Permalänk
Medlem

Datorbekymmer

God eftermiddag allihopa jag kommer var er värd denna regniga dag.

Jag har ett problem med min dator. Jag kommer nedan klistra in det mail jag skrev till komplett.se/support där specs och problem finns beskrivet.

Hejsan,

Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med ett fel jag har på min dator. Jag köpte för drygt ett år sen lite delar hos er för att jag skulle bygga en dator. Här är ordernumret: ***bort/moderator***

Moderkort: MSI B75MA-P45
Grafikkort: Gainward GeForce 660 GTX
Processor: i5 3470
+ 2x ramminnen
Har en SSD 120GB där jag har Linux Mint 18 och Windows 7 installerat.

Till att börja med har jag kollat alla kablar och är säker på att allt är rätt inkopplat. Jag har dubbelkollat med handboken 1000x gånger att alla sladdar sitter på rätt ställe. Jag har även kollat efter fysiska skader och kunde inte hitta några på samtliga delar. Jag har testat att montera ned alla delar (till och med processorn) utan några framgånger när efterhand provat att starta datorn.

Problemet uppkom när jag efter att ha köpt ett nytt chassi skulle installera mina nya delar. Jag fick allting att fungera. Men efter att ha kollat lite i handboken till mitt moderkort beslöt jag mig för att kolla så allt satt rätt. Så jag plockade ut och satte in alla delar. Efter det fick jag följande problem:

Jag får alltid samma skärm. Vid start brukar den räkna några nummer innan den visar spash-arten för moderkortet. Men datorn kommer aldrig så långt, istället stannar den på det första numret den räknar vilket är #99. Jag vet inte vad det betyder. Jag får alltså inte ens tillgång till att gå in i bios. Jag köpte ett nytt nätaggregat för att mitt gamla var utdaterat men det gjorde heller ingen skillnad. Nätagget har en kapacitet på 600W förresten vilket ska räcka gott och väl eftersom det förra låg på 534W.

Jag har dragit slutsatsen att det antingen är moderkortet eller processorn det är fel på då jag inte upplever några videofel då skärmen få ström och kontakt med datorns hårdvara. Jag är definitivt ingen erfaren person i dessa sammanhang men jag anser att jag har vissa, men begränsade kunskaper. Jag har inga andra delar att testa med om processorn fungerar eller inte vilket gör att min situation blir lite ansträngd.

I skrivande stund kom jag på att jag kan prova köra datorn genom VGA ingången på moderkortet och koppla borta grafikkortet för att exkludera grafikkortet som problem. Tackar för svar.

(PS. Om denna mail-adress inte var avsedd för dessa frågor önskar jag att mailet vidarbefodras till någon tekniker.)

(PSS. Återkommer med mer information om jag upptäcker något nytt)

Jag har som sagt försökt att felsöka det mesta själv men på grund av att jag inte har annan hårdvara att testköra varje individuell del med gör det att jag inte kommer längre i felsökningsprocessen.

Om ytterligare information krävs för att lösa problemet be gärna om det. Tack på förhand för svar

Tagit bort ordernumret
Permalänk
Medlem

Du bör redigera bort ordernumret omgående.

Om det har fungerat bra, men slutat efter du monterat isär och ihop allt så sitter rimligtvis något felmonterat.

Har du moderkortsdistanser mellan chassi och moderkort?
Sitter alla strömsladdar hela vägen ner till botten? (både 4pin och 24pin till moderkortet).
Sitter rambrickorna iklickade hela vägen ner?
Sitter CPUn verkligen helt rätt placerad så den inte ligger på sniskan halvt nere i sockeln?

Permalänk
Medlem

Woops. Tack mod.

En liten statusuppdateringar. Jag har kollat 4 och 20 ingångarna och även sätt till att ram, processorn och CPUfläkten sitter rätt. När jag provade att starta datorn får jag nu istället bildfel. Har provat dvi-ingångarna på både grafikkort och moderkort samt hdmi och vga.

Edit: provade med en annan skärm, samma problem

Permalänk
Medlem

Dubbelkolla monteringen av extraström till grafikkortet.

Permalänk
Medlem

Har dubbelkollat. Som sagt har jag även provat att använda videoingpngarna till moderkortet utan någon framgång.

Permalänk
Medlem

Nu verkar det som om det förra problemet har återuppstått. Det jag kan exkludera som fel är alltså bildskärm, grafikkort och att kablar, ram, och CPU sitter rätt. Försökte till och med starta utan varken grafikkortl eller hårddisk utan framgång. Samma fel.

Permalänk
Medlem

Kanske är något med moderkortet då, vad säger Komplett?

Permalänk
Medlem

Jag funderar om det har blivit något problem när jag monterade moderkortet. Inte säker på att allt var tillräckligt jordat. Ska ringa dom idag

Permalänk
Medlem

Hur menar du med tillräckligt jordat?
Det finns främst två fel du kan göra när du monterar moderkortet.

Det ena felet är att inte montera distanser alls, så att moderkortet hamnar klosstätt mot chassit.
När du slår på strömmen så kortsluts då alla lödningar på baksidan av moderkortet och det går då sönder.

Det andra felet är att montera för många distanser, så att det sticker upp distanser där det inte finns motsvarande hål i moderkortet.
Har du otur så träffar dom distanserna lödningar på baksidan av moderkortet, som då kortsluts och gör att moderkortet kan gå sönder.

Hålen har oftast märkning, ( ATX/mITX/mATX osv), den vanligaste moderkortsstorleken är "ATX".
Annars är det ganska svårt att göra fel vid montering.

De flesta kablarna går ju bara in åt ett håll.

Moderkortsdistans:

Dold text