Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2010

Kraschad dator. Kanske hårddisk?

Hej!

Idag vid 9 tiden på kvällen så började båda mina skärmar krångla och blev bara helt svarta. Jag startade om datorn och den gick igång utan problem men med bara en skärm aktiv. Det dröjde dock inte många minuter innan skärmen slocknade igen. Datorn startades om igen och sen dess har den inte lyckats boota utan får bluescreen varje gång.
Har försökt med att köra system image backup från tidigare skede men det gör ingen skillnad.

Vid varje uppstart får jag massa $$$$$$$ tecken över skärmen - se nedan.

photo hosting

Ledsen att kvaliten e så usel men skriver detta från en gammal ipad.

Är det hårddisken eller kan de vara något hårdvarufel?

Mycket tacksam för den hjälp jag kan få!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Testa att få fram en LiveUSB och boota från den. Detta är ett mycket enkelt sätt att förstå ifall det är fel på din hårddisk eller ifall det är något annat som är trasigt i datorn.

När du bootar från din LiveUSB (rekomenderar Ubuntu, starta bara från "testläge", ska stå typ "Try Ubuntu before installing") och ifall allt då fungerar bra, då är det din hårddisk som är kaputt. Ifall det inte fungerar när du bootar från LiveUSB'n heller, då är det möjligen din processor eller ditt grafikkort som är trasigt. Kan dock vara flera saker.. Men för att utersluta hårddisken, gör detta.

Läs mer om hur du skapar ett LiveUSB Ubuntu minne här: http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2010

Tack för svaret!

Jag har nu provat att köra ubuntu utan att installera och det fungerar utmärkt. Så det måste vara min ssd-disk som windows ligger på som kraschat. Försökt köra backuper igen från skiva men det gör ingen nytta. Har tyvärr heller ingen windows skiva att ominstallera OSet med.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Ingen fara. Ok, fan va pissigt! Ja det kan vara svårt att rädda hårddisken när den väl gått sönder. IFall du har mycket viktigt i den kan du ta den till en dataspecialist, men då kommer du förmodligen behöva betala en hacka och skulle inte ha för stora förhoppningar på att det går att återställa tyvärr, är helt och hållet upp till vad som är felet med disken, ifall den tex har repats så är det kört.

Ja att ladda ner Windows är inget alternativ då det är olagligt. Men annars kan du ju testa att köra med Ubuntu ett tag tills du får pengar att köpa ett nytt ex av windows. För antar att du först lägger pengar på en ny SSD- disk. Ifall du gillar att spela så är det kanske inte (än) den ultimata plattformen men Steam finns och alla spelen jag har förutom Cs:GO går att köra där. Du kan dock köra CS:GO, WOW och liknande genom "Wine", inte lika snabbt och så men det fungerar. Personligen Älskar jag Linux och kan nu aldrig gå tillbaka till Windows, det är helt enkelt för stelt, segt och uråldrat för mig nu

Men hoppas att det löser sig för dig!