Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

Kass kylning?

Vet inte om detta är rätt underforum att fråga i, men here goes:

Jag har slitit mitt hår tillräckligt länge nu och nu skulle jag behöva lite pekare. Sitter med en kunds dator, en Samsung R730. Han råkade ut för ett skumt problem som gjorde att datorn bara började stänga av sig. Hade garanti kvar så datorn skickades till Infocare. Deras arbetsbeskrivning lyder "bytt moderkort och hårddisk". En månad senare är exakt samma fel tillbaka, enligt honom, och då kom han till mig.

Min initiala gissning var att det var kylproblem så jag öppnade maskinen och kollade fläkten; den var inte igensatt. Skruvade loss flänsarna på CPU/GPU och kylpastan där såg inte så trevlig ut så jag rengjorde och lade på Arctic Silver och testkörde.

Maskinen beter sig exakt som kunden beskrev; fungerar några minuter sen bootar den om, och vid "Windows could not start properly" hänger den sig. Varje gång. Med skräp på skärmen, såhär:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/86456844/IMAG3768.jpg

Det fick mig att tro att GPU:n är kass, att nån bond har lossat eller så. Stängs maskinen av några minuter går den starta igen, och efter några minuter kommer felet tillbaka. Det fick mig att återgå till kylproblemhypotesen.

Men, här kommer det sjuka; maskinen visar en Samsung-logo i helskärm direkt vid uppstart. Denna är *aldrig* felaktig, rent grafikmässigt sett. Inga streck, inga fel alls. Direkt när den försvinner och hamnar i textläge med "Windows could not start" kommer felstrecken direkt.

Det här förbryllar mig. Om loggan, i helskärms grafikläge, renderas korrekt men textläge dödar burken, vad tusan är fel?

http://www.ribit.se/ - plockar ut data från havererade hårddiskar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Okt 2004

Ser ut som en Asus laptop jag har liggandes i mitt förråd , den är allafall gpun paj på pga överhettning. Och sedan att dom påstår sig bytt moderkortet betyder inte att dom gjort det.

Hade en laptop tidigare som fick cola över sig , den blev inskickad 3 gånger alla tre gångerna påstog dom att moderkortet va bytt , men samma kylpasta som jag själv hade slängt på va kvar efter alla gångerna den va inlämnad. Fick givetviss en ny tillslut tack vare extra försäkringen jag hade på den.