Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Jul 2014

aoc i2757fm backlight bleeding?

Hej!

Jag har en liten fråga. Fick hem denna skärm för någon dag sedan, och har sökt runt men inte förstått om det är blb eller ips glow som denna skärm har. Är inte så duktig på sånt här så därför vänder jag mig hit. Problemet stör mig ganska rejält, syns dock inte något nästan under normal användning. Kan komma fram och man ser film med black bars, eller ibland under spel men då skall man verkligen fokusera på området. Samma med film. Det är då mest i vänstra hörnet. Men som sagt störande och jag undrar om det är normalt att det ser ut så här? Eller skall man överväga att skicka tillbaka. Skärmen är ju inte heller i en jätte dyr prisklass men känns ändå som att man borde få funktionella saker. Den funkar förövrigt bra inga pixelfel eller dylikt.

Lite bilder:

http://imgur.com/KaPumhs,3JpTpy8,XBL5AU1,WRaax0R,mo0RDEB,OoA0...

http://imgur.com/KaPumhs,3JpTpy8,XBL5AU1,WRaax0R,mo0RDEB,OoA0...

http://imgur.com/KaPumhs,3JpTpy8,XBL5AU1,WRaax0R,mo0RDEB,OoA0...

http://imgur.com/KaPumhs,3JpTpy8,XBL5AU1,WRaax0R,mo0RDEB,OoA0...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Engelholm
Registrerad
Jul 2009

ser ut till att vara BLB

men av att dömma på bilderna så sä är där nog IPS glow glow på den också.

Det är Herr Hansson för dig!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2011

Det ser inte ut som backlight bleeding, ser mer ut som IPS Glow. Backlight bleeding känner man igen på skarpa kanter i belysningen eller att generellt är i överkanten av skärmen. Bara vänster nedre hörn ser ut att ha lite backlight bleed, tyvärr kan du inte göra mycket åt det om du inte har uniformity inställningar i skärmen eller kan ladda hem en mjukvara som kan lösa det. Jag känner inte till någon sådana mjukvara.

IPS Glow kan man inte göra så mycket åt, alla IPS skärmar har mer eller mindre alltid detta fenomen. Min Dell U2913WM har inte lika mycket men det finns där särskilt när man tittar ifrån en vinkel och bilden är mörk. Jag har upptäckt att det förvärras ju större skärmen är.

IPS Glow exempel: http://i149.photobucket.com/albums/s73/royalkilla408/null_zps...

Backlight bleed exempel: http://oi42.tinypic.com/v75s1t.jpg

Märk att IPS glown är mjuk hela tiden ut i kanten och man kan följa effekten ju mer åt sidan man kommer ju tydligare blir det blå- eller gulaktiga fälten. Denna video visar några exempel med olika skärmar, vissa mer extrema än andra: https://www.youtube.com/watch?v=-eA2IjlotJU

Backlight bleed har hårda kanter där ljusfördelningsfilmerna sitter tättare än på andra ställen. I bilden ser man tydligt skillnaden mellan IPS Glow och backlight bleed, se på botten av skärmen i mitten ser man tydligt ett mörkt område som snabbt går över till en missfärgad nyans av gult när man går till vänster längs med botten, det ser nästa ut som det är en liten kant som blockerar ljuset att spridas jämt över skärmen. Även i överkant kan man se en fält som är missfärgat, både till höger och vänster i överkanten kan man se IPS Glow effekten medans de ljusa fältet i mitten är backlight bleed. Backlight bleed är fasta punkter på skärmen som alltid är ljusa, IPS glow kan man följa runt på skärmen, se likt videon jag la till lite högre upp.

De flesta tillverkar anser att backlight bleed är ett fabriksfel som man kan få garanti för, men inte alla. Så kontakta butiken du köpt varan eller AOC själva, olika tillverkar och butiker har olika regler för hur garanti ärenden sköts. Men generellt sett brukar det vara butiken som hjälper till med det.

h+

Main: Ncase M1, MSI Z170 mITX, Intel i7 6700, GTX 980 Ti, 16 GB 2400 Mhz, Samsung 850 Evo 500GB, Silverstone SFX 600watt
Portable: Microsoft Surface Pro 4, i7, 8 GB, 256 GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2005

Om man inte kan reklamera skärmen finns det en hel del guider hur man kan lösa backlight bleed själv. Ibland är det så enkelt att man bara måste dra åt lite skruvar.

Intel 6700K | 2x Asus 980 Ti Strix SLI | Asus Maximus Hero VIII | Phanteks Enthoo Primo | Corsair HX 1000w | Eyefinity 3x Dell u2312hm
Samsung Evo 850 500GB | 2x Intel 320 240GB SSD | 3 x Mekanisk HDD