Har svårt att lära mig programmera - ger upp

Permalänk
Skrivet av MrSir:

Ta det jag säger med en nypa salt då jag fortfarande blott är student & hobbyist.

Hursomhelst verkar du ju fortfarande intresserad, frågan är, vad vill du åstadkomma egentligen? Det är nog fel att fastna i "nybörjartänket" tror jag, då man bara lär sig i all evighet utan göra något. Alla dessa tutorials som länkas "skapar" ju faktiskt absolut ingenting förutom lite output i konsolen kanske, för du kan liksom gå igenom samtliga C++ turorials som finns i hela världen utan att något händer, ever. Det är liksom lib-filerna du vill ha.

Jag började med QBasic, gick sedan över till VisualBasic, sedan Python, sedan C++. Nästa steg blir väl assembler för x86-64 nu då. Har aldrig använt mig av sånna där interaktiva tutorials eller youtube-videos. Har alltid varit: how to X -> kopiera koden -> läsa varje rad väldigt långsamt tills jag fattar vad det är som händer, och så är det ju fortfarande, är ju helt omöjligt att gissa sig fram till hur någons API fungerar, visserligen så behöver man ju inte läsa koden lika långsamt om man dessutom har bonusen att man kan syntaxen.

Kom ihåg hur länge kod som:

if( produceLogInstance( !initDeviceManager()) | ESCAPE_P) { try{ getRecentEMsg(0, NULL, **devices[0], 0, &ERORR_REPORT) } catch { nullDevicesList(NULL, devices[0], ERRQUERY | D_INIT) } return ERROR_REPORT ? 1 : errlist[*devices[0]]; }

...gäckade mig. Idag är jag klokare och reder ut sånt här väldigt enkelt:

initDeviceManager();

Problemet är att de flesta tutorials går igenom jättebra saker säkert, som man definitivt kommer glömma dagen efter man läst dem. En annan intressant note to take är att exempelvis den där C++ -tutorialen som någon länkade på youtube inte ens har visat hur man öppnar ett windows-fönster efter ca 100 videos, sånt tycker jag du ska akta dig för.

alltid tyckt programmering är som en mur av text.. lite samma som språk.
ändå pluggade ja ryska 1månad i st:Petersburg

som jämförelse försök läsa detta

kan väl hexadecimal kod och binärt. men that's it :C skulle vilja lära mig också.. fast självstudier är inget för mig.

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet är att vill man bli bra på något så måste man öva, öva, öva och sedan återigen öva, öva, öva och så vidare. En gång ville jag lära mig dansa bugg. Gick diverse nybörjarkurser och visst alla turer förstod jag i teorin hur man skulle göra varenda gång jag gick kursen men någorlunda bra på det blev jag först när jag hade övat i ett par år. Anledningen att jag fortsatte var att jag tyckte det var så roligt och att ha glädje i det man gör är nog det allra viktigaste.

Samma sak med programmering. Man kan läsa böcker, kolla videos och så vidare och varenda gång (förhoppningsvis, i alla fall så småningom) så förstår man hur de menar i teorin. Men det fastnar inte i praktiken förrän man har övat på att använda grejerna i verkligheten, alltså skapat något eget program där man fått falla i fallgroparna, fixat felen, gjort om det rätt och nya fel och så vidare.

Just C++ har jag inte lärt mig ännu men tror nog att det kräver ganska mycket övning innan det fastnar. Alltså när du skapat 100 egna program som kör igenom samma typ av for-loop så tror jag nog det börjar fastna hur man skriver den där for-loopen utan att man behöver tänka så mycket (kanske inte behövs just 100 men du fattar tanken). Har hört något att man måste göra en sak minst 25 gånger innan det börjar bli en vana och det kan nog stämma.

En annan sak som jag tror är nämnt tidigare i tråden är att det hjälper om man har ett projekt eller mål som man vill uppnå. Själv håller jag på att lära mig C-programmering för mitt mål är att kunna programmera små mikrocontrollers för jag tycker det verkar roligt. Tycker man det är roligt så vill man lära sig mera. då känns det inte jobbigt längre utan något man vill göra för att man tycker det är kul.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av jonatan80:

är kopplingen mellan programmering och språk starkare ?
tänker på främmande språk som Ryska, kinesiska. japanska med nytt alfabet och helt annorlunda grammatik än det språk man är van vid.
vissa suger ju åt sig kunskap som en svamp, medans andra måste nöta in i åratal innan man förstår nånting.

Personligen skulle jag säga att kopplingen mellan matematik och programmering är starkare än mellan språk och programmering. Att lära sig kinesiska skulle jag se som en väldigt annorlunda uppgift som använder andra färdigheter än att lära sig programmera. I programmering är det relativt liten (men behövlig) del "nötning" av grammatiken; man kan gå igenom egentligen all syntax i ett programspråk på ganska kort tid.

Den stora basen för programmering är att lära sig övergripande koncept som är giltiga i mer eller mindre alla former av programmering. Det svåra är att visualisera en bra logisk väg från start till mål, vilket ofta är språkagnostiskt; att uttrycka denna väg i ett visst språk är ett mindre projekt; kanske viktat 90/10. Visserligen kan man direkt se på exempelvis Pythonkod om författaren egentligen är van vid Java, men om personen är väl förtrogen med allmänna programmeringsmönster så kan den säkert ganska snabbt snappa upp Pythonmönster för vad den vill utföra.

Vad gäller inlärning av nya talade språk så är ju det stora problemet snarare att man redan vet hur man vill uttrycka sig (man kan formulera det på sitt modersmål), men det svåra ligger i att lära sig syntaxen för det nya språket. Det är alltså lätt att visualisera vad man vill säga, men svårare att lista ut hur det ska göras med en viss syntax; kanske viktat 10/90 (eller än större skillnad).

Att vissa allmänt verkar ha lättare att ta till sig av kunskap än andra, och då kanske har lättare för både nya språk och programmering tror jag inte implicerar att de är likartade ämnen.

Som jag sa redan i förra posten så blir det dock väldigt svävande det här. Det är en stor skillnad på om man med "lära sig programmera" menar "lära sig skriva 'Hello, world' i ett språk", eller "analysera vilken algoritm som passar bäst för uppgiften", eller för den delen "logiskt strukturera ett komplext projekt". På samma sätt är det oklart vad som definieras som "att lära sig språk" (att kunna prata flytande? Att kunna analysera satsdelar? Etymologi? Etc.). Spontant och på ett abstrakt plan skulle jag vilja säga att matematik är närmre programmering än vad språk är, även om man använder termer som "programmeringsspråk".

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Personligen så anser jag inte att matematik är grundstenen till programmering, utan snarare allt logiskt tänkande. Dock så går det ju relativt lätt att argumentera för att matematik är just logiskt tänkande.

Svårigheten för dem flesta när det gäller att sätta sig in i programmering, verkar vara just logiken. Hur olika variabler påverkar och relaterar till varandra, hur en array hanterar variabler, varför och när man ska använda sakerna, och så vidare.

Det lättaste sättet att lära sig på, skulle jag påstå är att dra paralleller till det verkliga livet, med saker/objekt du känner igen.

Exempelvis så kan vi säga att du ska baka en frukostlimpa. Vad har detta då med programmering att göra? Ingenting, men logiken går att tillämpa.Du har vissa variabler, vatten, mjöl, jäst, temperatur, med mera. Samt vissa conditions som baktid, temperatur igen, med mera.

Mjöl är en integer(siffra, inte ja/nej, inte bokstäver. En siffra.) -variabel (inte en constant, för även om det står 8dl kan du behöva lägga till mer för att få en perfekt deg), vatten likaså en integer (3 kanske. 3DL låter lagom). Mängden jäst är en constant variable, integer, för det ska vara 25g, inte mer, inte mindre. Att ugnen ska vara varm nog är en viarabel av typen boolean (sant eller falskt, är den varm nog? Ja, nej?), när den når 225 grader ska den booleanen bli true, den är varm nog. Och så vidare. Alla ingredienser blandade? Boolean.

Är limpan inlagd i ugnen? Ja, Nej? Boolean. Har du bakat klart limpan och tagit ut den ur ugnen? Då blir booleanen limpanärklar satt till true (eller 1) istället för false (0). If boolean limpanärklar = true, then echo "Du är klar!", dvs du är klar. Och i det här fallet får du även en shoutout i ditt eget huvud som skriker "Du är klar!" och borde fundera på om du är schizofren, men iallafall.

Men som du nämnde, Arrays. Det enklaste sättet jag skulle förklara en array på i det här sammanhanget är ditt minne för hur receptlistan såg ut. När du börjar baka så tar du den första ingrediensen ur listan, det vill säga post #1 ur arrayen. Nästa gång tar du nummer #2 ur arrayen, kanske mjölen i det här fallet. Låt oss säga att du fixar ihop din deg klart.

Men sen när du bakar degen så kommer du ihåg att du behöver mer av/missat någonting någonting som stod i receptlistan. Du kommer ihåg att det stod på rad 4 på listan. Du anropar då arrayen (ditt minne), och säger till exempel att du vill använda det som är på rad 4. Sesamfrön, 1DL, säger då arrayen (ditt minne) åt dig. Du har precis använd din hjärna som en array. En array är en samling av data/object, ordnade på ett specifikt sätt. Precis som receptlistan är ordnad med varje ingrediens rad efter rad.

En funktion är handling som utförs för ett syfte. Något som görs. I det här fallet, när du går och kollar på limpan om den ser fin ut. Det är en function. Kanske i det här fallet satt att köras varannan minut. Functionen kollaugnen ska köras i intervaller om 2 minuter, tills booleanen limpanärklar är true. Då ska inte funktionen kollaugnen vara aktiv längre.

Att blanda in ord som minne osv kanske är dumt av mig, men jag är inte så vidare pedagogisk av mig egentligen tyvärr. Men jag kanske har lyckats fört lite ljus över situationen.

Visa signatur

Jag ansvarar för vad jag skriver, inte för vad du förstår.
Förlåt, jag hörde inte vad du tänkte säga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FullMoon:

Hur startade ni med er programmering? Hur gick ni tillväga?

Jag började med programmering rätt sent i livet, ungefär vi 18 års ålder. Jag gick en kurs i Java på gymnasiet (programmering A) som jag tyckte var helt värdelös, främst p.g.a. att läraren var katastrofalt dålig inom området. Dock tändes en gnista då jag förstod vad programmering var och dess oändliga möjligheter, dessutom hade jag sedan tidigare hållt på en del med webbdesign (HTML & CSS). Efter avslutad gymnasieutbildning sökte jag mig in på KTH på programmet "Civilingenjör Datateknik" då jag kände att programmering var någonting för mig. Under mitt första år läste jag en kurs i programmering i Java på 19 HP (som pågick under hela läsåret). Efter det har jag anammat nya språk, då programmering mycket handlar om att förstå koncept.

Skrivet av FullMoon:

Tror ni att man kan "födas" till programmerare... dvs att man har det extra lätt för att lära sig kodning?

Jag tror inte att man föds med några speciella egenskaper utan att det är omgivningen som gör en till den man är. Om man har utvecklats till en person som är mer logisk av sig så kommer programmering mer naturligt till en. Sedan handlar allt om att öva, öva, öva och åter öva. Det är ingen som föds med hela Java-biblioteket i skallen. Däremot tror jag inte att programmering nödvändigtvis passar alla, det krävs en viss typ av tankesätt för att bli en bra programmerare.

Skrivet av FullMoon:

Jag har aldrig varit bra på matematik. Kan det ha något med saken o göra? Hur pass relaterat är matematik till programmering?

Både programmering och matematik handlar om logik och problemlösning, så det finns definitivt en mycket stark koppling. Med detta menar jag dock inte att "om man är duktig på att derivera exponentialfunktioner så är man automatisk duktig på att programmera", utan snarare att tankesättet inom programmering och matematik är snarlika och starkt kopplade till logik.

Skrivet av FullMoon:

Har alltid varit fascinerad av att man kan SKAPA saker med hjälp av kod/programmeringsspråk.
Jag har flera gånger försökt mig på programmering; Java, c, c++, Python.
Tog hjälp av Youtube (kollat flera olika tutorials), Codecadamy och har även läst en högskolekurs på 7,5 Hp (c++ programmering).

Till att börja med tror jag inte att det spelar så stor roll vilket språk du lär dig saker i. Det är bättre att fokusera på att till en början lära sig ett språk och först därefter kika på andra språk. Själv började jag som sagt med Java, vilket även är vanligt att högskolor lär ut som "första" programmeringsspråk. Även Python är vanligt förekommande på högskolor. Sedan tror jag inte på att tutorials på YouTube är speciellt bra inlärningsmetod. Tutorials kan vara bra för att få inblick i vissa delar av språket, men inte för att lära sig ett språk i sin helhet. Att kolla på en tutorial är lite som att se en konstnär måla eller en matematiklärare lösa tal på tavlan. Det är först när man själv målar duken eller löser talen som man verkligen lär sig något.

En högskolekurs kan definitivt vara rätt väg att gå för att verkligen se till att man lär sig något (man blir lite av "tvingad" att sätta sig ner för att klara inlämningsuppgiften). Sedan beror det självklart på kvalitet på kursen och dess upplägg. Det är bättre med inlämningsuppgifter varje vecka än en stor tenta i slutet av kursen. Utöver detta är läroböcker otroligt bra. De kan man läsa i sin egen takt och ofta finns utförliga förklaringar som inte finns i exempelvis tutorials. Jag skulle rekommendera dig att kika på O'Reillys utbud av programmeringsböcker för nybörjare inom valfritt språk.

Skrivet av FullMoon:

Fastnar alltid på delarna "funktioner" "arrays" och "operatorer".

Otroligt grundläggande koncept inom alla programmeringsspråk. Fastnar du på detta spelar det ingen roll vilket språk du väljer, då dessa delar finns i mer eller mindre alla programmeringsspråk. Om du har specifika frågor på detta så är du välkommen att skicka mig ett PM så skall jag se om jag kan förklara koncepten för dig

Hoppas att mina svar har varit till hjälp och lycka till med framtida programmering!

Visa signatur

Citera för svar!

Stationär: Fractal Design Define R6 | Asus Z370-P | Intel i7 8700k @ 3.7 Ghz | Corsair Vengeance LPX 32GB CL15 @ 3000 Mhz | Asus STRIX GTX960 4GB | Fractal Design Celsius S24 | 5 TB HDD | 250GB SSD (Samsung 850 EVO), 128GB SSD (Crucial M4) | Corsair HX 850W | W10
Bärbar: Sony Vaio Pro 13.3" | i7-4500U | 8GB RAM | 256GB SSD | Ubuntu

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonatan80:

alltid tyckt programmering är som en mur av text.. lite samma som språk.
ändå pluggade ja ryska 1månad i st:Petersburg

som jämförelse försök läsa detta

kan väl hexadecimal kod och binärt. men that's it :C skulle vilja lära mig också.. fast självstudier är inget för mig.

Jag har alltid varit intresserad av programmering, läste basic som liten men sen tog det stopp.
Läste också Ryska på gymnasiet och även Spanska lite senare, har alltid haft lätt för språk och svårt för matte.

Har alltid hört att det tas om hand av olika hjärnhalvor, matte/programmering av den vänstra och språk av den högra. Vi är väl helt enkelt begåvade på olika sätt.

Kunde inte låta bli att reflektera...

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nanae:

Personligen så anser jag inte att matematik är grundstenen till programmering, utan snarare allt logiskt tänkande. Dock så går det ju relativt lätt att argumentera för att matematik är just logiskt tänkande.

Ja matematik och programmering går hand i hand eftersom det i båda fallen bygger på problemlösning och logiskt tänkande.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk

Har du en passion för programmering och teknik (varesig du är Stephen Hawkins eller inte) så tvekar jag inte på att du kan bli en trollkarl inom programmering. Jag satt själv i samma sits som dig, skrapade lite på Javascript, Python, C, Objective-C, etc etc men allting var för svårt men nu har jag förstått att det handlade mer om att läromedlet inte fungerade för mig.

Alla är vi olika.
Vad fungerade/fungerar för mig?
skaffade mig en bra bok, så fort jag stöter på problem så googlar jag forum, tittar på youtube etc. Med andra ord försöker jag hitta så många kanaler som möjligt, förr eller senare hittar jag en som förklarar på rätt sätt för mig. Boken använder ur grund och botten som ett medel på vad jag skall lära mig härnäst (samt en första förklaring).

Kör så det ryker!

Permalänk

Jag började lära mig programmering via "private servers" för RuneScape när jag var 12-13 år. Har sedan dess haft som hobby att programmera i princip, lärt mig mer på så vis. Jag tror att det är viktigt att man verkligen har något man vill åstadkomma med sin programmering medans man lär sig, inte bara uppgifter från en bok t.ex.
Man blir aldrig "klar" med att lära sig programmering, man lär sig nya saker hela tiden nästan, med varje projekt.

Permalänk
Medlem

Du säger att du funderar på att inrikta dig mot design? har du läggning för detta? Tecknar du mycket? Jag började själv på denna vägen och det kräver utan tvekan att man har någon form av artistisk läggning och verkligen är intresserad av teknikerna man använder. Att designa är enligt mig inget man bara kan lära sig genom att gå kurser, visst kan man få hjälplinjer att följa men att komma upp med design som folk uppskattar kan vara bra mycket svårare(särskilt under press).

I vilket fall som helst så insåg jag ganska snart(runt 2000) att jag inte skulle trivas med den "miljö" som fanns ute på spelföretagen.

Efter som jag precis som dig brann för att skapa så blev programmering nästa val.

Jag har aldrig varit bra på matte så självklart var jag fundersam. Nu har jag hållet på med utveckling i 13 år och då har jag varit hårtdrivande med privata projekt inom olika områden just på grund av mitt behov av att skapa. Visst har jag stött på tuffare matte då och då men generellt vill jag inte påstå att utveckling handlar särskilt mycket om matte egentligen. Däremot är logiskt tänkande ett måste och visst kan det på något vis bygga på matte men jag är ett bevis på att man behöver inte vara särskilt duktig på matte för att lycka bli en "god" utvecklare.

Självklart handlar det om vad du tänker inrikta dig på, ska du bli spelprogrammerare så lär du behöva en hel del matte, ska du utveckla websidor eller "vanliga" Windows program så lär inte matte ha någon större betydelse(d.v.s det räcker med det du lär dig på gymnasienivå).

Vill du bli en bra utvecklare så måste du ha ett brinnande intresse för utvecklingen i sig, du måste hänga med på nyheterna och inte vara rädd för att prova på. Håller du fast i det gamla(vilket många äldre utvecklare gärna gör) så hamnar du snabbt på efterkälken och då måste du nischa dig hårt för att stå dig stark.

Hur lärde jag mig programmering
Jag vill inte gå in i detaljer men något åt detta hållet :

  1. Välj ett stort språk så att det blir enkelt att få hjälp, ex Java, C#, VB.NET, C++/C, när du väl kan ett så är det väldigt lätt att hoppa på något annat.

  2. Köp en Step By Step bok

  3. Gå igenom par kapitel själv, börja fundera på små program som du kan ha som mål att utveckla. Programmen ska ligga på rimlig nivå där du tvingar dig själv att lära dig lite nytt på vägen. Självklart ska det vara ett kul program för dig själv, kanske ett enklare klick spel eller något. Lägg dock inte tid på saker runtom programmering(så som grafik och liknande).

  4. Fortsätt ett par kapitel tills du känner dig redo för ditt eget projekt.

  5. Genomför ett par olika egna projekt och se hur det känns, se till att lära lite nytt varje gång

  6. Känns det bra såhär lång, börja titta på kurser, försök att få koll på så du får en bra lärare. Du har redan en del grunder för själva språket vilket gör att du nu kan ta åt dig lite mer om logiken i sig. Men framförallt har du en lärare att fråga när du stöter på problem i dina egna projekt.

  7. Fortsätt att vara drivande, de uppgifter du får, utveckla dem vidare, gör dem bättre, gör dem till dina egna. När du når hit lär det inte längre vara några konstigheter att få högsta betyg även på högskolekurserna(som generellt är av låg nivå)

Försökt att utbilda dig brett, du vet aldrig vad du hamnar på när du kommer ut på arbetsmarknaden(Som ny har man inte alltid inte lyxen att välja). Se till att ha jobbet upp en del egna projekt som kan visas upp och som ger dig större chans till "drömjobb".

Du kommer lära dig mer första året i arbetslivet än vad du gjort på under hela högskoleperioden.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nanae:

Personligen så anser jag inte att matematik är grundstenen till programmering, utan snarare allt logiskt tänkande. Dock så går det ju relativt lätt att argumentera för att matematik är just logiskt tänkande.

Svårigheten för dem flesta när det gäller att sätta sig in i programmering, verkar vara just logiken. Hur olika variabler påverkar och relaterar till varandra, hur en array hanterar variabler, varför och när man ska använda sakerna, och så vidare.

Det lättaste sättet att lära sig på, skulle jag påstå är att dra paralleller till det verkliga livet, med saker/objekt du känner igen.

Exempelvis så kan vi säga att du ska baka en frukostlimpa. Vad har detta då med programmering att göra? Ingenting, men logiken går att tillämpa.Du har vissa variabler, vatten, mjöl, jäst, temperatur, med mera. Samt vissa conditions som baktid, temperatur igen, med mera.

Mjöl är en integer(siffra, inte ja/nej, inte bokstäver. En siffra.) -variabel (inte en constant, för även om det står 8dl kan du behöva lägga till mer för att få en perfekt deg), vatten likaså en integer (3 kanske. 3DL låter lagom). Mängden jäst är en constant variable, integer, för det ska vara 25g, inte mer, inte mindre. Att ugnen ska vara varm nog är en viarabel av typen boolean (sant eller falskt, är den varm nog? Ja, nej?), när den når 225 grader ska den booleanen bli true, den är varm nog. Och så vidare. Alla ingredienser blandade? Boolean.

Är limpan inlagd i ugnen? Ja, Nej? Boolean. Har du bakat klart limpan och tagit ut den ur ugnen? Då blir booleanen limpanärklar satt till true (eller 1) istället för false (0). If boolean limpanärklar = true, then echo "Du är klar!", dvs du är klar. Och i det här fallet får du även en shoutout i ditt eget huvud som skriker "Du är klar!" och borde fundera på om du är schizofren, men iallafall.

Men som du nämnde, Arrays. Det enklaste sättet jag skulle förklara en array på i det här sammanhanget är ditt minne för hur receptlistan såg ut. När du börjar baka så tar du den första ingrediensen ur listan, det vill säga post #1 ur arrayen. Nästa gång tar du nummer #2 ur arrayen, kanske mjölen i det här fallet. Låt oss säga att du fixar ihop din deg klart.

Men sen när du bakar degen så kommer du ihåg att du behöver mer av/missat någonting någonting som stod i receptlistan. Du kommer ihåg att det stod på rad 4 på listan. Du anropar då arrayen (ditt minne), och säger till exempel att du vill använda det som är på rad 4. Sesamfrön, 1DL, säger då arrayen (ditt minne) åt dig. Du har precis använd din hjärna som en array. En array är en samling av data/object, ordnade på ett specifikt sätt. Precis som receptlistan är ordnad med varje ingrediens rad efter rad.

En funktion är handling som utförs för ett syfte. Något som görs. I det här fallet, när du går och kollar på limpan om den ser fin ut. Det är en function. Kanske i det här fallet satt att köras varannan minut. Functionen kollaugnen ska köras i intervaller om 2 minuter, tills booleanen limpanärklar är true. Då ska inte funktionen kollaugnen vara aktiv längre.

Att blanda in ord som minne osv kanske är dumt av mig, men jag är inte så vidare pedagogisk av mig egentligen tyvärr. Men jag kanske har lyckats fört lite ljus över situationen.

For your information:
Integer är heltal, givetvis använder man en siffra för att representera heltalet också.

Visa signatur

Stationära:[Fractal Design R2], [Asrock Fatal1ty Professional] , [Vengeance low profile 1600mhz]
[Intel Core i5 2500k 3.3 ghz (Kyld av Noctua nh-d14)], [ Referens XFX HD 6970],
[Corsair TX 650 watt], [ca 750 GB utrymme], [2x Gentletyphoon Utblås och 2x Fractal design inblås]

Permalänk
Medlem

Jag har jobbat IT i snart 25 år, även programmerat som hobby sen jag var 10 år, men även en del enkla saker i jobbet.... En stor del av jobbet har varit systemprogrammering för infrastruktur. Då rör det sig oftast om väldigt enkel programmering men där man klarar sig med basic kunskap om många olika scriptspråk då 95% av jobbet går ut på att underhålla kod och göra små ändringar i befintlig kod. Man behöver nätverkskunskap, operativsystemkunskap, allmän kunskap om storage, webservrar, databaser, filsystem, hårdvaruprestanda, hur applikatinoer kommunicerar med andra. Att bli en duktig systemprogrammerare har INGENTING med talang att göra utan bara med hur nyfiket nördig du är på att lära dig all jävla IT-teknik du bara kan. Hur mycket du suger upp på jobbet av kollegor och den miljö du jobbar i. intresse. Nyfikenhet.

Ett liknande sätt gäller för annan programmering. Är man Intresserad och tycker det är kul så kan man bli en överjävlig programmerare även om man inte har någon "gåva för det". Oftast så blir man mycket bättre än någon som är jävligt begåvad. Programmering handlar till 90% av tålamod och intresse kansek och 10% talang. En person som lär sig fort behöver heller inte bli den som har högst potential. Programmera komplicerade program och rita upp arkitektur är INTE samma sak som att sitta med daglig progremlösning som man mest gör på univ eller när man är på sitt första jobb.

Det är precis samma sak som matematik. Hur bra du är på matte i grundskolan har VÄLDIGT lite med hur bra matematiker du blir. Jag har läst till teoretisk fysiker (master of science) på universitet och var helt värdelös på matte i grundskolan. Min gymnasielärare gav mig t.o.m. rådet att läsa något humanistiskt eftersom jag inte hade matematiskt tänkande. Sen på andra året universitetet så visade det sig att jag hade en fallenhet för mer komplicerade problem och sprang nästan ifrån mina kursare. Läste dubbla kurser sista åren för att jag hade så lätt för det.

Det samma gäller programmering. Att ha lätt att lära sig programmering från börjar han väldigt lite med hur bra du blir när det börjar handla om mer avancerade saker. Att lära sig programmering i början har mest med förmågan att lära sig kommandon och arbetsätt utan till, att ta till sig ett nytt tänkande snabbt. Det är lite som förmågan att lära sig glosor i engelska. När du väl lärt dig dit första språk och tänker som en programmerare så handlar det om andra kvaliteér.

Så bara för att du inte har någon talang som nybörjare skall du absolut INTE ge upp. Fortsätt och kämpa, börja med ett enkelt språk som python eller pascal, gör kurser på youtube och online-tutorials tills de sitter, starta sen ett egna lekprojekt. Gör superenkla spel och appar. Gör svårare och svårare saer. När du väl kan ett programmeringspråk så är det en barnlek att lära sig nästa. Har du enkla appar att visa upp när du söker ett jobb, behöver du ingen examen. IT-branschen ser i regel ned på IT-examens eftersom de i 9 av 10 fall är totalt irrelevanta. När du kan ett programmeinrgssrpåk kan du kan gå vidare till java, c++ eller c# Ha tålamod! I längden är det intresset som avgör hur kompetent du blir. Tycker du det är kul? Go for it!

Mitt tips för nybörjarspråk är Python. Du kan då dessutom relativt snabbt få jobb som systemprogrammerare eller systemtekniker. Du kan även göra telefonappar och små spel som lekprojekt (roligt, och roligt är bra när man lär sig något, plus att du får ett showcase). Och du får lära dig objektorienterad programmering. Det är det absolut enklaste stora "kommersiella" språket. Från python till java, C# eller c++ blir sen steget relativt litet.

stavfel