Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013

Fel i memtest, hur gå vidare?

Hej!
Jag har ett bra tag, nästan sedan datorn byggdes för lite mer än ett år sedan, haft problem med sporadiska blåskärmar och allmänt skumma problem, så har det på senaste tiden trappats upp och kommit allt fler blåskärmar och program har inte fungerat som de brukar, till exempel så har Counter-Strike bestämt sig för att utveckla korrupta filer som inte matchar servrarnas var och varannan match. Jag bestämde mig för att ta tummen ur och köra ett Memtest86 då errormeddelanderna på blåskärmarna har varit minnesrelaterade. Efter att ha kört det i cirka 45 minuter(Tror att det har hunnit köra igen minnena en gång) har hela 45000 errors uppstått. För mig som aldrig har använt detta program innan känns det absurt att datorn ens skulle kunna starta med så mycket fel, och det optimala bör så klart vara 0 errors.
Eftersom jag nu, antagligen, har upptäckt vad som har stört mig så länge så undrar jag hur jag ska gå vidare med detta? Bör jag reklamera dem direkt? Bör jag köra andra tester?
Jag ber om ursäkt om det blev en wall of text, samt om den är väldigt ofokuserad och flumming, är ganska trött!
Specs finns i sign om det behövs.

Tack på förhand för svar!

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av gamingpandahq:

Hej!
Jag har ett bra tag, nästan sedan datorn byggdes för lite mer än ett år sedan, haft problem med sporadiska blåskärmar och allmänt skumma problem, så har det på senaste tiden trappats upp och kommit allt fler blåskärmar och program har inte fungerat som de brukar, till exempel så har Counter-Strike bestämt sig för att utveckla korrupta filer som inte matchar servrarnas var och varannan match. Jag bestämde mig för att ta tummen ur och köra ett Memtest86 då errormeddelanderna på blåskärmarna har varit minnesrelaterade. Efter att ha kört det i cirka 45 minuter(Tror att det har hunnit köra igen minnena en gång) har hela 45000 errors uppstått. För mig som aldrig har använt detta program innan känns det absurt att datorn ens skulle kunna starta med så mycket fel, och det optimala bör så klart vara 0 errors.
Eftersom jag nu, antagligen, har upptäckt vad som har stört mig så länge så undrar jag hur jag ska gå vidare med detta? Bör jag reklamera dem direkt? Bör jag köra andra tester?
Jag ber om ursäkt om det blev en wall of text, samt om den är väldigt ofokuserad och flumming, är ganska trött!
Specs finns i sign om det behövs.

Tack på förhand för svar!

Börja med att kolla så du faktiskt kör minnena med korrekta inställningar (rätt hastighet, rätt timings, rätt spänning). Om du överklockat CPU så bör du även återställa detta till standardhastighet.

Om det fanns anledning att ändra något, kör testet igen.

Annars så är det sannolikt minnena det är fel på (men eftersom du använder "hela datorn" för att testa minnena så är det ju inte helt garanterat att det är just minnena det är fel på).

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av evil penguin:

Börja med att kolla så du faktiskt kör minnena med korrekta inställningar (rätt hastighet, rätt timings, rätt spänning). Om du överklockat CPU så bör du även återställa detta till standardhastighet.

Om det fanns anledning att ändra något, kör testet igen.

Annars så är det sannolikt minnena det är fel på (men eftersom du använder "hela datorn" för att testa minnena så är det ju inte helt garanterat att det är just minnena det är fel på).

Jag har aldrig överklockat varken cpu eller minnen, inte pillat något i bios heller för den delen. Bör jag kanske plocka ut och köra ett minne i taget?

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av gamingpandahq:

Jag har aldrig överklockat varken cpu eller minnen, inte pillat något i bios heller för den delen. Bör jag kanske plocka ut och köra ett minne i taget?

Det kan vara värt att göra men börja med att kolla minnesinställningarna.

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av gamingpandahq:

Bör jag kanske plocka ut och köra ett minne i taget?

Ja annars vet du inte vilket det är fel på:

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av evil penguin:

Det kan vara värt att göra men börja med att kolla minnesinställningarna.

Enligt bios så körs dem i 1333Mhz, vilket borde vara fel, så vitt jag vet ska dem ligga på 1600! Kollade runt lite men hittade inte hur man ändrade klocken, allt står på auto eftersom jag somsagt aldrig varit inne i bios förut.

Skrivet av mrqaffe:

Ja annars vet du inte vilket det är fel på:

Får göra det när jag har tid då!

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013

1333 Mhz är helt korrekt om du inte klockat. Du har väl två minnen som kör i dual channel?

Jag ser att du kör nu win 8.1 och tidigare kanske också 8.0?
Innan du går vidare med minnena måste jag fråga.
Har du uppdaterat till senaste bios och de senaste chipset-drivrutinerna?
Det är väldigt viktigt att ha uppdaterat dessa när man kör win 8.0/8.1

Efter det att du uppdaterat bios skall du även köra en "standby cmos-reset" vilket är lite annorlunda än en vanlig cmos-reset.
Med en "standby reset" resettas även ME-firmware och det är extremt viktigt att ha gjort detta, om man vill att ME ska kommunicera med WIN på rätt sätt. Vad som exempelvis händer om det är knas på ME är att bios och win klockorna börjar gå olika.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av Wickman:

1333 Mhz är helt korrekt om du inte klockat. Du har väl två minnen som kör i dual channel?

Jag ser att du kör nu win 8.1 och tidigare kanske också 8.0?
Innan du går vidare med minnena måste jag fråga.
Har du uppdaterat till senaste bios och de senaste chipset-drivrutinerna?
Det är väldigt viktigt att ha uppdaterat dessa när man kör win 8.0/8.1

Efter det att du uppdaterat bios skall du även köra en "standby cmos-reset" vilket är lite annorlunda än en vanlig cmos-reset.
Med en "standby reset" resettas även ME-firmware och det är extremt viktigt att ha gjort detta, om man vill att ME ska kommunicera med WIN på rätt sätt. Vad som exempelvis händer om det är knas på ME är att bios och win klockorna börjar gå olika.

Fel i memtest86 har ju dock inget att göra med vilket OS som körs normalt (och därmed inte heller vilka drivrutiner som är installerade där).

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av Wickman:

1333 Mhz är helt korrekt om du inte klockat. Du har väl två minnen som kör i dual channel?

Jag ser att du kör nu win 8.1 och tidigare kanske också 8.0?
Innan du går vidare med minnena måste jag fråga.
Har du uppdaterat till senaste bios och de senaste chipset-drivrutinerna?
Det är väldigt viktigt att ha uppdaterat dessa när man kör win 8.0/8.1

Efter det att du uppdaterat bios skall du även köra en "standby cmos-reset" vilket är lite annorlunda än en vanlig cmos-reset.
Med en "standby reset" resettas även ME-firmware och det är extremt viktigt att ha gjort detta, om man vill att ME ska kommunicera med WIN på rätt sätt. Vad som exempelvis händer om det är knas på ME är att bios och win klockorna börjar gå olika.

1333 Mhz borde inte vara korrekt, det står att de ska köras i 1600Mhz. Det är 4x4 gb jag har.
Jag körde 8.0 innan jag uppdaterade, är ganska säker på att senaste chipset är installerat, tror dock jag gjorde det innan jag uppdaterade till 8.1. Jag har inte uppdaterat bios någon gång.

Skickades från m.sweclockers.com

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Testa minnena ett o ett, att hålla på jaga minnesfrekvens när det blir fel är bara dumt och eftersom det uppenbarligen är nått fel så ska du lösa det först.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av mrqaffe:

Testa minnena ett o ett, att hålla på jaga minnesfrekvens när det blir fel är bara dumt och eftersom det uppenbarligen är nått fel så ska du lösa det först.

Att höja frekvensen kommer förstås inte lösa problemet men om timings är för snåla eller spänningen för låg så kan ju det i sig orsaka fel.

Att klockfrekvensen aldrig ställts in lämnar ju öppet för att övriga inställningar också kan vara fel, det är mitt resonemang.

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av mrqaffe:

Testa minnena ett o ett, att hålla på jaga minnesfrekvens när det blir fel är bara dumt och eftersom det uppenbarligen är nått fel så ska du lösa det först.

Skrivet av evil penguin:

Att höja frekvensen kommer förstås inte lösa problemet men om timings är för snåla eller spänningen för låg så kan ju det i sig orsaka fel.

Att klockfrekvensen aldrig ställts in lämnar ju öppet för att övriga inställningar också kan vara fel, det är mitt resonemang.

Nu har jag testat minnena ett och ett och alla verkar funka, dock så har jag bara kört en pass, bör jag köra fler?
När jag har prövat att stoppa i två eller fler minnen samtidigt har det alltid uppstått errors, sjukt skumt! Har även höjt klocken till 1600Mhz.

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av gamingpandahq:

Nu har jag testat minnena ett och ett och alla verkar funka, dock så har jag bara kört en pass, bör jag köra fler?
När jag har prövat att stoppa i två eller fler minnen samtidigt har det alltid uppstått errors, sjukt skumt! Har även höjt klocken till 1600Mhz.

När du testade ett och ett, testades minnet då i samma slot? Om du gjorde så kan det vara skador i sockelpinnarna till CPU som gör att du får fel när fler minnesplatser används.

Det kan även vara moderkortsproblem med många moduler samtidigt och det brukar nyare BIOS ofta lösa.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Det kan bero på moderkortet också så du kan ju testa en sockel i taget. Minnena är väl av samma typ så att det inte är problem pga att du blandar ?
Använder du Intel cpu ? I så fall bör du kanske kolla cpusockeln för skador för de är ju notoriskt ömtåliga och går oerhört lätt sönder.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av MultiMan:

När du testade ett och ett, testades minnet då i samma slot? Om du gjorde så kan det vara skador i sockelpinnarna till CPU som gör att du får fel när fler minnesplatser används.

Det kan även vara moderkortsproblem med många moduler samtidigt och det brukar nyare BIOS ofta lösa.

Ja, de testades i samma slot, har även testat varje slot en för sig och då funkade de också, dock så testade jag som sagt bara en pass.

Skrivet av mrqaffe:

Det kan bero på moderkortet också så du kan ju testa en sockel i taget. Minnena är väl av samma typ så att det inte är problem pga att du blandar ?
Använder du Intel cpu ? I så fall bör du kanske kolla cpusockeln för skador för de är ju notoriskt ömtåliga och går oerhört lätt sönder.

Som jag skrev ovan har jag testat slotsen var för sig också, minnena är av samma typ, ja. CPUn är en 3770, hur ska jag kolla att sockeln inte är trasig?
Datorn har som sagt rullat hyfsat fint i över ett år med endast sporadiska blåskärmar, har tagit ut processorn någon gång under tiden, bara rört den när jag satte i den första gången.

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Sporadiska blåskärmar är inte bra på nått sätt och inget som ska hända om allt är friskt, har du kollat om sockeln är ok eller om pinnarna i den är det minsta böjda ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av mrqaffe:

Sporadiska blåskärmar är inte bra på nått sätt och inget som ska hända om allt är friskt, har du kollat om sockeln är ok eller om pinnarna i den är det minsta böjda ?

Självklart inte, tänkte bara att om sockeln är CPU-sockeln är trasig borde inte datorn starta alls, men det har nog bara med min egen okunnighet att göra. Jag har inte kollat om sockeln är okej, hur gör jag detta enklast, bör jag montera bort hela processorn eller finns det något enklare sätt?

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Det kan vara så att en kontakt som går till minnet är böjd/glappar, Ja du får montera bort cpun och kolla men var försiktig för Intelsocklar är väldigt ömtåliga.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av mrqaffe:

Det kan vara så att en kontakt som går till minnet är böjd/glappar, Ja du får montera bort cpun och kolla men var försiktig för Intelsocklar är väldigt ömtåliga.

Okej, då antar jag att jag kommer att behöva köpa ny kylpasta och kladda på och liknande? Vilken är den bästa metoden för borttagning av gammal kylpasta och applicering av ny?

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vikingstad
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av gamingpandahq:

Okej, då antar jag att jag kommer att behöva köpa ny kylpasta och kladda på och liknande? Vilken är den bästa metoden för borttagning av gammal kylpasta och applicering av ny?

Hej.

För att få bort gammal kylpasta brukar jag köra luddfritt papper för att ta bort det första. Sen finliret med T-röd och tops (bomullspinnar) Tror det finns en del fina videos på det på youtube. Google kan va din vän med.. Tror vi har många många sådana trådar här på Sweclockers tex.

Ta bort :
https://www.youtube.com/watch?v=x9MJUuU58vE

Applicera ny:

https://www.youtube.com/watch?v=8rn0BqMyXBM

Kunde inte hålla mig:

http://lmgtfy.com/?q=site%3Asweclockers.com+ta+bort+kylpasta

Citera gärna om du vill att jag ska hitta tillbax.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av Oaky:

Hej.

För att få bort gammal kylpasta brukar jag köra luddfritt papper för att ta bort det första. Sen finliret med T-röd och tops (bomullspinnar) Tror det finns en del fina videos på det på youtube. Google kan va din vän med.. Tror vi har många många sådana trådar här på Sweclockers tex.

Ta bort :
https://www.youtube.com/watch?v=x9MJUuU58vE

Applicera ny:

https://www.youtube.com/watch?v=8rn0BqMyXBM

Kunde inte hålla mig:

http://lmgtfy.com/?q=site%3Asweclockers.com+ta+bort+kylpasta

Tack så mycket! Givetvis har jag sett de otaliga diskussionerna om detta ämne här

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2002
Skrivet av gamingpandahq:

Jag har aldrig överklockat varken cpu eller minnen, inte pillat något i bios heller för den delen. Bör jag kanske plocka ut och köra ett minne i taget?

Jag har upplevt fall där timings enligt moderkortets autoinställningar varit för slappa eller spänningarna för höga jämfört med minnenas specifikation och att det kan få bort felen genom att manuellt gå in och ställa in korrekta inställningar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vollsjö
Registrerad
Okt 2009

Vilken modell har du på dina RAM-minnen (Tillverkarens artikelnummer på butikssidan)? och kan du ladda upp en screenshot på "Memory" och "SPD" flikarna i CPU-Z så vi kan kontrollera att dina Timings stämmer.

Jag skulle även rekommendera att du uppdaterar din BIOS och testar innan du tar ut din CPU.

Stationär dator: |Intel Core i5 4670K @ 4 GHz|Asus R9 290X DCII|Kingston HyperX FURY 16 GB|MSI Z87I|OCZ Arc 100 240GB|Fractal Design Newton R3 600W|Windows 10 Pro|
Microsoft Surface Pro 2
Nexus 5X

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av ronnylov:

Jag har upplevt fall där timings enligt moderkortets autoinställningar varit för slappa eller spänningarna för höga jämfört med minnenas specifikation och att det kan få bort felen genom att manuellt gå in och ställa in korrekta inställningar.

Skrivet av ponanmsi:

Vilken modell har du på dina RAM-minnen (Tillverkarens artikelnummer på butikssidan)? och kan du ladda upp en screenshot på "Memory" och "SPD" flikarna i CPU-Z så vi kan kontrollera att dina Timings stämmer.

Jag skulle även rekommendera att du uppdaterar din BIOS och testar innan du tar ut din CPU.

Absolut, ska ta och göra detta, får dock bli imorgon då jag inte riktigt har tid just nu. Körde memtest med 1 minne i under dagen, när jag kom hem hade den hunnit med 10 passes utan några errors. Har även tagit och uppdaterat bios så ska köra igång memtest med 2 minnen i nu under natten.

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av gamingpandahq:

Har även tagit och uppdaterat bios så ska köra igång memtest med 2 minnen i nu under natten.

Bra att du äntligen uppdaterat Bios, men du måste även göra en "standby cmos reset", det är enda sättet att resetta ME (Intel Management Engine Firmware) som ligger flashad i chipset.

Detta gör man genom att göra en vanlig cmosresett med pinnarna på moderkortet samtidigt som datorn är avstängd men med PSU:n i standbyläge. Dvs PSU:n måste leverera en standbyström till mob samtidigt som du gör en reset (obs, detta är inte samma sak som att moderkortet är påslaget)

Att chipset och ME är resettat är väldigt viktigt för att moderkortet skall fungera som det ska.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
#Archlinux
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Wickman:

Bra att du äntligen uppdaterat Bios, men du måste även göra en "standby cmos reset", det är enda sättet att resetta ME (Intel Management Engine Firmware) som ligger flashad i chipset.

Detta gör man genom att göra en vanlig cmosresett med pinnarna på moderkortet samtidigt som datorn är avstängd men med PSU:n i standbyläge. Dvs PSU:n måste leverera en standbyström till mob samtidigt som du gör en reset (obs, detta är inte samma sak som att moderkortet är påslaget)

Att chipset och ME är resettat är väldigt viktigt för att moderkortet skall fungera som det ska.

Ser ut som att det räcker att man bryter strömmen ett tag så skall den resettas.

Citat:

If you flash BIOS with different ME version then current one, you need to use poweroff command after successful flashing to ensure ME restart. ME is powered with standby power line and doesn't restarts on normal reset, so you must use that command or remove power completely and wait for 30 secs to reset ME state. If they have same versions - normal reset is enough.

http://forums.tweaktown.com/gigabyte/54860-about-intel-manage...

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Crosshair Hero VI -||- GSkill 16GiB DDR4 15-15-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 1600x @ 4.1GHz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- EVEGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2013
Skrivet av Commander:

Ser ut som att det räcker att man bryter strömmen ett tag så skall den resettas.

Det räcker inte med att bara bryta strömmen, man måste i så fall även ta ur batteriet.

Dvs. Om man föredrar denna metod så måste man dra ur alla strömkablar (ej enbart stänga av PSU:n) och därefter även ta bort batteriet.
Vänta sedan några minuter så det är helt säkert att alla kondingar har hunnit ladda ur. (Vissa säger ca 4 minuter)

Sätt i batteriet och därefter strömkablarna i nämd ordning. Först nu är det klart att göra tester med ett resettat ME.

OBS denna metod är inte den officiella, men fungerar den också. Den officiella är den jag nämde tidigare, och det är den officiella som rekommenderas av mob-tillverkarna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av Wickman:

Det räcker inte med att bara bryta strömmen, man måste i så fall även ta ur batteriet.

Dvs. Om man föredrar denna metod så måste man dra ur alla strömkablar (ej enbart stänga av PSU:n) och därefter även ta bort batteriet.
Vänta sedan några minuter så det är helt säkert att alla kondingar har hunnit ladda ur. (Vissa säger ca 4 minuter)

Sätt i batteriet och därefter strömkablarna i nämd ordning. Först nu är det klart att göra tester med ett resettat ME.

OBS denna metod är inte den officiella, men fungerar den också. Den officiella är den jag nämde tidigare, och det är den officiella som rekommenderas av mob-tillverkarna.

Blir galen på den här jäkla datorn, prövade Memtest med bara en sticka under natten, det gick finfint och den hann med 10 passes utan några errors. Tänkte att jag då skulle pröva med 2 sticker eftersom jag ändå hade uppdaterat bios och allting, problemet kanske var löst. Men inte, 6 passes men runt 380 errors hann den med innan jag kom hem från skolan. Testade även den andra sloten med minnet som funkade innan, 10 passes inga errors där med, blir galen!
Får pröva och göra en sån här standby cmos reset, om jag har fattat det rätt så låter man PSU:n vara igång, men sätter inte igång datorn, och bara plockar i och ur det lilla batteriet på moderkortet?
http://www.dustinhome.se/product/5010618982/corsair-16gb-ddr3-vengeance-lp-pc3-12800-1600mhz-cl9-4x4gb/
Dessa minnena är det jag har! Här nedan kommer också screenshots på flikarna i CPU-z, värt att notera är att jag endast har ett ramminne i för tillfället, därför som slot 3 visas.
http://gyazo.com/1304f0933e2ee68a0fe0c35acde22757
http://gyazo.com/6fac0ddecaebae158bed436e3feb0bf3

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av ponanmsi:

Vilken modell har du på dina RAM-minnen (Tillverkarens artikelnummer på butikssidan)? och kan du ladda upp en screenshot på "Memory" och "SPD" flikarna i CPU-Z så vi kan kontrollera att dina Timings stämmer.

Jag skulle även rekommendera att du uppdaterar din BIOS och testar innan du tar ut din CPU.

Ursäkta för dubbelpost, tänkte bara jag skulle meddela herr/fru Ponanmsi om att jag har uppdaterat med infon han ville ha!

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
#Archlinux
Registrerad
Jun 2007

Som ett par personer innan, när du kör två minnen kontrollera att minnet körs med rätt timings.

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Crosshair Hero VI -||- GSkill 16GiB DDR4 15-15-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 1600x @ 4.1GHz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- EVEGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.