Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

mycket varm fx 8350

Hej för ett par dagar sen fick jag tag i en begagnad dator Med

990fxa ud3 rev 3.0 (bios v.FB)
Fx 8350
kylare Evo 212
Den är främst till för att surfa och kolla på film på till min fru.
som sitter i ett ljudisolerat fractal design define r4

så ville ha den tyst så pluggade igen i sidan och fläktplatserna i toppen.
I fronten sitter det 2 fractal fläktar och en på baksidan.

i idle och surfande och lite film tittade ligger den run 25-35 grader.
MEN så fort man kör prime så tar det 1 min och den sticker upp i 85 grader sen vågade jag inte pressa den mer.

allt detta i stock.
Kan det vara kylare som sitter fel?
Har läst massor om detta moderkortet och att det har problem med värme men antar det är mest vid OC?
inte kan ett mobo vara så kört att det trycker om cpun till den värmen?
Kan det vara nån typ av över volt på cpun? var ska denna cpun ligga på?`

Har ju själv evo 212 och 3570k och skulle nog kunna köra utan chassi fläktar och skulle endå inte komma upp i dom resultaten.

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2004

8350 bör väl inte gå över typ 65c om jag inte missminner mig. Låter som du behöver lossa på kylaren och kolla kylpastan / dra på lite nytt.

Men om hon sen bara ska surfa/kolla film så är det väl inte hela världen. Men 85c är på tok för mycket.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ödeshög
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Xeedy:

Hej för ett par dagar sen fick jag tag i en begagnad dator Med

990fxa ud3 rev 3.0 (bios v.FB)
Fx 8350
kylare Evo 212
Den är främst till för att surfa och kolla på film på till min fru.
som sitter i ett ljudisolerat fractal design define r4

så ville ha den tyst så pluggade igen i sidan och fläktplatserna i toppen.
I fronten sitter det 2 fractal fläktar och en på baksidan.

i idle och surfande och lite film tittade ligger den run 25-35 grader.
MEN så fort man kör prime så tar det 1 min och den sticker upp i 85 grader sen vågade jag inte pressa den mer.

allt detta i stock.
Kan det vara kylare som sitter fel?
Har läst massor om detta moderkortet och att det har problem med värme men antar det är mest vid OC?
inte kan ett mobo vara så kört att det trycker om cpun till den värmen?
Kan det vara nån typ av över volt på cpun? var ska denna cpun ligga på?`

Har ju själv evo 212 och 3570k och skulle nog kunna köra utan chassi fläktar och skulle endå inte komma upp i dom resultaten.

Om den är oklockad så är det nog kylare som sitter fel eller kylpasta krångel.
En 8350 blir inte äns så varm med orginalkylare om det är ett någorlunda ventillerat chassi. Som 2fläktar in fram o en bak ut är

Och ang moderkortet så ska det inte vara ngt fel på det, kompis har det med en fx-8320, får samma värme som mig med orginalkylare osv

PC: AMD FX-8320 @ 4.6GHz, Asus Sabertooth 990FX, 2x 8GB Corsair Dominator Platinum
Sapphire HD7970 Vapor-X GHz Edition, Samsung SSD 840 PROSeries 256GB, 5TB Storage
Ex-PC: AMD Phenom II X3 720 @ 2.8GHz, Gigabyte 790X, 2x 2GB Corsiar XMS2
Sapphire HD4870 512MB, OCZ Vertex 3 128GB, 320GB Storage
TV: LG 42", Raspberry Pi, Xbox360 Slim 250GB, Nintendo Wii /w softmod

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2008

Vad använder du för att kolla temps?

Har du kontrollerat att fläkten går på max när den kommer upp i högre temperaturer?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eskilstuna
Registrerad
Dec 2011

antingen är kyalren taskigt monterad / lossant i frakt lite.

eller så är det nåt felinställt i bios, kanske nån auto OC / fel spänning ligger på.

som referens toppar min 60c cores med 1.464v och stor phantek kylare på låga fläkthastigheter

FX-8350 | 290 Tri-x | 2x8GB | Asus Crosshair V Formula-z | Corsair TX 650W 80+

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

Jag använder hwmonitor bara för att det fanns lätt tillgängligt
nej i howmonitor visa den inte rpm på min cpu fläkt men jag vet att den snurra i bios visar den att den går på ca 1000 i idle.
har inte hunnit kolla med andra program och sånt tänkte jag skulle ta tag i det och se om jag kunde lösa det i kväll därför jag öppnade tråden.
men eftersom datorn såg ut som den gorde när jag hämtade den med kabel dragning och allt åt alla håll och 3 olika tuber med kylpasta! så undra man ju lite om det kan vara kylaren som bara klåpats dit kan dock inte se nått när jag tittar på den eller rör vid den.

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2013

8350 temp 62c cores . 70 c socket ungefär .antingen är den klockad eller så är nått fel på installationen på fläkten . Volt orginal cirka 1.325 - 1.39 . Under 1.4v så är den okey som stock när du kör prime95 test . Den är antagligen på auto i bios men kolla volten när datorn är igång helst . Min ljuger i bios. Hade sj kollat det dära med fläkten även om ni bara kollar film/surfar . Bättre att vara på den säkra sidan så inget går sönder av misstag

Motherboard:Rog maximus vi Hero CPU:Intel i7 4770K ssd:120gb Psu:750W OCZ 80+ bronze Graphic:GTX 970 OC 1463clock , 3801ram
Coolers: corsair h110 P&P chassis fan 7st Hdd: 2st 500gb Chassis: NZXT 810 gunmetal Ram: 8gb 1333mhz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

v core ligger på ca 1.392 under full load med core speed på 4ghz dock så ser jag att den loada lite över på hwmonitor max 1.44 står det men vet inte om jag kan lita på det körde prime 30 sek inann jag fick avbryta (68 grader) då var den aldrig över 1.392 v core
Jag hör att cpu fläktern ökar när jag stressa den.

Edit: i bios står v core på 1.404-1.416 den står på auto och när jag försöker ändra den så händer det dock inget går inte...
detta har jag läst om förut att mobo har problem med.
kanske ska göra en resert på mobot eller nått först?

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2008

Jag har samma moderkort och en fx 6300 processor och hw monitor visar rpm på min cpufläkt.
Din fläkt kanske inte är inkopplad i cpu_fan. Om du inte hör din stor skilland när din processor blir 85C så varvar den inte upp somd en ska. Du kan ha låst fläktkruvan. Alternativt som andra sagt att kylaren inte sitter som den ska. Enklast är att först kolla om fläkten fungerar som den ska, sen kolla kylaren.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

jag ska montera om den nu senare i kväll och kolla.
Jag är me fundersam om fläkten facktis och att inte hwmonitor visar den.
dock så är jag inte helt lost när det gäller detta kan bygga
dock så har jag kollat på forum postarna från denna killen som ägde datorn innan och blir mer och mer orolig vad han gort med den xD

men inann jag reserta cmos och eventuelt uppdatera bios så ska jag testa kylaren tro att han lagt för mycket kylpasta.

(jag hör att cpu fan går fullt när jag har 85c) men hwmonitor visar bara 95rpm men i bios kan man läsa av den och man kan inte alltid lita på hwmontior kan vara vissa versioner som muppar sig

Edit: lyckades tracka den i speedfan 1600 rpm (max) när han passera 60c vilket är helt i sin ordning enligt moderkortets auto settings

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

Nu har jag resertat cmos och uppgraderat till senaste bios.
Även tagit bort och rengort cpu kylaren och cpu med Isopropylalkohol.
har provat sätta fläktern på fullt hela tiden men spelar ingen roll alls tempraturen sticker i väg direkt till 70-80c på 20 sek.

nu har jag helt slut på ider så alla tips är välkomna fundera på om man kan börja undervolta den? vcore ligger ju strax över 1.4 i bios me nu hm

Edit: i idle ligger kärnona på 8c men som sagt på 20 sek med prime och alla 8a ligger 70c+

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Xeedy:

Edit: i idle ligger kärnona på 8c men som sagt på 20 sek med prime och alla 8a ligger 70c+

Om programmet visar att dina CPU kärnor skulle vara 8c i idle skulle du behöva ha ~0 grader i rummet datorn står i, förutsatt att du skulle ha väldig bra ventilation i chassiet.

Men det tvekar jag på, så enkel slutsats, antingen kollar du fel eller så är dina sensorer som mäter temperaturer rent ut sagt skit.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

kan me tänka mig att mina cores inte ligger på det eftersom så fort jag öppnar nått typ IE sticker dom till 18-25c
men när jag kollar i bios och testa olika program så visar alla samma. men men..
testade nu att under volta den till 1.225 med core turbo på inte kört så länge i prime men värmen droppade som en sten.
ska se om jag kan mixtra lite i mån med det och se om jag kan få den stabil.

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

Har nu testat att sänka vcore och stänga av core boost vad mer kan man tänkar sig kan hjälpa till att sänka tempsen?
vad är det som kan vara fel man ska ju inte behöva gör detta. läser att folk har problem med cpun och värme men även modekortet.
finns ju garanti och kvitto som jag fick av snubben xD.
Nått man borde/kan lämnar in?

Säger bara det ALLDRIG me AMD ju mer jag läser ju mer skit inser jag att det är!
Tänkte jag testa väll AMD då var ju billigt! fick jag äta upp direkt!
ska man behöva ha ett jetplan i lådan för att kyla denna cpu? vad är det då för vits med ljudisolerad låda, om man måste ha 7 fläktar?

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Maj 2010
Skrivet av Xeedy:

Har nu testat att sänka vcore och stänga av core boost vad mer kan man tänkar sig kan hjälpa till att sänka tempsen?
vad är det som kan vara fel man ska ju inte behöva gör detta. läser att folk har problem med cpun och värme men även modekortet.
finns ju garanti och kvitto som jag fick av snubben xD.
Nått man borde/kan lämnar in?

Säger bara det ALLDRIG me AMD ju mer jag läser ju mer skit inser jag att det är!
Tänkte jag testa väll AMD då var ju billigt! fick jag äta upp direkt!
ska man behöva ha ett jetplan i lådan för att kyla denna cpu? vad är det då för vits med ljudisolerad låda, om man måste ha 7 fläktar?

Har själv en AMD FX 8350 4.0GHz i min andra dator. Jag har inte detta problemet allt är stock i bios osv. Jag får med alltså auto volt på 4.0GHz 1.285-1.298volt. Och den går aldrig över 55-57grader efter 10 timmar i prime95.

Jag har Arctic Freezer i30 har bytt ut fläkten på den eftersom original var för högljud för mig. Satte dit en billig http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=199411. Kan ju vara så att det är något fel på din CPU också allmänt. Jäkligt nöjd med prestandan den ger för pengarna faktiskt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av krilleoh:

Om programmet visar att dina CPU kärnor skulle vara 8c i idle skulle du behöva ha ~0 grader i rummet datorn står i, förutsatt att du skulle ha väldig bra ventilation i chassiet.

Men det tvekar jag på, så enkel slutsats, antingen kollar du fel eller så är dina sensorer som mäter temperaturer rent ut sagt skit.

Alla program läser AMD prollarna mer eller mindre fel i Idle.
T.ex min 8350 som jag har överklockat till 4.8GHz @ 1.488v ligger just nu på 15c, vilket är ren bullshit egentligen. Vilket som; Bästa man kan göra är att stressa cpun för att få reda på vilken temp man har på AMD processorer.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011
Skrivet av piccaboo:

Har själv en AMD FX 8350 4.0GHz i min andra dator. Jag har inte detta problemet allt är stock i bios osv. Jag får med alltså auto volt på 4.0GHz 1.285-1.298volt. Och den går aldrig över 55-57grader efter 10 timmar i prime95.

Jag har Arctic Freezer i30 har bytt ut fläkten på den eftersom original var för högljud för mig. Satte dit en billig http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=199411. Kan ju vara så att det är något fel på din CPU också allmänt. Jäkligt nöjd med prestandan den ger för pengarna faktiskt.

okey kan ju säga att min cpu inte går på den vcore stock den ligger övert 1.4 på auto när core boosten går igång.
Har undervoltat den och bytt ut fläktern på 212 evo kylaren har fått ner den ganska bra men inte som jag vill.
Men har läst massa skit om mitt modekort med rev 3.0 och dom värka ha stora värme problem och krångel så kan mycket väl vara det väntar på en bios update som kommer snart.

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011
Skrivet av solomon:

Alla program läser AMD prollarna mer eller mindre fel i Idle.
T.ex min 8350 som jag har överklockat till 4.8GHz @ 1.488v ligger just nu på 15c, vilket är ren bullshit egentligen. Vilket som; Bästa man kan göra är att stressa cpun för att få reda på vilken temp man har på AMD processorer.

samma här idle temp är helt konsigt men jag tro dock att load temp stämmer ganska bra har testat med massa program plus kollat bios

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Maj 2010
Skrivet av Xeedy:

okey kan ju säga att min cpu inte går på den vcore stock den ligger övert 1.4 på auto när core boosten går igång.
Har undervoltat den och bytt ut fläktern på 212 evo kylaren har fått ner den ganska bra men inte som jag vill.
Men har läst massa skit om mitt modekort med rev 3.0 och dom värka ha stora värme problem och krångel så kan mycket väl vara det väntar på en bios update som kommer snart.

Ah okej det var som fan! Hoppas det löser sig

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av Xeedy:

samma här idle temp är helt konsigt men jag tro dock att load temp stämmer ganska bra har testat med massa program plus kollat bios

Efter du tryckt dit 212 evon, vad ligger du på för temp nu?
Testa sätt en fläkt på andra sidan utav moderkortsplåten som blåser mot VRM/sockeln och se om temperaturerna sjunker något.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011

har satt dit en exra fläkt som ska kyla kortet lite då det är varmt!
Evon har suttit där hela tiden bara att jag har kolla så förra ägaren satte dit den rikigt så drog på ny pasta.
10 min prime 62 grader på core och 70-80 på sockel (den tempen fick jag på 20-50 sek inann)

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av Xeedy:

samma här idle temp är helt konsigt men jag tro dock att load temp stämmer ganska bra har testat med massa program plus kollat bios

Kör med Speedfan, hwmonitor är också konstig hos mig. Jag får max 78c vid spelade och 42c idle. Har dock Hyper tx3 evo. Med stock kylaren fick jag max 59 fast då underklockades den till 1.3 för att kylas ner medan jag körde prime, fattar inte vad man ska göra heller Bytt kylpasta flera gånger men de händer samma sak.

[Dator] CPU: AMD FX 8350 @ 4.8Ghz | CPU Cooler: Hydro h100 | RAM: 12GB Corsair Vengeance 1600MHz | PSU: Fractal Design Integra R2 750W 80+ Bronze | HDD: WD Blue 1TB | GPU: PowerColor Radeon R9 280X TurboDuo OC 3GB | MOBO: Gigabyte GA-990FXA-UD3 rev 4.0 | OS: Windows 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2011
Skrivet av ArbnorRe:

Kör med Speedfan, hwmonitor är också konstig hos mig. Jag får max 78c vid spelade och 42c idle. Har dock Hyper tx3 evo. Med stock kylaren fick jag max 59 fast då underklockades den till 1.3 för att kylas ner medan jag körde prime, fattar inte vad man ska göra heller Bytt kylpasta flera gånger men de händer samma sak.

säger ju det AMD bara problem, får vad man betalar för

CPU: I5 3570k @ 4.2Ghz | GPU: GTX 660TI 2Gb Moderkort: Msi Z77a-S01 |Chassi: Define r4 SSD: Intel 330 120GB | HDD: 500gb
PSU:
Corsair TX 750W 80+ CPU kylning: Hyper 212 EVO | Ram: Corsair 8GB 1600Mhz VENGEANCE

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av Xeedy:

säger ju det AMD bara problem, får vad man betalar för

Ja tydligen, hade samma problem med fx-4100 då de inte visade rätt temp, stod 10c sen från ingenstans 175c och nu 8350 vilket är väldig varm cpu :/, får nog köpa noctua eller något så jag slipper detta. :/

[Dator] CPU: AMD FX 8350 @ 4.8Ghz | CPU Cooler: Hydro h100 | RAM: 12GB Corsair Vengeance 1600MHz | PSU: Fractal Design Integra R2 750W 80+ Bronze | HDD: WD Blue 1TB | GPU: PowerColor Radeon R9 280X TurboDuo OC 3GB | MOBO: Gigabyte GA-990FXA-UD3 rev 4.0 | OS: Windows 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av Xeedy:

säger ju det AMD bara problem, får vad man betalar för

amd's 8350 är underbar och det är du som kollat nått helt galet med kylaren då orginal kylaren med prime95 10h låg på 55c core /67c socket , du har en evo 212 den borde gå ner i cirka 45 core / 55 socket i orginal volt/mhz , det är den bästa cpu du kan få för det priset också , i program som använder 8cores så slåt den ut många intel cpu då den slåss mot intels i7 /6cores som ligger 3500kr mer på marknaden , fler program kommer uttnjuta flera cores, det är du eller förra ägaren som gjort nått konstigt , har haft amd i många år och även intel i många år och måste säga att amd verkar vara bäst då man inte vill lägga 25.000 kr på en dator , kan hålla med om en sak å det är idle tempen , men den kan du se genom din socket temp och gö -10c så har du ungefär din idle i cores vilket brukar vara cirka rums temp

Motherboard:Rog maximus vi Hero CPU:Intel i7 4770K ssd:120gb Psu:750W OCZ 80+ bronze Graphic:GTX 970 OC 1463clock , 3801ram
Coolers: corsair h110 P&P chassis fan 7st Hdd: 2st 500gb Chassis: NZXT 810 gunmetal Ram: 8gb 1333mhz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av ArbnorRe:

Ja tydligen, hade samma problem med fx-4100 då de inte visade rätt temp, stod 10c sen från ingenstans 175c och nu 8350 vilket är väldig varm cpu :/, får nog köpa noctua eller något så jag slipper detta. :/

tänkte det du sa med kylaren , ifall du inte vill lägga 500kr på noctua så har denna fått väldigt bra kritik på dom billiga luft kylarna , SilverStone Argon CPU cooler SST-AR01 , den slog 212evo och var värt 30kr som den var dyrare

Motherboard:Rog maximus vi Hero CPU:Intel i7 4770K ssd:120gb Psu:750W OCZ 80+ bronze Graphic:GTX 970 OC 1463clock , 3801ram
Coolers: corsair h110 P&P chassis fan 7st Hdd: 2st 500gb Chassis: NZXT 810 gunmetal Ram: 8gb 1333mhz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Justice@#Archlinux.se
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av solomon:

Alla program läser AMD prollarna mer eller mindre fel i Idle.
T.ex min 8350 som jag har överklockat till 4.8GHz @ 1.488v ligger just nu på 15c, vilket är ren bullshit egentligen. Vilket som; Bästa man kan göra är att stressa cpun för att få reda på vilken temp man har på AMD processorer.

Är sensorn som inte visar korrekt.

Kort AMD har bara 1 sensor på die. Allt annat är kalkuleringar programmet gör baserat på arbete processon gör.
Temps borde vara under 62c.
Anledningen till att den visar 8c är att sensorn är kalibrerad så att den skall visa så exakt som möjligt vid LOAD där det är viktigt att veta temperaturen. Idle temperaturen på AMD processorer är ca +/- 20c . Även intel har en liknande projektion på kurvan för exakthet.

Ni som har temp problem är det antingen felmonterad kylare, för mycket pasta eller dålig hårdvara Moderkort eller skadad sensor alternativt programvaran som läser av fel pga fel TJMAX värden den får.

Har en EVO 212 kylare med två fläktar och tempen idle är runt 14enligt sensorer men igen hög felmarginal. Load får jag runt 45c överclockad till 4.4 med vcore på 1.4ish.

Exempelbild: Från Realtemp med en Intel processor som visar felmarginalen på idle och load.

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Sabertooth R2 -||- Corsair Vengance 16GiB DDR3 10-9-10-1T 1866Mhz -||- AMD FX-9590 @ 5.1Ghz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- 2xWD RaptorX 150GiB -||- EVEGA G2 750W -||- CM HAF 932 -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av Commander:

Är sensorn som inte visar korrekt.

Kort AMD har bara 1 sensor på die. Allt annat är kalkuleringar programmet gör baserat på arbete processon gör.
Temps borde vara under 62c.
Anledningen till att den visar 8c är att sensorn är kalibrerad så att den skall visa så exakt som möjligt vid LOAD där det är viktigt att veta temperaturen. Idle temperaturen på AMD processorer är ca +/- 20c . Även intel har en liknande projektion på kurvan för exakthet.

Ni som har temp problem är det antingen felmonterad kylare, för mycket pasta eller dålig hårdvara Moderkort eller skadad sensor alternativt programvaran som läser av fel pga fel TJMAX värden den får.

Har en EVO 212 kylare med två fläktar och tempen idle är runt 14enligt sensorer men igen hög felmarginal. Load får jag runt 45c överclockad till 4.4 med vcore på 1.4ish.

Exempelbild: Från Realtemp med en Intel processor som visar felmarginalen på idle och load.
http://www.techpowerup.com/realtemp/graph1.png

Problemet är att jag körde först utan kylpasta då fick jag för högt temp, sen körde jag med kylpasta, samma fel igen. Kan de vara kylarens fel eller moderkortets?

[Dator] CPU: AMD FX 8350 @ 4.8Ghz | CPU Cooler: Hydro h100 | RAM: 12GB Corsair Vengeance 1600MHz | PSU: Fractal Design Integra R2 750W 80+ Bronze | HDD: WD Blue 1TB | GPU: PowerColor Radeon R9 280X TurboDuo OC 3GB | MOBO: Gigabyte GA-990FXA-UD3 rev 4.0 | OS: Windows 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Justice@#Archlinux.se
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av ArbnorRe:

Problemet är att jag körde först utan kylpasta då fick jag för högt temp, sen körde jag med kylpasta, samma fel igen. Kan de vara kylarens fel eller moderkortets?

Utan kylpasta kommer du ha dåliga temps då kontakten är dålig.

Varför det blir dåligt vet jag inte, kan vara att du hade för mycket kylpasta/fel applicerad eller dålig kontakt pga dålig yta på antingen kylaren eller processorn, dålig monterad, buggar i moderkortet eller programvaran du använder till hårdvarufel.

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Sabertooth R2 -||- Corsair Vengance 16GiB DDR3 10-9-10-1T 1866Mhz -||- AMD FX-9590 @ 5.1Ghz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- 2xWD RaptorX 150GiB -||- EVEGA G2 750W -||- CM HAF 932 -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ödeshög
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Xeedy:

säger ju det AMD bara problem, får vad man betalar för

En intel-fanboy ser fel på AMD, klagar direkt på att AMD är skit.
En intel-fanboy ser fel på Intel, måste ju vara något som inte stämmer... suck

Kompis sitter på FX-8320 (klockad till 4.0GHz) på ett Gigabyte 990fx mobo. Med en Evo212, tempen är väl max 50-55*C i ett fractal design r3, med 2 fläktar in och 2 fläktar ut så lagom luftflöde.
Jag sitter på en FX-8320 (klockad till 4.4GHz) på ett Asus Sabertooth 990fx. Med en H80i, tempen är väl max 50-55*C i ett fractal design r4, med 3 fläktar in, 3fläktar ut.

Skulle bli samma temps med en Fx-8350 då den har samma uppbyggnad.

Det kan vara kylaren som är något fel på, moderkortet, för mycket kylpasta? Eller för lite?
Första man gör när en CPU blir för varm, är ju att byta kylpasta, kontrollera det. Funkar inte det så kan det ju vara bra att börja felsöka Kan såklart vara CPU'n som är något fel på också.
Men det kan det vara med Intel's oxå

PC: AMD FX-8320 @ 4.6GHz, Asus Sabertooth 990FX, 2x 8GB Corsair Dominator Platinum
Sapphire HD7970 Vapor-X GHz Edition, Samsung SSD 840 PROSeries 256GB, 5TB Storage
Ex-PC: AMD Phenom II X3 720 @ 2.8GHz, Gigabyte 790X, 2x 2GB Corsiar XMS2
Sapphire HD4870 512MB, OCZ Vertex 3 128GB, 320GB Storage
TV: LG 42", Raspberry Pi, Xbox360 Slim 250GB, Nintendo Wii /w softmod