Jävligt märkligt problem med datorn!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008

Jävligt märkligt problem med datorn!

Hej SweC!

Har som överskriften hintar om, ett jävligt märkligt problem som jag aldrig stött på något liknande innan..

När jag startar datorn så blinkar både CPU och MEM check lampan röda, först CPU sen MEM sen slocknar dom.
Datorn startar men problemet är att stöter du till datorn så fryser den, du kan gunga datorn fram och tillbaka (relativt försiktigt självklart) men vid en liten "knackning" med fingret så blinkar musen till (då den har belysning) och datorn fryser...
Vid varje knackning därefter så blinkar musen till och börjar lysa sen igen..

Om den får en lite "hårdare" smäll (kom ihåg nu att jag slår inte datorn, utan det är ungefär som när man trummar Super Mario med fingrarna i bordet) så slocknar musen helt och när man startar om datorn (som kräver en hardresett på PSUn) så startar datorn, fläktarna går igång och sen dör den och startar om igen. För att få igång aset igen så behöver den en "smäll" till...

Har aldrig varit med om något liknande..

Felsökningarna jag gjort är följande;
Testat ramminnena i alla skidor och testat med eller utan ena minnet.
Tagit ut moderkort och kontrollerat så inget låg emot, för det låter ju som en kortslutning bortsett ifrån CPU/mem lamporna och monterat in igen.
Testat att koppla ur HDDs och fläktar då jag misstänkte att PSUn inte pallade.
Tryckt och grejat med I/O panelen då jag misstänkte att den kunde kortsluta, speciellt då datorn även frös när jag satt i en USB men det verkar ha fixat sig(?) :S
Har även testat med annan mus/tangentbord.

Det är all felsökning jag kommer på för tillfället (problemet har hållt på ett tag, har inte riktigt orkat ta tag i det än bara).
Det ska dock tilläggas att moderkortet är köpt begagnat här på SweC, av en snubbe som även efter jag upptäckte problemen och ifrågasatte lovade att det funkade som det skulle..

Specs;
CPU; i5 3570k
moderkort; Asus P8Z77-V PRO
RAM; Corsair Vengeance 2x2GB
PSU; Corsair 550W
GPU; 560TI

Har någon en aning om vad det kan vara?
Någon som varit med om det själv?
Känner mig uppgiven som fan över det, har inte riktigt råd att bara köpa nya prylar för att testa heller då budgeten är ganska stram =/

Tack för svar!

Mvh
Tommy

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2007

Har du installerat alla drivrutiner & även Windows update.
Väldigt skumt problem, kanske HDD som strular?

|| Fractal Design Define R3 || Intel Core i5-2500K || Cooler Master Hyper 212 Plus ||
|| ASUS P8Z68-V/GEN3 || Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB || GTX 970 4GB G1 GAMING ||
|| Corsair SSD Force GT 120GB || Samsung SSD 840 EVO 250GB || Western Digital Green 1TB ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Nepo:

Har du installerat alla drivrutiner & även Windows update.
Väldigt skumt problem, kanske HDD som strular?

HDDerna är använda förut, uppgraderade datorn igenom att köpa nytt moderkort och CPU (CPUn är ny ifrån affären)
Så PSU, GPU, HDDs osv funkade finfint i förra datorn.
Även chassit är från förra datorn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av Dark_Widget:

HDDerna är använda förut, uppgraderade datorn igenom att köpa nytt moderkort och CPU (CPUn är ny ifrån affären)
Så PSU, GPU, HDDs osv funkade finfint i förra datorn.
Även chassit är från förra datorn.

Att de funkade betyder inte att de inte kan börja strula.
Kör du flera diskar, prova med att ta ut en & starta upp kolla om samma sak händer.
Min dator fröst efter 5 min, efter felsökning var det min SSD som hade lagt av.

|| Fractal Design Define R3 || Intel Core i5-2500K || Cooler Master Hyper 212 Plus ||
|| ASUS P8Z68-V/GEN3 || Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB || GTX 970 4GB G1 GAMING ||
|| Corsair SSD Force GT 120GB || Samsung SSD 840 EVO 250GB || Western Digital Green 1TB ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Nepo:

Att de funkade betyder inte att de inte kan börja strula.
Kör du flera diskar, prova med att ta ut en & starta upp kolla om samma sak händer.
Min dator fröst efter 5 min, efter felsökning var det min SSD som hade lagt av.

Jag testade det när jag bytte fram och tillbaka när jag trodde det var PSUn som inte pallade trycket, så testade båda då. =/
Ska testa det igen senare bara för att vara helt säker dock!

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Som du beskriver det så skulle det kunna vara nått som glappar, nån kontakt, en sockel eller en kallödning.
Det skulle också kunna vara så att du har skräp i nån sockel.
Montera om alla kablar och byt helst satakablarna, montera om allt i sockel, minnena och expansionskort och kanske även cpun.
Är det problem med hårddisken så kan kan de försvinna med ett kabelbyte, men det kan ju även vara ett "riktigt" fel på den så kolla om smart klagar på nått.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2007

Kolla kablar också som ovan skriver.

|| Fractal Design Define R3 || Intel Core i5-2500K || Cooler Master Hyper 212 Plus ||
|| ASUS P8Z68-V/GEN3 || Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB || GTX 970 4GB G1 GAMING ||
|| Corsair SSD Force GT 120GB || Samsung SSD 840 EVO 250GB || Western Digital Green 1TB ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Som du beskriver det så skulle det kunna vara nått som glappar, nån kontakt, en sockel eller en kallödning.
Det skulle också kunna vara så att du har skräp i nån sockel.
Montera om alla kablar och byt helst satakablarna, montera om allt i sockel, minnena och expansionskort och kanske även cpun.
Är det problem med hårddisken så kan kan de försvinna med ett kabelbyte, men det kan ju även vara ett "riktigt" fel på den så kolla om smart klagar på nått.

Skrivet av Nepo:

Kolla kablar också som ovan skriver.

Jävligt bra idé, inte haft en tanke på av någon anledning!

Om smart klagar på något??

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Dark_Widget:

Jävligt bra idé, inte haft en tanke på av någon anledning!

Om smart klagar på något??

Om smart klagar så är det ett mer eller mindre allvarligt fel på disken, om den stör funktionen så bör den bytas ut direkt, om det är nått mindre allvarligt så bör man undvika att lagra nått viktigt på den men kan köra vidare tills den rasar helt.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Husvagn på Axamo
Registrerad
Feb 2010

Testat koppla ur "usb och ljud" ifrån frampanelen, alltså de 2 kablarna du sätter i botten av moderkortet som går till chassit frampanel.

I was in Hong Kong and this guy on the street was selling these dodgy-looking CDs labelled 'Rindows' and 'Frotoshop'.
Display driver uninstaller

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Om smart klagar så är det ett mer eller mindre allvarligt fel på disken, om den stör funktionen så bör den bytas ut direkt, om det är nått mindre allvarligt så bör man undvika att lagra nått viktigt på den men kan köra vidare tills den rasar helt.

Amen vadå "smart"?? Är det nån disk sök man kan ladda ner eller är det windows egna du syftar på eller? xD

Skrivet av CitroFrukten:

Testat koppla ur "usb och ljud" ifrån frampanelen, alltså de 2 kablarna du sätter i botten av moderkortet som går till chassit frampanel.

Haha testade komiskt nog tidigare att koppla ur LED och reset men lät USBn vara xD

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology
http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.
Det är ett sätt som lagringsenheter kan rapportera sin "hälsa"
Det finns stöd för det i win och på moderkort, men för att få ut alla info behöver man ett program som frågar diskarna om det tex
http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki en avancerad smartläsare eller
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html som är lite enklare, men det finns många andra också.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Strömkabeln till PSU:n?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology
http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.
Det är ett sätt som lagringsenheter kan rapportera sin "hälsa"
Det finns stöd för det i win och på moderkort, men för att få ut alla info behöver man ett program som frågar diskarna om det tex
http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki en avancerad smartläsare eller
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html som är lite enklare, men det finns många andra också.

Tackar så mycket ska kolla igenom det lite senare!

Skrivet av Jalle64:

Strömkabeln till PSU:n?

Nja, hade det varit den misstänker jag att datorn hade dött och inte fryst ;p
Dessutom så har jag ju dragit ut och satt i den när jag är och pillar i datorn, nån gång måste jag ju fått den rätt menar jag xD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Husvagn på Axamo
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av Dark_Widget:

Amen vadå "smart"?? Är det nån disk sök man kan ladda ner eller är det windows egna du syftar på eller? xD

Haha testade komiskt nog tidigare att koppla ur LED och reset men lät USBn vara xD

Usbkontakten, Brukar ju var boven dock
Ljudkontakten brukar bara ge störningar i ljudet

I was in Hong Kong and this guy on the street was selling these dodgy-looking CDs labelled 'Rindows' and 'Frotoshop'.
Display driver uninstaller

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av CitroFrukten:

Usbkontakten, Brukar ju var boven dock
Ljudkontakten brukar bara ge störningar i ljudet

Använde mig av medföljade sockerbit för att koppla in det i moderkortet för enkelhetens skull, tänkte ifall det var den som glappade därför jag stuvade runt, tittade på USBn och funderade men tänkte "ääh vafan den kan det väl inte vara!" xD

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Som du beskriver det så skulle det kunna vara nått som glappar, nån kontakt, en sockel eller en kallödning.
Det skulle också kunna vara så att du har skräp i nån sockel.
Montera om alla kablar och byt helst satakablarna, montera om allt i sockel, minnena och expansionskort och kanske även cpun.
Är det problem med hårddisken så kan kan de försvinna med ett kabelbyte, men det kan ju även vara ett "riktigt" fel på den så kolla om smart klagar på nått.

Skrivet av Nepo:

Kolla kablar också som ovan skriver.

Skrivet av mrqaffe:

Om smart klagar så är det ett mer eller mindre allvarligt fel på disken, om den stör funktionen så bör den bytas ut direkt, om det är nått mindre allvarligt så bör man undvika att lagra nått viktigt på den men kan köra vidare tills den rasar helt.

Skrivet av CitroFrukten:

Testat koppla ur "usb och ljud" ifrån frampanelen, alltså de 2 kablarna du sätter i botten av moderkortet som går till chassit frampanel.

Har nu testat att dra ut både USBer, testat med och utan hårddiskarna.
Självklart utan resultat

Någon som har nått mer?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Har du testat att köra allt utanför lådan och om detta går problemfritt sätta in allt i chassit igen med 100% koll på allt?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Jalle64:

Har du testat att köra allt utanför lådan och om detta går problemfritt sätta in allt i chassit igen med 100% koll på allt?

Har inte gjort det än nej, hade funderingar på att göra det men skippade det så länge då det kändes som väldigt mycket jobb med tanke på att chassiet funkade fint (fractal design R4) när jag hade mitt gamla moderkort i, kan kanske vara värt att testa det ändå??

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
skåne
Registrerad
Okt 2003

Prova daska till chassit med en gummistövel eller likande, som jag förmodar inte bråkar med jordning/statisk elektricitet, händer inget = jordfel antas? Annars tippar jag på trasiga/inte alldeles för glada transistorer på moderkortet. Dock är jag inte gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av AngelFaction:

Prova daska till chassit med en gummistövel eller likande, som jag förmodar inte bråkar med jordning/statisk elektricitet, händer inget = jordfel antas? Annars tippar jag på trasiga/inte alldeles för glada transistorer på moderkortet. Dock är jag inte gud

Redan testat, dock inte med gummistövel utan en plast ficklampa! xD
Misstänker tyvärr med nått sånt, det kan inte blivit något fel när jag monterade CPUn eller något då?

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Cpun sitter i en sockel så naturligtvis kan det bli fel, det kan även vara kallödningar nånstans.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Cpun sitter i en sockel så naturligtvis kan det bli fel, det kan även vara kallödningar nånstans.

Aldrig hört nått liknande och så pass insatt är jag inte så jag kan göra hypotetiska uträkningar i den sträckningen

Men det är antagligen fel på moderkortet eller?

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Böjda ben är ett väldigt vanligt problem med Intelsocklar, om du har "lätt" böjda ben så kan det kanske räcka med vibrationer för att cpun ska tappa kontakten med sockeln.

Moderkort, kablar och HDD är de mest troliga orsakerna.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Böjda ben är ett väldigt vanligt problem med Intelsocklar, om du har "lätt" böjda ben så kan det kanske räcka med vibrationer för att cpun ska tappa kontakten med sockeln.

Moderkort, kablar och HDD är de mest troliga orsakerna.

Ajjfan, det låter som det skulle kunna vara mitt problem..
Har som sagt redan testat HDDs och det förklarar inte varför varningslamporna blinkar så tror inte de är kablar eller HDD

Ska jag testa och böja tillbaka dom om så är fallet? Nått bra tips på hur?

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Stiftpenna och rakblad är verktyg som folk har använt för att rikta ben i cpusocklar, men är det det som är problemet så nåste du vara försiktig för det är små bräckliga saker.
Du kan ju alltid lossa cpun och kolla om pinnarna i sockeln sitter plant eller inte, ta det försiktigt bara.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Stiftpenna och rakblad är verktyg som folk har använt för att rikta ben i cpusocklar, men är det det som är problemet så nåste du vara försiktig för det är små bräckliga saker.
Du kan ju alltid lossa cpun och kolla om pinnarna i sockeln sitter plant eller inte, ta det försiktigt bara.

Jadå absolut, jag var med och pillade i datorer på 775 tiden så har kört min fair share av trial and error! xD

Men jo, då blir det nog att testa aset utanför chassiet och sen ta bort CPUn då..

Hur gör jag om det är chassiet? Några tips på vad det kan vara?

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Menar du problem med lådan ? Den kan ju inte påverka förutom via kablarna och det går ju att koppla loss alla och prova utan, är det nån kortslutning i en kabel så får man byta ut den, men det är ju inga problem att testa helt utan lådkablar anslutna, starta med en skruvmejsel om du inte har en startknapp på moderkortet.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av mrqaffe:

Menar du problem med lådan ? Den kan ju inte påverka förutom via kablarna och det går ju att koppla loss alla och prova utan, är det nån kortslutning i en kabel så får man byta ut den, men det är ju inga problem att testa helt utan lådkablar anslutna, starta med en skruvmejsel om du inte har en startknapp på moderkortet.

Som jag skrev så är det enda som är nytt är moderkortet (som jag köpte begagnat här på SweC) en ny CPU och nya ramminnen, så allt det andra är testat sedan förut.

Grejen är den bara att det förra moderkortet jag hade i lådan hade inte samma dimension som moderkortet jag har nu, så tänkte om det blir nån komplikation som inte vart med andra kortet pga det..

Har svårt att tro att det helt plötsligt skulle bli fel på kablage

Har dessutom ingen aning om hur man startar med mejsel, känns risky som fan dock! xD

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Distanserna är väl korrekt placerade ? Har du bytt moderkort, speciellt om du byter storlek så kan du behöva flytta dem eller det kanske ska vara ett annat antal.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.