Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Datorn startar inte!

Tjenare!
Sen någon vecka tillbaka har min dator börjat krångla. Allt började med att jag testade att köra automatisk CPU och Ramminne överklockning i BIOS. Efter jag hade gjort det så blev datorn instabil och kunde krascha ibland när jag spelade. Stängde av datorn som vanligt på kvällen och sen nästa morgon när jag skulle starta datorn igen så startade den inte.
Det som händer är att Chassifläktarna går igång men inte fläktarna till Processorn eller grafikkorten och jag får ingen bild. Tog då ut batteriet på moderkortet och väntade en stund och satte tillbaka det igen och efter det så startade den som vanligt igen och jag återställde då CPU och Ramminne inställningarna. Men nästa gång jag stängde av datorn så blev det lika dant igen och den här gången var jag tvungen att ha ute batteriet betydligt längre innan datorn ville starta igen.
Har blivit så flera gånger nu och tidigare idag när jag satt o spelade Skyrim så dog datorn helt plötsligt och startade upp sig själv igen automatiskt. Detta hände flera gånger innan den tillslut inte startade upp igen utan bara dog o började starta om och dog igen osv tills jag stängde av datorn. Tog åter igen ut batteriet från moderkortet och väntade en stund och satte tillbaka igen. Fast fortfarande startade inte datorn utan var tillbaka på det första problemet att Chassifläktarna gick men att jag inte fick bild. Testade att ha ute batteriet i flera timmar innan jag satte tillbaka det men funkade fortfarande inte.

Det jag då undrar är om det är något snille som har en bra ide på vad jag skulle kunna göra för att möjligt vis kunna fixa problemet eller som tror sig veta vad felet sitter. Det jag känner är mest troligt det är fel på är Moderkortet eller Processorn eller möjligtvis Ramminnen, någon som har något annat förslag? Är ju inte så kul att slänga ut typ mellan 4 och 5k för att köpa ny processor och moderkort om det ändå inte skulle funka :s

Min dator består av
Moderkort - Asus P7P55D-E - http://www.asus.com/Motherboards/P7P55DE/
Processor - Intel Core i7 860 - http://ark.intel.com/sv/products/41316/Intel-Core-i7-860-Proc...
Ramminne - 4x4 gb Corsair XMS3 - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=505886
PSU - Corsair HX1050w - http://www.corsair.com/professional-series-hx1050-80plus-silv...
Grafikkort - 2 st Radeon HD 6870 - http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/amd-radeon-hd...
OS Disk - Samsung 840 pro 256gb - http://www.samsung.com/us/computer/memory-storage/MZ-7PD256BW...
Och ett x antal lagringsdiskar som jag inte orkar skriva upp...

Tack i förhand för hjälpen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2012

Nånting är nog grillat om du redan har cmos RS:at flera gånger utan resultat. Vet inte hur du ska göra förutom att testa en minnesmodul åt gången.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Har testat det men inget fungerade );

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007

Det är konstigt att det funkade att nollställa bios förut men inte nu längre.

Du tog väll bort strömkabeln också när du tog ut batteriet så att den verkligen blev nollställd?
Så datorn lever just nu men du får ingen bild?

Ta bort grafikkortet innan du nollställer bios igen. Vill du spara tid så river du direkt bort alla kablar och delar från moderkortet ute och innanför chassit. Bättre att ta bort för mycket än för lite. Nästan allt och speciellt ALLA struntsaker/kablar du tro inte spelar roll eller porten de kopplades till är alla ökända för att orsaka alla fel du haft.

Om du ändå är på väg att ge upp så kan du ta ut processorn också. Kolla noga efter skador, fel, böjda pinnar på alla kontakter osv innan du sätter ihop de 5 viktigaste delarna igen. Blanda INTE in struntsaker som Windows, Internet, ljud, tangentbord/mus, chassit osv.

Moderkortet kan läggas på nåt som inte leder ström men var uppmärksam på att grafikkortets bakplåt går en bit under den nivå moderkortet är på. Starta datorn kan man göra med en skruvmejsel som du rör metallpiggarna och testar på det sättet på chassit kablar/knappar var skadade eller satt på fel plats.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av panpo98:

Det är konstigt att det funkade att nollställa bios förut men inte nu längre.

Du tog väll bort strömkabeln också när du tog ut batteriet så att den verkligen blev nollställd?
Så datorn lever just nu men du får ingen bild?

Ta bort grafikkortet innan du nollställer bios igen. Vill du spara tid så river du direkt bort alla kablar och delar från moderkortet ute och innanför chassit. Bättre att ta bort för mycket än för lite. Nästan allt och speciellt ALLA struntsaker/kablar du tro inte spelar roll eller porten de kopplades till är alla ökända för att orsaka alla fel du haft.

Om du ändå är på väg att ge upp så kan du ta ut processorn också. Kolla noga efter skador, fel, böjda pinnar på alla kontakter osv innan du sätter ihop de 5 viktigaste delarna igen. Blanda INTE in struntsaker som Windows, Internet, ljud, tangentbord/mus, chassit osv.

Moderkortet kan läggas på nåt som inte leder ström men var uppmärksam på att grafikkortets bakplåt går en bit under den nivå moderkortet är på. Starta datorn kan man göra med en skruvmejsel som du rör metallpiggarna och testar på det sättet på chassit kablar/knappar var skadade eller satt på fel plats.

Ja självklart drog jag även ut sladden när jag nollställde Men på nått magiskt jävla sätt har datorn börjat leva egen och har nu fungerat felfritt i ett par veckor. Teknikens under slutar aldrig att överraska Blir att behålla burken ett tag till då innan jag får uppgradera