Problem med galna temperaturer och dåliga varv

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Problem med galna temperaturer och dåliga varv

Har en gammal trogen burk som jag ännu inte vill byta. Den har gått väldigt varm det senaste när jag spelat SWTOR och efter att ha installerat WOW i helgen så fick jag nog av jetmotorn under bordet och åkte och köpte ny kylpasta (måååååånga år sedan jag bytte den) och bytte i förmiddags.

Dock är det något som inte känns bra.

Jag har satt om BIOSen till att köra fläktarna på max, då den dynamiska inställningen inte direkt verkade fungera.

Processorn går 55grader varm i idle och bara att skriva det här foruminlägget bankade upp den till 86grader som max innan den planade ut på 75g
Vilket känns som helt sjuka temperaturer och jag vågar helt enkelt inte använda datorn.

Man säger väl 2d innan arctic silver ska vara på sin optimala nivå, men nu snart 8h senare känns 70grader för att köra Chrome som helt galet

Det som oroar mig lite är att då jag satt Biosen på Max så går ändå inte CPU fläkten över 2100 varv, vilket väl ändå är väldigt lågt? Skulle i så fall förklara de höga temperaturerna.
Hur drar jag upp varven i så fall? (nej, dynamiska inställningarna låg kvar på 2000-2100 oavsett temperaturen på CPUn)

Det är en stock-fan då jag inte tyckte det var lönt att byta fläkt då ny rigg ska beställas inom 2-4mån.

Det är en intel 2 quad core 2,33mhz så riktigt gammal pjäs, men borde väl också rimligtvis gå kallare än dagens monster.

Mycket tacksam för hjälp om vad jag kan göra.

Moderkortet är ett: GA-EP45-DS3P om det hjälper

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005

Felmontering av kylaren kanske. Testa koppla cpu-fläkten direkt till 12v. Antingen via molex eller om ditt moderkort har en power-fan anslutning (ska ha det enligt specs men kolla i manualen)

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2007

Tjenare, Ja de låter ju väldigt varmt du tog inte för mycket kylpasta när du applicerade den då?
Och kylflänsen osv är annars ren o så luften kan förflyttas?
Vad har du för chassi och hur ventilerat är de.
Är det Stock kylaren du kör med?

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|
Server: FX 8320|Antech Kuhler 620 V4|Asus M5A78L-M|Corsair XMS3 32GB|Corsair CX430W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av screamin-daemon:

Felmontering av kylaren kanske. Testa koppla cpu-fläkten direkt till 12v. Antingen via molex eller om ditt moderkort har en power-fan anslutning (ska ha det enligt specs men kolla i manualen)

Say what?

Hittar inga andra anslutningar än den CPU_FAN anslutning som manualen rekommenderar. Den har inte heller suttit i någon annan anslutning och har fungerat bättre tidigare

Kan man få lägre varvtal om ex. kontakten är dålig (läs för mycket pasta)

Citat:

Tjenare, Ja de låter ju väldigt varmt du tog inte för mycket kylpasta när du applicerade den då?
Och kylflänsen osv är annars ren o så luften kan förflyttas?
Vad har du för chassi och hur ventilerat är de.
Är det Stock kylaren du kör med?

Tror inte jag tog för mycket, klassiska "p:et", men kan så klart inte låta bli och undra om jag ändå knasat till det.
Ja, det är stock-kylaren, men då den fungerat i snart 5 år, så tänkte jag den skulle hänga med i 2-4mån till.
Gjorde rent och snyggt i alla flänsar etc

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Macaper:

Say what?

Hittar inga andra anslutningar än den CPU_FAN anslutning som manualen rekommenderar. Den har inte heller suttit i någon annan anslutning och har fungerat bättre tidigare

Kan man få lägre varvtal om ex. kontakten är dålig (läs för mycket pasta)

Kollade bara på specs och där står det att det finns ett powerfan uttag. Nej du får inte längre varvtal vid mycket kylpasta, kylförmågan blir dock sämre vilket borde ge högre varvtal.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009

Tippar på att kylaren inte sitter helt, gör om

Skickades från m.sweclockers.com

| 4770K @ 4.3 ghz | Asus z87-Deluxe | EVGA gtx780 ACX SC @ 1057mhz core (1189mhz boost) / 3300mhz ram (25mV) | 8gb G.skill ripjaws cl 11 @ 2133mhz | Intel x25m-g2 80gb | Samsung 840Pro 256gb | WD black 500gb | corsair TX750-v2 | Dell u2711 | benQ XL2420T | Corsair Carbide 500r |

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005

Pwr-fan uttaget ska sitta precis ovanför din 24pin kontakt.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av BaZZe:

Tjenare, Ja de låter ju väldigt varmt du tog inte för mycket kylpasta när du applicerade den då?
Och kylflänsen osv är annars ren o så luften kan förflyttas?
Vad har du för chassi och hur ventilerat är de.
Är det Stock kylaren du kör med?

Skrivet av screamin-daemon:

Felmontering av kylaren kanske. Testa koppla cpu-fläkten direkt till 12v. Antingen via molex eller om ditt moderkort har en power-fan anslutning (ska ha det enligt specs men kolla i manualen)

Skrivet av xippen:

Tippar på att kylaren inte sitter helt, gör om

Skickades från m.sweclockers.com

Du har väl rätt. Tack för hjälpen. Hur länge bör man vänta på att göra om från det jag stänger av datorn?
Funderade på att göra om nu nämnligen, så att det hinner sätta sig OK över natten eller ska inte det behövas?
Väntetiden alltså

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av screamin-daemon:

Pwr-fan uttaget ska sitta precis ovanför din 24pin kontakt.

Thank you sir

Och det ska fungerar med en stockfläkt? Kräver inga 4pin kontakter? För har för mig att CPU_FAN kontakten, standard är 3 pin, men kan ha fel

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Macaper:

Thank you sir

Och det ska fungerar med en stockfläkt? Kräver inga 4pin kontakter? För har för mig att CPU_FAN kontakten, standard är 3 pin, men kan ha fel

Ja det ska fungera, det kan dock vara en bra idé att stänga av evt. cpu-övervakning. Bios kan nämligen börja gnälla ifall den tror det inte finns nån cpu-kylare

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Macaper:

Du har väl rätt. Tack för hjälpen. Hur länge bör man vänta på att göra om från det jag stänger av datorn?
Funderade på att göra om nu nämnligen, så att det hinner sätta sig OK över natten eller ska inte det behövas?
Väntetiden alltså

Behöver inte vänta så länge du inte brinner dig. Det med att kylpastan dka "sätta sig" glr ingen jätteskillnad, kanske 2-5c max

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Veberöd
Registrerad
Sep 2005

den där originalfläkten är lite knepig, minns att jag hade problem att avgöra om den satt fast ordentligt. de där svarta pluggarna man trycker på ska verkligen knäppa till innan man har fått fast dem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av runeman:

den där originalfläkten är lite knepig, minns att jag hade problem att avgöra om den satt fast ordentligt. de där svarta pluggarna man trycker på ska verkligen knäppa till innan man har fått fast dem.

Tycker inte det ska gå att göra på något annat sätt. De klipper fast, sedan ska de vridas efter pilen tills de slår i stoppet och då klickar det ännu mer. Ska säga att det ska till och med jag klara istället för att det ska t.o.m en idiot klara. Känns säkrare. hehehehehehehe

Nu är i alla fall allt rengjort, ny pasta är på, fläkt är på, dator är igång.
Mycket nervös när den startade på 90grader efter en reboot, men nu är den nere på 50grader och fläkten är satt på dynamic igen.

fläkten går på 1600varv för 50grader. Visst, stock fläkt, men känns ändå sjukt varmt.

Vad är maxvarv på en intel stock i den här åldern? Den maxade på strax under 2000v när processorn var 90g varm. Är inte det lite lite, trodde de spann på i 4-5000 när det behövdes?

Startade ett YouTube klipp: 2050 varv och 89grader

Oavsett: TACK alla för er hjälp. Så sjukt bra är ni`

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Macaper:

Tycker inte det ska gå att göra på något annat sätt. De klipper fast, sedan ska de vridas efter pilen tills de slår i stoppet och då klickar det ännu mer. Ska säga att det ska till och med jag klara istället för att det ska t.o.m en idiot klara. Känns säkrare. hehehehehehehe

Nu är i alla fall allt rengjort, ny pasta är på, fläkt är på, dator är igång.
Mycket nervös när den startade på 90grader efter en reboot, men nu är den nere på 50grader och fläkten är satt på dynamic igen.

fläkten går på 1600varv för 50grader. Visst, stock fläkt, men känns ändå sjukt varmt.

Vad är maxvarv på en intel stock i den här åldern? Den maxade på strax under 2000v när processorn var 90g varm. Är inte det lite lite, trodde de spann på i 4-5000 när det behövdes?

Startade ett YouTube klipp: 2050 varv och 89grader

Oavsett: TACK alla för er hjälp. Så sjukt bra är ni`

Något verkar ju vara galet, testade att ha cpu-kylaren i pwr-uttaget? Isf. varvade den mer/kylde bättre? Vilken cpu har du? Vissa går ju riktigt varmt. Det är inte så att en plastpin har gått sönder, sitter kylaren stenhårt eller kan man vricka på den?

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Jag har en Intel 2 quad core 2,33mhz
Testade wow förut och Core Temp appen (syns i displayen på mitt G13 keyboard så grymt)
98-103grader på alla kärnor och 60% load

Kylaren sitter som berget, skulle kunna lyfta burken i fläkten (nej har inte testat hehehehe)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Veberöd
Registrerad
Sep 2005
Skrivet av screamin-daemon:

Något verkar ju vara galet, testade att ha cpu-kylaren i pwr-uttaget? Isf. varvade den mer/kylde bättre? Vilken cpu har du? Vissa går ju riktigt varmt. Det är inte så att en plastpin har gått sönder, sitter kylaren stenhårt eller kan man vricka på den?

Skrivet av Macaper:

Jag har en Intel 2 quad core 2,33mhz
Testade wow förut och Core Temp appen (syns i displayen på mitt G13 keyboard så grymt)
98-103grader på alla kärnor och 60% load

Kylaren sitter som berget, skulle kunna lyfta burken i fläkten (nej har inte testat hehehehe)

när jag kollar specifikationen för intel stock kylaren för core2quad så verkar den ha ett intervall på 2500 - 3400 rpm +-10%, så din verkar ju fast på minimum. prova det screamin-daemon tipsar om att sätta fläkten i ett annat uttag än cpu_fan på moderkortet, om det skulle vara fel på uttaget.

edit: för att få max rpm hela tiden (vilket är högljutt men verkar bättre än en uppbrunnen eller automatiskt nedklockad dator), kör in cpu-fläkten i en molex-kontakt via konvertor för ett par tior från en elbutik nära dig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av runeman:

när jag kollar specifikationen för intel stock kylaren för core2quad så verkar den ha ett intervall på 2500 - 3400 rpm +-10%, så din verkar ju fast på minimum. prova det screamin-daemon tipsar om att sätta fläkten i ett annat uttag än cpu_fan på moderkortet, om det skulle vara fel på uttaget.

edit: för att få max rpm hela tiden (vilket är högljutt men verkar bättre än en uppbrunnen eller automatiskt nedklockad dator), kör in cpu-fläkten i en molex-kontakt via konvertor för ett par tior från en elbutik nära dig.

CPU fläkt uttaget är ju 4pinnars och föreslaget uttag enligt ovan är 3 pinars, vilket gjorde att jag inte vågade testa
Hittade ett uttag till som heter SYS_FAN som är samma anslutning som CPU, men vågade inte det heller

Får bli en affär imorgon och köpa en molex? kontakt och testa med det istället

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Veberöd
Registrerad
Sep 2005
Skrivet av Macaper:

CPU fläkt uttaget är ju 4pinnars och föreslaget uttag enligt ovan är 3 pinars, vilket gjorde att jag inte vågade testa
Hittade ett uttag till som heter SYS_FAN som är samma anslutning som CPU, men vågade inte det heller

Får bli en affär imorgon och köpa en molex? kontakt och testa med det istället

Den första och andra pinnen är ström. Den tredje pinnen är för sensorerna. Den fjärde pinnen på cpu_fan kontakten är till för att styra hastigheten så om du sätter den i en 3-pinnars på moderkortet får du max speed på fläkten och monitorering på det

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Det hjälpte lite med fläktsladd bytet, tack
Dock hjälpte det inte nämnvärt och inte något rörande temperaturerna

Nu är dock problemet löst.
Åkte och köpte en helt ny fläkt istället, en 1kg klump. Rev hela datorn (då jag har så gammalt dåligt kabinett att jag inte kommer åt baksidan utan måste ha ut moderkortet) monterade in fläkten och nu - 32grader vid 60% load

Tror att fläkten helt enkelt inte satt tillräckligt, precis som alla smarta vänliga människor ovan har föreslagit. Såg ut som 2 av hålen (på samma sida så klart) var lite lite lite större. Kan vara inbillning, men spelar ingen roll nu

TACK ALLA för er hjälp. Ni rockar. Tack så mycket <3

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Veberöd
Registrerad
Sep 2005
Skrivet av Macaper:

Det hjälpte lite med fläktsladd bytet, tack
Dock hjälpte det inte nämnvärt och inte något rörande temperaturerna

Nu är dock problemet löst.
Åkte och köpte en helt ny fläkt istället, en 1kg klump. Rev hela datorn (då jag har så gammalt dåligt kabinett att jag inte kommer åt baksidan utan måste ha ut moderkortet) monterade in fläkten och nu - 32grader vid 60% load

Tror att fläkten helt enkelt inte satt tillräckligt, precis som alla smarta vänliga människor ovan har föreslagit. Såg ut som 2 av hålen (på samma sida så klart) var lite lite lite större. Kan vara inbillning, men spelar ingen roll nu

TACK ALLA för er hjälp. Ni rockar. Tack så mycket <3

Jag kunde NÄSTAN hålla mig för att kommentera
Nästan...
Den där knepiga stock-kylaren...ajajaj

Skönt att det löste sig och grattis till din nya fläkt, det är ett billigt och skönt steg i färr riktning för hemdatorns utveckling när man byter ut stock-skrället