Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

plötslig ökad CPU temp!

Hej!

Idag när jag startade datorn och lirade lite spel så märkte jag att jag börja lagga lite.. mina fps sjönk. Startade programmet HWMONITOR för att kolla mina CPU temps, alla 4 kärnor låg på 90+ grader. Detta har hänt förut och har fixat det med att byta kylpasta. Men den här gången så bytte jag kylpasta och problemet var fortfarande kvar.. Jag provade att byta kylpasta 2 gånger i rad, men fortfarande samma problem. Allting fungerande bra dagen innan, vad kan vara felet? alla fläktar är funktionella, har även kollat radiatorn( är dock osäker hur man kollar exakt) men vattnet finns fortfarande, ingen läcka.

Specs:

I5 2500K
H80 Corsair Vattenkylning
ASUS P8Z68-V-PRO
GTX 780 MSI GAMING 3GB
CORSAIR VENGEANCE 8GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Oftast när folk har sådana här problem så visar det sig att kylaren är felaktigt monterad/inkopplad eller att en pump pajat.
Så; är den korrekt inkopplad? Är slangarna varma?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Den är korrekt inkopplad, det är ljummet i mitten av slangarna och vid slutet (nära processorn) så är de varma

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Genesistag:

Den är korrekt inkopplad, det är ljummet i mitten av slangarna och vid slutet (nära processorn) så är de varma

Låter inte det lite konstigt? Verkar det som att pumpen går?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Genesistag:

Hej!

Idag när jag startade datorn och lirade lite spel så märkte jag att jag börja lagga lite.. mina fps sjönk. Startade programmet HWMONITOR för att kolla mina CPU temps, alla 4 kärnor låg på 90+ grader. Detta har hänt förut och har fixat det med att byta kylpasta. Men den här gången så bytte jag kylpasta och problemet var fortfarande kvar.. Jag provade att byta kylpasta 2 gånger i rad, men fortfarande samma problem. Allting fungerande bra dagen innan, vad kan vara felet? alla fläktar är funktionella, har även kollat radiatorn( är dock osäker hur man kollar exakt) men vattnet finns fortfarande, ingen läcka.

Specs:

I5 2500K
H80 Corsair Vattenkylning
ASUS P8Z68-V-PRO
GTX 780 MSI GAMING 3GB
CORSAIR VENGEANCE 8GB

Om du har kollat efter damm och så att fläktarna snurrar så bör det inte vara något problem. Kolla så att den är korrekt monterad (manual på deras hemsida bör finnas) och även så att pumpen pumpar.

| 4770k 4330, 1308mV | U14S | 780 Ti ACX SC 1250, 1212mV |
| Gigabyte Z87x-UD4H | 8GB VENGEANCE 2100 9-10-10-21-1T | 2*Intel 520 240GB | QNIX2710 110Hz |
| Philips Fidelio L1 | Aune T1 | Das Keyboard Professional S | Deathadder 2013 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

hur vet man att pumpen pumpar? ska det komma något speciellt ljud?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

du får leka doktor :]

|Phantek enthoo primo| Asus ROG Maximus VI Extreme | I7 4770K @ 4.8ghz | Antec KÜHLER H2O 920 |>2x Evga Geforce gtx 780 Classified 1300/7200mhz | 32GB Corsair Vengeance 1600 | Dell u2711 | SSD: 2x Intel 530 Series 240GB + 128gb vertex | Thermaltake 875W Psu | win 8.1 pro | isp 1000/1000 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

har nu undersökt ifalll pumpen fungerar, jag la min hand på olika delar av radiatorn för att känna efter vibrationer. Kände lite lite om man trycker hårt med handen, men det kan vara luften från fläktarna som orsakar vibrationen right?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jag är från Vettet
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av Genesistag:

har nu undersökt ifalll pumpen fungerar, jag la min hand på olika delar av radiatorn för att känna efter vibrationer. Kände lite lite om man trycker hårt med handen, men det kan vara luften från fläktarna som orsakar vibrationen right?

pumpen ska vibrera lite när datorn är på.
koppla bara in pumpen i 12V så märker du skillnad.

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644
Google för nybörjare https://www.youtube.com/watch?v=cq9X44tUXI4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Nov 2008

Lägg handen på pumpen, den borde vibrera en del om den är igång. Men om slangarna efter är märkbart varma skulle jag säga att det är fel på den. Antingen så har motorn stannat, eller så är impellern trasig. Hur blir temperaturen på radiatorn? Blir den varm? Du kan också testa att slå av datorn över natten, och starta den och belasta processorn hårt direkt. Sticker temperaturen direkt kan jag nästan garantera att det är pumpproblem eller kass montering

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

när jag lägger handen på radiatorn så känner jag pulserande vibrationer, är det ett tecken på att den fungerar? men jag ska testa att stänga datorn över natten och sedan direkt belasta den på morgonen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Nov 2008

Pulserande låter ju lite lätt oroväckande, men håll på pumpen direkt istället för radiatorn. Mindre felkällor då

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av Genesistag:

när jag lägger handen på radiatorn så känner jag pulserande vibrationer, är det ett tecken på att den fungerar? men jag ska testa att stänga datorn över natten och sedan direkt belasta den på morgonen

Pumpen sitter på kylarblocket, inte radiatorn.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av Genesistag:

Den är korrekt inkopplad, det är ljummet i mitten av slangarna och vid slutet (nära processorn) så är de varma

Utan att ha erfarenhet av just det systemet är allt jag kan bidra med följande:

Skillnaden i vattentemp mellan precis efter cpu'n och precis efter radiatorn är som mest några grader i ett fungerande system, och om slangarna känns märkbart varmare närmare CPU'n har din pump stannat.
B!

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Dec 2002
Skrivet av Genesistag:

Den är korrekt inkopplad, det är ljummet i mitten av slangarna och vid slutet (nära processorn) så är de varma

Låter som att det inte cirkulerar nått vatten, dvs pumpen går inte. Slangarna ska bli jämnvarma, radiatorn ska bli varm, och det ska blåsa varm luft från den.

Arbetshäst: AMD PhII X6 1100T@3,9GHz|16GiB DDR3|Gigabyte 890XA-UD3|HD6970 x-fire|Samsung 840Pro|Vattenkyld
HEPC: AMD Fusion E350|6GiB DDR3|NES-chassi|Allt inbyggt, inkl.nätagg|XBMC| NAS: AMD Fusion E450|4GiB DDR3|4TiB RAID-Z|FreeNAS 8.3