Det här med CPU-temp, körde ett test med prime95 på helt nymonterad dator, vad säger ni om detta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003

Det här med CPU-temp, körde ett test med prime95 på helt nymonterad dator, vad säger ni om detta?

Hejsan!

Jag monterade igår ihop min nya dator, och tänkte köra lite tester för att se så jag monterat allt rätt, speciellt CPU-kylaren då. Körde precis ett test med prime95 på 15min, och resultatet ser ni nedan. Nu undrar jag om detta är normalt? Framförallt rädd för att jag monterat kylaren fel, eller fått dålig spridning/för mycket kylpasta. Anledningen att jag frågar är att den ligger bra på idle (30-33grader) men studsar lätt upp över 50 om man packar upp en fil etc. Inte testat nåt spel, tänkte köra BF4 maxat ikväll så får vi se vad som händer då.

Hårdvara:
I7-4770K med bequiet! Shadow Rock 2
ASUS Z87-A
ASUS GTX780
Corsair vengeance LP 2x8gb 1600MHz
bequiet L8 630W nätagg
Fractal Design Arc Midi R2 med originalfläktar (3x140mm) på fullt ös 12V

Kan tillägga att jag samtidigt som jag kör detta test laddar ner via origin och allt styrs över teamviewer då jag inte är hemma, ifall det spelar in nånting! Tempen droppade ner under 38 på typ 3 sekunder enligt CPUID efter jag stoppat testet.

https://www.dropbox.com/s/ub010tko5a7dl4r/screenshot.png

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007

Du borde ställa dig frågan vad som är onormalt. Det är ju självklart att processorn blir varmare när den belastas. 50 grader är ju ingenting. Att den sen droppar ner till 33 grader tyder ju på bra kontakt med kylaren.

Edit: Ser nu att du haft ca 80 grader som max. Men det är inte ovanligt med stockkylare under hård belastning i ett dåligt ventilerat chassi. Prova montera om kylaren och använd kylpasta i mängd som ett riskorn. Prova även att mäta tempen under normala förhållanden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
0:0:0:0:0:0:7f00:1
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av Divil:

Du borde ställa dig frågan vad som är onormalt. Det är ju självklart att processorn blir varmare när den belastas. 50 grader är ju ingenting. Att den sen droppar ner till 33 grader tyder ju på bra kontakt med kylaren.

Tja, 81 grader på varmaste kärnan tyder knappast på bra temps om det är stock.

TS:
Montera om kylaren och glöm inte kylpastan!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003
Skrivet av Divil:

Du borde ställa dig frågan vad som är onormalt. Det är ju självklart att processorn blir varmare när den belastas. 50 grader är ju ingenting. Att den sen droppar ner till 33 grader tyder ju på bra kontakt med kylaren.

Just därför skriver jag här, jag tycker att ~80grader full load för stock är ganska högt, men jag är inte säker.

Skrivet av Kalasis:

Tja, 81 grader på varmaste kärnan tyder knappast på bra temps om det är stock.

TS:
Montera om kylaren och glöm inte kylpastan!

Okej, jag körde en klick kylpasta stor som en ärta ungefär och skruvade sen på kylaren, så borde funkat tycker jag.. Får försöka med lite mer då! Btw, rengöra heatsinken, t-röd funkar eller?

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
på kontoret...
Registrerad
Jul 2001

låter som att kylaren inte sitter rätt / ordentligt monterat på moderkortet.

att de skulle vara kylpastan som ger sådant resultat tycker jag är långsökt.

Intel´s snapp-on fläktar kan ibland "ett hörna" ploppa ur eller inte sitta riktigt ordentligt för att man har varit försiktig. själv råkat ut för det en eller två gånger.

EDIT: jag har vid flera tillfällen återanvänt kylpastan som jag lagt på när felmontering skett, och nej de blir inte sämre temp för det om man är försiktig å har varit noggrann första gången. det är gammal pasta som "kyler" dåligt.

|Workstation: Intel Core i7 @3,4GHz | ASRock P67 | EVGA GTX970 | 16GB DDR3 | SSD 500GB |
|FileServer CentOS: AMD Athlon II X3 440 | MSI 870-C45 | GT218 | 4096MB DDR2 | HDD 24TB |
|SGI Indy / HTPC: AMD A6-3500 APU | GA-A75M-D2H | HD6530D | 6144MB DDR3 | SSD 64GB |
|CentOS 6.2 - Oracle Apex srv: HP ProLiant DL380 G4 | CPU: 2x XENON 3,6GHz Dual Core | 12GB ECC | SCSI 6x146GB |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003
Skrivet av WDac:

låter som att kylaren inte sitter rätt / ordentligt monterat på moderkortet.

att de skulle vara kylpastan som ger sådant resultat tycker jag är långsökt.

Intel´s snapp-on fläktar kan ibland "ett hörna" ploppa ur eller inte sitta riktigt ordentligt för att man har varit försiktig. själv råkat ut för det en eller två gånger.

EDIT: jag har vid flera tillfällen återanvänt kylpastan som jag lagt på när felmontering skett, och nej de blir inte sämre temp för det om man är försiktig å har varit noggrann första gången. det är gammal pasta som "kyler" dåligt.

Kylaren är en bequiet shadow rock 2 så ingen snap-on här inte! Klart stor jävla sak att montera så kan blivit nåt vajsing, men har svårt att tänka mig det..

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007

Ser nu även att du haft Vcore på 1.72V så prova mäta temperaturen med ett annat program om du inte ändrat detta. För om du nu kört med 1.72 så är det inte undra på att det blir varmt. Kylaren du använder kanske inte är helt plan heller men var säker på att du har rätt mätvärden först.

Eller är det VID som anger vad cpun drar? Hmm jag använder inte HW monitor så jag kanske stjälper mer än hjälper.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003
Skrivet av Divil:

Ser nu även att du haft Vcore på 1.72V så prova mäta temperaturen med ett annat program om du inte ändrat detta. För om du nu kört med 1.72 så är det inte undra på att det blir varmt. Kylaren du använder kanske inte är helt plan heller men var säker på att du har rätt mätvärden först.

Ytterligare några minuters körning, med CPU-Z också. VCore verkar ju inte ligga så högt, men frekvensen på processorn borde väl ej överstiga 3,9GHz stock?
Det enda jag pillat på i BIOS är att sätta igång XMP och valde en förvald profil för att få minnena att snurra i 1600MHz, påverkar det CPUn också?

https://www.dropbox.com/s/c1jcno7bg6yihct/screenshot.jpg

EDIT: Hade problem när jag först startade den att jag fick CPU-fan error, så satte ner minimum cpu-rpm till 400 från 600, men bör väl ej påverka? Fläkten snurrar iaf

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003

Okej, verkar som om processorn överklockat sig när jag satte på Advanced mode och XMP med en förvald profil. Nu ligger mina temps såhär efter 5-10min prime95, mer normalt för stock? Eller ni tror ändå kylaren sitter knas?

Detta innebär iom att jag stängde av XMP och gick ut i EZ-mode att mina minnen kör i 1333MHz igen, vilket jag inte vill. Så, måste jag starta XMP och skapa en egen profil för att få det jag vill ha?

https://www.dropbox.com/s/blgfdfh6ugbhc2q/screen.jpg

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003

Körde några timmar BF4 igårkväll på maxade inställningar, CPU:n blev som varmast 68grader och GPU:n runt 70. Chassifläktarna var på lägsta inställningen (5V) när jag körde detta, tror ni fortfarande CPU-kylaren sitter fel?

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av Moeses:

Körde några timmar BF4 igårkväll på maxade inställningar, CPU:n blev som varmast 68grader och GPU:n runt 70. Chassifläktarna var på lägsta inställningen (5V) när jag körde detta, tror ni fortfarande CPU-kylaren sitter fel?

Det är ungefär samma som jag får när jag spelar BF4. Jag har ett R4 chassi, i5 4670k och r9 280x så det känns rätt normalt, hoppas jag (CM 212 Evo som CPU-kylare)

CPU: i5 4670k, GPU: Gigabyte GTX 970 G1, Moderkort: Asus Z87-A, RAM: Corsair 8GB 1600Mhz, SSD: Kingston SSDNow V300 120GB, HDD: 1TB WD 7200RPM, 750GB WD 5400RPM, PSU: XFX Black Edition 850W, Chassi: Fractal Design Define R4, CPU Kylare: Hyper 212 EVO

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003
Skrivet av Schnurben:

Det är ungefär samma som jag får när jag spelar BF4. Jag har ett R4 chassi, i5 4670k och r9 280x så det känns rätt normalt, hoppas jag (CM 212 Evo som CPU-kylare)

Ok ja 68 verkar inte jättehögt som topptemp under load, men frågan är om där är marginal att klocka då. Har ni tips på nåt program som loggar tempen så man kan se en kurva efter några timmars loggning vid hårt spelande etc?

i7-4770K@4.3 | ASUS GTX 780 | QNIX 2560x1440@110Hz