CPU visar hela tiden 41°C dålig sensor, byta temp program

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010

CPU visar hela tiden 41°C dålig sensor, byta temp program

Problemet är en enkelt, det står att cpu:n är 41°C hela tiden vare sig jag stresstestar eller inte och mistänker därför en dålig sensor.

Hur kan man fixa detta, funderar på att överklocka men känns riskabelt utan att veta temperaturen...

Kylare http://www.inet.se/produkt/5321390/thermalright-ultra-120-ext...

Asus PQ5-E
Intel E8500
4x2GB Corsair Dominator 1066Mhz
WD 3.5" 250 Gb
3.5" Samsung 500GB
Win 8.1

har testa med flera olika program som HWMonitor, realtemp och alla säger att kärnorna hela tiden är på 41°C

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av newflag:

Problemet är en enkelt, det står att cpu:n är 41°C hela tiden vare sig jag stresstestar eller inte och mistänker därför en dålig sensor.

Hur kan man fixa detta, funderar på att överklocka men känns riskabelt utan att veta temperaturen...

Kylare http://www.inet.se/produkt/5321390/thermalright-ultra-120-ext...

Asus PQ5-E
Intel E8500
4x2GB Corsair Dominator 1066Mhz
WD 3.5" 250 Gb
3.5" Samsung 500GB
Win 8.1

Vad jag vet så är många sensorer på E8400 & E8500 kass i Idle(I alla fall en del batcher, kommer dock inte ihåg dessa i huvudet längre), min E8400 låg konstant vid ~40C, varesig belastning eller vila.
Jag drog sedan på lite spänning och testade körade den i 4GHz, genast så gick temperaturerna uppåt till runt 50C.

Har du testat att dra upp spänningen en aning?

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.1

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Maj 2013

Testa med HWmonitor och mät cpu temp.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Jonssown:

Vad jag vet så är många sensorer på E8400 & E8500 kass i Idle(I alla fall en del batcher, kommer dock inte ihåg dessa i huvudet längre), min E8400 låg konstant vid ~40C, varesig belastning eller vila.
Jag drog sedan på lite spänning och testade körade den i 4GHz, genast så gick temperaturerna uppåt till runt 50C.

Har du testat att dra upp spänningen en aning?

Har ej testat att dra spänning lite eftersom att jag inte vet om sensorn fungerar eller ej, men tycker det är konstigt att temperaturen ändrar sig 1°C i alla fall vid belastning.... vilket den borde göra

Skrivet av Cuddleman:

Testa med HWmonitor och mät cpu temp.

har redan testat visar samma 41 °C, dock så visar cputin på OCCT mellan 20 och 25 grader vilket skall vara skalet på cpun men det är man väll knappast intressera av ..

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010

cpu tin ovanför cpu core 1 och 2 i programmet du använder ? är inte det en sensor också ?

den kan ju gott och väl tas som mätpunkt bara att du lägger på 10c som mest kanske ?

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av mini-z1994:

cpu tin ovanför cpu core 1 och 2 i programmet du använder ? är inte det en sensor också ?

den kan ju gott och väl tas som mätpunkt bara att du lägger på 10c som mest kanske ?

Cpu tin är själva precssorns utsida vad jag förstått, hur man skall använda det som referrens har jag ingen aning om tyvärr, men kanske en sista utväg så fall

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av newflag:

Har ej testat att dra spänning lite eftersom att jag inte vet om sensorn fungerar eller ej, men tycker det är konstigt att temperaturen ändrar sig 1°C i alla fall vid belastning.... vilket den borde göra

Testa att dra upp spänningen med 0.050 eller något, återkom sedan med Load temperaturer ifrån HWMonitor.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.1

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av newflag:

Cpu tin är själva precssorns utsida vad jag förstått, hur man skall använda det som referrens har jag ingen aning om tyvärr, men kanske en sista utväg så fall

cpun är ju bara 65w så det kan ju vara kylaren din som håller den nere ordentligt isåfall...
testa höj spänningen en bit och se om du får någon skillnad på core eller cpu tin

själv så mäter jag min cpu på höljets temp då jag låst upp en kärna så visas core temp 81c och rör sig inte oavsett belastning eller klockning

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Jonssown:

Testa att dra upp spänningen med 0.050 eller något, återkom sedan med Load temperaturer ifrån HWMonitor.

Skrivet av mini-z1994:

cpun är ju bara 65w så det kan ju vara kylaren din som håller den nere ordentligt isåfall...
testa höj spänningen en bit och se om du får någon skillnad på core eller cpu tin

själv så mäter jag min cpu på höljets temp då jag låst upp en kärna så visas core temp 81c och rör sig inte oavsett belastning eller klockning

Drog upp spänningen från 1,216v till 1,225v

Resultat cputin ökade till 26,5 °C efter belastning från OOCT Kärnorna fortfarande kvar på 41°C

Ressetadde bios för ett tag sen finns det något man måste slå på för att sensorn skall fungera för kärnorna kanske

Enligt bios ligger cpun på 19,5 °C

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av newflag:

Drog upp spänningen från 1,216 till 1,225

Resultat cputin ökade till 26,5 °C efter belastning från OOCT Kärnorna fortfarande kvar på 41°C

Ressetadde bios för ett tag sen finns det något man måste slå på för att sensorn skall fungera för kärnorna kanske

Enligt bios ligger cpun på 19,5 °C

Strunta i CPUTIN sålänge temperaturerna inte är höga och trovärdiga, den lilla ökningen i spänning du kastade på CPUn är väldigt marginell ifrån stock. Dra upp den till 1.275V eller något i närheten, kasta sedan upp ett printscreen ifrån HWMonitor på kärnorna under belastning.
Se till att kärnorna jobbar till 100% också.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.1

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Framför datorn
Registrerad
Nov 2013

Du kan ju testa Coretemp http://www.alcpu.com/CoreTemp/php/download.php?id=3 eller Realtemp http://www.techpowerup.com/downloads/2089/real-temp-3-70/star... Den sista är enbart för Intel processorer

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Jonssown:

Strunta i CPUTIN sålänge temperaturerna inte är höga och trovärdiga, den lilla ökningen i spänning du kastade på CPUn är väldigt marginell ifrån stock. Dra upp den till 1.275V eller något i närheten, kasta sedan upp ett printscreen ifrån HWMonitor på kärnorna under belastning.
Se till att kärnorna jobbar till 100% också.

Sådär tyvär ingen skillnad verkar det som

Skrivet av AMD-FX:

Har redan testat bägge förutom intel saken

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av newflag:

Sådär tyvär ingen skillnad verkar det som

http://i40.tinypic.com/paz5w.png

Har redan testat bägge förutom intel saken

Verkar sannerligen som att sensorn är helt borta, har du flashat till senaste BIOS?

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.1

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av newflag:

Sådär tyvär ingen skillnad verkar det som

http://i40.tinypic.com/paz5w.png

Har redan testat bägge förutom intel saken

cpu tin verkar visa 57c nu på hwmonitor som max så funkar gör det där iallafall ^^
är cpu kylarens heatpipes så varma att du inte kan ta på dem så verkar det visa skapligt rätt...

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av Jonssown:

Verkar sannerligen som att sensorn är helt borta, har du flashat till senaste BIOS?

Näst senatse bios, bios versionen efter denna uppdaterade bara "expressgate" sak så det skall inte hjälpa att flasha om

Skrivet av mini-z1994:

cpu tin verkar visa 57c nu på hwmonitor som max så funkar gör det där iallafall ^^
är cpu kylarens heatpipes så varma att du inte kan ta på dem så verkar det visa skapligt rätt...

CpuTin är u bara hur var cpun är på utsidan dvs inte hur varma kärnorna är i cpun vilket är det man vill åt!

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av newflag:

Näst senatse bios, bios versionen efter denna uppdaterade bara "expressgate" sak så det skall inte hjälpa att flasha om

CpuTin är u bara hur var cpun är på utsidan dvs inte hur varma kärnorna är i cpun vilket är det man vill åt!

cpu tin är väl samma som T case ? Så det är väl fortfarande möjligt att följa det och hålla sig under 72c på cpu tin vilket är max t case temperature på E8500

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2010
Skrivet av mini-z1994:

cpu tin är väl samma som T case ? Så det är väl fortfarande möjligt att följa det och hålla sig under 72c på cpu tin vilket är max t case temperature på E8500

Är det inte temperaturen på kärnorna som är max 72c och inte på själva cpun?

kärnorna bör vara varmare än cpun sig själv..

Asus PQ5__Intel E8500 @ 4GHz__4x2GB Corsair Dominator 1066MHz
Giagabyte Gtx 560 TI__ Corsair RM650_Thermaltake kylare
OCZ Vertex 4 256GB__WD 1.5 TB__Antec 1200__Win 7