FAQ om Palladium och TCPA

Permalänk
Melding Plague

FAQ om Palladium och TCPA

<img src="http://www.sweclockers.com/img/ico_note.gif"><b class="red">FAQ om Palladium och TCPA</b> <small class="small">Skrivet Torsdag, 23 Januari, 2003 av <a href="mailto:martin@sweclockers.com">Martin</a><br /></small>
<a href="http://www.cl.cam.ac.uk/%7Erja14/" target="_blank" >Ross Anderson</a> vid Cambdridge University har publicerat en FAQ om Microsofts "Big Brother"-projekt Palladium samt Intels dito, TCPA, "Trusted Computing Platform Alliance."<br><br>Vad detta är är enkelt förklarat två initiativ ifrån Micrsoft och Intels sidor att göra livet hårdare för piratkopierare samt lättare för människor att istället hyra programvara på laglig väg.<br><br>Tanken är att mjukvara och hårdvara ska arbeta tillsammans och att det ska vara omöjligt att manipulera den mjukvara som är installerad på ens dator, samt att mjukvaran kan kommunicera med tillverkaren för att kontrollera licenser och dylikt. Detta påverkar förstås även nedladdning av musik och liknande.<br><br>Många datoranvändandare anser att detta är en grov integritetskränkning i och med att användarens kontroll över sin egen dator i princip försvinner samt att företag och andra får insyn i våra datorer. Dessutom finns förstås risken att ett så hårt kontrollerat system nyttjas för censur och liknande. Ett företag kan till exempel ta bort dokument som man tycker har olämpligt innehåll, på samma sätt som man kan ta bort piratkopior.<br><br>Det finns många aspekter av TCPA/Palladium och Ross Anderson täcker mycket i sin FAQ. <a href="http://www.refactor.fi/pen/tcpa/faq.html" target="_blank" >Besök</a> den och läs om hur framtiden ter sig om Microsoft och Intel får bestämma.<br><br><I>Tack till Hamodi för tipset.</I><p>

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

finns en läsvärd artikel i nyaste numret av datormagazin också...

Visa signatur

In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates?

Permalänk
Medlem

Någon som har sett någon info om hur detta kommer att påverka folk som inte har tillgång till någon internetupkoppling?

(har bara flaxat igenom texten där snabbt samt sökt igenom den, så jag akn ha missat det, ska läsa det nogrannare när jag får tid)

Visa signatur

Niklas

Permalänk
Medlem

Det låter ju helt sjukt och jag tror inte att MS och Intel kommer att lyckas med Palladium och TCPA heller... Ingen vill väl köpa en dator som kontrolleras av nån annan? SÅ mycket vett har väl folk i skallen?!

Visa signatur

www.tomodomo.org - indie spelstudio i Helsinfors
www.fatcatrush.com - en 3D runner för iPhone som vi gjort på Tomodomo

Permalänk
Medlem

är man vettig så kör man linux på AMD redan nu...

Visa signatur

Ep0X 8RDA/ AMD XP1700+ @ 2GHz/ 2*256MB TwinMos m. Winbond 400MHz/ GF4 TI4400/ 260Gb HDD
IF YOU RUN YOU'll ONLY DIE TIRED!
3Dmark

Permalänk
Medlem

http://www.antitcpa.com/

Jag var tvungen...

Visa signatur
Permalänk

Dom som har hemsidor föreslår jag lägger upp länkar till Against TCPA, kolla Untitled's post. Det vore ju bedrövligt om Microsoft och Intel får igenom detta.

Visa signatur

Kör: Mitsubishi Lancer Evolution II GSR. Åker: Salomon Shade 155cm.
Spelar: ASUS A8V-MX, Athlon64 +3200, 1024MB, GeForce 6800 GT, Aspire X-Qpack Black/Silver 420W.
Lyssnar: iRiver S10.

Permalänk
Medlem

Dags att lära sig linux.

Visa signatur

: AMD Ryzen 2600X : 32GB Corsair : Nvidia RTX 2070 :

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Olmen
Det låter ju helt sjukt och jag tror inte att MS och Intel kommer att lyckas med Palladium och TCPA heller... Ingen vill väl köpa en dator som kontrolleras av nån annan? SÅ mycket vett har väl folk i skallen?!

Majoriteten av datoranvändarna kommer inte att bry sig.
De kommer bara att häpna över det nya rundare GUIt, den söta lilla katten som hjälper dem att söka och det billigare priset på datorpaketen. Det där att microsoft skulle styra över deras dator kommer ses som nåt som sånna där hackers och pirater alltid tjatar om. Inget problem för de som är hederliga, och vad skall man med integritet till om man inte har något att dölja?

Kom ihåg att det är de insatta som är minoriteten här.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aphex
och vad skall man med integritet till om man inte har något att dölja?

Med samma argument skulle man kunna ta fingeravtryck på alla som föds och lägga i en databas så skulle man få fast 95% av alla brottslingar, men nåt sånt skulle ju aldrig gå igenom, för att det kränker vår integritet...
Ska vår integritet få kränkas av företagen bara för att dom ska få göra vinst?

Permalänk
Medlem

Innan det är möjligt borde alla med en dator också ha en bredbandsuppkoppling som inte går stänga av.....

Permalänk
Medlem

Hmm konspiration, konspiration... Skrämmande tankar...
Man kan inte annat än att må dåligt, det hela sträcker sig längre än lagliga licenser och antipiratverksamhet.
Vad tror ni egentligen att detta kommer att innebära i förlängningen??
Vi har alla kunnat skåda filmer där regeringar, stor-företag och liknande styr tänkandet hos "sina medborgare" utan rättigheter. Skall detta tillåtas bli verklighet pga. miljadärers profithunger??

Nyligen vann DeCSS-Jon en principiellt viktig rättegång, en dom som underströk konsumentens rätt att på egenhand manipulera med föremål som är ens egen ägedom. Låt detta bli ett riktmärke, och dra lärdom, ty storföretagen vill fortsätta fylla sina konton.

Visa signatur

| Barton2500+@12.5x166 | Asus A7N8Xdeluxe | 1024 MB PC3200 | GF6800 | 80 + 80 GB Maxtor |

Permalänk

Ati e ju iaf int emed på listan

Visa signatur

Vad???????

Permalänk
Medlem

Det här är knappast så allvarligt som artikelförfattaren får det att låta som. Skulle Microsoft få för sig att leka big brother med alla datoranvändare så skulle dom skjuta sig själva i foten. Visst kan man hävda att det bara är datorentusiaster som har vetskap/kunskap nog att byta till t.ex. GNU/Linux men det är å andra sidan dessa som hjälper sina mindre insatta vänner med att köpa dator, hanterar datorsystemen på företagen etc.

Mediaindustrin har ännu inte hängt med i utveklingen och är livrädda för digitala media eftersom de möjliggör kopiering som är identisk med orginalen. Man försöker med idiotiska kopieringsskydd på CDskivor och tar ut absurda priser istället för att inse att internet är det nya sättet att distribuera musik. Men för att kunna sälja musik över nätet så måste man kunna garantera att man får betalt för den och det är här Palladium kommer in. Det kan garantera (innom rimliga gränser) att personen som lyssnar på musiken även har betalt för den.

Microsoft skulle aldrig få för sig att stänga marknader. Dom vill bara öppna nya. (Hur skall dom annars kunna få in pengar.) Palladium är framförallt något som är framtvingat av mediaindustrin så att dom skall våga ge sig ut på internet. Detta är bara ett steg till i något som har pågått rätt länge. Jag kom ihåg när .wma kom och skulle ersätta .mp3. Först lät det som om det bara skulle gå att spela låtar du hade omkodat själv eftersom formatet innehåller ett copyrightskydd , men jag har *aldrig* stött på en fil som använder detta. *Möjligheten* fanns med enbart för att Microsoft inte skulle få massa skit från skivbolagen.

Sen skall man ju komma ihåg att viss form at priatkopiering faktiskt gynnar företag (även om dom aldrig skulle våga erkänna det.) Att tro att all priatkopierad programvara skulle köpas lagligt om den inte kopierades är ju fullständigt absurdt. T.ex. många 3Drenderingsprogram eller utveklingsverktyg är ju svindyra att köpa, så det finns ju få privatpersoner som gör det. Hade man inte kunna kopiera en dyr produkt hade man valt en billigare (eller gratis). När man senare blir anställd på ett företag så betalar företaget dyl. program åt en och då vill man ju helst arbeta med det verktyg man redan behärskar. Jag har själv köpt skivor efter det (och p.g.a) att jag har laddat ner mp3:orna på nätet. Samma sak med spel...

Om vi låter bli att skrika konspirationsteori så kan man ju faktiskt tänka sig att den enda kännbara skillnaden kommer att bli att vi äntligen kan hyra och köpa filmer, skivor och program över nätet. En ny möjlighet som man kan strunta i om man vill...

Permalänk
Medlem

Tro inte att ni sitter säkra på Linux och AMD.

AMD är medlemmar i TCPA och åtminstone två Linux-versioner med TCPA-stöd är under utveckling.

Vi kommer nog att tvingas köra Palladium eller motsvarande om vi t.ex. vill lyssna på musik utgiven av Sony, eller se en film utgiven av Disney på våra datorer.

Appropå internetuppkoppling så är det nästan ett krav för en "secure platform". Om det under uppstart uppdagas att du bytt ut någon hårdvara mot något som inte finns på din lista med godkända produkter så måste Palladium kontrollera med en extern server om den hårdvaran kan tillåtas. Godkänns den inte så startar inte datorn (alternativt, startar i osäkert läge). Samma sak gäller för mjukvara.

Permalänk
Medlem

Hmmm.......

USA.....Nato.......FBI......CIA.......NSA.......Echelon.......MICROSOFT

Skall världsherraväldet gå genom våra datorer??

Visa signatur

Hata postsorteringen i Ånge.

Permalänk
Medlem

On topic pls!

Fint att det blir lättare att köra Linux på XBOX. Synd bara att många spel är till de lite yngre och den saknar starka titlar som GTA3 och GT3

Visa signatur

[ P4 3.2HTI 1024 PC3200 I 2x 200gb S-ATA Barracuda IV @ RAID0, 200gb Barra IV S-ATA 80gb barra IV IDE I NEC3510A I Gainward 7.1 I 9700 Pro I Samsung 17" 757DFX]

Permalänk

Viceman,
Tack desamma! Verkar som om du klickade på fel kommentera-länk. Alla utom du är o/t

Visa signatur
Permalänk
Medlem

anCOOL @ viceman

Visa signatur

Hata postsorteringen i Ånge.

Permalänk
Medlem

TCPA är inte direkt nytt, men något åt denna stilen känns det som:
Saker i serie som Microsoft släppt som suger:
Windows ME -> Windows XP -> "Nu" TCPA

Fast TCPA kom officiellt före XP släpptes? Iaf så är det nu TCPA och blossat upp och då känns som det kom efter Windows XP.

Sedan med marknadsföringen av TCPA... När det väl kommer igång så släpper de nog det i smyg eller så släpper Microsoft och Intel sina saker samtidigt och gör massreklam med nya operativsystemet och denna nya CPU så blir du säkrare då du "inte kan köra program som skadar din dator", eller något. Detta kommer väl då många okunniga personer gå på och sedan sitta och svära över datorn då de inte kan köra vissa program då de stoppas av helvetiska Microsoft och hårdvara.

Själv sitter jag med Windows 2000 nu. Får forska lite bland *nix-distar som ratar TCPA och allt vad det nu kan vara som då är användbar. Kan lite *nix och tiden är inte ute än så jag har lite tid på mig.

Fast i slutändan så kommer det kanske komma mjukvara som har roligt med de jäkla TCPA-hårdvarukretsarna. Kommer ganska säkert finnas folk som får tag i lite mjukvara och sedan försöker knäcka TCPA-skiten.

Permalänk
Medlem

multinationella företag..fann.

Permalänk
Medlem

TCPA kommer att ligge på en högra nivå en din burks bios, detta kan skapa vissa problem för er som tror att Linux är lösningen på alla problem.

Visa signatur

Niklas

Permalänk
Avstängd

Fan vad jag HATAR microsoft...ändå är jag i princip beroenden av dom eftersom jag kör win XP....tänker fan inte byta OS när longhorn kommer som har stöd för palladium :c

EDIT: visst blev det fint med deras logga på min hemsida http://snugglez.netfirms.com

Visa signatur

[size="1"]Chip-Con Prometeia || Xtreme DDR 512MB || EPoX 8K5A2+ || AMD 1700+@2860MHz || Creative Gf4 Ti 4400 || Gentoo linux
[/size]

Permalänk
Medlem

Alltså, inte för att bli påhoppad här. Men varför inte byta till mac för? Det är rätt hett med nya unix Mac OS X!