Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Uppgradera ram minne - hjälp

Ska uppgradera ram minnet i min laptop! Detta ram minne tänker jag på: http://www.inet.se/produkt/5305434/corsair-4gb-ddr3-so-dimm-1...

Och denna dator har jag: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=se&lc=sv&dlc=s...

Tror ni att det passar? Är osäker på om de blir samma hastighet också.

Så här ser det ut på Speccy:

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Det ser ut som samma hastighet då du ju dubblar den som står i Speccy (DDR), det är iaf det som de för tillfället körs i. Även om de verkar klara högre enligt SPD. Det är antagligen specade för 1333MHz (667MHz x 2) så det kan ev vara bra att ta liknade, alltså 1333MHz diton.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Det ser ut som samma hastighet då du ju dubblar den som står i Speccy (DDR), det är iaf det som de för tillfället körs i. Även om de verkar klara högre enligt SPD. Det är antagligen specade för 1333MHz (667MHz x 2) så det kan ev vara bra att ta liknade, alltså 1333MHz diton.

Tror du det minnet jag tänkte köpa nu kommer fungera bra? Eller ska jag köpa två 1333 mhz minnen? Eller ett 1333 mhz minne? Kan absolut ingenting om ram minnen....

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av lennartstek:

Tror du det minnet jag tänkte köpa nu kommer fungera bra? Eller ska jag köpa två 1333 mhz minnen? Eller ett 1333 mhz minne? Kan absolut ingenting om ram minnen....

Om du hittar ett som är 1333MHz med typ latens 9.9.9.25 så skulle jag tagit detta istället då det ev kan bli lite problem med olika hastigheter för din laptop. Sedan är det ju inte säkert att det funkar ändå. Kör du 64bits operativsystem? Annars kan du inte använda mer än fyra GB minne?!

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Om du hittar ett som är 1333MHz med typ latens 9.9.9.25 så skulle jag tagit detta istället då det ev kan bli lite problem med olika hastigheter för din laptop. Sedan är det ju inte säkert att det funkar ändå. Kör du 64bits operativsystem? Annars kan du inte använda mer än fyra GB minne?!

Kör 64 bit och det står att jag har plats med 8gb! Läste det när jag köpte den för typ snart 4 år sen. Måste jag byta ut ram minnet som redan är installerat? Vad tror du?

Edit: http://www.inet.se/produkt/5305526/corsair-8gb-2x4096mb-ddr3-...

Detta kanske? Alternativt kanske ett styck 8gb ram istället för två 4gb skulle vara bättre och mindre krånligare?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av lennartstek:

Kör 64 bit och det står att jag har plats med 8gb! Läste det när jag köpte den för typ snart 4 år sen. Måste jag byta ut ram minnet som redan är installerat? Vad tror du?

Edit: http://www.inet.se/produkt/5305526/corsair-8gb-2x4096mb-ddr3-...

Detta kanske? Alternativt kanske ett styck 8gb ram istället för två 4gb skulle vara bättre och mindre krånligare?

Jag skulle testa att köpa ett och om detta inte funkar ta ett till likadant. http://www.inet.se/produkt/5305524/corsair-4gb-ddr3-so-dimm-1...

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Jag skulle testa att köpa ett och om detta inte funkar ta ett till likadant. http://www.inet.se/produkt/5305524/corsair-4gb-ddr3-so-dimm-1...

Okej! Tack för hjälpen!

En sista fråga, som verkligen är en noob fråga: Spelar det någon roll om jag kör ett 8gb ram minne istället för 2 stycken 4gb?

EDIT: Testade kolla ram hastighet i CMD.exe, där stog det 1067 så då antar jag att 1333mhz kommer nedgraderadas till 1067 när jag stoppat i det.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av lennartstek:

Okej! Tack för hjälpen!

En sista fråga, som verkligen är en noob fråga: Spelar det någon roll om jag kör ett 8gb ram minne istället för 2 stycken 4gb?

Nej det gör ingen större skillnad förutom att din burk kanske inte klarar så stora minnesmängder på en sticka? Klarar den 16GB bör det gå om inte, nej.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Nej det gör ingen större skillnad förutom att din burk kanske inte klarar så stora minnesmängder på en sticka? Klarar den 16GB bör det gå om inte, nej.

Okej, stort tack för att du tog tid att hjälpa mig.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av lennartstek:

Okej, stort tack för att du tog tid att hjälpa mig.

Det är därför vi har detta forum så NP!
Ha en skön vinterkväll!

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Skulle absolut reka en minneskonfigurator för att vara 100% säker på att minnet fungerar.
Kingston har en och jag är säker på att andra större tillverkare har liknande.
Chansen finns ju att vilket kit som hellst funkar fint, men IMO så är det värt ett par kronor extra för att vara säker.
Märkesdatorer kan ju vara lite speciella ibland.

Jäkligt tråkigt att krasha bort en massa data i onödan

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Okt 2002

Det är snabbare att köra med 2 stickor eftersom det är två kanaler så det kan läsas och skrivas samtidigt. För att vara absolut säker på att det ska funka direkt så skulle jag köpa ett kit med 2x4gb då det kan skilja på andra timings än de som anges i specifikationerna. På de flesta laptops så kan man inte ställa minnets hastighet eller timings i bios så du är nog fast vid den hastighet som tillverkaren har satt från början. Så det är inte någon ide att köpa snabbare minnen för de kommer nog att ligga i 1066 hur som...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av The Mutt:

Det är snabbare att köra med 2 stickor eftersom det är två kanaler så det kan läsas och skrivas samtidigt. För att vara absolut säker på att det ska funka direkt så skulle jag köpa ett kit med 2x4gb då det kan skilja på andra timings än de som anges i specifikationerna. På de flesta laptops så kan man inte ställa minnets hastighet eller timings i bios så du är nog fast vid den hastighet som tillverkaren har satt från början. Så det är inte någon ide att köpa snabbare minnen för de kommer nog att ligga i 1066 hur som...

Så det är alltså lugnt att köpa ett 1066 minne? Var bara orolig att det skulle bli något fel då.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Jag skulle testa att köpa ett och om detta inte funkar ta ett till likadant. http://www.inet.se/produkt/5305524/corsair-4gb-ddr3-so-dimm-1...

Bestämt mig för att föja ditt råd! Tror dock jag väntar då min dator inte är ett dugg laggig än så jag vet inte om ett ram minne är nödvändigt just nu. Behöver man ens ha mer än 4gb ram för spel?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av lennartstek:

Bestämt mig för att föja ditt råd! Tror dock jag väntar då min dator inte är ett dugg laggig än så jag vet inte om ett ram minne är nödvändigt just nu. Behöver man ens ha mer än 4gb ram för spel?

Om du ska spela de senaste typ BF4 och liknande, så kan det göra skillnad men det är kanske inte så vanligt att köra på en laptop.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Jalle64:

Om du ska spela de senaste typ BF4 och liknande, så kan det göra skillnad men det är kanske inte så vanligt att köra på en laptop.

Hej, okej. Tänkte att ett eventuellt PC släpp av GTA V skulle kräva det, men tills dess kanske jag lika gärna skaffar en ny dator.