Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Jag har inte lust att göra mer än att följa ämnet och har ingen skyldighet att informera någon om lagen

Jag tycker du informerar om lagen i nästan varje inlägg här

Jag har läst igenom dina inlägg igen och är villig att acceptera det du skriver. Tycker dock det är lite lustigt med det här påståendet:

Citat:

Since this is an official download channel, you can be sure to receive setup files that are virus-free, secure, legitimate and untouched. Downloading the files from Digital River is absolutely legal and completely free of charge.

Ljuger dom rakt upp och ner eller har lagen ändrats sen det skrevs?

Permalänk
Medlem

Digital River är e-handelstjänsten som Microsoft själva använde, avbilderna (ISO) på programvaran där är alltså publicerad med Microsofts godkännande av dem själva även om det är till för t.ex. de som köpt studentlicenser direkt från Microsoft elektroniskt. Som jag redan sagt. När du köpt en OEM-dator eller OEM-licens är det däremot det media som följer med eller tillverkaren kan förse dig med du förvärvat rätt att använda, Microsoft tillåter dig använda media du skaffat på legitim väg alltså köpt i det stora hela, men inte om du inte har skaffat media via ett förvärv av laglig programvara. Det är också försett utan någon garanti från Microsoft då OEM stöds av leverantören, därför länkade Microsoft aldrig till dessa ISOs för kunder som inte betalat via deras webbplats. Dessa länkar fungerar inte längre och på tredje part utan utan godkännande av Microsoft är inte bara tvivelaktigt, det är vad lagen och Microsoft betraktar som piratkopior eftersom de är ganska klara på att de bestämmer över exemplarframställningen och har inte tillåtit andra att göra det. Tillverkare får inte ens förse dig med skivor utan hologram.

Det behöver vi inte gå till tingsrätten och kalla ut domar om, för att diskutera petitesser, rättsväsendet har tillräckligt mycket att gå på där och media har rapporterat om flertalet av domarna. Håller domare, åklagare och jurister, juridiska institutioner på högskolor och universitet med om att det inte är tillåtet så kommer det också kunna användas åtgärder, tvång och straff mot de som utmanar rättsväsendet. Det krävs lite mer än att "det gäller inte mig med ISOs" för att jag ska ha någon anledning att tvivla att de kan använda lagen för att gå efter privatpersoner och företag. Finns ingen sådan fråga behöver vi inte granska enskilda domar, och fanns frågan hade det varit upp till åklagare och rättsväsende att få klarhet i det hela. När det gäller mjukvara är det inte lika hög profil på rättsfallen, men svenska BSA driver många fall till skadestånd eller uppgörelse och får hjälp med razzior från myndigheter. Känns onödigt att diskutera enskilda fall där och dra in någon enskilds handlingar i saken, det är ändå Sweclockers tolkning av svensk lagstiftning om gör att vi inte får diskutera ämnet om det riskerar att gå över till uppmaning om piratkopiering, länkar o.s.v. I annat fall får var och en ta sitt eget ansvar. Att länkar och tillhåll för piratkopiering av bland annat programvara försvinner efter både påtryckningar och rättsfall bör inte undgått någon heller. De som vill hålla sig ifrån tvivelaktigheterna och problemen tillåter givetvis inte att diskussioner om saken ser ut hur som helst.

Att Microsoft valt vägar som gör det svårt att vara en kund ibland får givetvis riktas som kritik mot Microsoft. Som slutkund utan volymlicensavtal och liknande kan det vara bra att se till att man har backup, återställningsskivor, säkerhetskopior på installationsskivor och liknande. Gick något snett där är det främst tillverkaren man ska vända sig till. Hade Microsoft erbjudit ISOs (det gör dem mer eller mindre med 8.X fortfarande) och support hade det varit jättebra, men när det gäller OEM ingår ingen support från dem.

Permalänk
Medlem

MS har nog valt att försvåra att få tag på Windows 7 bara för att dom vill ha Windows 8 sålt.
Så enkelt är det, och MS tar nog till ganska desperata metoder (som dock inte kommer lyckas) att få ut sitt nya elände till OS,

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Medlem
Skrivet av ggustavsson:

MS har nog valt att försvåra att få tag på Windows 7 bara för att dom vill ha Windows 8 sålt.
Så enkelt är det, och MS tar nog till ganska desperata metoder (som dock inte kommer lyckas) att få ut sitt nya elände till OS,

Nja, de har faktiskt slutat sälja fullversionen av Windows 7 på skiva. De slutade sälja studentlicenserna för Windows 7 som länkade till digital river långt innan det blev något problem med dem. Så Windows 7 är mycket svårare att få tag i hur du än gör. OEM-licensen eller systembyggarpack med enskild skiva går att få tag i fortfarande, men formellt så får man inte installera dessa som slutanvändare och bara Windows 8, men inte 8.1 har personal use-licensen för OEM-versionen som gör att man får installera och flytta licensen som slutanvändare/hemmabyggare själv. Där gick de tillbaka till att sälja full-licens, men tog också bort uppgraderingslicensen. OEM-licensen som säljs med CoA och skiva är inte längre meningen att användas vid hemmabyggen med 8.1, ungefär som förr. Fullicensen har blivit något billigare i samband med det hela.

Företag kan däremot nedgradera sin Windows 8.X Pro-licens om de har volymlicens eller beställer de nedgraderade från OEM. För privatpersoner som köper datorer med Windows 8.X icke Pro är det svårare, de kan då inte säljas nedgraderade. Microsoft försöker hur som helst ganska förgäves när det gäller företag att fasa ut mjukvara snabbare än de lyckats med tidigare. Företag har dock fortfarande rättigheter att köra äldre mjukvara så där får de vänta tills mjukvarans support försvunnit helt 2020.

Permalänk
Medlem

Jag misstänker att det är avtalet mellan Digital River och Microsoft som går ut nu i mars 2014 som gör att det är problem med en del av Windows ISO länkarna http://www.bizjournals.com/twincities/news/2012/05/09/digital...

Men jag kan rapportera att många av Windows 7 ISO länkarna fungerar igen, detta gäller även Windows 7 Professional 64Bit Svenska på denna sida http://www.sweclockers.com/artikel/15673-installera-windows-7...

Visa signatur

janee

Permalänk
Medlem

Länkarna är lite ostadiga, är akamai som står för CDN och pekar ju numera på Microsofts servrar när det fallerar. De gamla bör vara kvar, är bara något år sedan kunder kunde köpa och ladda ner från dessa länkar, så det bör inte spela någon roll när tidigare avtalet gick ut då dessa såklart innefattar försäljning och dessa kunder kommer nog kunna fortsätta använda länkarna ett tag till. Digital River är de som hostar microsoftstore.com än idag. De formulerar sig så här i terms & conditions-sidan "Subject to the paragraph below, we usually store the download link and related digital key in your Microsoft account for 3 years following the purchase date, but do not promise to store them for any particular length of time." och säger att de kommer varna kunder 90 dagar i förväg om länkarna kommer försvinna. Det handlar nog bara om att de eller akamai ändrade något i deras system.

Om Digital rivers gamla avtal och vad det innefattade kan ni förstå lite mer om ni gräver i https://store.digitalriver.com/store/msshuk/DisplayHelpPage?r...

Det krävs inte så mycket för att komma fram till att länkarna ligger kvar för att kunder som köpte Windows 7 studentlicens ska kunna ladda ner media. Vilket såklart betyder att länkarna sprids och möjliggör för andra att också ladda ner media direkt från Microsoft.

Permalänk
Medlem

Är bara att ringa till Microsoft och beställa en ersättningsskiva, kostar 50 kr. Har själv gjort det. Skivan är ju värdelös om du inte har någon nyckel. Ett program som gör om skivan till usb finns det ungefär 100 000 på internet att välja på.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av OldComputer:

Är bara att ringa till Microsoft och beställa en ersättningsskiva, kostar 50 kr. Har själv gjort det. Skivan är ju värdelös om du inte har någon nyckel. Ett program som gör om skivan till usb finns det ungefär 100 000 på internet att välja på.

Vilken typ av OEM-licens eller retail begärde du ersättningsskiva på och vilket bevis på att du äger en licens var du tvungen att visa upp? Får jag nog fråga utifrån allmänintresset och för att svaren säkert skulle hjälpa andra.

I andra fall är det oftast tillverkaren man har att vända sig till. Då är det oftast återställningsskivor dock.

Permalänk
Medlem

Windows 7 Ultimate men alla versioner fungerar, det enda jag behövde berätta va vart dom skulle skicka skiva och en giltig licensnyckel. Men med skivan jag fick medföljde en ersättningsnyckel ifall min nyckel skulle sluta fungera, däremot rekommenderas jag att först prova min gamla nyckel så länge den fungerar.

Min brors OEM-skiva för Windows 7 vet jag är skadad, så det går utmärkt att använda min installationsskiva med hans nyckel och installera Windows 7 Home Premium. Det är ingen skillnad på en OEM eller en Retail-installation. Skillnaden blir när man har bytt för många saker i datorn. Men att bara installera om gör ingen skillnad.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Så en retailversion antar jag då. De ser ju på nyckeln man anger om det är retail eller OEM, så jag får nästan anta att de hänvisar till tillverkaren (precis som de gör på sin hemsida) om man anger en OEM-nyckel. I annat fall vore det ett alternativ att få en tryckt schysst installationsskiva (inte återställnings) till OEM-datorer.

Permalänk
Medlem

Alla Windows 7 ISO länkar fungerar nu på denna sida http://www.sweclockers.com/artikel/15673-installera-windows-7...

Visa signatur

janee

Permalänk
Medlem

Tänkte bara uppa tråden och inflika med samma sak som janee säger, dock så fungerar inte länkarna till Windows 7 Home Premium SP1.

Visa signatur

'Quis custodiet ipsos custodes?'

Permalänk
Medlem
Skrivet av johey:

Jag söker också dessa filer, eller specifikt X17-24321.iso (Windows 7 pro 64 bit svensk) .. Eftersom det är tänkt att vara tillgängliga filer kanske någon som har laddat ner den skulle kunna vara snäll att dela med sig?

Googlade filnamnet, första resultatet...

Visa signatur

R7-3700X, B450M Mortar MAX, 32GB DDR4 @ 3200, RTX 2080, Corsair CX650M Rev2

Permalänk
Medlem

Verkar fortfarande vara ostadigt, alla SP1-länkar fungerar här. Försök igen vid ett annat tillfälle.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felet:

Tänkte bara uppa tråden och inflika med samma sak som janee säger, dock så fungerar inte länkarna till Windows 7 Home Premium SP1.

Dom funkade för mig vid tidpunkten du svarade i morse och funkar fortfarande för mig så testa igen.

Permalänk
Medlem

Det är i vart fall alltid tillåtet att ta egna säkerhetskopior av inköpt programvara.
Sen om man behöver bryta en inbyggd spärr eller inte saknar betydelse. Ett bra sätt att få reda på om det är lagligt att ladda hem microsofts utlagda koipior vore att fråga dom, tror inte att de kommer att säga ifrån. Skulle tro att det går att få en hemskickad om man hör av sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av panpo98:

Dom funkade för mig vid tidpunkten du svarade i morse och funkar fortfarande för mig så testa igen.

Testade imorse och då var alla tip-top, så det var nog bara en "tillfällig" svacka

Visa signatur

'Quis custodiet ipsos custodes?'

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xeno88:

Googlade filnamnet, första resultatet...

Ja, men när frågan ställdes var den länken bruten.