Höga temperaturer Hyper 212 evo och 4770k (oklockad)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Höga temperaturer Hyper 212 evo och 4770k (oklockad)

Hej,

Nu har jag monterat ihop mitt första bygge, allt har gått riktigt bra förutom att montera cpu kylaren som heter Hyper 212 evo på min 4770k.
Jag har prövat att göra om montering fem gånger nu med olika mängder av den medföljande kylpastan, riskorn, ärta, utsmetat och rengjort mellan de olika appliceringarna.

Därför vänder jag mig nu till expertisen, er för hjälp med felsökning. Då jag själv tycker att den sitter rätt enligt monteringsavisningen och dvs youtubeklipp osv.

-Det är när jag använder Prime95 som jag får de höga temperaturerna och dom kommer direkt.
Alltså jag behöver bara starta testet så flyger tempen iväg och då avbryter jag direkt.
- Jag kollar tempen i programmet HWmonitor, som just visar en temp på 33-34 grader när jag skriver detta.
- Det ligger inga kablar i vägen för luftflödet i chassit (define R4) och även när jag har luckan öppen får jag samma resultat.
- Den medföljande kylfläkten är rätt inkopplad och satt åt rätt håll, tror jag iaf.

Spec:
ASUS Z87-A ATX
Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB
Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX
Cooler Master Hyper 212 EVO
ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP
be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze
Intel Core i7 4770K 3.5 GHz (Haswell)

Är det något som brukar vara ett "nybörjarfel" förutom kylpastan? Eller är det någon som varit med om samma sak?

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2012

Du har inte skrivit temps i load?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalix
Registrerad
Jun 2004

33-34c är väl inte högt? för jag antar det är i load då idle tempen spelar noll roll vid såna problem. Annars är det tyvärr vanligt att haswell går varma pga dålig kylpasta under IHS som inte ger bra kontakt med coren, jag fick dela min och byta kylpasta.

| I7 6700K | Asus Z170 Pro | Corsair 16GB DDR4 3000Mhz | Gainward GTX 1080 GLH | Be Quiet Dark power Pro 10 850W | Dell S2716DG | Noctua NH-D15 | Corsair Carbide 600Q | | Sony Z2 tablet | En HTPC

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Oj, jag tänkte ha det i rubriken först sen ändra jag mig.
Max tempen är på de olika kärnorna 90-100 C. (det var då jag stängde av testet senast.)

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Ten:

33-34c är väl inte högt? för jag antar det är i load då idle tempen spelar noll roll vid såna problem. Annars är det tyvärr vanligt att haswell går varma pga dålig kylpasta under IHS som inte ger bra kontakt med coren, jag fick dela min och byta kylpasta.

Nej, tyvärr är det i idle som tempen ligger runt 30.

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2012

Bara för att vara säker; Har du tagit bort plasten som sitter på metalplattan som du fäster på cpun?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Raz159:

Bara för att vara säker; Har du tagit bort plasten som sitter på metalplattan som du fäster på cpun?

Det är rätt kolla allt, jag är som sagt nybörjare!
Men det har jag gjort.

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av Raz159:

Bara för att vara säker; Har du tagit bort plasten som sitter på metalplattan som du fäster på cpun?

What if... xD

OT: Antingen har du gjort något fel eller så är något defekt. För du ska ha en maxtemperatur på ca 60 grader om den är oklockad.

CPU:Intel core i7 3770K @ 4.5 ghz, 1.295 vcore (Fractal Design s36 9v) GPU: MSI GTX 970 Gaming SLI @ 1459/8002mhz MINNE:16gb Corsair Vengeance 1600mhz @ 8-9-8-24, 1.5v MODERKORT:Asus P8z77-V PRO NÄTAGG:Antec High Current Gamer 900w HDD: Samsung 830 256gb SDD, 2st WD 500gb @ RAID0 3,5", Seagate 500gb 2,5"CHASSI: Fractal Design Define R5 Titanium @ 6 fans LJUDKORT: ASUS Xonar Essence STX HÖRLURAR: QPAD QH-90 OS: Windows 10 PRO

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av RasmusC:

What if... xD

OT: Antingen har du gjort något fel eller så är något defekt. För du ska ha en maxtemperatur på ca 60 grader om den är oklockad.

Ja, något måste vara fel. Men vad ska det kunna vara?

Skulle det hjälpa med bilder på fläkten och datorn, tror ni?

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012

34 grader är väl ingen temp?
Lufttemperaturen i rummet, samt flödet in i själva chassit är väl de mest avgörande faktorerna om vi kan utesluta att kylpastan/ defekt torn är problemet. Har du intel C-state aktiverat i bios? C-state tillåter windows att klocka ner processorn när den inte används särskilt mycket och bidrar till att strömförbrukningen och temperaturerna sänks.

Corsair Carbide 500r Black - Xfx Proseries 750w - Msi z77a-g43 - Intel 3570k @4.4ghz, Stock voltage -CM Seidon 120m - MSI GTX 680 2gb OC edition - 2x4gb Corsair Vengeance - WD Caviar black 500gb

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013
Skrivet av dicklane:

Ja, något måste vara fel. Men vad ska det kunna vara?

Skulle det hjälpa med bilder på fläkten och datorn, tror ni?

Har du kollat bios, kanske du har för högt vcore, plus ska du veta att hyper 212 är endå en budget, ja den funkar bra men inte för kraftiga processor, får jag fråga dig vilket kylpasta du har använt? Om du har använt kylpasta som arctic silver 5 så tar det några dagar innan den sjunker in, och så ska du veta att Intel brukar gå upp till ~ 80c vid full load inget fel på det, försök med push/pull fläktar 1300 - 1500 RPM.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Kolla vad du får för spänning i load. Jag gissar på att din cpu kräver rätt hög spänning.

Skrivet av Nebakiyonlen:

Har du kollat bios, kanske du har för högt vcore, plus ska du veta att hyper 212 är endå en budget, ja den funkar bra men inte för kraftiga processor, får jag fråga dig vilket kylpasta du har använt? Om du har använt kylpasta som arctic silver 5 så tar det några dagar innan den sjunker in, och så ska du veta att Intel brukar gå upp till ~ 80c vid full load inget fel på det, försök med push/pull fläktar 1300 - 1500 RPM.

Jag tror inte att fler fläktar gör någon skillnad eftersom att tempen direkt går upp mot 100 grader. I dessa fall brukar det vara spänningen och dålig värmeledning mellan cpu och IHS som är problemet.

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Nebakiyonlen:

Har du kollat bios, kanske du har för högt vcore, plus ska du veta att hyper 212 är endå en budget, ja den funkar bra men inte för kraftiga processor, får jag fråga dig vilket kylpasta du har använt? Om du har använt kylpasta som arctic silver 5 så tar det några dagar innan den sjunker in, och så ska du veta att Intel brukar gå upp till ~ 80c vid full load inget fel på det, försök med push/pull fläktar 1300 - 1500 RPM.

Han borde inte gå upp till 90-100 grader oklockad med en eftermarknadskylare. Det är någonting som är fel.

Vilken kylpasta använde du? Den som följde med eller köpte du någon annan?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013
Skrivet av Raz159:

Han borde inte gå upp till 90-100 grader oklockad med en eftermarknadskylare. Det är någonting som är fel.

Vilken kylpasta använde du? Den som följde med eller köpte du någon annan?

Arctic mx-4 använder hyper 212 Evo med, max 57c här Men de är AMD 8350 4.5ghz xD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Nebakiyonlen:

Har du kollat bios, kanske du har för högt vcore, plus ska du veta att hyper 212 är endå en budget, ja den funkar bra men inte för kraftiga processor, får jag fråga dig vilket kylpasta du har använt? Om du har använt kylpasta som arctic silver 5 så tar det några dagar innan den sjunker in, och så ska du veta att Intel brukar gå upp till ~ 80c vid full load inget fel på det.

Jag har knappt kollat in i bios, så det borde inte vara "högt".
Kylpastan jag använt är den som följer med kylaren, det står bara coolmaster på den.
Så upp till ~80 grader är det inte någon fara, det hade jag förra gången jag la på kylpasta och montera...
Kanske inte är några problem ändå ?

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013
Skrivet av dicklane:

Jag har knappt kollat in i bios, så det borde inte vara "högt".
Kylpastan jag använt är den som följer med kylaren, det står bara coolmaster på den.
Så upp till ~80 grader är det inte någon fara, det hade jag förra gången jag la på kylpasta och montera...
Kanske inte är några problem ändå ?

Alltså som jag vet Intel brukar klara 80c inga problem de är högt ja, men en overclockad intel brukar alltid hamna dessa temperaturer, om du kör på stock hasatighet och har dessa temperaturer då är det något fel, men tycker du ska montera en sista gång och köp "Arctic mx-4 kylpasta" jag rekommenderar den jag använder den själv med, ett av de bästa kylpasta, kör också push/pull om du kan! tror allt kommer bli bra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jul 2013

80 grader är enligt mig högt för oklockad, tror inte ens referenskylaren drar dit. Du kanske har för mycket kylpasta? Kanske ligger fläkten på för låg RPM? Annars borde du även prova fler tempmätare så att HW faktiskt visar rätt.

EDIT: Kan väl nämna att min 4670K på 4,3 Ghz nådde som peak 71 grader med 24h p95 med Hyper Evo 212. Hade dock lagt till en Corsair SP fläkt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2012

Att du använder kylpastan som följer med är antagligen problemet. Köp den här och pröva: http://www.inet.se/produkt/5321167/arctic-silver-5-kylpasta-3...

Om du inte vill eller inte har lust att betala för det så är 80 grader helt ofarligt för processorn. Det finns dock inget utrymme för överklockning, då temperaturen kommer överstiga maxgräns när du drar upp klocken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Raz159:

Att du använder kylpastan som följer med är antagligen problemet. Köp den här och pröva: http://www.inet.se/produkt/5321167/arctic-silver-5-kylpasta-3...

Om du inte vill eller inte har lust att betala för det så är 80 grader helt ofarligt för processorn. Det finns dock inget utrymme för överklockning, då temperaturen kommer överstiga maxgräns när du drar upp klocken.

Tror knappast att det är kylpastans fel att det direkt sticker upp till 100 grader.

Skrivet av dicklane:

Jag har knappt kollat in i bios, så det borde inte vara "högt".

Det kan vara så att spänningen till din cpu är för hög out of the box då varje processor har olika spänning. Alla 4770k har alltså inte samma spänning när man köper en ny.

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Tack så mycket alla för er respons på mitt problem!
Jag köper ny kylpasta och kollar ställer ner spänning imorgon och återkommer med resultatet.

Btw, hur mycket är lämpligt att ställa ner spänningen?
Annars är Google min vän imorgon.

Skickades från m.sweclockers.com

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Så jäkla bra!
Jag vet inte om det var den nya kylpastan, nollställningen av Bios eller den 6e monteringen av cpu-kylaren som gjorde det, men nu ligger den på ~62 grader efter ett par minuter i Prime.
Tack för det alla!

Bild på de nu tempsen:

Dold text

Mvh
//
Nöjd kille 28

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013
Skrivet av dicklane:

Så jäkla bra!
Jag vet inte om det var den nya kylpastan, nollställningen av Bios eller den 6e monteringen av cpu-kylaren som gjorde det, men nu ligger den på ~62 grader efter ett par minuter i Prime.
Tack för det alla!

Bild på de nu tempsen:

Mvh
//
Nöjd kille 28

Vilken kylpasta köpte du? MX -4?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Raz159:

Att du använder kylpastan som följer med är antagligen problemet. Köp den här och pröva: http://www.inet.se/produkt/5321167/arctic-silver-5-kylpasta-3...

Om du inte vill eller inte har lust att betala för det så är 80 grader helt ofarligt för processorn. Det finns dock inget utrymme för överklockning, då temperaturen kommer överstiga maxgräns när du drar upp klocken.

Enligt rekommendation:)

Moderkort: ASUS Z87-A ATX CPU:Intel Core i7 4770K 4.4 GHz GPU:ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCUII TOP Ram: Kingston 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz HyperX SSD:Samsung SSD EVO Basic 840-Series 120GB Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO Chassi: DEFINE R4 Black Pearl PSU:be quiet! Pure Power L8 630W 80+ Bronze