Okänt problem med GTX 780

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012

Okänt problem med GTX 780

Jag byggde ihop en dator för min kompis för 2 veckor sedan nu och allt har fungerat perfekt fram tills nu. I morse började hans dator prestera mycket sämre i spel av okänd anledning.
Datorn: http://www.inet.se/kundvagn/visa/4366697/2013-12-18
Han fick tidigare runt 80-90 fps konstant i Battlefield 4 på ultra (1080p), nu får han omkring 25-30 hela tiden. Grafikkorts- och chipsetsdrivrutinerna är uppdaterade idag och alla andra för 2 veckor sedan så problemet bör inte ligga där. Jag kollade hur hans hårdvara betedde sig under BF4 och jag märkte att CPU användningen låg nästan alltid på runt 50-60% och GPUn på 95-100%, därav så antog jag att problemet låg i grafikkortet. Processorn ligger oftast på runt 70°C konstant med stockkylaren och Grafikkortet går aldrig över 75°C. Vi har kollat så att grafikkortet sitter i riktigt och att strömen levereras riktigt. Jag vet inte var problemet ligger och all hjälp är välkommen.
Tack och God Jul!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007

Han har inte installerat något nyligen som käkar resurser, alternativt fått virus/malware?

Ligger spelen på ssd eller hdd?

Sen vet jag inte om dessa sakerna inverkar men eftersom han har både ssd och hdd har ni kollat så inställningarna defrag är korrekta?
Dvs aldrig defraga ssd.

Kolla även så trim är aktivt, vet inte heller om det påverkar men iaf.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2013

Vilket windows använder han?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

Kan du kolla vilken hastighet grafikkortet kör i cpu-z då din kompis spelar? Känns som grafikkortet kan tänkas stå kvar i 2d Clock.

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4x AData SP900 128GB in 2st, 2x Raid-0 16K. 1x Crucial M500 480GB. PSU: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d http://www.techpowerup.com/gpuz/details.php?id=wa9bw

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av Melinho2895:

Vilket windows använder han?

Windows 7.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av MacAllan:

Han har inte installerat något nyligen som käkar resurser, alternativt fått virus/malware?

Ligger spelen på ssd eller hdd?

Sen vet jag inte om dessa sakerna inverkar men eftersom han har både ssd och hdd har ni kollat så inställningarna defrag är korrekta?
Dvs aldrig defraga ssd.

Kolla även så trim är aktivt, vet inte heller om det påverkar men iaf.

Battlefield 4 och några andra spel ligger på SSDn, resten på den mekaniska hårddisken.
Jag har inte upptäckt något krävande program som är igång, har försökt ta bort så mycket onödiga program som möjligt. Han borde inte ha fått något virus eftersom att han installerade ett antivirus program direkt efter att han installerade datorn. Antivirus programmet har iallafall inte notifierat honom om något virus.
Han säger att han inte har defragat någon av hårdiskarna, eller använt TRIM för den delen heller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av hACmAn:

Kan du kolla vilken hastighet grafikkortet kör i cpu-z då din kompis spelar? Känns som grafikkortet kan tänkas stå kvar i 2d Clock.

Har för mig att hastigheten låg på en normal nivå när jag kollade innan, men jag kan dubbelkolla.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Framför dumburken ?
Registrerad
Jul 2013
Skrivet av Rophaz:

Windows 7.

Sätt in win 8.1 och wips alla problem försvann

Grönt och blåt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Aug 2013

Dåligt nätagg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av dennisdvdr:

Sätt in win 8.1 och wips alla problem försvann

Mja det tror jag faktiskt också stabilare med w8.1 och BF4 i säg än w7.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av MacAllan:

Han har inte installerat något nyligen som käkar resurser, alternativt fått virus/malware?

Ligger spelen på ssd eller hdd?

Sen vet jag inte om dessa sakerna inverkar men eftersom han har både ssd och hdd har ni kollat så inställningarna defrag är korrekta?
Dvs aldrig defraga ssd.

Kolla även så trim är aktivt, vet inte heller om det påverkar men iaf.

Lånar denna tråd lite,tack för tipset om att aldrig "defraga ssd" nu lärde man sig något nytt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Rophaz:

Jag byggde ihop en dator för min kompis för 2 veckor sedan nu och allt har fungerat perfekt fram tills nu. I morse började hans dator prestera mycket sämre i spel av okänd anledning.
Datorn: http://www.inet.se/kundvagn/visa/4366697/2013-12-18
Han fick tidigare runt 80-90 fps konstant i Battlefield 4 på ultra (1080p), nu får han omkring 25-30 hela tiden. Grafikkorts- och chipsetsdrivrutinerna är uppdaterade idag och alla andra för 2 veckor sedan så problemet bör inte ligga där. Jag kollade hur hans hårdvara betedde sig under BF4 och jag märkte att CPU användningen låg nästan alltid på runt 50-60% och GPUn på 95-100%, därav så antog jag att problemet låg i grafikkortet. Processorn ligger oftast på runt 70°C konstant med stockkylaren och Grafikkortet går aldrig över 75°C. Vi har kollat så att grafikkortet sitter i riktigt och att strömen levereras riktigt. Jag vet inte var problemet ligger och all hjälp är välkommen.
Tack och God Jul!

Hur mkt under ligger temp på grafikkortet om du säger den inte går över 75c?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av dennisdvdr:

Sätt in win 8.1 och wips alla problem försvann

Det har ju fungerat bra innan, är inte säker på att det kommer hjälpa.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av GreenSoap:

Dåligt nätagg.

Dåligt? 650w 80+ gold borde vara mer än tillräckligt för den datorn. Eller menar du att det är defekt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av HardstyleLover12:

Mja det tror jag faktiskt också stabilare med w8.1 och BF4 i säg än w7.

Jo, men det är inte bara BF4 som har problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av HardstyleLover12:

Hur mkt under ligger temp på grafikkortet om du säger den inte går över 75c?

Vid load brukar den ligga runt 72c ganska stabilt, vid idle runt 25-30c.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Feb 2006

åter igen, klockar kortet upp sig?

p.s redigera inläggen istället för att posta nya

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Rophaz:

Vid load brukar den ligga runt 72c ganska stabilt, vid idle runt 25-30c.

Ojj,det var ju ganska mkt och fortfarande har 3 fläktar, själv har jag ett Asus GTX 780 DC2OC ligger ca 25-27idle och 45c vid load

och trodde att Msi kortet hade bättre kylning för den hade 3fläktar än mitt asus kort som endast har 2.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Feb 2006
Skrivet av HardstyleLover12:

Ojj,det var ju ganska mkt och fortfarande har 3 fläktar, själv har jag ett Asus GTX 780 DC2OC ligger ca 25-27idle och 45c vid load

och trodde att Msi kortet hade bättre kylning för den hade 3fläktar än mitt asus kort som endast har 2.

tempen är dock ingen fara, vid 85 börjar den throttla.
mitt DC2OC (som är flashat och klockat) kan bli upp till 75 grader när jag spelar BF4 nån timme (då ligger kortet på 99% användning i stort sett hela tiden).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av MrWhizeguy:

åter igen, klockar kortet upp sig?

p.s redigera inläggen istället för att posta nya

Det kanske är problemet nu när jag kollade igen. Enligt specsen så ska kortet ligga på 980Mhz (1033Mhz boost), men enligt MSI Afterburner ligger kortet runt 1110Mhz under load i BF4. Varken jag eller han har överklockat kortet så det verkar lite konstigt. Hur åtgärdar man det då?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Rophaz:

Battlefield 4 och några andra spel ligger på SSDn, resten på den mekaniska hårddisken.
Jag har inte upptäckt något krävande program som är igång, har försökt ta bort så mycket onödiga program som möjligt. Han borde inte ha fått något virus eftersom att han installerade ett antivirus program direkt efter att han installerade datorn. Antivirus programmet har iallafall inte notifierat honom om något virus.
Han säger att han inte har defragat någon av hårdiskarna, eller använt TRIM för den delen heller.

TRIM skall användas, men det sköter OS själv om det är aktiverat.

Har han även kollat schemat för defrag så inte ssd ligger med där och körs automatiskt?
Personligen stänger jag alltid av defrag eftersom datorn blir löjligt långsam om det kör igång när man gör annat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av MacAllan:

TRIM skall användas, men det sköter OS själv om det är aktiverat.

Har han även kollat schemat för defrag så inte ssd ligger med där och körs automatiskt?
Personligen stänger jag alltid av defrag eftersom datorn blir löjligt långsam om det kör igång när man gör annat.

Jag kan kolla det nästa gång jag är hos honom.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skarpnäck
Registrerad
Mar 2011

Att kortet klockar upp till 1110mhz är inget problem. Nvidia kortet klockas dynamiskt med gpu boost 2.0 att hans går högre en spec betyder bara att han troligen fått ett kort som klockar bättre än andra. Mina Titans boostar till 1066mhz men enligt nvidia ska de bara gå till 9xx mhz något. När de vattenkyldes gick de även högre. Jag tror att problemet ligger i drivers eller eventuellt virus. Går både CPU och gpu clock upp till max?

Gaming:[Asus Zenith]-[AMD TR 1950X]-[Corsair Dominator 3000mhz 32GB]-[GTX 1080 Ti SLI]-[CL SMA8]:.(soon)
Server(ESXi):[Supermicro X10SDV-8C-TLN4F]-[Intel Xeon D1541]-[32GB ECC]-[32GB SataDom + 1TB Samsung 960EVO]:.
Server(unRAID):[Supermicro X10SL7-F]-[Intel Xeon 1240L V3]-[32GB ECC]-[40TB WD Re + 500GB Curcial MX100]:.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av AquaRelliux:

Att kortet klockar upp till 1110mhz är inget problem. Nvidia kortet klockas dynamiskt med gpu boost 2.0 att hans går högre en spec betyder bara att han troligen fått ett kort som klockar bättre än andra. Mina Titans boostar till 1066mhz men enligt nvidia ska de bara gå till 9xx mhz något. När de vattenkyldes gick de även högre. Jag tror att problemet ligger i drivers eller eventuellt virus. Går både CPU och gpu clock upp till max?

Okej, kan dubbelkolla att drivrutinerna är helt uppdaterade. GPUn ligger som sagt på runt 1110 Mhz under load och CPUn på 3.9Ghz, vilket den ska göra i boost.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Äspered
Registrerad
Nov 2012

Nu var problemet löst, ni behöver inte svara något mer. Tack!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av Rophaz:

Nu var problemet löst, ni behöver inte svara något mer. Tack!

Vad var felet?