Problem med processorkylningen i datorn!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Problem med processorkylningen i datorn!

Hallå ja, jag uppgraderade nyligen mitt grafikkort. Därav behövde jag även uppgradera mitt nätagg och mitt chassi då grafikkortet är stort (280x). Jag behöll mina 1,5 år gamla delar, dvs RAM, moderkort och CPU. Allt flöt på bra i några veckor tills jag fick syn på förskräckligt höga CPU temperaturer när jag mätte i "HWinfo". Det minsta (enligt HWinfo) cirka 60 grader celcius i idle! Sen i load ligger tempen runt 100... Chassit känns svalt och bra kylt både innuti och utanpå.

Sedan dess har jag provat att mäta med CoreTemp vilket endast visade 70 grader konstant och har även AIDA64 vilket visar brutalt låga temps, runt 20 i idle, 45 i load. Jag har lite teorier själv som jag kan tänka mig, men vad tror ni?!

1: Kylpastan är dålig och behövs bytas, eventuellt stock-kylaren som gått sönder.
2: Det nya nätaggregatet flippade ut systemet och visar fel information
3: sensorn i moderkortet är kass
4: HWinfo visar helt fel

Som sagt, vad tror ni?! Tack för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2013

Kolla om kylaren sitter löst. Om jag var dig skulle jag inhandla en http://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-ev... så att man är safe no matter what. Plus så får du en tystare och effektivare dator.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Melinho2895:

Kolla om kylaren sitter löst. Om jag var dig skulle jag inhandla en http://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-ev... så att man är safe no matter what. Plus så får du en tystare och effektivare dator.

Härligt! I nuläget har jag ett FM2 moderkort, funderar på ett AM3+ eller 1155 moderkort i framtiden. Länken du skickade har ju en kylare som passar alla 3... Tackar för tipset! Sen är ju dessvärre plånboken tom i nuläget. Borde man chansa på att köra på som vanligt i någon vecka till eller?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av KNEKT Lös:

Hallå ja, jag uppgraderade nyligen mitt grafikkort. Därav behövde jag även uppgradera mitt nätagg och mitt chassi då grafikkortet är stort (280x). Jag behöll mina 1,5 år gamla delar, dvs RAM, moderkort och CPU. Allt flöt på bra i några veckor tills jag fick syn på förskräckligt höga CPU temperaturer när jag mätte i "HWinfo". Det minsta (enligt HWinfo) cirka 60 grader celcius i idle! Sen i load ligger tempen runt 100... Chassit känns svalt och bra kylt både innuti och utanpå.

Sedan dess har jag provat att mäta med CoreTemp vilket endast visade 70 grader konstant och har även AIDA64 vilket visar brutalt låga temps, runt 20 i idle, 45 i load. Jag har lite teorier själv som jag kan tänka mig, men vad tror ni?!

1: Kylpastan är dålig och behövs bytas, eventuellt stock-kylaren som gått sönder.
2: Det nya nätaggregatet flippade ut systemet och visar fel information
3: sensorn i moderkortet är kass
4: HWinfo visar helt fel

Som sagt, vad tror ni?! Tack för svar!

Låter som en trasig sensor. Är cpu-kylaren varm? Testa montera om den. Vad har du för temperatur i Bios?

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2011
Skrivet av KNEKT Lös:

Hallå ja, jag uppgraderade nyligen mitt grafikkort. Därav behövde jag även uppgradera mitt nätagg och mitt chassi då grafikkortet är stort (280x). Jag behöll mina 1,5 år gamla delar, dvs RAM, moderkort och CPU. Allt flöt på bra i några veckor tills jag fick syn på förskräckligt höga CPU temperaturer när jag mätte i "HWinfo". Det minsta (enligt HWinfo) cirka 60 grader celcius i idle! Sen i load ligger tempen runt 100... Chassit känns svalt och bra kylt både innuti och utanpå.

Sedan dess har jag provat att mäta med CoreTemp vilket endast visade 70 grader konstant och har även AIDA64 vilket visar brutalt låga temps, runt 20 i idle, 45 i load. Jag har lite teorier själv som jag kan tänka mig, men vad tror ni?!

1: Kylpastan är dålig och behövs bytas, eventuellt stock-kylaren som gått sönder.
2: Det nya nätaggregatet flippade ut systemet och visar fel information
3: sensorn i moderkortet är kass
4: HWinfo visar helt fel

Som sagt, vad tror ni?! Tack för svar!

Om inte fläkten låter som fan och det känns varmt som fan om kylflänsarna så tror jag på #4 eller #3.

Och fläkten ovan är bra om det skulle komma till att köpa en ny kylare

Dator: Intel I5 3570k 4.2Ghz | GTX 660 SLI | MSI Z77A-G45 | Corsair 16GB | 128GB SSD | R4 Fönster | Evga SuperNova G2 750 |
Skärmar: BenQ 24 120Hz | Asus 24 144Hz |
Tangentbord/Mus/Lurar: Ducky SHINE 3 TKL MX Red | Sensei | Qpad QH-90 |
Tillbehör: Ducky Wrist Rest | SteelSeries QcK+ | Telefon: OnePlus 3

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2002

Är det inte ganska vanligt att det är problem med korrekta temps på en del AMD CPUs? Har för mig jag sett någon nämna det här tidigare. Jag tror du kan avfärda Hwinfo direkt då maxtemp på richland cpus ligger någonstans run 70-75. Skulle dubbelkolla kylaren om den sitter som den ska och eventuellt lägga ny kylpasta för att se om det visar samma temps.

Om den blir för varm borde den klocka ned sig själv så det borde båda synas och märkas av ganska snabbt och enkelt. 20-45 låter ju dock riktigt trevligt, får hoppas på att det är den som visar rätt

..:: trickeh2k ::.. http://youtube.com/trickysaer Windows 10 Pro - i7 4790k @ 4,5Ghz - ASUS Maximus VII Hero - 8GB AVEXIR Blitz 1.1 Blue LED CL10 2400Mhz - Corsair AX860i - EVGA GTX 780 Classified - ASUS VG248QE - Samsung SyncMaster P2450H - QPAD MK-85 (MX-Brown)/SteelSeries Sensei RAW Rubberized - A-Data SX900 128GB, Samsung EVO 840 120GB, SanDisk Ultra II 480GB, 2TB WD Caviar Black - QPAD QH-90 - Blue Yeti - Corsair 750D - Custom water loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av screamin-daemon:

Låter som en trasig sensor. Är cpu-kylaren varm? Testa montera om den. Vad har du för temperatur i Bios?

Allt känns svalt och skönt inne i chassit. Allting låter väldigt lite faktiskt, även fast det är en stock-kylare! Har inuläget ingen ny kylpasta så kan itne montera om den... Det står på "to do" listan att byta kylpasta dock!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av trickysaer:

Är det inte ganska vanligt att det är problem med korrekta temps på en del AMD CPUs? Har för mig jag sett någon nämna det här tidigare. Jag tror du kan avfärda Hwinfo direkt då maxtemp på richland cpus ligger någonstans run 70-75. Skulle dubbelkolla kylaren om den sitter som den ska och eventuellt lägga ny kylpasta för att se om det visar samma temps.

Om den blir för varm borde den klocka ned sig själv så det borde båda synas och märkas av ganska snabbt och enkelt. 20-45 låter ju dock riktigt trevligt, får hoppas på att det är den som visar rätt

Ja man kan ju hoppas på detta! Min flickväns dator med en FX 6300 visar ungefär samma temps (helt nya delar) så jag antar att det inte är omöjligt men känns som att det är dags att byta kylpastan i varje fall! Har hört rövarhistorier om folk som bytar kylpasta varje 3dje månad, jag själv har som sagt inte bytat en enda gång under 1,5 år...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av screamin-daemon:

Låter som en trasig sensor. Är cpu-kylaren varm? Testa montera om den. Vad har du för temperatur i Bios?

Försökte dessutom ta bort kylaren men den satt som sten... Kalla mig feg men jag vågade verkligen inte slita bort den, har ett ganska stort grafikkort som man nästan nuddar när man är vid kylaren så ville inte skada andra komponenter av att slita

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av KNEKT Lös:

Försökte dessutom ta bort kylaren men den satt som sten... Kalla mig feg men jag vågade verkligen inte slita bort den, har ett ganska stort grafikkort som man nästan nuddar när man är vid kylaren så ville inte skada andra komponenter av att slita

Plocka ut grafikkortet innan då

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Рос&#10
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av KNEKT Lös:

Försökte dessutom ta bort kylaren men den satt som sten... Kalla mig feg men jag vågade verkligen inte slita bort den, har ett ganska stort grafikkort som man nästan nuddar när man är vid kylaren så ville inte skada andra komponenter av att slita

Var forsiktig bara. Jag skulle plocka bort kylarn fran en gammal dator(som bara hade statt i 1,5 ar) och fick med CPUn och bojda pinns pa samma gang

Node 804 | CPU: i7 4770k | RAM: Corsair vengeance LP 16gb | GPU: MSI GTX 780 SLi | MB: ROG Maximus VII Gene |
Node 304 | CPU: G3258 | RAM: HyperX 8gb | GPU: Nvidia GTX Asus 750Ti | MB: MSI Z97i-AC |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Carlj:

Var forsiktig bara. Jag skulle plocka bort kylarn fran en gammal dator(som bara hade statt i 1,5 ar) och fick med CPUn och bojda pinns pa samma gang

ouch det låter inget vidare... kan man typ låta datorn bli varm sen snabbt ta bort den? eller det funkar inte riktigt så?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Рос&#10
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av KNEKT Lös:

ouch det låter inget vidare... kan man typ låta datorn bli varm sen snabbt ta bort den? eller det funkar inte riktigt så?

Lossa pa kylaren, och kan efter. Som sagt datorn hade statt i 1,5 ar, och innan det hade den statt pa nonstop i sakert 2 ar, sa det var nog bade uttorkat och inbrant

Node 804 | CPU: i7 4770k | RAM: Corsair vengeance LP 16gb | GPU: MSI GTX 780 SLi | MB: ROG Maximus VII Gene |
Node 304 | CPU: G3258 | RAM: HyperX 8gb | GPU: Nvidia GTX Asus 750Ti | MB: MSI Z97i-AC |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av KNEKT Lös:

ouch det låter inget vidare... kan man typ låta datorn bli varm sen snabbt ta bort den? eller det funkar inte riktigt så?

kör så själv att jag belastar datorn lite i prime 95 innan jag plockar bort den :3

dessutom för att få din processor svalare så kan du undervolta den utan att förlora någon prestanda. (använd då prime 95 som test i minst 15 minuter om du antingen ska plocka av kylaren eller om du ska undervolta för att få ner temperaturerna.)

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.