är det värt att och kan man sätta raid 0 på dessa?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012

är det värt att och kan man sätta raid 0 på dessa?

Tjenare jag funderar på att skaffa en til WD caviar blue 500gb 16mb cashe. Jag undrar om det är värt 400kr för att sätta 2 av dessa i raid 0. Jag har hört att det går att göra på mitt mobo så tänkte utforksa lite. Är dem här hårdiskarna för dåliga för raid eller ger det en liten prestanda boost?

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Tjenare jag funderar på att skaffa en til WD caviar blue 500gb 16mb cashe. Jag undrar om det är värt 400kr för att sätta 2 av dessa i raid 0. Jag har hört att det går att göra på mitt mobo så tänkte utforksa lite. Är dem här hårdiskarna för dåliga för raid eller ger det en liten prestanda boost?

Bättre att du köper en 1TB disk istället.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Bättre att du köper en 1TB disk istället.

Det är inte själva Gb siffran jag är ute efter. Jag undrar om det ger någon extra boost i hastogheten.

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Det är inte själva Gb siffran jag är ute efter. Jag undrar om det ger någon extra boost i hastogheten.

Självklart ökar de hastigheten till viss mån. Upp till 80-90% på vissa typer av överföringar. Vissa områden som småfiler kanske du inte får någon ökad respons alls.

Det jag syftar på är att det inte direkt är värt att köpa 500GB diskar alls då en dubbelt så stor kostar 10% mer.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Självklart ökar de hastigheten till viss mån. Upp till 80-90% på vissa typer av överföringar. Vissa områden som småfiler kanske du inte får någon ökad respons alls.

Det jag syftar på är att det inte direkt är värt att köpa 500GB diskar alls då en dubbelt så stor kostar 10% mer.

Grejjen är den att jag redan har en och funderar på att köpa en till för 400 kr

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Feb 2004

Självklart får du bättre hastighet , kör två stycken 500 GB WD Black i Raid 0 , kör via Windows 8 inbyggda mjukvaruraid. Fungerat helt felfritt ca 3 år. Körde HW raid med Windows 7 innan jag bytte till 8an.

Mer info om storage spaces i Windows 8.
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-1656353/windows-storage-...

Behöver inte ens vara samma storlek om du kör via Storage Spaces, riktigt nice.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Oneone:

Självklart får du bättre hastighet , kör två stycken 500 GB WD Black i Raid 0 , kör via Windows 8 inbyggda mjukvaruraid. Fungerat helt felfritt ca 3 år. Körde HW raid med Windows 7 innan jag bytte till 8an.

Mer info om storage spaces i Windows 8.
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-1656353/windows-storage-...

Behöver inte ens vara samma storlek om du kör via Storage Spaces, riktigt nice.

Jag har dock wd blå men du tycker ju det är värt det? Jag ska ha det som sekundär disk. Men i windows står dom 2 raid diskarna som en?

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Jag och en annan medlem här på forument rensade från våran skolas soptunna med laptops och tog en massa gamla diskar, har just nu 3 250GB diskar i Raid0 som ger ca 120MB/s i write och 80MB/s i read men värdelös hastighet när det gäller mindre filer.

Om du bara är ute efter hastighet, så kör på det.

Skitcool signatur med extrema datorspecs ( i7 Ivy(varm), GTX 980(massor med bildrutor per sekund), Massor med RAM(TYP 12, Typ minst liksom 3 SSDer )

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Jag har dock wd blå men du tycker ju det är värt det? Jag ska ha det som sekundär disk. Men i windows står dom 2 raid diskarna som en?

Om det är en hårdvaru raid så ser du bara en disk ja. Har ingen erfarenhet av mjukvaruraid.

Jag har 2st 1.5TB diskar som raid 1 och 2st 128GB Samsung 830 SSD som Raid 0 som OS disk. Ser endast en disk i operativsystemet.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Om det är en hårdvaru raid så ser du bara en disk ja. Har ingen erfarenhet av mjukvaruraid.

Jag har 2st 1.5TB diskar som raid 1 och 2st 128GB Samsung 830 SSD som Raid 0 som OS disk. Ser endast en disk i operativsystemet.

Ska du inte se enn med ssd raiden och en med din hdd raid? Ska du inte se 2 hårddiskar?

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Ska du inte se enn med ssd raiden och en med din hdd raid? Ska du inte se 2 hårddiskar?

Jo men menar väl egentligen:
Ser bara vardera Raid array som en disk.

Dvs SSD Array - Disk A - 238GB
HDD Array - Disk B - 1390GB

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Feb 2004
Skrivet av Filip1727:

Jag har dock wd blå men du tycker ju det är värt det? Jag ska ha det som sekundär disk. Men i windows står dom 2 raid diskarna som en?

Ja du kan prova och sen om du inte gillar det kan du bara ta bort den, och ja både mjuk och hårvaruraid så ser du dina diskar som en stor enhet, så raidar du 2x 500GB får du en disk i windows på 1TB ca. ser det ut som iaf

Men kom ihåg raid 0 så om ena disken pajjar förlorar du alla filer.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Jo men menar väl egentligen:
Ser bara vardera Raid array som en disk.

Dvs SSD Array - Disk A - 238GB
HDD Array - Disk B - 1390GB

Varför raid 1 har du något viktigt som behöver en backup?
Ajust har en till fråga min ssd sitter i ena 6 GB/s porten och om jag ska köra raid ska jag sätta dom i 2 sata 2 kontakter eftersom jag bara ha 2 6GB/soch i ena sitter os disken (ssd:n)

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Varför raid 1 har du något viktigt som behöver en backup?
Ajust har en till fråga min ssd sitter i ena 6 GB/s porten och om jag ska köra raid ska jag sätta dom i 2 sata 2 kontakter eftersom jag bara ha 2 6GB/soch i ena sitter os disken (ssd:n)

Ja jag har lite bilder som jag skulle föredra att inte förlora.

Sätt SSD:n i Sata 6gb/s porten.

HDD:na stoppar du i de andra 3gb/s portarna. De har ändå inte nytta av den snabbare sata-interfacet.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Ja jag har lite bilder som jag skulle föredra att inte förlora.

Sätt SSD:n i Sata 6gb/s porten.

HDD:na stoppar du i de andra 3gb/s portarna. De har ändå inte nytta av den snabbare sata-interfacet.

Raid 0 klara den 2, 4 och 6 diskar i mitt fall eller klara den bara 2?

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Filip1727:

Raid 0 klara den 2, 4 och 6 diskar i mitt fall eller klara den bara 2?

Nej den klarar 2-6diskars raid om det är Z77 chipset.
Raid som stöds är Raid 0, 1, 5, 10.
Z77 klarar även av HDD acceleration med hjälp av en Sata SSD.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Oneone:

Självklart får du bättre hastighet , kör två stycken 500 GB WD Black i Raid 0 , kör via Windows 8 inbyggda mjukvaruraid. Fungerat helt felfritt ca 3 år. Körde HW raid med Windows 7 innan jag bytte till 8an.

Mer info om storage spaces i Windows 8.
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-1656353/windows-storage-...

Behöver inte ens vara samma storlek om du kör via Storage Spaces, riktigt nice.

Vad får du för läs och skrivhastighet?

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Feb 2004
Skrivet av Filip1727:

Vad får du för läs och skrivhastighet?

får typ 100 read 100 write , diskarna är ju gamla så med nya WD black får du högre.

Testade min 1.5 TB WD black den hade samma prestanda... Hmm något som inte stämmer här ska dubbelkolla min conf.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012

Säg ett bra program eller flera som är för att mäter hårddiskar.

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Oneone:

får typ 100 read 100 write , diskarna är ju gamla så med nya WD black får du högre.

Testade min 1.5 TB WD black den hade samma prestanda... Hmm något som inte stämmer här ska dubbelkolla min conf.

Accesstiden för blir densamma eller eventuellt ökar lite. Kan vara det som spelar roll.

Skrivet av Filip1727:

Säg ett bra program eller flera som är för att mäter hårddiskar.

CrystalDiskMark brukar rekommenderas. Mäter hastigheter på flera olika typer av filstorlekar.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Åtvidaberg
Registrerad
Jul 2007

Mjukvaru raid i Win7 fungerar enligt mig galant det också

CITERA FÖR SVAR

Ah, MX Blues, the power of nuclear bombs at your fingertips!

i5 7600k@5ghz / Gigabyte Z270K3 / 16gb DDR4@3200mhz
Gigabyte 1060GTX G1 ROCK 6G / NZXT HALE90 750 / NZXT H2 White

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Ja jag har lite bilder som jag skulle föredra att inte förlora.

Sätt SSD:n i Sata 6gb/s porten.

HDD:na stoppar du i de andra 3gb/s portarna. De har ändå inte nytta av den snabbare sata-interfacet.

En RAID är ingen backup, har du inte lärt dig det?

Silverstone RV02-E "vit", Z97-DELUXE/USB 3.1, 4790K@4,4GHz, Corsair 1600MHz 16GB, Intel 730 480GB, GTX Titan X, Phillips BDM4350UC@3840x2160 ,HRT Music Streamer II, Sennheiser HDVA600, HD800.

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Puttefnasket:

En RAID är ingen backup, har du inte lärt dig det?

Vadå inte lärt mig det? Jag har aldrig hävdat att Raid är en backup.
Det är redundans för att slippa dra ner allt från allt vad som heter cloudservices och FTP:n jag har på annan ort.
REDUNDANS!

Fan vad du var på dåligt humör, kanske lära dig att inte bara anta att alla är idioter och p12.or?

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
LKPG
Registrerad
Feb 2003

Frågan är som vanligt - varför ska du ha det?
Det kommer ge viss prestanda när du kopierar väldigt stora filer fram och tillbaka. Småfiler ger nästan inget alls.
Kopierar du många stora filmfiler fram och tillbaka ger det prestandaökning. Annars inte.
Du förlorar viss säkerhet (en disk kan lägga av och allt är borta, men det är rätt ointressant eftersom du ändå måste ha backup på annat ställe). Har du ett jättebibliotek med dina filmer som du sparar, raderar, överför - så visst. Själv ser jag inte vitsen med det.
Stora nackdelen som jag ser det är pris. Jag skulle ALDRIG köpa en vanlig 500GB-disk idag. De är alldeles för små mot vad de kostar. Bättre köpa en betydligt större (som ger mer utrymme för pengarna) och ha din 500GB vid sidan för något annat.

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

Workstation - Server - Kenner 4-ever

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Vadå inte lärt mig det? Jag har aldrig hävdat att Raid är en backup.
Det är redundans för att slippa dra ner allt från allt vad som heter cloudservices och FTP:n jag har på annan ort.
REDUNDANS!

Fan vad du var på dåligt humör, kanske lära dig att inte bara anta att alla är idioter och p12.or?

Det är ju du som är på dåligt humör, det är inte jag som svär och har du fotografier som du inte vill bli av med så är inte en RAID rätt väg att gå.

Du fick frågan om varför du har en RAID-1 och du svarade: "Ja jag har lite bilder som jag skulle föredra att inte förlora."

Och därmed min högst retoriska fråga till dig, men uppenbarligen var det en öm punkt hos dig

Silverstone RV02-E "vit", Z97-DELUXE/USB 3.1, 4790K@4,4GHz, Corsair 1600MHz 16GB, Intel 730 480GB, GTX Titan X, Phillips BDM4350UC@3840x2160 ,HRT Music Streamer II, Sennheiser HDVA600, HD800.

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Puttefnasket:

Det är ju du som är på dåligt humör, det är inte jag som svär och har du fotografier som du inte vill bli av med så är inte en RAID rätt väg att gå.

Du fick frågan om varför du har en RAID-1 och du svarade: "Ja jag har lite bilder som jag skulle föredra att inte förlora."

Och därmed min högst retoriska fråga till dig, men uppenbarligen var det en öm punkt hos dig

Jo men varför tror du Raid 1 och Raid 5 och alla dess derivator existerar?
Det handlar ju om redundans. Dör en disk så slipper man trixa med gamla och utdaterade backups.

En backup är något man har på sin Array där backups:en inte uppdateras lika ofta. Rent av praktiska skäl.
Vet inte hur jag skulle behöva "lära mig det" när jag aldrig har antagit att Raid 1 är en backup.

Min ömma punkt är när folk dumförklarar mig genom förhastade slutsatser Eller när jag stöter på idioti
(Ren urbotad dumfotad Idioti skulle dessutom vara belagt med straff tycker jag).

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Går ju att köpa externa dubbel diskar och köra sin backup på
då finns ju backupen på två diskar om man kör raid1,
skulle nog dumförklara den som kör sin backup till en raid0 disk

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Alpha77:

Går ju att köpa externa dubbel diskar och köra sin backup på
då finns ju backupen på två diskar om man kör raid1,
skulle nog dumförklara den som kör sin backup till en raid0 disk

Det är ingen som kör backup på Raid 0 och det är inte heller någon som pratar om det.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Förhoppningsvis inte

on topic: så WD blue är väl inte snabbaste man kan ha till att börja med..
att ta 2 långsamma diskar och köra raid0.. skulle jag nog säga nja till

inte kört raid0 på länge.. men visst diskarna blir något snabbare, men ha backup om du nu tänker ha något viktigt på dom...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlshamn
Registrerad
Aug 2008

Jag kör raid 0 på 2st WD 250gb diskar.. De ger tyvärr inte någon jätte prestandaboost.. har för mig att jag fick ca 70mb/s i läshastighet på den raiden.. Använder den som speldisk.. Men snart blir de uppgradering och raida 2st 250gb samsung ssder ist.. då förväntar jag mig en boost i laddningstider i windows/spel etc..

Gaming-PC > Intel 4770K > Asus Maximus VI Hero > EVGA 1080 FTW > Samsung EVO 500gb
HTPC: > AMD Phenom II 965 > AMD HD6950 > Kingstone V300 240gb
Playstation 4 Network > TaunyTiger - Främst NHL 17