Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013

Hjälp en vilsen klockare!

Hej, sitter konfunderad med ett MSI-moderkort och ska precis börja överklocka min CPU. Jag har bara klockat GPU tidigare, och mitt moderkorts BIOS är lite överväldigande när man inte är så van.

Om någon skulle orka så skulle jag vara väääldigt tacksam om denne kunde skriva upp de inställningar som jag behöver ändra i BIOS för att komma igång, innan jag höjer multiplier och v-core.

Jag har även ett annat problem, jag har märkt att jag inte kan öka multipliern mer än till 38, och v-core har bara tre alternativ? Ja ja, om någon till och börja med orkar skriva vilka inställningar som tar vi en sak åt gången!

EDIT: Jag kom på en sak till som jag undrar; var hittar jag inställningen där jag kan välja om jag vill behålla överklockningen när datorn startar om? Eftersom det antagligen är smartast att lämna den gamla överklockningen om den är instabil.

Nuvarande inställningar (standard):

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Om du bara vill nå en "causual" överklockning som 4.4GHz (Kanske är i överkant på Ivy Bridge, vad vet jag) så handlar det egentligen bara om multiplier och spänning. Förutom att ändra LLC till High/Very High vid behov.

Min 4.5GHz överklockning på min CPU är endast gjord med spänningsändring och multiplierändring samt LLC på High har jag för mig.
Jag tror att LLC gör så att sin spänning inte åker upp och ner om den gör det.

Ursprungligen inskrivet av Quiki "japp jag kan tro att mitt kort ligger lite varmt och nej jag kommer inte att berätta hur varmt det är sen hur ramt rummet är m.m, ingen hard feelings men vissa frågar mycket, dessutom så vill jag veta vad folket har och vill gärna inte gå efter sweclockers tester."

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Narcissisten:

#12616980

Du berättar inte Vilket moderkort det handlar om.
Kan det vara MZI Z77mA - S01?

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kinna
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Serzarian:

Om du bara vill nå en "causual" överklockning som 4.4GHz (Kanske är i överkant på Ivy Bridge, vad vet jag) så handlar det egentligen bara om multiplier och spänning. Förutom att ändra LLC till High/Very High vid behov.

Min 4.5GHz överklockning på min CPU är endast gjord med spänningsändring och multiplierändring samt LLC på High har jag för mig.
Jag tror att LLC gör så att sin spänning inte åker upp och ner om den gör det.

Det stämmer ganska bra. skulle kanske säga 4.0GHz-4.5GHz beroende på hur långt man vågar och kan med kylning etc.

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Serzarian:

Om du bara vill nå en "causual" överklockning som 4.4GHz (Kanske är i överkant på Ivy Bridge, vad vet jag) så handlar det egentligen bara om multiplier och spänning. Förutom att ändra LLC till High/Very High vid behov.

Min 4.5GHz överklockning på min CPU är endast gjord med spänningsändring och multiplierändring samt LLC på High har jag för mig.
Jag tror att LLC gör så att sin spänning inte åker upp och ner om den gör det.

Jag hittar inte LLC överhuvudtaget. Målet är väl kanske 4,2 - 4,4 ghz, men kan som sagt endast öka multipliern till 38? :/

Skrivet av DavidtheDoom:

#12616980

Du berättar inte Vilket moderkort det handlar om.
Kan det vara MZI Z77mA - S01?

Jag har läst guiden, dock står det inte så mycket specifikt om just vilka inställningar som ska ställas in inför överklockningen.
Just nu vet jag inte exakt vilket moderkort det är, jag kan ta reda på det imorgon!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Åbo, Finland
Registrerad
Feb 2004

Du verkar ju ha OC genie på moderkortet, så om du vill slippa riktigt lätt undan med en lite mindre klockning, så tryck på OC genie knappen och restarta datorn
Fungerar alldeles utmärkt, dock har oc genien en tendens att skruva upp volten lite onödigt högt.

Chassi: Coolermaster HAF XB PSU: Silverstone Strider 850W, MB: MSI Z87-G45, CPU: Intel I5-4670K @ 4,2Ghz (Corsair H100i), GPU: MSI GTX 970 Gaming RAM: Kingston HyperX 16Gb DDR3 1600Mhz, HDD: 2x Samsung F3 7200rpm 1TB, SSD: Samsung 830 series 128Gb, OS: Win 8.1, Skärmar: LG 55" FullHD & Dell 23'' UltraSharp U2312HM.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av WongFeiHung:

Du verkar ju ha OC genie på moderkortet, så om du vill slippa riktigt lätt undan med en lite mindre klockning, så tryck på OC genie knappen och restarta datorn
Fungerar alldeles utmärkt, dock har oc genien en tendens att skruva upp volten lite onödigt högt.

Skulle det fungera att dra på OC Genie II, restarta datorn och sedan gå in och dra ner volten steg för steg så länge det är stabilt? Eller kan man inte ändra inställningarna om man har den i OC Genie-läge?

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Narcissisten:

Jag hittar inte LLC överhuvudtaget. Målet är väl kanske 4,2 - 4,4 ghz, men kan som sagt endast öka multipliern till 38? :/

Jag har läst guiden, dock står det inte så mycket specifikt om just vilka inställningar som ska ställas in inför överklockningen.
Just nu vet jag inte exakt vilket moderkort det är, jag kan ta reda på det imorgon!

På MSI heter det inte LCC utan VDroop detta nämns även längst ned i min post.
De enda inställningar som har med CPU överklock som du ska pilla på iom du inte riktigt förstår vad varje funktion är:

CPU Ratio (Main tabb) eller CPU Turbo Multipler (finns i CPU power tabben).
CPU Voltage Denna höjer du för att nå högre upp
Vdroop Controll - Medium/high (50%-75%) Brukar vara vettigt. Högre ger sämre stabilitet.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Du får klocka under OC Genie, där kan du ändra mer saker. Själv gick jag tillbaka till ett tidigare BIOS för att kunna klocka utanför OC läget

Skickades från m.sweclockers.com

Plåtniklas: Coolermaster HAF 912+,Gtx 780 DcII SLI, Intel I7 4790K @ 4,6Ghz, Corsair H100i, Asus Rampage IV Hero, 8GB 2133mhz corsair RAM, Corsiar Force GT 120GB, WD blue 1TB, Corsair AX 760 80+ Platinum.
LapTop: Lenovo X130i @120GB SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av DavidtheDoom:

På MSI heter det inte LCC utan VDroop detta nämns även längst ned i min post.
De enda inställningar som har med CPU överklock som du ska pilla på iom du inte riktigt förstår vad varje funktion är:

CPU Ratio (Main tabb) eller CPU Turbo Multipler (finns i CPU power tabben).
CPU Voltage Denna höjer du för att nå högre upp
Vdroop Controll - Medium/high (50%-75%) Brukar vara vettigt. Högre ger sämre stabilitet.

Okej, har du någon aning om varför inte Ration vill gå över 38 och volten bara har tre alternativ? :/

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Narcissisten:

Okej, har du någon aning om varför inte Ration vill gå över 38 och volten bara har tre alternativ? :/

Spänning - Du har ett moderkort som MSI tvingas begränsa spänningsökningar på pga låg VRM kylning. Exempel är MZI Z77mA-S01 som säljs på Inet.
Ratio - Du har troligen inte ett Z77 moderkort utan ett B75 eller H77 som inte tillåter överklockning.

Kolla vilket moderkort du har så kan jag hjälpa dig.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av DavidtheDoom:

Spänning - Du har ett moderkort som MSI tvingas begränsa spänningsökningar på pga låg VRM kylning. Exempel är MZI Z77mA-S01 som säljs på Inet.
Ratio - Du har troligen inte ett Z77 moderkort utan ett B75 eller H77 som inte tillåter överklockning.

Kolla vilket moderkort du har så kan jag hjälpa dig.

Jag har tydligen ett H77MA-G43... Cdon:s Thor-serie har alltså bundlat en K-processor med ett H77 som ändå inte kan överklocka? Och jag som beställde en ny CPU-kylare igår?!... Suck....

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013

Vad lär hända om jag kör igång OC Genie II iallafall?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Narcissisten:

Vad lär hända om jag kör igång OC Genie II iallafall?

Vad du gör är att klicka på "My OC Genie" i OC-menyn och välja "Customize", varpå options för din överklockning kommer dyka upp i gränssnittet. Sedan klickar du på "My OC Genie II" och rebootar.

| MSI Z77 | 3570k | H70 | Corsair CL9 1600 MHz | GTX 670 | Samsung SSD | Seagate HDD | QFR Red | Rival Qck+ | Siberia V2 | MacBook Air | iPad Air

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Jokkestar:

Vad du gör är att klicka på "My OC Genie" i OC-menyn och välja "Customize", varpå options för din överklockning kommer dyka upp i gränssnittet. Sedan klickar du på "My OC Genie II" och rebootar.

Nope, efter att ha clickat på customize så kom jag till en ny sida i BIOS, men det var bara helt tomt utan alternativ att välja

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Narcissisten:

Nope, efter att ha clickat på customize så kom jag till en ny sida i BIOS, men det var bara helt tomt utan alternativ att välja

Läste nu att du hade ett H77, antar att funktionen är låst på dessa kort. Vad händer om du klickar på OC Genie knappen och startar om?

Märkligt att ditt BIOS är identiskt med mitt Z77, men att vissa alternativ inte har någon funktion på H-brädan.

| MSI Z77 | 3570k | H70 | Corsair CL9 1600 MHz | GTX 670 | Samsung SSD | Seagate HDD | QFR Red | Rival Qck+ | Siberia V2 | MacBook Air | iPad Air

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Jokkestar:

Läste nu att du hade ett H77, antar att funktionen är låst på dessa kort. Vad händer om du klickar på OC Genie knappen och startar om?

Märkligt att ditt BIOS är identiskt med mitt Z77, men att vissa alternativ inte har någon funktion på H-brädan.

Det står bara att OC Genie är aktiverat. Klockfrekvenser och volt är oförändrat...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Narcissisten:

Det står bara att OC Genie är aktiverat. Klockfrekvenser och volt är oförändrat...

Vid närmare forskning kan du tydligen bara klocka BCLK med MSI's H77, och inte multipliern. Vet inte riktigt, men jag tror inte att du gynnas särskilt mycket av överklockningen, då systemet blir instabilt otroligt snabbt med högre BCLK.

| MSI Z77 | 3570k | H70 | Corsair CL9 1600 MHz | GTX 670 | Samsung SSD | Seagate HDD | QFR Red | Rival Qck+ | Siberia V2 | MacBook Air | iPad Air

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Jokkestar:

Vid närmare forskning kan du tydligen bara klocka BCLK med MSI's H77, och inte multipliern. Vet inte riktigt, men jag tror inte att du gynnas särskilt mycket av överklockningen, då systemet blir instabilt otroligt snabbt med högre BCLK.

Haha, instant overclocking, vilken bullshit...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
台北市南港區
Registrerad
Aug 2008

H77 stödjer inte CPU-överklockning. På moderkort med chipset som inte stödjer CPU-överklockning och är utrustade med OC Genie överklockas IGP:n i CPU:n, inget annat. Information om detta finns i manualen för moderkortet.

För slö för att dricka whisky, nu säljer jag cykelkomponenter i kolfiber istället.

Life is like a box of chocolates. It doesn't last as long for fat people.