt för att mäta prestanda på en ssd...det verkar som att de ställen på disken där det finns data ger de dippar dur ser medan ställen på disken som är tomma ger full prestanda. Sedan är detta en sandforcedisk, förslagsvis så läser man min sign för lite mer info om vad det har för effekter på prestandan. Skulle förslå att du håller dig till as-ssd och atto för att testa disken, med as-ssd får du lägsta värde och med atto får du maxvärden. Lägg upp skärmdump av resultaten här.

En ssd som baseras på en kontroller från sandforce komprimerar data för ökad prestanda/livslängd. AS-SSD använder data som inte går att komprimera och ger då sämsta möjliga resultat, ATTO använder data som är lätt att komprimera och ger bästa möjliga resultat. Eftersom program/os/spel ofta går att komprimera någorlunda bra så hamnar den verkliga prestandan någonstans mellan dessa resultat vid normal användning.