Problem med Omstarter på nytt RIVBE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jun 2013

Problem med Omstarter på nytt RIVBE

Köpt nytt moderkort, cpu och minne.

Efter jag flyttat in alla prylarna igår och installerat om (Windows 8.1 X64) satt jag och grävde i BIOS sent in på natten, datorn bootade nämligen om titt som tätt utan anledning och tillsynes helt random. Började forska lite på nätet igår och hittade en del trådar med folk som hade problem med sina RIVBE och just spontana omstarter.

Verkar vara som så att vi idle så sjunker spänningen för mycket till minnet med omstart som följd. Hittade flera trådar där en ASUS tekniker skrev och förklara för folk att man var tvungen att höja spänningen manuellt i BIOS och att detta var helt normalt och inte ASUS fel ?! OK? Varför gör inte GigaBytes, MSIs eller någon annan tillverkares kort samma sak om det nu inte är ett "ASUS problem" ? Bullshitt om du frågar mig...

Jag började inte att pilla med manuella inställningar för dram spänning utan slog helt enkelt på XMP och kör dem nu i 2400Mhz, bieffekten av detta verkar vara att spänningen aldrig sjunker så lågt som den gjorde innan och nu bootar den heller inte om mer?!

Ska det vara såhär? Jag ringde ASUS tyskland (ASUS har inge mobo support i Sverige tydligen) och förklarade mitt problem. Jag talade om för teknikern (skulle jag aldrig gjort) att allt funkar fint efter det att jag slagit på XMP, då svarade han bara att det skulle vara så, dvs man MÅSTE ha XMP påslaget om man har tex 2400Mhz minnen. Jaha... tack o hej då!

Dessutom verkar inte Turboboost heller funka som den ska om inte XMP är påslaget, innan jag drog igång XMP i BIOS boostade den bara till 3,6Ghz.
Nu med XMP igång går den upp till 3,9Ghz direkt när den belastas.

Kort och gott skulle man kunna säga att datorn uppför sig och klockar som förväntat med XMP igång, vilket i sig är helt ok antar jag! Jag skulle kunna skita idet och bara köra såhär, men.... Nått får mig att känna att den borde funkat även utan XMP igång. Det gjorde iaf min gamla 4770K / Z87 setup.

Frågan är om det ska vara på detta viset eller om jag ska reklamera kortet och byta till något annat märke? Det kostar ju som sagt trots allt ganska många tusenlappar.

__________________
Chassi: Fractal Design Define S Black, Mobo: ASUS Strix Z270F, CPU: Intel i7 7700K @ 5Ghz, kylning Noctua NH-D15, RAM: 32 GB Corsair Vengeance 3200 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: EVGA Supernova G2 750W, OS: Win10
Bärbar: Macbook Pro 15" 2016 QC i7, 16GB RAM, Akitio Node TB3 + GTX970 eGpu
Server: Esxi 6.5 | i5 4690K | 32GB DDR3 | 1TB SSD + iSCSI SATA [/B]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Mar 2007

Välkommen till X79, det är problem man får räkna med

Det ska inte vara så naturligtvis, men bra att XMP hjälpte.

Asus brädorna brukar alltid "överklocka" cpu så den går på max turbo även när alla kärnor är belastade, något cpu inte gör original. Original går den upp till 3,9Ghz om en kärna belastas bara, så det ger lite extra prestanda med 3.9Ghz även när alla trådar lastas.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av thereal_twisted:

Välkommen till X79, det är problem man får räkna med

Det ska inte vara så naturligtvis, men bra att XMP hjälpte.

Asus brädorna brukar alltid "överklocka" cpu så den går på max turbo även när alla kärnor är belastade, något cpu inte gör original. Original går den upp till 3,9Ghz om en kärna belastas bara, så det ger lite extra prestanda med 3.9Ghz även när alla trådar lastas.

Ok , tack för svar.

Är det så att X79 har "egenheter" ? Inte lika stabila och konsekventa out of the box ?

Tycker bara att det är en jädra hög med pengar att lägga på en CMP/MOBO kombination som man sedan ska behöva tweeka för att få att fungera.

Funderar på en annan sak, jag har inga problem med att köra med XMP igång för att komma runt dom här problemen, det ända jag oroar mig för är att jag hört att XMP kan påverka stabiliteten när man man ska överklocka CPUn, många skriver att man ska stänga av XMP när man ska börja överklocka CPU. Det kan ju vara ett stort problem för mig att stänga av tänker jag.

__________________
Chassi: Fractal Design Define S Black, Mobo: ASUS Strix Z270F, CPU: Intel i7 7700K @ 5Ghz, kylning Noctua NH-D15, RAM: 32 GB Corsair Vengeance 3200 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: EVGA Supernova G2 750W, OS: Win10
Bärbar: Macbook Pro 15" 2016 QC i7, 16GB RAM, Akitio Node TB3 + GTX970 eGpu
Server: Esxi 6.5 | i5 4690K | 32GB DDR3 | 1TB SSD + iSCSI SATA [/B]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Mar 2007
Skrivet av alexander.hall:

Ok , tack för svar.

Är det så att X79 har "egenheter" ? Inte lika stabila och konsekventa out of the box ?

Tycker bara att det är en jädra hög med pengar att lägga på en CMP/MOBO kombination som man sedan ska behöva tweeka för att få att fungera.

Funderar på en annan sak, jag har inga problem med att köra med XMP igång för att komma runt dom här problemen, det ända jag oroar mig för är att jag hört att XMP kan påverka stabiliteten när man man ska överklocka CPUn, många skriver att man ska stänga av XMP när man ska börja överklocka CPU. Det kan ju vara ett stort problem för mig att stänga av tänker jag.

X79 är mkt mera av en enthusiast plattform och kräver mkt mera tweaking osv. Överklocka på X79 är en utmaning till skillnad på SB/IVY tex där det bara är att öka Vcore.

Det XMP gör är att det ställer in timingsen och Vdimm(Volt till minnet) Du kan öka på Vdimm manuellt lite om det behövs. Det är inte ovanligt att det behövs när man kör mycket minne, kör du 32Gb eller mer så se till att 4 pins floppy ström connectorn är inkopplad på moderkortet(den ger extra kräm till minnet)

När man ska hitta absolut max OC är det en bra idé att dra ner på minnes hastigheten, med massor av minne kommer CPU inte klocka riktigt lika högt, men det är inga jätte skillnader vi pratar om. Ivy-E har mkt starka minnes kontrollers så 2400Mhz är inga problem, till skillnad från SB-E tex. Jag har märkbart svårare(3930k) att få 5,2Ghz stabilt om jag kör quad 2400Mhz CL7. Jämfört med om jag droppar minnet till 2133 eller kör dual bara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Höganäs,Skåne
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av alexander.hall:

Köpt nytt moderkort, cpu och minne.

Efter jag flyttat in alla prylarna igår och installerat om (Windows 8.1 X64) satt jag och grävde i BIOS sent in på natten, datorn bootade nämligen om titt som tätt utan anledning och tillsynes helt random. Började forska lite på nätet igår och hittade en del trådar med folk som hade problem med sina RIVBE och just spontana omstarter.

Verkar vara som så att vi idle så sjunker spänningen för mycket till minnet med omstart som följd. Hittade flera trådar där en ASUS tekniker skrev och förklara för folk att man var tvungen att höja spänningen manuellt i BIOS och att detta var helt normalt och inte ASUS fel ?! OK? Varför gör inte GigaBytes, MSIs eller någon annan tillverkares kort samma sak om det nu inte är ett "ASUS problem" ? Bullshitt om du frågar mig...

Jag började inte att pilla med manuella inställningar för dram spänning utan slog helt enkelt på XMP och kör dem nu i 2400Mhz, bieffekten av detta verkar vara att spänningen aldrig sjunker så lågt som den gjorde innan och nu bootar den heller inte om mer?!

Ska det vara såhär? Jag ringde ASUS tyskland (ASUS har inge mobo support i Sverige tydligen) och förklarade mitt problem. Jag talade om för teknikern (skulle jag aldrig gjort) att allt funkar fint efter det att jag slagit på XMP, då svarade han bara att det skulle vara så, dvs man MÅSTE ha XMP påslaget om man har tex 2400Mhz minnen. Jaha... tack o hej då!

Dessutom verkar inte Turboboost heller funka som den ska om inte XMP är påslaget, innan jag drog igång XMP i BIOS boostade den bara till 3,6Ghz.
Nu med XMP igång går den upp till 3,9Ghz direkt när den belastas.

Kort och gott skulle man kunna säga att datorn uppför sig och klockar som förväntat med XMP igång, vilket i sig är helt ok antar jag! Jag skulle kunna skita idet och bara köra såhär, men.... Nått får mig att känna att den borde funkat även utan XMP igång. Det gjorde iaf min gamla 4770K / Z87 setup.

Frågan är om det ska vara på detta viset eller om jag ska reklamera kortet och byta till något annat märke? Det kostar ju som sagt trots allt ganska många tusenlappar.

Jag har på mitt Asus Rampage IV Extreme en extra strömkontakt (EZ_PLUG_2) till minnes platserna, vet inte om du har den på ditt kort.

Connect a 4-pin power cable to EZ_PLUG_2 to provide stable power supply to the DIMMs.

Det är en vanlig floppy strömkabel kontakt.

Vet inte om det funkar för dig (om du nu har denna kontakt på ditt kort).

Asus Rampage IV Extreme, Intel i7 3930K, Intel SSD 510 250 GB, Intel SSD 730 480 GB, WD Veloci Raptor (3,5) 1 TB, G.Skill F3-12800CL9Q-16GBXL, Asus GTX Titan, NZXT Phantom: Pink, Windows 7 Home Prem sp1 64 bit. Noctua NH-L12. Ducky Shine 3 - Cherry MX Red - vita LEDs - Jukebox SA keycaps set. Ducky Shine 3 - Cherry MX Black - röda LEDs. Ducky One RGB YOTG, Miami keycaps set. Mionix Avior 7000.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Mar 2007
Skrivet av seville57:

Jag har på mitt Asus Rampage IV Extreme en extra strömkontakt (EZ_PLUG_2) till minnes platserna, vet inte om du har den på ditt kort.

Connect a 4-pin power cable to EZ_PLUG_2 to provide stable power supply to the DIMMs.

Det är en vanlig floppy strömkabel kontakt.

Vet inte om det funkar för dig (om du nu har denna kontakt på ditt kort).

Den finns och man bör ansluta den när man kör mkt minne

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Höganäs,Skåne
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av thereal_twisted:

Den finns och man bör ansluta den när man kör mkt minne

Har min ansluten även om jag bara har 16gb.

Asus Rampage IV Extreme, Intel i7 3930K, Intel SSD 510 250 GB, Intel SSD 730 480 GB, WD Veloci Raptor (3,5) 1 TB, G.Skill F3-12800CL9Q-16GBXL, Asus GTX Titan, NZXT Phantom: Pink, Windows 7 Home Prem sp1 64 bit. Noctua NH-L12. Ducky Shine 3 - Cherry MX Red - vita LEDs - Jukebox SA keycaps set. Ducky Shine 3 - Cherry MX Black - röda LEDs. Ducky One RGB YOTG, Miami keycaps set. Mionix Avior 7000.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jun 2013

Jag har tryck dit 4-pins kabeln nu också. Vet inte om det gjorde någon skillnad efter som den funkat bra sedan efter jag slog igång xmp och ännu inte testat att slå av det med 4-pins kontakten ansluten. Kan bara konstatera att 4930K ger bra drag under galosherna

__________________
Chassi: Fractal Design Define S Black, Mobo: ASUS Strix Z270F, CPU: Intel i7 7700K @ 5Ghz, kylning Noctua NH-D15, RAM: 32 GB Corsair Vengeance 3200 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: EVGA Supernova G2 750W, OS: Win10
Bärbar: Macbook Pro 15" 2016 QC i7, 16GB RAM, Akitio Node TB3 + GTX970 eGpu
Server: Esxi 6.5 | i5 4690K | 32GB DDR3 | 1TB SSD + iSCSI SATA [/B]