Har 8GB RAM installerat men kan bara använda 4GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Har 8GB RAM installerat men kan bara använda 4GB.

Hej. Skulle gärna vilja få lite hjälp med detta. Som sagt så kan jag bara använda 4GB RAM av 8GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
På snedden i Dirty South
Registrerad
Dec 2001

Du skriver ingenting om din dator men antagligen måste du aktivera PAE i BIOS eller så kör du en 32-bitarsversion av Windows.

Fractal Design Define R3 | Corsair RM750i | ASUS Z97-E | Intel Core i5 4690K @ 4.6 GHz + Corsair H100i GTX & 2 x Noctua NF-F12 PWM | 32GB HyperX DDR3 1866MHz | XFX DD R9 280 3GB & Sapphire Dual-X R9 280X 3GB CFX | Intel 600p M.2 256 GB + Samsung 840 PRO & 850 PRO 128 GB RAID0 + Spinpoint F3 1 TB + NETGEAR ReadyNAS RN204 2x3 + 2x6 TB RAID5 | BenQ XL2411T + AOC E2461FWH+ AOC E2476VWM6 | Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Red + Logitech G502 | NETGEAR beta tester (Stolt ägare av 2 överdödande R8500 beta HW rev 1 & 2 + mycket annat skoj)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Feb 2002

Kör du en gammal version av windows kan du bara använda 4 GB oavsett hur mycket du stoppar i den...

Vilket windows använder du?

Hackintosh late 2011: Gigabyte H61M-DS2 | Celeron G530 | MSI N210 D512D2 | 8 GB XMS3 | Crucial m4 64 GB |  OSX Lion 10.7.2

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Det finns sökverktyg som du skulle kunnat använda då denna frågan ställs varje vecka.

Du behöver uppgradera till 64bitars windows för att få tillgång till mer än 4gb

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Ah förlåt för att jag inte gav er mer info. Använder 64 bits windows 7. Här är en bild på speccy med lite mer info http://imgur.com/AB2ncwf

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Sep 2003

Ibland kan det finnas en inställning i bios som heter något i stil med memory remapping för att utnyttja mer än 4GB, kolla upp det!

1: Intel i7-3930K | 32GB Corsair Dominator GT | Asus Rampage IV Extreme x79 | 2 x 1080 GameRock Premium 8GB | 2 x Samsung Pro 840 512GB | Corsair AX1200i | BenQ XL2411 24" / W1070 135" | Bose QC25 | Windows 10 Pro x64 | HTC Vive |
2: Intel Core i7-4700HQ | 32GB RAM | Intel HM87 Express | GTX 780M | 17" | Windows 10 x64 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Memory remapping var aktiverat så det var inte problemet. Någon som har ett annat förslag?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
På snedden i Dirty South
Registrerad
Dec 2001
Skrivet av IlliXXion:

Memory remapping var aktiverat så det var inte problemet. Någon som har ett annat förslag?

Leta efter Physical Address Extension.

Fractal Design Define R3 | Corsair RM750i | ASUS Z97-E | Intel Core i5 4690K @ 4.6 GHz + Corsair H100i GTX & 2 x Noctua NF-F12 PWM | 32GB HyperX DDR3 1866MHz | XFX DD R9 280 3GB & Sapphire Dual-X R9 280X 3GB CFX | Intel 600p M.2 256 GB + Samsung 840 PRO & 850 PRO 128 GB RAID0 + Spinpoint F3 1 TB + NETGEAR ReadyNAS RN204 2x3 + 2x6 TB RAID5 | BenQ XL2411T + AOC E2461FWH+ AOC E2476VWM6 | Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Red + Logitech G502 | NETGEAR beta tester (Stolt ägare av 2 överdödande R8500 beta HW rev 1 & 2 + mycket annat skoj)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Mar 2011

Kolla så att allt sitter ordentligt. Gjorde den missen en gång

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedesunda
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av IlliXXion:

Hej. Skulle gärna vilja få lite hjälp med detta. Som sagt så kan jag bara använda 4GB RAM av 8GB.

Den enda gången jag varit med om detta på en Windows 7 64-bitars var när cpun inte satt riktigt 100 monterad i cpu-sockeln.

http://andersbrink.se/ - 2xWNR3500L+RT-N65U+DIR865L+WNR2000+DIR615 | 5x100Mbit pfsense
2500k@4.5|p8p67dlx|gtx760 i7-3770T|GA-H77N-WIFI 2xFujitsu-tx100s3p HP-N54L+DSM5.2u2

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
In your system
Registrerad
Jul 2007

Integrerad grafik eller separat grafikkort?
Om det är integrerat, kolla i BIOS/UEFI hur mycket som tilldelas grafikdelen.

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av SysGhost:

Integrerad grafik eller separat grafikkort?
Om det är integrerat, kolla i BIOS/UEFI hur mycket som tilldelas grafikdelen.

Separat

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av hasenfrasen:

Den enda gången jag varit med om detta på en Windows 7 64-bitars var när cpun inte satt riktigt 100 monterad i cpu-sockeln.

Ja, eller skadade sockelpinnar.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei Honor 8 64GB
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av ZaInT:

Leta efter Physical Address Extension.

Fanns inte.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Okt 2008
Skrivet av IlliXXion:

Hej. Skulle gärna vilja få lite hjälp med detta. Som sagt så kan jag bara använda 4GB RAM av 8GB.

Kollat i msconfig så det inte är begränsat på 4GB?
Ska se ut liknade om du har rätt config: http://i.imgur.com/wQ8xgMM.png

WS: 4770k, 16GB, 2x 250GB SSD, 2x 4TB HDD (RAID1), GTX670, W10.
SRV: 2600, 16GB, 16GB USB (OS), 7x 2TB HDD (RAID5 1x Hotspare), Debian Jessie.
RTR: 2500k, 2GB, 1x 500GB HDD, Intel Server MT/1000 Dual NIC + AC66U, PfSense 2.2.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Småland
Registrerad
Nov 2005
Skrivet av Extol:

Kolla så att allt sitter ordentligt. Gjorde den missen en gång

Jag har gjort exakt samma sak...

Tips: http://www.sweclockers.com/forum/55-intel/1185282-hittar-bara...

Dator: i5 750@3,2GHz| NOCTUA NH-U12P| Asus P7P55D Deluxe| Corsair Dominator 12 GB DDR3| Gigabyte GTX 460 OC 1GB 830/1660/4000 MHz| Windows 7 64 bit| Cooler Master Sileo 500| Samsung 840 240 GB| Corsair 750W| DELL IPS 22"| DELL IPS 23"|
HTPC: AMD ATHLON II X2 240E| SCYTHE SHURIKEN| GIGABYTE GA-MA785GM-US2H| Corsair XMS2 1x2Gb| Ati 4200| Windows 7 64 bit| Silverstone GD05B| Samsung F3 2Tb| Corsair 400W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av OsNy:

Kollat i msconfig så det inte är begränsat på 4GB?
Ska se ut liknade om du har rätt config: http://i.imgur.com/wQ8xgMM.png

Har samma inställningar som dig så det är inte problemet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Filipstad
Registrerad
Mar 2004

Hmm.. Bara jag som reagerat på att det står "Total Physical: 4Gb, Total Virtual: 8Gb" ?

Edit: Släng upp bild på CPUz,

| 990FX | FX-8120 | Intel Pro 1500 + 2Tb Seagate | 16Gb XMP1866 | R9-280x |
| i5-3470 | 4x4Gb PC3-1600 | 2x2Tb WD Green | FreeNAS-9.10 |
| Yamaha HTR-4065 | Dynavoice Magic F-5 EX |
| SGS6 Edge 32Gb Black Sapphire |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Nevil:

Hmm.. Bara jag som reagerat på att det står "Total Physical: 4Gb, Total Virtual: 8Gb" ?

Edit: Släng upp bild på CPUz,

http://imgur.com/a/zPKY2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrland
Registrerad
Apr 2007

Hur ser det ut i Resursövervakaren under fliken minne?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av crille631:

Hur ser det ut i Resursövervakaren under fliken minne?

http://imgur.com/u4YrO2b

edit: Varför i helvete är min ram användning på 64%? Det kanske hände för att jag precis uppdaterade BIOS till en nyare version.

edit2: Stängde av chrome. ram användning gick ner till 49% Fortfarande väldigt högt av någon anledning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrland
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av IlliXXion:

http://imgur.com/u4YrO2b

edit: Varför i helvete är min ram användning på 64%? Det kanske hände för att jag precis uppdaterade BIOS till en nyare version.

edit2: Stängde av chrome. ram användning gick ner till 49% Fortfarande väldigt högt av någon anledning.

Du har samma problem som den här Swecaren, "Maskinvarureserveringen" är på tok för hög av någon anledning. Se på min, jag har bara 51 MB Reserverat..

Hittade några länkar, här och här.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av crille631:

Du har samma problem som den här Swecaren, "Maskinvarureserveringen" är på tok för hög av någon anledning. Se på min, jag har bara 51 MB Reserverat..

Hittade några länkar, här och här.

Ska testa byta plats på dem två sista RAM minnena imorgon

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
märzta
Registrerad
Jan 2006

Men enligt bilden så hittar den ju alla minnen och att du har 8 gig, eller är det bara cpu-z som hittar den ?

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
In your system
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av poll002:

Men enligt bilden så hittar den ju alla minnen och att du har 8 gig, eller är det bara cpu-z som hittar den ?

Stämmer bra det. Inget fel på minnes-modulerna och allt minne finns där. (Om 8 GiB är rätt vill säga)

Vart tittar TS efter mängden minne och får fram fel information?

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedesunda
Registrerad
Dec 2005

IlliXXion, den dator jag fixade för något år sedan sade BIOS 8 GB men Windows sade 4 GB användbart berodde på en klantigt monterad cpu. Början i rätt ände vid felsökning, dvs hårdvara, bios, operativ.

http://andersbrink.se/ - 2xWNR3500L+RT-N65U+DIR865L+WNR2000+DIR615 | 5x100Mbit pfsense
2500k@4.5|p8p67dlx|gtx760 i7-3770T|GA-H77N-WIFI 2xFujitsu-tx100s3p HP-N54L+DSM5.2u2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Filipstad
Registrerad
Mar 2004

Hmm.. Allting ser ju rätt ut.. Förutom att minnena körs i Single Channel, Men de har ingenting med mängden minne o göra.. Skumt.. :S

Edit: Såg nu att minnena körs för långsamt också, Ställ in manuellt att de ska köras på 800 / 1600Mhz ist för 667 / 1333Mhz i bios..

| 990FX | FX-8120 | Intel Pro 1500 + 2Tb Seagate | 16Gb XMP1866 | R9-280x |
| i5-3470 | 4x4Gb PC3-1600 | 2x2Tb WD Green | FreeNAS-9.10 |
| Yamaha HTR-4065 | Dynavoice Magic F-5 EX |
| SGS6 Edge 32Gb Black Sapphire |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2007

Windows stänger av minne som den inte tycker funkar. De flesta fall jag sett av detta har berott på hårdvaran. Antingen fel på hårdvaran eller felmonterad hårdvara.

Förvänta dig inte mer hjälp om du inte svarat på alla mina frågor och provat alla mina förslag!
Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av SysGhost:

Stämmer bra det. Inget fel på minnes-modulerna och allt minne finns där. (Om 8 GiB är rätt vill säga)

Vart tittar TS efter mängden minne och får fram fel information?

Är inte hemma just nu men du får låtsas som att det står "8GB (4GB går bara att används)" eller något liknanade.

http://imgur.com/WkHaHlr

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby 289/124Mbit
Registrerad
Jan 2006
Skrivet av ZaInT:

Leta efter Physical Address Extension.

Grym signatur du har - kunde inte sagt/skrivit det bättre själv!

Tillbaka till topic: Jag hade problem med det för några år sedan. Fick det inte att fungera och precis som du hade jag 8GB i BIOS men bara 4 i Windows. Jag prövade allt men tillslut blåste jag om datorn och vipps så hade jag alla 8. Och emellan det rörde jag inte modulerna.

Tråden om Skägg!

3570K - 4,5Ghz - R9 290 - MG279Q @144hz - Corsair RM850 - Samsung 830 256GB: Laptop Asus u36 SSD 120GB 8GB

 3:e iPad 64GB - iPhone 6 Plus 64GB 
Office: - Macbook PRO 13" - i5 - 256GB SSD - 8GB DDR3