Coil Whine Gigabyte GTX 770, Corsair RM650

Permalänk
Inaktiv

Coil Whine Gigabyte GTX 770, Corsair RM650

Hej!

Jag verkar ha lite problem med coil whine, vilket jag aldrig haft innan. Jag har byggt ihop en dator med följande delar för ungefär en månad sen:

Moderkort: Gigabyte Z87X-UD3H
CPU: Intel i7 4770
GPU: Gigabyte GTX 770
PSU: Corsair RM 650W
RAM: Kingston 32 GB
SSD: Intel 530
HDD: 1 TB WD Black
Monitor: 1680x1050

Har inte överklockat, och har inte tänkt göra det heller men jag körde ändå några tester i början: OCCT, memtest och några andra. Allting funkade bra så jag körde igång några spel som spelats flitigt under jullovet, bland annat: Battlefield 4, Assassins Creed 4, Skyrim med Realvision ENB och många andra modar och slutligen Witcher 2.

Ända tills idag så har jag inte märkt något coil whine med i morse så tjöt det väldigt "lågt" när jag drog igång Witcher 2 och jag började pilla runt, stängde av vsync och märkte att det tjöt som fan i menyn. Jag blev nyfiken och ville mäta hur mycket FPS jag fick exakt då jag läst att vissa verkade ha problem med coil whine när FPSen drog över 1000. I menyn så var det mycket riktigt omkring 2000-3000 FPS utan vsync och här lät det mycket, det var också olika frekvenser på oljudet vid olika FPS. I Skyrim kan man ibland höra något, ibland inte, så lågt att det känns som att man inbillar sig. I Battlefield 4 och Assassins Creed 4 hör jag inget, konstigt nog.

Jag tycker att det är väldigt konstigt. Har även kört OCCT testet där jag belastar CPU, GPU och slutligen PSU som ska belasta systemet maximalt, GPU testet visar FPS på omkring 250 vid max upplösning. Intressant nog så hör jag inget när jag "inte" kör fullskärm men svagt oljud vid fullskärm. Sänker jag upplösningen i testet och får högre FPS så börjat det låta, även utan fullskärm.

Det konstiga är att när jag körde samma test för en månad sedan lätt det inget. Jag har inte bytt någon hårdvara. Har testat att spela med Intels inbyggda GPU och då låter det inget men här belastas ju nätaggregatet inte lika mycket.

Jag kan inte riktigt lokalisera om det är GPU eller PSU, och även om jag skulle kunna det så kan det ju tydligen vara den ena som påverkar den andra, eller i alla fall PSU som påverkar GPU, och andra delar.

Vad fan göra man i en sådan här situation, då jag inte har ett extra PSU eller GPU att testa med. Byter jag ut en del mot en likadan kommer förmodligen samma problem uppstå. Det är även konstigt att det börjat låta en månad efter, vilket kanske skulle tyda på en förändring i någon kondensator? Corsair garanterar med RM serien ett nätaggregat utan coil whine, men det kan ju fortfarande påverka mitt grafikkort. Kanske sätta en limit på 60 FPS och skita i allt, pytte lite surr kan jag nog leva med.

För er som har mer erfarenhet med coil whine, är det "normalt" att det kan uppstå långt efter och variera mellan program? Belastningen är ju inte exakt samma mellan de olika spelen men vissa spel går inte alltid över 60 FPS så grafikkortet jobbar nog på för fullt, alltså liknande strömförbrukning. Skulle man kanske satsat på ett nätaggregat med högre effekt som som då aldrig kommer upp i samma belastning?

Permalänk

Det där känner jag igen helt och hållet.

Överskrider FPSen en viss gräns (som när grafikkortet klarar av att spotta ur sig skyhöga nivåer, te.x. i menyer) kommer grafikkortet att börja tjuta då spolarna i strömförsörjningsdelen kan börja oscillera väldigt snabbt och avge ett högfrekvent ljud som varierar beroende på vad ny uppdateringsfrekvensen hamnar på. Var denna gräns ligger varierar antagligen från kort till kort. Är absolut ingenting skadligt och varenda grafikkort jag har stött på hittills har betett sig på detta viset. Tvivlar på att du skulle få ett tyst grafikkort om du bytte ut det.

Vill du vara helt på den säkra sidan kan du ju testa grafikkortet i någon annan dator (någon kompis dator?), men oavsett var ljudet kommer ifrån är det inte mer än ett irritationsmoment om du nu stör dig på det.

Visa signatur

Intel i5 3570k @ 4,5 GHz + Noctua NH-D14 | 8 GB Corsair XMS3 1600MHz | ASUS GTX 670 DCII 2 GB | Samsung 840 EVO| OCZ Vertex 2 | ASUS P8Z77-V | Fractal Design Define R3 | Plexgear PS-600 80 Plus

Dator och data är INTE samma sak.