Det låter som datorn vill ta sitt liv, pulserande ljud och vibrationer?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
080808
Registrerad
Jul 2010

Det låter som datorn vill ta sitt liv, pulserande ljud och vibrationer?

Hola!

Jag har en dator som är inne på sitt fjärde år snart. Den har fungerat klockrent men i helgen hände något konstigt.
Efter att den varit igång i 10h så började det låta illa, ett dovt pulserande ljud som ökade i takt. Stängde av, kollade i datorn om jag kunde hitta något. Fann inget och startade upp den igen, inga problem.
Nästa dag händer precis samma sak.
Idag startar jag upp den, den bootar ut och precis när inloggningsskärmen kommer upp så kommer samma ljud igen!

Jag tar loss chassisidan och försöker lokalisera ljudet. Låter inte från grafikkortet utan snarare CPU. Mitt nätaggregat ligger precis ovanför CPUn och det var nästan där det lät högst. Rörde man vid nätagget så kunde man känna hur den pulserade upp och ned och vibrerade rätt mycket. Frekvensen på pulserandet steg och efter ett tag så tjöt den bara hela tiden.

Fungerade dock klockrent och nu när jag startade om den så försvann ljudet igen?

Någon som har en tanke på vad detta kan vara?
Det är datorn i signaturen och nätagget är ett Delta 460w.

Mvh

Amd 1055T | GTX1060OC 6GB | 8GB 1333Mhz
Logitech G19 | Logitech G35 | SteelSeries Xai | SteelSeries 9HD
Eizo EV2455-WT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av el30:

Hola!

Jag har en dator som är inne på sitt fjärde år snart. Den har fungerat klockrent men i helgen hände något konstigt.
Efter att den varit igång i 10h så började det låta illa, ett dovt pulserande ljud som ökade i takt. Stängde av, kollade i datorn om jag kunde hitta något. Fann inget och startade upp den igen, inga problem.
Nästa dag händer precis samma sak.
Idag startar jag upp den, den bootar ut och precis när inloggningsskärmen kommer upp så kommer samma ljud igen!

Jag tar loss chassisidan och försöker lokalisera ljudet. Låter inte från grafikkortet utan snarare CPU. Mitt nätaggregat ligger precis ovanför CPUn och det var nästan där det lät högst. Rörde man vid nätagget så kunde man känna hur den pulserade upp och ned och vibrerade rätt mycket. Frekvensen på pulserandet steg och efter ett tag så tjöt den bara hela tiden.

Fungerade dock klockrent och nu när jag startade om den så försvann ljudet igen?

Någon som har en tanke på vad detta kan vara?
Det är datorn i signaturen och nätagget är ett Delta 460w.

Mvh

Låter som obalans i fläkten i nättagget? Kan den har "skurit"? Ökar rpmn på nättagget ju mer du bealstar det?
För mig har en fläkt "vinge" gått av en gång, detta orsakade obalans och skakningar i hela chassit.
Öppna upp nätagget och tittar och känn på fläkten!?
Här kan du läsa om hur du startar agget utan att ha det i datorn.
http://www.sweclockers.com/forum/74-chassin-och-nataggregat/7...
Kanske med höljet av kan du se hur fläkt osv snurrar. Inga fingrar i smeten bara.

|ASUS RAMPAGE IV EXTREME X79 S-2011 EATX | Intel i7 4930K @4.7GHz | Corsair H110i | 32GB Corsair Dominatior Platinum 1866MHz | Nvidia GeForce GTX 780Ti|Corsair Force GT 240GB SSD| Corsair AX 1200i |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
080808
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av OlleBolleBus:

Låter som obalans i fläkten i nättagget? Kan den har "skurit"? Ökar rpmn på nättagget ju mer du bealstar det?
För mig har en fläkt "vinge" gått av en gång, detta orsakade obalans och skakningar i hela chassit.
Öppna upp nätagget och tittar och känn på fläkten!?
Här kan du läsa om hur du startar agget utan att ha det i datorn.
http://www.sweclockers.com/forum/74-chassin-och-nataggregat/7...
Kanske med höljet av kan du se hur fläkt osv snurrar. Inga fingrar i smeten bara.

Ja, det låter som det kan ha något att göra med det!
Jag tänkte om det kunde vara någon komponent som skulle ge ifrån sig ett sådant här surrande, utöver fläkten då dvs.

Idag fick jag samma symptom, kommer hem och startar datorn. Kommer till inloggningsskärmen och får det där hemska ljudet från datorn och vibrationer i hela chassit. Det ökar i frekvens och efter ett tag är det bara ett surrande, jag stänger av och startar datorn igen. Poff - ljudet är helt borta och nu är den väldigt tyst igen.

Jag tycker att om det bör vara någon skada på fläkten så bör det vara konstant ett missljud? Likaså ett lagerljud. Dock kan den ju starta i ett bättre och ett sämre läge, det kluriga är att ljudet kommer efter en liten stund och inte direkt.

Jag fångade det på film denna gång:

Känner du igen ljudet?

Amd 1055T | GTX1060OC 6GB | 8GB 1333Mhz
Logitech G19 | Logitech G35 | SteelSeries Xai | SteelSeries 9HD
Eizo EV2455-WT

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Ditt nätagg är antagligen på väg att ge sig på ett eller annat sätt, så ett nytt ordentligt hade varit på sin plats, då det är den kanske viktigaste delen i din burk.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Maj 2013

Japp, nättagget håller på att ge upp! Kör den inte mer! Passa dig så att det inte tar eld! Dags att investera!

Skrivet av el30:

Ja, det låter som det kan ha något att göra med det!
Jag tänkte om det kunde vara någon komponent som skulle ge ifrån sig ett sådant här surrande, utöver fläkten då dvs.

Idag fick jag samma symptom, kommer hem och startar datorn. Kommer till inloggningsskärmen och får det där hemska ljudet från datorn och vibrationer i hela chassit. Det ökar i frekvens och efter ett tag är det bara ett surrande, jag stänger av och startar datorn igen. Poff - ljudet är helt borta och nu är den väldigt tyst igen.

Jag tycker att om det bör vara någon skada på fläkten så bör det vara konstant ett missljud? Likaså ett lagerljud. Dock kan den ju starta i ett bättre och ett sämre läge, det kluriga är att ljudet kommer efter en liten stund och inte direkt.

Jag fångade det på film denna gång:

https://www.youtube.com/watch?v=YMcQJmkLyEg&feature=youtu.be

Känner du igen ljudet?

Japp, nättagget håller på att ge upp! Kör den inte mer! Passa dig så att det inte tar eld! Dags att investera!
Skakningar och ljud blir värre ju ger watt det ska pumpa ut. Så använd det inte mer. Var rädd om dina övriga komponenter, kan säker få tuppgjuck och skjuta en strömspik eller liknande.

|ASUS RAMPAGE IV EXTREME X79 S-2011 EATX | Intel i7 4930K @4.7GHz | Corsair H110i | 32GB Corsair Dominatior Platinum 1866MHz | Nvidia GeForce GTX 780Ti|Corsair Force GT 240GB SSD| Corsair AX 1200i |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
080808
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av Jalle64:

Ditt nätagg är antagligen på väg att ge sig på ett eller annat sätt, så ett nytt ordentligt hade varit på sin plats, då det är den kanske viktigaste delen i din burk.

Skrivet av OlleBolleBus:

Japp, nättagget håller på att ge upp! Kör den inte mer! Passa dig så att det inte tar eld! Dags att investera!

Japp, nättagget håller på att ge upp! Kör den inte mer! Passa dig så att det inte tar eld! Dags att investera!
Skakningar och ljud blir värre ju ger watt det ska pumpa ut. Så använd det inte mer. Var rädd om dina övriga komponenter, kan säker få tuppgjuck och skjuta en strömspik eller liknande.

Tack ska ni ha! Jag ska nu försöka klara av resterande timmar av dygnet offline. Blir till att investera i ett nytt imorgon.

Amd 1055T | GTX1060OC 6GB | 8GB 1333Mhz
Logitech G19 | Logitech G35 | SteelSeries Xai | SteelSeries 9HD
Eizo EV2455-WT