Mina RAM fungerar separat men inte tillsammans (helt plötsligt). Kan nån ge mig tips för att åtgärda detta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014

Mina RAM fungerar separat men inte tillsammans (helt plötsligt). Kan nån ge mig tips för att åtgärda detta?

Hej!

Häromdagen började min dator att hänga sig när jag spelade eller surfade. Ibland ville den inte boota upp direkt efteråt. Jag läste på nätet om vad som kunde vara felet och det fick mig att tro att det är mina RAM som strular. Jag hade inte ändrat något i datorn och har kört med detta i ca 2 år utan strul.

Jag tankade hem memtest (sp?) och testade minnena tillsammans (slot 1 och 3) och först kom det upp en massa error vilket slutade med att datorn hängde sig.

Nästa steg var att testa varje minne för sig med hjälp av memtest. De klarade sig utan ett enda fel, detta gjordes i slot 1. Jag spelade i ca 30 minuter med varje minne i utan att datorn hängde sig.

Därefter satte jag minnena i slot 2 och 4 och körde memtest. Båda gångerna hängde det sig.

Nu undrar jag vad som kan vara felet och om det finns nått mer att göra. Kan det vara så att ett av minnena har gått sönder utan att det märks i memtest? Är det moderkortet som är kasst?

Specs:
Moderkort - ASROCK Z68 Extreme3 Gen3
Processor - Intel i5
RAM: Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 8GB CL9
Nätagg: Corsair TX750
GFX: Zotac Geforce 560ti 448 core

Ni får ha överseende med hur jag uttrycker mig. Jag är en lekman på området.

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Det kan ju vara så att en RAM-slot är paj.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014

Borde inte två slots vara paj då? Eftersom jag har testat i 1 och 3 och 2 och 4.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Oskarström, Halmstad
Registrerad
Mar 2009

Fötrök få tag i en tredje RAM-sticka och använd uteslutningsmetoden för att se vilken stickas närvaro som alltid leder till error. Kassera därefter den stickan för den är sönder och det finns inget man kan göra för att laga den. Det blir så ibland att fel på stickor endast visar sig när man kör flera stickor tillsammans eftersom det ökar belastningen på minnesbussen.

EDIT: Du kan förstås också testa stickorna i ett separat moderkort för att med 100% säkerhet utesluta att det skulle vara något fel på moderkortet.

Asus Rampage II Extreme LGA1366, Xenon X5672@3,8GHz, Thermalright Ultra-120 Extreme med 2x Noctua NF-P12, Corsair Vengeance 1600MHz CL9 4x4GB, Powercolor R9 280x, Sound Blaster X-fi Fatal1ty, Corsair AX1200W, Cooler Master Silencio 650, Qpad MK-80, Mionix Naos 5000, QX2710LED 2560x1440.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2007

Dubbelkolla först att minnena ska vara placerade så som du säger, dvs 1/3 resp 2/4.

Edit: Läste inte tillräckligt noga. Never mind

När något upprepas ofta så uppfattas det som sanning...
Det hör man ofta...
hmm...
Här är en fördjupning sett från ett lite annat håll https://youtu.be/cebFWOlx848
Läs också boken Thinking, Fast and Slow

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
#Archlinux
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Skyly303:

Borde inte två slots vara paj då? Eftersom jag har testat i 1 och 3 och 2 och 4.

Nej en kan vara dålig medans den andra funkar på kanalen.

Kontrollera att du har rätt inställningar när du kör båda i BIOS innan du kör memtest.

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Crosshair Hero VI -||- GSkill 16GiB DDR4 15-15-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 1600x @ 4.1GHz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- EVEGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Skyly303:

Borde inte två slots vara paj då? Eftersom jag har testat i 1 och 3 och 2 och 4.

0, 1, 2, 3 eller 4 slots kan teoretiskt sett vara paj. Vad jag ville påpeka va att du inte verkade ha tänkt på att även RAM-slots kan gå sönder, inte bara själva RAM-modulerna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Använder du esd armband när du mekar i datorn?
Har du inte det så kan det vara en esd skada som visar sig nu.

Ryzen 1600X @ 4.3GHz https://valid.x86.fr/g5aaif | Gigabyte GA-AB350N WIFI | Hyperx Predator 3200MHz | Sandisk Ultra II 240GB + 500GB 850 Evo | Evga Gtx 1080 SC Gaming | XL2540 240Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2010

Hur många passes körde du per sticka i memtest?

Every time I see some piece of medical research saying that caffeine is good for you, I high-five myself. Because I'm going to live forever.
~ Linus Torvalds (2010-08-03)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014

Använder inget sådant armand tyvärr.

Jag körde bara test en gång per minne, trodde det räckte.

Har nu testat köra med ett minne i taget. Efter ca 5 timmar hängde sig datorn på samma sätt som innan. Har pluggat i det andra istället. Har fungerat felfritt i ca 5 timmar. Kan det vara så att det ena minnet är keff även om det funkade i memtest?'

edit: Tack för alla svar - det är uppskattat!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Skyly303:

Använder inget sådant armand tyvärr.

Jag körde bara test en gång per minne, trodde det räckte.

Har nu testat köra med ett minne i taget. Efter ca 5 timmar hängde sig datorn på samma sätt som innan. Har pluggat i det andra istället. Har fungerat felfritt i ca 5 timmar. Kan det vara så att det ena minnet är keff även om det funkade i memtest?'

edit: Tack för alla svar - det är uppskattat!

Hur skyddar du mot ESD då? Du bör använda ett armband.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2008
Skrivet av Skyly303:

Kan det vara så att det ena minnet är keff även om det funkade i memtest?'

Ja, tyvärr kan inte memtest testa allt minnet. Vissa adresser reserveras alltid för bios datastrukturer. Om dom adresserna är trasiga komme hela systemet krascha efter ett tag. Dessa adresser är samma mellan reboots så om du flyttar runt dina dimm kan memtest testa minne det annars inte skulle kunna.

Lite mer info vore bra. Har du gjort en bios reset to optimized default innan testen. Gör det annars. Vilka adresser rapporterar memtest som trasiga? Är det alltid samma adresser eller får du olika adresser om du flyttar runt pinnarna. Vilken version av memtest kör du? Används den senaste versionen från memtests hemsida (5.01) och använd den förkompilerade versionen som finns där. Använd inte förkompilerad version från linux distributioner. Det har tidigare funnits buggar som get false positives i ubuntus version. Vilket test är det som failar? Är det alla test eller bara några få? Vilken bitmask har felen? Är samtliga bits i byten trasig eller bara några få?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
borås
Registrerad
Feb 2005

Kolla bios så dom får 1.65v och inte 1.5

Skickades från m.sweclockers.com

31337

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014
Skrivet av Emaku:

Ja, tyvärr kan inte memtest testa allt minnet. Vissa adresser reserveras alltid för bios datastrukturer. Om dom adresserna är trasiga komme hela systemet krascha efter ett tag. Dessa adresser är samma mellan reboots så om du flyttar runt dina dimm kan memtest testa minne det annars inte skulle kunna.

Lite mer info vore bra. Har du gjort en bios reset to optimized default innan testen. Gör det annars. Vilka adresser rapporterar memtest som trasiga? Är det alltid samma adresser eller får du olika adresser om du flyttar runt pinnarna. Vilken version av memtest kör du? Används den senaste versionen från memtests hemsida (5.01) och använd den förkompilerade versionen som finns där. Använd inte förkompilerad version från linux distributioner. Det har tidigare funnits buggar som get false positives i ubuntus version. Vilket test är det som failar? Är det alla test eller bara några få? Vilken bitmask har felen? Är samtliga bits i byten trasig eller bara några få?

Har inte gjort en bios reset. Finns det som val inne i biosen? Eller är det då man drar ur batteriet? När jag testade minnet så kom det upp en halv skärm med feladresser innan det hängde sig. Jag använder 5.01 av memtest. Det testet som failar är när jag kör minnena tillsammans och då har kört testet med minnena i 1 och 3 och 2 och 4. Båda gångerna hängde sig datorn. Bitmask vet jag inte vad det är, kan inte heller svara på om samtliga bits eller bara några få är sönder. Jag är som sagt lekman på området...... använde t.ex inget armband

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014
Skrivet av freddan83:

Kolla bios så dom får 1.65v och inte 1.5

Skickades från m.sweclockers.com

Det var inställt på auto och det gav 1,67 vid det tillfället.