Seagate 4TB låter konstigt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007

Seagate 4TB låter konstigt

Varje gång hårddisken snurrar upp från viloläge så kommer detta oljud. Har ingen tidigare erfarenhet av Seagate men ska det verkligen låta så illa?

För övrigt verkar den fungera bra. Men oavsett skulle jag gärna vilja byta ut den mot en tystare disk eftersom den normalt sätt ändå låter mer än Caviar Green. Antar att inte ångerrätt/öppet köp gäller hårddiskar som man provat. Så det skulle väl i så fall vara att DOA om det nu är något fel.

Seagate Barracuda 4TB 5900 RPM

http://youtu.be/KWRhl8c-xq8

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2013

Det är jättesvårt att avgöra då ljudet är under en för kort sekvens. Jag skulle behöva höra det IRL för att kunna avgöra. Det är omöjligt att avgöra om ljudet är en uppstartssekvens eller en HRA.

Windows is not doing our work seriously
——————————————————————
AMD FX 8150 | ASUS Sabertooth 990FX | 32 GB RAM | ASUS radeon 7970 @ 1 GHz
9 000 GiB i media | NEC PA301W @ 2560x1600 | Kör linux os

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Mar 2013

Jag har inte 4TB diskarna men jag har några 2TB diskar från WD och Segate kan inte direkt påstå att någon av dom är tyst vid start från viloläge

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007

Det är alltså inte själva uppspinnandet utan precis efter som det bullrar till. Så längre klipp är onödigt när det bara handlar om 1-2 sekunder. Inte bästa ljudkvaliteten så förstår att det kan vara svårt att avgöra. Ingen av min WDs diskar brummar till så störande precis efter uppspinnandet. Ändå har jag ett par Caviar Black.

Datorn är väldigt tyst i övrigt. Det är hårddiskarna som helt klart hörs mest. Därför låter jag de varva ner snabbt när de inte används. När allt är tyst i övrigt bidrar det ju också till att jag hör detta ljudet tydligt.

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Helt normalt ljud för alla diskar. Beroende på konstruktion låter det mer eller mindre bara. Ljudet du hänger upp dig på är troligen när huvudena går ur sin parkering vid sidan av skivorna (i speciella hållare), något alla diskar har idag. WD var först med detta för 3,5" iom Green, men andra har följt efter eftersom det finns många fördelar med det. Innan dess så landade huvudena direkt på skivorna och bara lyftes upp av luftkuddarna när disken varvade upp.

Kräver du ljudlöshet är det SSD som gäller. En komplicerad mekanisk pryl som snurrar i flera tusentals varv/minut kan aldrig bli helt tyst.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007

Ok tack för svaret! Jo SSD har jag! Tyvärr inte så stor att jag kan placera allt på den. Så det är bara när jag ska komma åt andra filer som hårddisken varvar upp. Hade jag inte ställt in Windows så att de ska stänga av sig efter en minut så hade jag ju i princip aldrig hört detta ljudet.

Mina WD Black låter lika mycket som Seagaten fast inte något störande ljud precis efter de varvat igång. I övrigt ger de även ifrån sig ett skönare ljud när de inte jobbar. Men WD Green är helt klart tystast. Den skulle man kunna ha på alltid. Men den låter ändå mer än alla andra komponenter (nätagg, grafikkort, fläktar). Ångrar att jag inte köpte en Green istället. Men man vet ju inte innan man provat. Så finns ju Green bara som 3 TB.

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2013

Så lät min Seagate barracuda 2gb med och min lillebrors oxå och de har funkat bra i 2 år nu förutom att min dog för nån vecka sen.
Våra diskar låter endast när vi slö surfar och så fort vi öppnar typ nåt spel så gör den det ljudet.

Ska vara normalt vad jag vet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012

Jag har hört att vissa ljudproblem med Seagate kan lösas med uppdaterad firmware, du kanske ska se att du har senaste?

i5 4690k / Asus H81i-plus / Sapphire R9 Nano / Raijintek Metis / Silverstone SX500-LG / 16 GB Ram / OCZ Trion 150 / Silverstone Argon AR-01 (Noctua F12)

Lenovo Ideapad 700-15ISK - i5 6300HQ / GTX 950M 4Gb / 12 Gb DDR4

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av Xinyah:

Så lät min Seagate barracuda 2gb med och min lillebrors oxå och de har funkat bra i 2 år nu förutom att min dog för nån vecka sen.
Våra diskar låter endast när vi slö surfar och så fort vi öppnar typ nåt spel så gör den det ljudet.

Ska vara normalt vad jag vet.

Där ser man. Typiskt att det är just två år när det är det garantin är (iaf på min).

Skrivet av heffaklumpmamma:

Jag har hört att vissa ljudproblem med Seagate kan lösas med uppdaterad firmware, du kanske ska se att du har senaste?

Jaha tackar för tipset ska kollas!

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Sthlm
Registrerad
Nov 2008

Jag har många diskar som startar upp samtidigt, och då låter det konstigt. Jag tror det beror på att mitt nätagg inte klarar att försörja alla diskarna. Om jag kopplar ifrån några diskar så låter det normalt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av Panaz:

Varje gång hårddisken snurrar upp från viloläge så kommer detta oljud. Har ingen tidigare erfarenhet av Seagate men ska det verkligen låta så illa?

För övrigt verkar den fungera bra. Men oavsett skulle jag gärna vilja byta ut den mot en tystare disk eftersom den normalt sätt ändå låter mer än Caviar Green. Antar att inte ångerrätt/öppet köp gäller hårddiskar som man provat. Så det skulle väl i så fall vara att DOA om det nu är något fel.

Seagate Barracuda 4TB 5900 RPM

http://youtu.be/KWRhl8c-xq8

Min Seagate 1Tb låter något liknande när den varvar upp (dock tystare, kanske för chassit är dämpat ).

Sen när den är uppe i varv, klickar det till (antagligen åker läshuvudet ut). Mer än så låter inte min i alla fall.

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av saddam:

Jag har många diskar som startar upp samtidigt, och då låter det konstigt. Jag tror det beror på att mitt nätagg inte klarar att försörja alla diskarna. Om jag kopplar ifrån några diskar så låter det normalt.

Ok, jag testade att koppla bort alla diskar utom SSD:n och Seagaten men det hjälpte inte!

Någon ny firmware verkar de inte ha släppt ännu!

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2006

Testa att köra en S.M.A.R.T-scan på den, en av mina WD-diskar låter något liknande vid uppspin, och rapporteras som för långsam på uppspinnet av sagda scan

EDIT: Om scanen kommer tillbaka med fel kan du reklamera den

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007

Den klarade S.M.A.R.T testet. Den får 91 på Spin Up Time. Om lägre värde är bättre än högre så verkar den vara snabb på att starta.

Den klarade även HD tunes långsamma Error Scan så det verkar inte vara något fel på den!

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2007

Det är nog inget fel utan den bara låter lite häftigare vid uppstart. Du får hoppas att den krashar innan garanti/reklamationsrätt går ut så kanske
du får byta mot en med nyare serie där dem bekymmer förhoppningsvis inte finns

Skrivet av Panaz:

Den klarade S.M.A.R.T testet. Den får 91 på Spin Up Time. Om lägre värde är bättre än högre så verkar den vara snabb på att starta.

Den klarade även HD tunes långsamma Error Scan så det verkar inte vara något fel på den!

Desktop: NZXT H440 New Edition Silent Ultra | Corsair HX1000 | MSI Z270 SLI PLUS | i7 7700K @ 5.2GHz 1.360v | EVGA GTX 1080 TI FE | Corsair H115i | 32GB 2133MHz CL15 @ 3066MHz | Intel 600p 512GB | Edifier S730

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av saddam:

Jag har många diskar som startar upp samtidigt, och då låter det konstigt. Jag tror det beror på att mitt nätagg inte klarar att försörja alla diskarna. Om jag kopplar ifrån några diskar så låter det normalt.

Det finns en funktion som minskar lasten vid uppstart, staggered spin up.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spin-up

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ronneby
Registrerad
Okt 2004

Den låter ju som en riktigt gammal go typ 20gb hårddisk nostalgi

- Det var inte bättre förr, det var bara roligare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2011

Hade liknande ljud på min 3TB seagate barracuda. Firmwareupdate löste det.

i7 4770k @stock | Asus z87-pro | Gigabyte gtx 670 OC | 8GB RAM | Samsung 840 Pro 256GB | 3TB HDD| Corsair RM850 | en dvdspelare
i7 950 @3.2GHz | Sabertooth x58 | HIS HD5770 | 6GB RAM | 500GB HDD | Antec Earthwatts 500W
Thinkpad x60 tablet | 3GB RAM | Crucial M4 128GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007

Ska det verkligen vara så högt data värde på "Raw Read Error Rate"?

Det ökar hela tiden också! På mina WD-diskar står det 0 på alla utom en som troligtvis är fel på!

Även likadant med "Seek Error Rate".

http://i.imgur.com/w7ak9Ms.png

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Panaz:

Ska det verkligen vara så högt data värde på "Raw Read Error Rate"?

Det ökar hela tiden också! På mina WD-diskar står det 0 på alla utom en som troligtvis är fel på!

Även likadant med "Seek Error Rate".

http://i.imgur.com/w7ak9Ms.png

Du kan prova med att byta kabel. Den kan vara skadad om du böjt för hårt eller klämt den.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av Panaz:

Ska det verkligen vara så högt data värde på "Raw Read Error Rate"?

Det ökar hela tiden också! På mina WD-diskar står det 0 på alla utom en som troligtvis är fel på!

Även likadant med "Seek Error Rate".

http://i.imgur.com/w7ak9Ms.png

Helt normalt för Seagate. De har en annan implementering av vissa SMART-värden.

Varför fortsätter du oroa dig? Byt märke i så fall!

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av Divil:

Du kan prova med att byta kabel. Den kan vara skadad om du böjt för hårt eller klämt den.

Jag har bytt kabel sedan jag satte in den. Blev ingen skillnad i ljudet från den men har inte jämfört om det blir någon skillnad i health-status med de olika kablarna!

Skrivet av MultiMan:

Helt normalt för Seagate. De har en annan implementering av vissa SMART-värden.

Varför fortsätter du oroa dig? Byt märke i så fall!

Ok, misstänkte att det kunde vara så! Nej jag oroar mig inte. Vill snarare hitta något fel så jag kan byta ut den Men man får väl antagligen en likadan då. Jo jag har faktiskt skaffat en till WD Green nu. Blev en 3TB, tar ju några månader till innan 4TB kommer. Tänkte snart slänga ut Seagaten ur datorn. Eventuellt försöka sälja den.

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2013

Provat att starta med enbart SSD inkopplad? Hur låter det då? En polare till mig hade ett liknande problem och han hade en WD disk som lät lika, men det var inte disken som lät utan chassit som vibrerade när disken startade upp. Efter omontering och isolering försvann problemet.

Windows is not doing our work seriously
——————————————————————
AMD FX 8150 | ASUS Sabertooth 990FX | 32 GB RAM | ASUS radeon 7970 @ 1 GHz
9 000 GiB i media | NEC PA301W @ 2560x1600 | Kör linux os

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av OldComputer:

Provat att starta med enbart SSD inkopplad? Hur låter det då? En polare till mig hade ett liknande problem och han hade en WD disk som lät lika, men det var inte disken som lät utan chassit som vibrerade när disken startade upp. Efter omontering och isolering försvann problemet.

Om jag bara har SSD-disken inkopplad så är datorn helt knäpptyst såklart. Ok, ja jag har också tänkt på att det kan vara chassit men tror inte det i detta fallet! Jag använder mig av R4ans vaggor till hårddiskarna.

Fractal Design Define R4 | be quiet! SilentWings 2 140mm (x3) | be quiet! Dark Power Pro10, 650W | ASUS Z87-DELUXE ATX | Intel Core i7 4770K 3.5 GHz | Noctua NH-U12S | Corsair 32GB CL10 1866MHz VENGEANCE LP | ASUS GeForce GTX 670 2048MB DirectCUII | Samsung SSD Pro Basic 840-Series 256GB