Hittar inte vart jag kan sänka Vcore i Bios

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009

Hittar inte vart jag kan sänka Vcore i Bios

Hej idag testade jag att överklocka min Cpu I5 2500k men tycker Vcore är lite för hög, skulle vilja få ned den till kanske 1.25?
Har aldrig överklockat tidigare.

Och kan nog säga att kylaren inte sitter helt perfekt.

Kylaren är en Hyper 212 Evo.

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jkpg
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av juniorjesper:

Hej idag testade jag att överklocka min Cpu I5 2500k men tycker Vcore är lite för hög, skulle vilja få ned den till kanske 1.25?
Har aldrig överklockat tidigare.

http://i.imgur.com/wriTxMc.png

http://i.imgur.com/hqjqGeg.png

http://i.imgur.com/lWv1jyG.jpg

Och kan nog säga att kylaren inte sitter helt perfekt.

Kylaren är en Hyper 212 Evo.

Går det inte ändra load line calibration till manual eller något? Vilket moderkort använder du?

Edit: Du kan även ändra load line calibration för att få olika hög vcore.

ASUS Maximus VIII Hero | i7 6700K @ stock | ASUS 290X Matrix Platinum | 32 GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz | Samsung 850 Pro 256GB | Intel 520 240GB SSD | Seagate Barracuda Green 2TB | EVGA Supernova G2 750W | Corsair 400Q |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av llrobbanll:

Går det inte ändra load line calibration till manual eller något? Vilket moderkort använder du?

Ursäkta att jag glömde att skriva, tänkte det stod i signaturen
Moderkortet är ett Gigabyte GA-P67A-D3-B3.

Här finns det ju en liknande http://www.jzelectronic.de/jz2/html/bios-help-p67a-ud3.php men när jag trycker på "MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)" och sedan "Advanced Voltage Settings" så kommer inte Vcore upp som det gör här http://www.jzelectronic.de/jz2/html/bios-help-p67a-ud3.php#Advanced Voltage Settings

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jkpg
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av juniorjesper:

Ursäkta att jag glömde att skriva, tänkte det stod i signaturen
Moderkortet är ett Gigabyte GA-P67A-D3-B3.

Här finns det ju en liknande http://www.jzelectronic.de/jz2/html/bios-help-p67a-ud3.php men när jag trycker på "MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)" och sedan "Advanced Voltage Settings" så kommer inte Vcore upp som det gör här http://www.jzelectronic.de/jz2/html/bios-help-p67a-ud3.php#Advanced Voltage Settings

Vad händer om du sätter LLC till 75% eller något? Kommer det fram fler alternativ?
Eller hur det nu funkar med Gigabyte kort. Kanske är levels istället

ASUS Maximus VIII Hero | i7 6700K @ stock | ASUS 290X Matrix Platinum | 32 GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz | Samsung 850 Pro 256GB | Intel 520 240GB SSD | Seagate Barracuda Green 2TB | EVGA Supernova G2 750W | Corsair 400Q |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Vad kan du ställa Dynamic Vcore på? Vad har du testat?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av llrobbanll:

Vad händer om du sätter LLC till 75% eller något? Kommer det fram fler alternativ?
Eller hur det nu funkar med Gigabyte kort. Kanske är levels istället

Skrivet av lorgix:

Vad kan du ställa Dynamic Vcore på? Vad har du testat?

Spelade nyss ett game Cs Go, och tycker absolut inte graderna är godkända?

Ska in och kika igen i Bios och kolla om jag hittar något. Kan även filma och visa.

Så nu har jag filmat lite

Kan det vara Dynamic Vcore?

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009

Har nu prövat:

Och ingen skillnad.

Ska man pröva ändra på PCH Core och/eller CPU PLL?

Edit: Prövat nu med massa QPI/VTT Voltage men ingen skillnad där heller förutom en massa Bluescreens.

Edit 2: Är det ok att ha 1.35 vcore med 4.2 Ghz?

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jkpg
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av juniorjesper:

Har nu prövat:

http://i.imgur.com/FYNG0Mg.jpg

http://i.imgur.com/p8BsbXd.jpg

Och ingen skillnad.

Ska man pröva ändra på PCH Core och/eller CPU PLL?

Edit: Prövat nu med massa QPI/VTT Voltage men ingen skillnad där heller förutom en massa Bluescreens.

Edit 2: Är det ok att ha 1.35 vcore med 4.2 Ghz?

1.35 är ok för en SB processor men kanske lite högt för en klock på "bara" 4.2GHz. Men sen är ju alla processorer olika. vissa behöver mer och vissa behöver mindre. Så länge det är under 1.45 ska det inte vara någon fara.

Tittade lite i manualen för ditt moderkort. http://www.manualslib.com/manual/452742/Gigabyte-Ga-P67a-D3-B...
Dynamic Vcore borde vara det alternativ för att ändra. Kör du nyaste bios versionen?

Edit: Såg nu att moderkortet du länkat till tidigare var ett UD3 kort och inte D3-B3 som ditt heter

ASUS Maximus VIII Hero | i7 6700K @ stock | ASUS 290X Matrix Platinum | 32 GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz | Samsung 850 Pro 256GB | Intel 520 240GB SSD | Seagate Barracuda Green 2TB | EVGA Supernova G2 750W | Corsair 400Q |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av juniorjesper:

Har nu prövat:

http://i.imgur.com/FYNG0Mg.jpg

http://i.imgur.com/p8BsbXd.jpg

Och ingen skillnad.

Ska man pröva ändra på PCH Core och/eller CPU PLL?

Edit: Prövat nu med massa QPI/VTT Voltage men ingen skillnad där heller förutom en massa Bluescreens.

Edit 2: Är det ok att ha 1.35 vcore med 4.2 Ghz?

Är du säker på att du sparade den ändringen och att det verkligen inte gjorde skillnad på Vcore?

QPI/PCH/VTT ska du inte behöva ändra i detta läge.

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av juniorjesper:

Hej idag testade jag att överklocka min Cpu I5 2500k men tycker Vcore är lite för hög, skulle vilja få ned den till kanske 1.25?
Har aldrig överklockat tidigare.

http://i.imgur.com/wriTxMc.png

http://i.imgur.com/hqjqGeg.png

http://i.imgur.com/lWv1jyG.jpg

Och kan nog säga att kylaren inte sitter helt perfekt.

Kylaren är en Hyper 212 Evo.

Temperaturerna är normala, spänningen är normal, du har troligen monterat kylaren lite dåligt bara.

Vill du sänka spänningen så är det DViD eller dynamic Vcore.
På nyare kort heter den inställningen Vcore Offset.

ViD är den spänningen som processorn har inlagd i sin microkod för moderkortet att läsa av för standard användning. ViD är alltid konstant men du kan ändra vad moderkortet uppfattar denna ViD som med offset:en.
Vcore är den faktiska spänningen och den varierar beroende på belastning men har du en lägre ViD så har du även en lägre Vcore i linjärt förhållande till vad du hade haft med en högre ViD.

PLL är till multipelgeneratorn. Ge fan i att ändra den om du inte vet vad du gör. Pajar den så kan du kasta hela processorn. Den används främst vid kraftiga överklockningar. En lägre PLL sänker även spänningen på Vcore något men inget du ska leka med om du inte vet vad och hur den gör detta. Använd DViD som är vad moderkortet har.

Skrivet av llrobbanll:

Går det inte ändra load line calibration till manual eller något? Vilket moderkort använder du?

Edit: Du kan även ändra load line calibration för att få olika hög vcore.

Nej LLC ändrar inte Vcore.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jkpg
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Nej LLC ändrar inte Vcore.

På mitt moderkort gör det så i alla fall. Högre LLC = högre max vcore (och högre idle med för den delen)
Säg att jag kör 50% kanske vcore går mellan 0.9V - 1.32V i idle/full load. 75% ger 0.95V - 1.36V osv
Sen har man ju även offset voltage för att finjustera med.

ASUS Maximus VIII Hero | i7 6700K @ stock | ASUS 290X Matrix Platinum | 32 GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz | Samsung 850 Pro 256GB | Intel 520 240GB SSD | Seagate Barracuda Green 2TB | EVGA Supernova G2 750W | Corsair 400Q |

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av llrobbanll:

På mitt moderkort gör det så i alla fall. Högre LLC = högre max vcore.

Nej, LLC ger högre kompensation mot spänningsfallet vid belastning. LCC är även kallat VDroop Control.

Vid belastning faller spänningen över processorn (Gäller förövrigt alla elnät, t ex när du startar datorn så får elnätet ett spänningsfall), i vissa fall så gör detta fallet att CPU inte kan se skillnad på 1:or och 0:or. Då får man en BSOD. (Främst överklockning då Vcore är tillräckligt stabil för Stock-speeds).

LCC/Vdroop Control används för att motverka detta fenomen så man kan ha en lägre Vcore.

Man kan även skita i LCC/Vdroop ctrl helt och köra brutala Vcore för att processorns spänningsfall skall vara oväsentligt mot vad som används för att urskilja 1:or och 0:or.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jkpg
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Nej, LLC ger högre kompensation mot spänningsfallet vid belastning. LCC är även kallat VDroop Control.

Vid belastning faller spänningen över processorn (Gäller förövrigt alla elnät, t ex när du startar datorn så får elnätet ett spänningsfall), i vissa fall så gör detta fallet att CPU inte kan se skillnad på 1:or och 0:or. Då får man en BSOD. (Främst överklockning då Vcore är tillräckligt stabil för Stock-speeds).

LCC/Vdroop Control används för att motverka detta fenomen så man kan ha en lägre Vcore.

Man kan även skita i LCC/Vdroop ctrl helt och köra brutala Vcore för att processorns spänningsfall skall vara oväsentligt mot vad som används för att urskilja 1:or och 0:or.

Ok tack för förtydligandet. Så det är spänningsfallet som minskar och inte vcore som ökar med högre LLC om jag fattat det rätt?

ASUS Maximus VIII Hero | i7 6700K @ stock | ASUS 290X Matrix Platinum | 32 GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz | Samsung 850 Pro 256GB | Intel 520 240GB SSD | Seagate Barracuda Green 2TB | EVGA Supernova G2 750W | Corsair 400Q |

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av llrobbanll:

Ok tack för förtydligandet. Så det är spänningsfallet som minskar och inte vcore som ökar då om jag fattat det rätt?

Det är Korrekt.

Du är välkommen att komma med fler frågor och funderingar. Skriv gärna i tråden för överklockning av Sandy Bridge, Ivy Bridge (och till stordel Haswell). Annars fungerar PM lika bra.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av DavidtheDoom:

Vill du sänka spänningen så är det DViD eller dynamic Vcore.
På nyare kort heter den inställningen Vcore Offset.

Testade idag igen och jag tog -0.050 på Dynamic Vcore, datorn låste sig när jag kom in på skrivbordet, men när jag valde -0.040 så är Vcoren lika som förut. Alltså 1.356v.

Edit: Fått upp den nu i 4.3 Ghz med 1.361 Vcore, men skulle vilja gå upp i 4.4 Ghz.. Men skulle vilja ha 4.4 Ghz på ungefär max den här Vcoren. Då det verkar vara andra som är nere i 1.2/1.3 med 4.5 Ghz?

Edit: Märkte nu efter ett tag att processorn blev alldeles för varm! Nästan 80 grader.

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av juniorjesper:

Testade idag igen och jag tog -0.050 på Dynamic Vcore, datorn låste sig när jag kom in på skrivbordet, men när jag valde -0.040 så är Vcoren lika som förut. Alltså 1.356v.

Edit: Fått upp den nu i 4.3 Ghz med 1.361 Vcore, men skulle vilja gå upp i 4.4 Ghz.. Men skulle vilja ha 4.4 Ghz på ungefär max den här Vcoren. Då det verkar vara andra som är nere i 1.2/1.3 med 4.5 Ghz?

Edit: Märkte nu efter ett tag att processorn blev alldeles för varm! Nästan 80 grader.

http://i.imgur.com/suANqlT.png

Att den visar samma spänning har med att sensorerna inte är så exakta som många tror. Om du använder en multimeter och mäter så kommer du se att spänningen är sänkt.

Ja om du vill ha upp den i en viss hastighet och den inte är stabil i den spänningen du önskar så får du väl drömma vidare. Jag hade en i5 2500k som inte ens klarade 4.2GHz alls. Lotteriet har toppar och dalar.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av DavidtheDoom:

Att den visar samma spänning har med att sensorerna inte är så exakta som många tror. Om du använder en multimeter och mäter så kommer du se att spänningen är sänkt.

Ja om du vill ha upp den i en viss hastighet och den inte är stabil i den spänningen du önskar så får du väl drömma vidare. Jag hade en i5 2500k som inte ens klarade 4.2GHz alls. Lotteriet har toppar och dalar.

Hur kan jag använda en multimeter?

Den funkar ju i 4.3 Ghz men tycker Vcoren är onödigt hög (1.356v). Men har inte lyckats pröva sänka den då den kanske fungerar med lägre?

Och om jag inte får till det, Är 1.35vcore bra om jag har 4.3 Ghz?

Intel I5 2500K @ 4.4 Ghz Hyper 212 Evo | 8 Gb ram 1600 Mhz | SSD: Samsung 850 Evo 500 Gb, OCZ Agility 3 60 Gb | Gigabyte GTX 660Ti 2 Gb | Windows 7 Pro 64bit

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av juniorjesper:

Hur kan jag använda en multimeter?

Den funkar ju i 4.3 Ghz men tycker Vcoren är onödigt hög (1.356v). Men har inte lyckats pröva sänka den då den kanske fungerar med lägre?

Och om jag inte får till det, Är 1.35vcore bra om jag har 4.3 Ghz?

Multimeter fungerar endast om moderkortet har mätpunkter på moderkortet avsedda för detta. Är du osäker på hur en multimeter fungerar, låt bli.

VCoren är bara onödigt hög om den stabil på lägre spänningar.
Testa DViD - -0.1V istället.

Nej 1.35V är inte speciellt "bra" för din CPU, min 3570k är en processor nod lägre så det går dessvärre inte riktigt att jämföra rakt av. Så länge temperaturerna inte är för höga så är hög spänning inget problem, går du upp mot 2-3V så kommer CPU:n paja snabbt pga elektron-migration, dvs elektronerna hoppar i PNP-transistorerna(eller NPN) och permanent paja. Sandybridge klarar sällan mycket mer än 1.4V-1.5V på luft, och då ska man veta vad man håller på med och vara beredd att köpa en ny om den pajar (vilket den kan göra).

Forummedlemmen "TherealTwisted", har varit uppe på 1.7V eller något liknande med sin Ivy Bridge (känsligare än sandy) när han överklockade för bench, inget man kör 24/7 men visst fungerar höga spänningar.

Personligen är jag en av de minst nojiga personerna på forumet och många skriker redan vid 1.3V är gränsen nådd för OC, så undvik att fråga mig om du är osäker på hur spänningen hjälper till vid högre frekvenser och hur LCC fungerar och dylikt. För jag tar alltid min kunskap i bejakande när jag säger vad som är ok, då kanske jag missar att nämna något viktigt och en person pajar sin 2000kr dyra CPU, står med byxorna nere och plånboken tom.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler