Är det här bara bluff? Eller fungerar det på något konstigt vis?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Ja man kan mäta värme med effekt något man väldigt ofta gör. Ringhals har till exempel en termisk effekt, alltså mängden värme som generas, på ungefär 11 GW. Om man använder energi, effekt eller för den delen flux beror helt på sammanhanget. Jag är så van vid att räkna på det att det är samma sak i mitt huvud. Ungefär som att massa och massflöde eller volym och volymsflöde blir samma sak. Det är bara att slänga på en tidsderivata beroende på om man tittar på stationärt eller transient.

Ja jag erkänner att jag uttryckte mig lite dumt när jag blandade energi och effekt i samma mening. Tydligen valde du att missförstå för att vara dryg eftersom det rent tekniskt sett inte är något fel på det jag skrev först.

Hur mycket värme avger en processor som drar 100 W? Jo 100 W. Hur mycket värme blir det på en timme? Jo 0,1 kWh vilket är samma sak som 360 kJ. Allt beror på hur du hanterar tiden. När man tittar på värme så är det nästan alltid flöden det handlar om, och då får man automatiskt en tidsderivata som gör om det till effekt, det vill säga energi per tid. Så om värme har enheten watt eller joule beror på sammanhanget.

Kan dra en parallell till uppvärmning av vatten. Den generella formeln är E = m*Cp*(T2-T1). Så ska man värma 1 kg vatten 10 grader går det åt 1*4,18*10 = 41,8 kJ. Om vi istället har ett vattenflöde som ska värmas. Säg vattenflödet genom en bilmotor. Då blir det E' = m'*Cp*(T2-T1) istället. Får använda prim som tecken för tidsderivata eftersom det inte går att få in prickar på ett snyggt sätt. Alltså energiflödet beror av ett massflöde. Om massflödet är ett kilo per sekund får vi igen 1*4,18*10 = 41,8 kJ/s. Så det är samma sak fast man delar med en tid på två ställen. Gör en enhetsanalys på det hela så ser du.

Förstår du nu varför ingenjörer är lite slarviga med effekt och energi? Jo de är så starkt kopplade när man börjar räkna på det. Det är ju bara ett energiflöde.

Jag kan försöka visa min poäng en gång till. Vi använder ringhals som räkneexempel för att du verkar gilla det. Ringhals producerar ungefär 24 TWh el per år. Då gör vi en liten dimensionsanalys på det här. TWh är alltså en energi eftersom W = J/s vilket ger att vi får energi gånger tid genom tid. 24 TWh är samma sak som 86400 TJ. Fast det är ju helt meningslös information att veta att ringhals genererar 86400 TJ om man inte vet hur lång tid det tog att generera den mängden el. Därför säger man ju 24 TWh eller 86400 TJ per år. Alltså delar vi på en tid igen, i detta fallet år som är samma sak som 31 540 000 sekunder. Eftersom vi säger att det är energi per år så delar vi alltså energi per tid, låter det bekant? Det vi säger vi alltså 86400 TJ/31540000 s vilket blir 2,73 GW. Nä men titta, vi är tillbaks på en effekt igen. I detta fallet är det medeleffekten över ett år för elproduktionen för Ringhals. Ser du nu hur starkt kopplade energi och effekt faktiskt är? Hur ofta pratar man om energi i form av värme eller el när man inte samtidigt blandar in en tid också?

När ska du erkänna att du hade fel om att värme inte har en enhet?

Detta svar får mig att undra om din far heter Städje i efternamn? Hursomhelst är det helt enkelt lysande förklarat och du har härmed tillfört någonting till det här forumet som man sällan ser.

Ett tekniskt kunnande och tillika bra grammatik speciellt det sistnämnda lyser verkligen med sin frånvaro på detta forum...

Permalänk
Medlem

Tråkigt tonläge

Skrivet av FlummbulleN:

Vilket trevligt svar jag fick! Erkänn bara att du hade fel, du beskrev värme med effekt. Jävligt snyggt sätt att slänga in ditt yrke förresten.

Den här bilmotorn har effekten 18MJ och det här kärnkraftverket har i år producerat 1,2GW. Låter det bra?

Tråkigt tonläge du har, det är ditt och har intet med sakfrågan att göra. Läs och lär när ett sådant ypperligt tillfälle ges.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Puttefnasket:

Detta svar får mig att undra om din far heter Städje i efternamn? Hursomhelst är det helt enkelt lysande förklarat och du har härmed tillfört någonting till det här forumet som man sällan ser.

Ett tekniskt kunnande och tillika bra grammatik speciellt det sistnämnda lyser verkligen med sin frånvaro på detta forum...

Nej både min far och jag heter Lindberg i efternamn.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Har fått hem min "matta" nu.
Och jag måste säga att jag är riktigt förvånad faktiskt.
Den känns väldigt kall och håller "kylan" länge, den är jätte skön att ha i kudden på natten.
Om den faktiskt är 5-6 grader kallare pga någon kemisk reaktion i mattan vet jag inte.
Eller om det bara så att den "flyttar" värme väldigt bra, och därför känns kallare. Men det förklarar inte riktigt varför den är kall så länge som flera timmar dock.
När man först lägger handen mot mattan känns den som allt annat runt omkring, men efter några sekunder så börjar den kännas mycket kallare.

Om den hjälper just med att hålla en laptop kallare, vet jag inte. Men att ha till mycket annat är den verkligen super skön att ha, och jag kan tänka mig att den är underbar på sommaren, speciellt om man stoppat den i kylen en stund. (vilket man inte måste, men det ger möjligtvis lite extra effekt.)

Jag köpte den här mest på skoj för jag trodde verkligen att det var 100% bluff och att den max var lite sval bara för att den var fylld med någon vätska, men att den effekten försvann snabbt.
Men jag är riktigt förvånad över hur bra den faktiskt fungerar.
Jag har MYCKET problem med huvudvärk, och den är jätte skön att ha i kudden och mot nacken när man har ont i skallen.
Man blir inte av med huvudverken, men den lindrar helt klart.

Kan faktiskt chockerande nog verkligen rekommendera den här "mattan", jag är iallafall jätte nöjd och ser det som ett klockrent köp.
Och det är VERKLIGEN inte vad jag förväntade mig ^^

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die