min dator visar inte min nya SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2013

min dator visar inte min nya SSD

jag har precis köpt denna som är länkad under och har kopplat in det in i moder kortet och skaffat ström samt alla olika grejer man skall.
däremot så när jag är inne på windows så ser jag inte någon HDD. jag går in i device manager och där syns den och samma i BIOS.

jag vet att man skall ställa in ACHI mode (eller liknande) men på moderkortet står det ej som alternativ för sata 5-6 (där den sitter) men för 1-4 och om jag sätter det på 1-4 så kan jag ställa in det på 5-6 men jag har två diskar i port 1-2 som är raid på så jag kan inte ha ahci på den.
jag undrar om jag kan köra mina två vanliga HDD på AHCI? och vad jag skall göra.

jag ville hitta hårddisken innan jag installerar Windows på den (jag skall passionera raid diskarna då de är 8 år gamla)

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=773515

jag tänkte infoga bilder från windows och bios men verkar inte som denna vill infoga bilder från ens dator "/

Dator: HAF 922
Moderkort:
ASUS M4A79XTD EVO CPU: AMD Phenom II X4 BE 3,4 Ghz CPU fläkt: CM 212 EVO GPU: XFX Radeon HD 6870 1GB "dual fan" Ram minne: Crucial DDR3 BallistiX Elite 1600Mhz 8GB Nätagg: 550W HDD: 4TB SSD: 128GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Du kommer hitta den om du högerklickar på dator, väljer Hantera, samt sen efter det startar diskhanteraren.
Dock du behöver inte göra nått med disken när du är där., det sköter installationsprogrammet för Windows om.

Så länge alla diskar är SATA så bör du ställa alla på AHCI.
SSD disken bör du nog flytta till den porten med det lägsta numret, sen har du fler SATA kontrollers på moderkortet så välj den bästa, tex kör du Intel CPU med intel chipset så ska den sitta på Intels kontroller med lägsta portnummer.

Koppla ur alla andra diskar när du ska installera Windows på din nya SSD

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2013

Vad kör du för moderkort i datorn?
Hur stora är dina gamla diskar?

Jag antar att du vill köra ditt OS från den nya disken?

Hur tänker du spara dina privata filer? Finns dom på en fysiskt egen disk?

Windows is not doing our work seriously
——————————————————————
AMD FX 8150 | ASUS Sabertooth 990FX | 32 GB RAM | ASUS radeon 7970 @ 1 GHz
9 000 GiB i media | NEC PA301W @ 2560x1600 | Kör linux os

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av ggustavsson:

Du kommer hitta den om du högerklickar på dator, väljer Hantera, samt sen efter det startar diskhanteraren.
Dock du behöver inte göra nått med disken när du är där., det sköter installationsprogrammet för Windows om.

Så länge alla diskar är SATA så bör du ställa alla på AHCI.
SSD disken bör du nog flytta till den porten med det lägsta numret, sen har du fler SATA kontrollers på moderkortet så välj den bästa, tex kör du Intel CPU med intel chipset så ska den sitta på Intels kontroller med lägsta portnummer.

Koppla ur alla andra diskar när du ska installera Windows på din nya SSD

datorn hittade den där. Jag tänkte på min Raid på moderkortet skall jag reseta kortet eller kommer det att fungera att sätta in ssd:n där och en annan disk på de andra? (inte allt för insatt i detta)

Skrivet av OldComputer:

Vad kör du för moderkort i datorn?
Hur stora är dina gamla diskar?

Jag antar att du vill köra ditt OS från den nya disken?

Hur tänker du spara dina privata filer? Finns dom på en fysiskt egen disk?

mina gamla diskar är 250Gb styck jag hade tänkt att installera OS på den nya disken men massa saker kan bli fel och ville kolla att datorn hittade den.
Jag har två andra diskar som är 2Tb stora så de privata filerna är inge problem.

MOBO: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=490260

Dator: HAF 922
Moderkort:
ASUS M4A79XTD EVO CPU: AMD Phenom II X4 BE 3,4 Ghz CPU fläkt: CM 212 EVO GPU: XFX Radeon HD 6870 1GB "dual fan" Ram minne: Crucial DDR3 BallistiX Elite 1600Mhz 8GB Nätagg: 550W HDD: 4TB SSD: 128GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av bogmadur:

jag har precis köpt denna som är länkad under och har kopplat in det in i moder kortet och skaffat ström samt alla olika grejer man skall.
däremot så när jag är inne på windows så ser jag inte någon HDD. jag går in i device manager och där syns den och samma i BIOS.

jag vet att man skall ställa in ACHI mode (eller liknande) men på moderkortet står det ej som alternativ för sata 5-6 (där den sitter) men för 1-4 och om jag sätter det på 1-4 så kan jag ställa in det på 5-6 men jag har två diskar i port 1-2 som är raid på så jag kan inte ha ahci på den.
jag undrar om jag kan köra mina två vanliga HDD på AHCI? och vad jag skall göra.

jag ville hitta hårddisken innan jag installerar Windows på den (jag skall passionera raid diskarna då de är 8 år gamla)

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=773515

jag tänkte infoga bilder från windows och bios men verkar inte som denna vill infoga bilder från ens dator "/

Du måste skapa en partition och formatera den innan den syns i windows. Detta görs i administrationsverktyg - diskhantering. Vill du ha mer utförliga instruktioner så är det bara att söka, det finns mängder av trådar om just detta ämne...

En ssd som baseras på en kontroller från sandforce komprimerar data för ökad prestanda/livslängd. AS-SSD använder data som inte går att komprimera och ger då sämsta möjliga resultat, ATTO använder data som är lätt att komprimera och ger bästa möjliga resultat. Eftersom program/os/spel ofta går att komprimera någorlunda bra så hamnar den verkliga prestandan någonstans mellan dessa resultat vid normal användning.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Tidigare AMD-kort hade lite egenheter med port 5-6, bl a följande: Använder du AHCI syns inte längre port 5-6 i BIOS och du måste även se till att rätt AHCI-drivrutiner är installerade i Windows, annars fungerar det inte där heller. Alla portar ska fungera med AHCI i Windows med rätt drivrutiner, så minns jag det iaf.

Det är normalt sett inga problem att köra vanliga HD med AHCI.

Allt står för övrigt i manualen.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2013

Men eftersom jag har raid 0 på mina gamla diskar och då ställer de till AHCI istället för raid så kommer inte raiden fungera. (redan testad)
men det som egentligen kvarstår nu är om jag måste ta bort raiden innan jag sätter in SSD:n i den första porten med att reseta moderkortet?

Dator: HAF 922
Moderkort:
ASUS M4A79XTD EVO CPU: AMD Phenom II X4 BE 3,4 Ghz CPU fläkt: CM 212 EVO GPU: XFX Radeon HD 6870 1GB "dual fan" Ram minne: Crucial DDR3 BallistiX Elite 1600Mhz 8GB Nätagg: 550W HDD: 4TB SSD: 128GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av bogmadur:

Men eftersom jag har raid 0 på mina gamla diskar och då ställer de till AHCI istället för raid så kommer inte raiden fungera. (redan testad)
men det som egentligen kvarstår nu är om jag måste ta bort raiden innan jag sätter in SSD:n i den första porten med att reseta moderkortet?

Nu skulle du väl inte ha kvar raid IOM du du ska köra SSD.
Med nuvarande OS, backa up det viktiga du har på Raid disken, bara kopiera. till en annan disk
Sen kan du ta bort diskarna osv. och sen göra som du vill med Raid diskarna

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av bogmadur:

Men eftersom jag har raid 0 på mina gamla diskar och då ställer de till AHCI istället för raid så kommer inte raiden fungera. (redan testad)
men det som egentligen kvarstår nu är om jag måste ta bort raiden innan jag sätter in SSD:n i den första porten med att reseta moderkortet?

Förstår inte problemet? Du ser den i bios och du ser den i device manager? Då behöver du (precis som jag skrev tidigare) gå in i diskhanteringen i administrationsverktyg och skapa en partiton som du sedan formaterar, sedan syns den normalt i windows...eller har jag missat något fundamentalt i denna diskussion?

En ssd som baseras på en kontroller från sandforce komprimerar data för ökad prestanda/livslängd. AS-SSD använder data som inte går att komprimera och ger då sämsta möjliga resultat, ATTO använder data som är lätt att komprimera och ger bästa möjliga resultat. Eftersom program/os/spel ofta går att komprimera någorlunda bra så hamnar den verkliga prestandan någonstans mellan dessa resultat vid normal användning.