Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013

Fläktarna snurrar ej

Hej!

Kom på att jag hade en gammal Fractal Design-fläkt liggandes och satte in den i fronten i mitt 350D. Det innebar att jag bytte plats på fläktarnas trepinskontakter och nu snurrar ingen av fläktarna, vad tror ni kan ha hänt? Har varit inne i BIOS och kollat på det enda som har med fläktarna att göra, det hjälpte inte.

Med vänliga hälsningar,
"Pata"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Jun 2007

Börja med att koppla tillbaka till hur du hade det innan, fungerar det gamla fläkten på den ursprungliga 3pin testar du med FD-fläkten där också utan att koppla in den gamla.
Fungerar det med den gamla fläkten men inte FD så talar väl oddsen för att FD är trasig alt. behöver smörjas upp ordentligt.
Ta en ordentlig titt i BIOS/UEFI så att allt stämmer med fläktarna, finns säkert någon guide om du orkar googla. Alt. någon som har moderkortet och är lite mer erfaren samt orkar förklara.
Krånglar båda så testa. ev med andra fläktar eller andra 3pin/4pin.
Har du riktig otur så har väl moderkortet tagit stryk av statisk elektricitet när du bytt fläktarna, men så länge den går igång och du inte märker av några andra problem är det lite väl osannolikt.

Intel i7 5930k 4.5Ghz @ 1.2V ][ SLI Gigabyte GTX 980 Ti Gaming G1 1560/8366
Phantek Enthoo Primo ][ Fractal Design Newton R3 1000W ][ Asus X99-A ][ 32GB DDR4 Crucial Ballistix 2400Mhz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av suzaku:

Börja med att koppla tillbaka till hur du hade det innan, fungerar det gamla fläkten på den ursprungliga 3pin testar du med FD-fläkten där också utan att koppla in den gamla.
Fungerar det med den gamla fläkten men inte FD så talar väl oddsen för att FD är trasig alt. behöver smörjas upp ordentligt.
Ta en ordentlig titt i BIOS/UEFI så att allt stämmer med fläktarna, finns säkert någon guide om du orkar googla. Alt. någon som har moderkortet och är lite mer erfaren samt orkar förklara.
Krånglar båda så testa. ev med andra fläktar eller andra 3pin/4pin.
Har du riktig otur så har väl moderkortet tagit stryk av statisk elektricitet när du bytt fläktarna, men så länge den går igång och du inte märker av några andra problem är det lite väl osannolikt.

Satte båda fläktar (alltså stockfläktarna) där de satt från början och de fungerade som de skulle. Tog sedan ur frontfläkten och satte i FD-fläkten där, den snurrade. Tog ur bakfläkten och satte den i en annan 4-pinskontakt (den närmast själva fläkten) och den snurrar. Satte till sist i den främre stockfläkten i den sista 4-pinskontakten. Problemet är bara att bakfläkten snurrar i maxhastighet, vad ska jag göra? Var inne i BIOS igen men det hjälpte inte

Edit: Verkar som att de två frontfläktarna reagerar när man ändrar i BIOS, inte utblåsfläkten dock. Ska testa runt lite med de olika fläktarna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Patrik Stjärna:

Edit: Verkar som att de två frontfläktarna reagerar när man ändrar i BIOS, inte utblåsfläkten dock. Ska testa runt lite med de olika fläktarna.

Vissa BIOS har helt enkelt inte funktionen att styra alla fläktar som kan kopplas till moderkortet, vilket är en av anledningarna till att folk köper fläktkontroller. Än en gång är det google som gäller, lär säkert vara någon annan som stört sig på det om så är fallet med ditt moderkort.
Denna är både billig & har fått bra kritik om du känner att du inte orkar krångla.

Intel i7 5930k 4.5Ghz @ 1.2V ][ SLI Gigabyte GTX 980 Ti Gaming G1 1560/8366
Phantek Enthoo Primo ][ Fractal Design Newton R3 1000W ][ Asus X99-A ][ 32GB DDR4 Crucial Ballistix 2400Mhz