Rippa musik fr. CD-skivor m. EXTERN optisk drive

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Rippa musik fr. CD-skivor m. EXTERN optisk drive

Hej,

Jag vill rippa ett par CD-skivor till FLAC på laptopen, men har ingen CD/DVD/BD-drive.

Har läst runt lite på nätet och det verkar generellt tipsas om att köpa vilken billig extern cd-läsare som helst, men har även hittat viss info som antyder att det inte är rekommenderat att rippa via en USB-drive överhuvudtaget, pga problem med hastigheter, strömförsörjning via USB:n, etc... Jag hoppas dock att det/de problem(en) kanske inte finns längre (jag hittade bara väldigt gammal info)...?

Någon som har koll?
Skulle jag kunna köpa (exempelvis) nedanstående läsare, rippa musik från CD-skivor till hårddisken i HÖG HASTIGHET och med BRA RESULTAT/KVALITET...?

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1268155

Är såklart också viktigt att driven är kompatibel med någon programvara för ripping. Hade nog tänkt använda EAC av gammal vana.

Tacksam för tips.

EDIT: Lite osäker på om jag startade tråden i rätt forum, men får hoppas på det. Hittade inget som passade bättre!

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003

Med tanke på att 52X läsning motsvarar 7,8 MB/s, och vanlig USB 2.0 klarar 35 MB/s...
Det är inte interfacet mot datorn som sätter gränserna.

Och kvaliteten gör det ingen skillnad om det är extern eller intern, det är digital information.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
STHLM
Registrerad
Apr 2008
Skrivet av kartis:

Någon som har koll?

Lite koll (tror jag). De problem som fanns (finns?) har sällan med hastigheten per se att göra utan ett resultat av dåligt läshuvud och/eller källa som får felkorrigering att jobba mycket. CRC kan inte korrigera för mycket informationsbortfall. Även vissa kompatibilitetsproblem har funnits när det gäller kopieringsskyddade CD och CD-R+/-. Nu spekulerar jag bara men de tär möjligt att kvalitén på spelare sjunker i.o.m. minskad marknad.

Oavsett orsak så går det inte att förutsäga resultatet i förväg. Ibland räcker det med att rengöra skivan, ibland välja en annan ODD-enhet eller en ripper som kan ställa ned läshastigheten.

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

EAC har möjlighet att kolla att rippen är bitexakt och den funktionen lär inte påverkas av om driven är extern eller inte.
Du rippar alltså utan komprimering, kollar resultatet och flackodar om det är ok = korrekt rippat.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Topp!

Kan någon rekommendera en bra (och så billig som möjligt) extern ODD...?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sajber-jymden
Registrerad
Dec 2004
Skrivet av kartis:

Topp!

Kan någon rekommendera en bra (och så billig som möjligt) extern ODD...?

Rippade hela min CD-samling (drygt 500 skivor) med EAC och en extern ODD (Samsung SE-T084M) - fungerade hur bra som helst. Nu finns inte "min" ODD att köpa längre, men den du länkade till fungerar nog bra.

Jag skulle dock prioritera ljudkvalité framför ripp-hastighet....

Trädvy Permalänk
Forumledare
Registrerad
Okt 2002

Håller med övriga.

Problemet med rippning av ljud-CD är att de enligt specifikationen inte innehåller egen felkorrigeringsdata, och det i praktiken inte är ovanligt med små läsfel. Olika läsare hanterar detta annorlunda: vissa modeller ger "tystnad", vissa interpolerar på olika sätt och vissa ger ett slumpat (!) värde som ersättning.

Det kan tilläggas att om det inte handlar om en skiva i uselt skick så är det försvinnande sällan som det når upp till ljudstörningar som man faktiskt hör tydligt (hade detta varit vanligt så hade CD-formatet haft stora problem), men ska man arkivera så kan man ju lika gärna försöka få "perfekta" kopior.

Det finns inget direkt sätt att upptäcka när en sådan felläsning skett. Det finns en läsarfunktion som ska rapportera detta (C2), men det implementeras så dåligt och annorlunda att det inte är användbart, och saknas ibland helt. Rekommenderade inställningar i EAC är vanligen att stänga av detta.

Dataintegriteten kollas i stället genom att läsa samma sektion multipla gånger och se att samma data returneras varje gång. Om så är fallet så är det troligen rätt läst. Om inte så var det ett läsfel i den sektionen. Ett nytt problem uppstår med att läsarna som regel implementerar en intern cache, och om man efterfrågar en sektor som finns i cache så läses skivan inte på nytt utan samma data returneras alltid, och denna kontroll fallerar. Genom att veta hur stor denna cache är så kan man se till att alltid läsa tillräckligt mycket data för att rensa denna innan man läser en gammal sektor igen.

Det finns inga egentliga tekniska hinder mot att jobba på samma sätt med en extern enhet som en intern i dessa hänseenden, så det är nog bara att köpa det billigaste du hittar som uppfyller eventuella övriga krav du har. EAC kontrollerar CD-avbilder mot AccurateRip-databasen vilket i praktiken garanterar en bitperfekt kopia om checksumman stämmer. Du kan alltså i de allra flesta fall direkt märka om det är några problem med rippningen eller ej.

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.