Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012

CPU-fläktarna har stannat!

Igår innan jag stängde av datorn märkte jag iatt tempsen för CPU var lite väl höga för att ha stått i idle (40-45). Kollade lite och märkte att fläktarna till radiatorn på min slutna vattenkylning inte snurrade alls. Fick panik för att CPU skulle vara förstörd, tills jag såg att maxtemp för dagen endast varit 60c.

Har lite frågor nu när jag ska felsöka ikväll.
Fläktarna styrs via CPU-headern på moderkortet (PWM), kan det vara den som gett sig? Varför har jag inte fått någon varning att de inte snurrade??? Trodde det var standard. Som tur var har jag vattenkylningen inkopplad i en egen header så pumpen har gått hela tiden.

Om headern på moderkortet är ok, kan det vara speedfan eller något annat program som sabbat? Har för tillfället bara igång speedfan för att se temps och se hur fort fläktarna snurrar.

Kan man få nytt/reparerat moderkort på garanti och en fläkt-header är trasig?

Får gärna lite tips på felsökning!

i5 4690k / Asrock z97e-itx ac / Sapphire R9 Nano / Raijintek Metis / Silverstone SX500-LG / 16 GB Ram / Samsung 840 Evo / Silverstone Argon AR-01 (Noctua F12)

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Att de står stilla kan bero på flera saker, trasig fläkt, trasigt moderkort, att du har nån tempstyrning så att de ska stå still tills det blir varmt (så har jag)

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av mrqaffe:

Att de står stilla kan bero på flera saker, trasig fläkt, trasigt moderkort, att du har nån tempstyrning så att de ska stå still tills det blir varmt (så har jag)

Det känns lite konstigt att två fläktar går sönder samtidigt. Moderkortet verkar fungera i övrigt. Den bytte däremot boot-order för någon vecka sedan, den kanske ändrade annat också?

Fläktarna brukar snurra i ca 600 rpm i idle (med low noice adapter = 7v). Kan det vara för låg volt eller ngt?

i5 4690k / Asrock z97e-itx ac / Sapphire R9 Nano / Raijintek Metis / Silverstone SX500-LG / 16 GB Ram / Samsung 840 Evo / Silverstone Argon AR-01 (Noctua F12)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Okt 2010
Skrivet av heffaklumpmamma:

Det känns lite konstigt att två fläktar går sönder samtidigt. Moderkortet verkar fungera i övrigt. Den bytte däremot boot-order för någon vecka sedan, den kanske ändrade annat också?

Fläktarna brukar snurra i ca 600 rpm i idle (med low noice adapter = 7v). Kan det vara för låg volt eller ngt?

Osäker på hur PWM-fläktar fungerar, men om något program har försökt sänka dem för mycket så har de kanske stannat p.g.a. det?

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H
NAD T787 | B&W CM10S2
Projekt: IceCase

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du får väl testa fläktarna direkt mot 12V från nätdelen då eller mäta om de får ström?
Det brukar även gå att gå in i bios och kolla och styra dem direkt utan att oset är inblandat, leta reda på rätt meny och ge dem 12V via moderkortet och se om de snurrar.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Rydisen:

Osäker på hur PWM-fläktar fungerar, men om något program har försökt sänka dem för mycket så har de kanske stannat p.g.a. det?

Eftersom det är en PWM motor så skall de mastas med 12 volt och sedan regleras med PWM signal, enligt visa kan PWM motor/elektronik (typ PWM-pumpmotor för vattenkylning) ta skada av att matas med en lägre volt så de kanske har dött?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vittangi
Registrerad
Jul 2003

Stryper du volten samt kör pwm kan det vara så att de matas med så låg volt att de helt enkelt inte orkar snurra igång. Testa att knuffa igång dem och kolla om de fortsätter snurra efter det på egen hand,

Stationär: i5 750@3.8GHz kylt av H80 P'n'P| Asus DC2 7970 | 8GB RAM | 2x120GB SSD + 3.5TB HDD | FD Define R2 | beQuiet Dark Power 850W |
Bärbar: 13" rMBP | i5 2.4GHz | 8GB RAM | 256GB SSD | Intel Iris |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av heffaklumpmamma:

Det känns lite konstigt att två fläktar går sönder samtidigt. Moderkortet verkar fungera i övrigt. Den bytte däremot boot-order för någon vecka sedan, den kanske ändrade annat också?

Fläktarna brukar snurra i ca 600 rpm i idle (med low noice adapter = 7v). Kan det vara för låg volt eller ngt?

Vad är det för fläktar samt är det vanliga eller PWM styrda sådana? om de är PWM har kontakten till fläkten 4 pinnar och ledare.

Om det är 4pins (PWM) ska du inte använda någon adapter som tar ner volt, utan det är bättre att låta moderkortets bios styra fläktarna, många moderkort har också olika profiler för styrningen från tysthet till prestanda.

Man kan misstänka att nått hände i samband med att boot order ändrades, låter som bios blev resetat kanske till default värden eller liknade, och kör du adapter + PWMfläktar + biosstyrning kan det nog mycket väl hända att fläktarna slutar fungera, PGA adaptern.

Å andra sidan borde inte en 4 pin kontakt från en PWM fläkt passa i en voltadapter då denna bör vara 3 pin.

EDIT: var visst lite sen att uppdatera och skriva

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av ggustavsson:

Å andra sidan borde inte en 4 pin kontakt från en PWM fläkt passa i en voltadapter då denna bör vara 3 pin.

Jag har faktiskt en Zalman CPUkylare (luft) som levererades med en PWM-fläkt men också med en 12 till 7 volts resistor (4 pinnar) så nog finns det allt, men den fläkten måste ju ha varit byggd för både PWM och volt styrning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av ggustavsson:

Vad är det för fläktar samt är det vanliga eller PWM styrda sådana? om de är PWM har kontakten till fläkten 4 pinnar och ledare.

Om det är 4pins (PWM) ska du inte använda någon adapter som tar ner volt, utan det är bättre att låta moderkortets bios styra fläktarna, många moderkort har också olika profiler för styrningen från tysthet till prestanda.

Man kan misstänka att nått hände i samband med att boot order ändrades, låter som bios blev resetat kanske till default värden eller liknade, och kör du adapter + PWMfläktar + biosstyrning kan det nog mycket väl hända att fläktarna slutar fungera, PGA adaptern.

Å andra sidan borde inte en 4 pin kontakt från en PWM fläkt passa i en voltadapter då denna bör vara 3 pin.

EDIT: var visst lite sen att uppdatera och skriva

Konstigt. Jag har två nf-f12 från noctua, och det ingick en low noise adapter till 4-pin (PWM). PWM-styrningen har fungerat med resistorn förut, skillnaden var att det bara gick upp till 1000 rpm istället för 1500.

Ska kolla bios. Känner på mig att det kan vara ngt sådant.

i5 4690k / Asrock z97e-itx ac / Sapphire R9 Nano / Raijintek Metis / Silverstone SX500-LG / 16 GB Ram / Samsung 840 Evo / Silverstone Argon AR-01 (Noctua F12)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av Xelnah:

Jag har faktiskt en Zalman CPUkylare (luft) som levererades med en PWM-fläkt men också med en 12 till 7 volts resistor (4 pinnar) så nog finns det allt, men den fläkten måste ju ha varit byggd för både PWM och volt styrning.

Jo stämmer nog när jag tänker efter, finns sådana adaptrar.

Men har 12 till 7 volts resistor verkligen 4 ledare? förutom 4pins kontakt.
borde vara 3 ledare i den, då blir den voltstyrd då PWM signalen fattas

TS kanske nu har voltstyrning aktiv i bios + resistor = på tok för låg volt antagligen.

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2014

hur?

Skrivet av mrqaffe:

Att de står stilla kan bero på flera saker, trasig fläkt, trasigt moderkort, att du har nån tempstyrning så att de ska stå still tills det blir varmt (så har jag)

Hur har du gjort så att de står still? skulle gärna också vilja kunna fixa det, har testat med flertalet program men aldrig lyckats

Citera för svar!

MB: Asus Maximus III Gene CPU: I7 860 4ghz HT Kylning: Antec 920 GPU: EVGA 770 2GB RAM: Corsair 12GB 1600mhz XMS3 2x2GB + Vengence HP 2x4GB SSD: Samsung EVO 840 120GB HDD: Samsung 1Tb 7200rpm, Seagate 2TB 7200rpm Chassi: Fractal Design Define Mini

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Jag har fristående programmerbar hårdvarustyrning, T-balancer:
http://tystpc.nu/sida.php?s=tbalancer

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012

Tack för hjälpen!

Det löste sig! Det verkar som att det var low noice adaptern som spökade. Tog bort den och nu är det fullt flås på fläktarna.

Antingen är adaptern trasig eller så blev det för lite volt för att starta. Det underliga är att den startade utan problem förut, så jag tippar på kabelfel.

i5 4690k / Asrock z97e-itx ac / Sapphire R9 Nano / Raijintek Metis / Silverstone SX500-LG / 16 GB Ram / Samsung 840 Evo / Silverstone Argon AR-01 (Noctua F12)