Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013

Asus Z87-WS, VT-D kompatibilitet?

Tampas med ett Gigabyte Z87X-UD5H som har stöd för att aktivera VT-D i bios men vars SATA-kontroller är allt annat än bra. Försöker göra DMA-skrivningar med felaktig PCI-funktion så all data från denna kontroller stoppas av iommu:n.

Tyvärr är denna krets (Marvell 88SE9230) den enda som nyttjar två PCIe-lanes. Trist med 6Gbit SATA som stryps av en lane så andra chip har också sina nackdelar. Z87-WS har också denna krets. Frågan är bara om den är av samma revision eller om felet är fixat. Ingen poäng med att köpa ytterligare kort som inte fungerar. Har försökt få svar från både Gigabyte och Asus men det är bara "goddag yxskaft" som svar.

Är det någon som har detta kort och kan bidra med lite info? Bästa vore någon som testat att köra XEN eller motsvarande med PCI-passthrough. Finns buggen så försvinner alla diskar som är kopplade till Marvell-kontrollern om linuxkärna botas med extra argumentet "intel_iommu=on"...

Nu gissar jag att de flesta som har detta kort kör windows. Det vore bra att veta vilken revision av Marvell-kontrollern som sitter på det moderkortet. Går lätt att hitta med "lspci -v" i linux eller med enhetshanteraren i windows (Gå via Properties/Egenskaper för Marvell-kontrollern -> "Details" -> "Hardware Ids" så dyker det upp ett antal rader där den första slutar på "&REV(10)" i fallet med Z87X-UD5H. Förhoppningsvis är det en högre siffra på Z87-WS.

Tacksam för info!
/Martin

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2008

Väldigt sent svar här.
Problemet finns i alla Marvell 88SE9XXX kontrollers men i kernel 3.17 (som inte släppts än) finns det är work around för problemet. Troligen har du redan sett det eller slängt ut skiten men det kan finnas andra som hittar denna tråd när de söker.

commit cc346a4714a59d08c118e8f33fd86692d3563133 Author: Alex Williamson <alex.williamson@redhat.com> Date: Wed May 28 14:54:00 2014 -0600 PCI: Add function 1 DMA alias quirk for Marvell devices Several Marvell devices and a JMicron device have a similar DMA requester ID problem to Ricoh, except they use function 1 as the PCIe requester ID. Add a quirk for these to populate the DMA alias with the correct devfn. Link: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=42679 Tested-by: George Spelvin <linux@horizon.com> Tested-by: Andreas Schrägle <ajs124.ajs124@gmail.com> Tested-by: Tobias N <qemu@suppser.de> Tested-by: <daxcore@online.de> Signed-off-by: Alex Williamson <alex.williamson@redhat.com> Signed-off-by: Bjorn Helgaas <bhelgaas@google.com>