Problem med OC av 4690k, inte ens 3,9 GHz är stabilt...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014

Problem med OC av 4690k, inte ens 3,9 GHz är stabilt...

Nytt system med i5 4690k, asrock z97x, 16 gb corsair minnen som är gjorda för och körs i 2400 MHz. Har en Noctua NH-D15 fläkt.

Jag har deliddat och lappat processorn. Jag har testat att överklocka processorn med UEFIs rekommendationer, dels de högre hastigheterna 4,6 och 4,5, men även ända ner till den lägsta 4,0. Systemet är inte stabilt på någon av de hastigheterna.

Jag har även försökt att själv sätta nivåerna med bl.a. 4,0 GHz med 1,3 V. Den blir då ganska varm, typ 65c när jag kör IntelBurnTest i maximum, men datorn ger mig en blåskärm vad jag än gör.

Win 7 Ultimate, 64 bit, IBT körs också i 64 bit... Vet inte om det är några fler parametrar som är av intresse?

Hjälp!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Fall:

Nytt system med i5 4690k, asrock z97x, 16 gb corsair minnen som är gjorda för och körs i 2400 MHz. Har en Noctua NH-D15 fläkt.

Jag har deliddat och lappat processorn. Jag har testat att överklocka processorn med UEFIs rekommendationer, dels de högre hastigheterna 4,6 och 4,5, men även ända ner till den lägsta 4,0. Systemet är inte stabilt på någon av de hastigheterna.

Jag har även försökt att själv sätta nivåerna med bl.a. 4,0 GHz med 1,3 V. Den blir då ganska varm, typ 65c när jag kör IntelBurnTest i maximum, men datorn ger mig en blåskärm vad jag än gör.

Win 7 Ultimate, 64 bit, IBT körs också i 64 bit... Vet inte om det är några fler parametrar som är av intresse?

Hjälp!

65c är inte varmt med intel burntest! testa annars prime95 har lite mer erfarenhet ur hur varma processorer brukar bli i det. Men i intel's test så pressas processorn absolut max!

edit: 4,0ghz på 1.3v är rätt högt ioförsig. polaren har en likadan (eller 4670k) och han kör 4,7ghz på 1,25 (vilket är otroligt jävla bra) men du förstår vad jag vill få fram

Citera för svar!

MB: Asus Maximus III Gene CPU: I7 860 4ghz HT Kylning: Antec 920 GPU: EVGA 770 2GB RAM: Corsair 12GB 1600mhz XMS3 2x2GB + Vengence HP 2x4GB SSD: Samsung EVO 840 120GB HDD: Samsung 1Tb 7200rpm, Seagate 2TB 7200rpm Chassi: Fractal Design Define Mini

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av Fall:

Nytt system med i5 4690k, asrock z97x, 16 gb corsair minnen som är gjorda för och körs i 2400 MHz. Har en Noctua NH-D15 fläkt.

Jag har deliddat och lappat processorn. Jag har testat att överklocka processorn med UEFIs rekommendationer, dels de högre hastigheterna 4,6 och 4,5, men även ända ner till den lägsta 4,0. Systemet är inte stabilt på någon av de hastigheterna.

Jag har även försökt att själv sätta nivåerna med bl.a. 4,0 GHz med 1,3 V. Den blir då ganska varm, typ 65c när jag kör IntelBurnTest i maximum, men datorn ger mig en blåskärm vad jag än gör.

Win 7 Ultimate, 64 bit, IBT körs också i 64 bit... Vet inte om det är några fler parametrar som är av intresse?

Hjälp!

Dra ner minnena till 1333 MHz och se hur det går.

När folk är överens med mig har jag ofta en känsla av att jag måste ha fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
kållby
Registrerad
Okt 2010

saken är ju den (efter vad jag lärt mig) att volten är ingen fara i sig. för volt=värme och så länge du har schysta temps så ska det ej vara någon fara. jag kör min 4670k i 4.4ghz med 1.34v och den ligger runt 68-70 grader under full belastning!
men för att återgå till ditt problem, som tidigare talare nämnt så kan du testa sänka frekvensen på minnena.
funkar inte det så kanske du borde prova att återställa allt i bios och sedan börja från grund.

bärbar från 98

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Som andra har varit inne på så tror jag inte det är CPU som är boven i det hela alls, utan minnet.

Skulle vara bra att veta lite mer precis vilka minnen du har, men man kan misstänka att det är dessa http://www.inet.se/produkt/5322168/corsair-16gb-4x4gb-cl9-240...

Att få dessa helt stabila med alla 4 stickor i 2400Mhz är nog en utmaning att få till på ett Z97 system, blir otroligt viktigt med kompatibilitet moderkort/minnen samt kvalitet på desamma, ditt valda moderkort är också bara av mellanklass på dessa punkter....
Sänk minnet till 2133 eller lägre och testa, om fortfarande samma problem, ta ur 2 stickor och testa igen.

Vill du köra 2400Mhz eller mer, bör man inte ha mer än 2 stickor..

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av ggustavsson:

Som andra har varit inne på så tror jag inte det är CPU som är boven i det hela alls, utan minnet.

Skulle vara bra att veta lite mer precis vilka minnen du har, men man kan misstänka att det är dessa http://www.inet.se/produkt/5322168/corsair-16gb-4x4gb-cl9-240...

Att få dessa helt stabila med alla 4 stickor i 2400Mhz är nog en utmaning att få till på ett Z97 system, blir otroligt viktigt med kompatibilitet moderkort/minnen samt kvalitet på desamma, ditt valda moderkort är också bara av mellanklass på dessa punkter....
Sänk minnet till 2133 eller lägre och testa, om fortfarande samma problem, ta ur 2 stickor och testa igen.

Vill du köra 2400Mhz eller mer, bör man inte ha mer än 2 stickor..

Skrivet av kalleteodor:

saken är ju den (efter vad jag lärt mig) att volten är ingen fara i sig. för volt=värme och så länge du har schysta temps så ska det ej vara någon fara. jag kör min 4670k i 4.4ghz med 1.34v och den ligger runt 68-70 grader under full belastning!
men för att återgå till ditt problem, som tidigare talare nämnt så kan du testa sänka frekvensen på minnena.
funkar inte det så kanske du borde prova att återställa allt i bios och sedan börja från grund.

Skrivet av Basse:

Dra ner minnena till 1333 MHz och se hur det går.

Tack alla ovanstående!

Minnena jag har är https://www.komplett.se/corsair-vengeance-pro-ddr3-2400mhz-16... - 2 stickor.

Jag har testat att dra ner minnena till 1333, sätta CPU till 3,9 GHz och volten till 1,3 adaptive. Det är stabilt f.n. och volten lägger sig på 1,13, max temp när jag kör maximum i IntelBurnTest är 50c. Testar högre på CPU nu, brb!

Edit: 4,1 GHz med 1,3 V adaptive core, 1,2 V override cache och 1333 MHz minnen. När jag kör IBT maximum går temperaturen upp till 60c, core snor hela 1,3 V och det blir en blåskärm.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2011

Höjer du vanliga frekvensen eller turbo frekvensen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av 7487:

Höjer du vanliga frekvensen eller turbo frekvensen?

Jag vet inte om man kan göra båda på mitt system. Jag höjer cpu freq bara.

4,0 GHz med 1,3 V adaptive core, 1,2 V override cache och 1333 MHz minnen. När jag kör IBT maximum går temperaturen upp till 60c, core snor hela 1,3 V och det blir en blåskärm.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014

Nej, verkar som att 3,8 GHz är stabilt med minnena i 2400 MHz, eller 3,9 GHz med minnena i 1333 MHz.

Ingen som har någon revolutionerande tanke? Tycker det ser väldigt klent ut

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Sep 2010

Då har jag tur för jag kan köra 4 stickor i 2400mhz plus att cpu är klockad till 4.8Ghz på en Z97 bräda. Har även varit uppe på 5.0 och testat. O det funkar också det är synd
Att det inte ska funka för TS.

Min dator
"Delid" I7 4790K@4.8Ghz 1.390v adaptiv volt + 16GB Gskill TridentX cl 9 2400mhz Vattenkylning EK-Supremacy naked Ivy mount. SLI 2xEvga GTX 980 Ti 6GB SC+ ACX 2.0 [Evga supernova P2 1000w]Min spel burk Corsair 900D

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av Gunner357:

Då har jag tur för jag kan köra 4 stickor i 2400mhz plus att cpu är klockad till 4.8Ghz på en Z97 bräda. Har även varit uppe på 5.0 och testat. O det funkar också det är synd
Att det inte ska funka för TS.

Ja Jag vet inte om jag hade enorm otur med att jag fick en dålig CPU, eller om det är någon inställning jag borde göra som löser "allt".

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av Fall:

Jag vet inte om man kan göra båda på mitt system. Jag höjer cpu freq bara.

4,0 GHz med 1,3 V adaptive core, 1,2 V override cache och 1333 MHz minnen. När jag kör IBT maximum går temperaturen upp till 60c, core snor hela 1,3 V och det blir en blåskärm.

Bara nu för kolla, du ändrar på mulipelern för CPU? så du inte är på Base klock, (CBLK) och pillar.

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av ggustavsson:

Bara nu för kolla, du ändrar på mulipelern för CPU? så du inte är på Base klock, (CBLK) och pillar.

Ja precis, jag rör inte CBLK. Det enda jag rör är CPU multipeln, core V och cache V.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av Fall:

Jag vet inte om man kan göra båda på mitt system. Jag höjer cpu freq bara.

4,0 GHz med 1,3 V adaptive core, 1,2 V override cache och 1333 MHz minnen. När jag kör IBT maximum går temperaturen upp till 60c, core snor hela 1,3 V och det blir en blåskärm.

Det låter helt klart som att du ändrar fel multipel. Man skall ändra de "adaptiva" frekvenserna inte stock.

Hur som helst, om du är osäker, ladda ner en mjukvara som automatiskt klockar din processor bara för att testa, sedan om du märker att det fungerar kan du efter det gå in och justera själv i uefi. Jag inser att det låter lite löjligt, men det är som sagt bara ett test, tar inte mer än 10 minuter att göra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Sep 2010

Är det så här uefi ser ut typ.

Det är cpu ratio du ska klocka med. Om du nu inte gör det redan.

Min dator
"Delid" I7 4790K@4.8Ghz 1.390v adaptiv volt + 16GB Gskill TridentX cl 9 2400mhz Vattenkylning EK-Supremacy naked Ivy mount. SLI 2xEvga GTX 980 Ti 6GB SC+ ACX 2.0 [Evga supernova P2 1000w]Min spel burk Corsair 900D

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av Gunner357:

Är det så här uefi ser ut typ.

http://forumbilder.se/DE9U6/asrock-z97-extreme4-1.png

Det är cpu ratio du ska klocka med. Om du nu inte gör det redan.

Exakt, där CPU Ratio => All core, så ändrar jag till 42 eller nåt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av 7487:

Det låter helt klart som att du ändrar fel multipel. Man skall ändra de "adaptiva" frekvenserna inte stock.

Hur som helst, om du är osäker, ladda ner en mjukvara som automatiskt klockar din processor bara för att testa, sedan om du märker att det fungerar kan du efter det gå in och justera själv i uefi. Jag inser att det låter lite löjligt, men det är som sagt bara ett test, tar inte mer än 10 minuter att göra.

Men om jag ändrar fel multipel så ändrar ju även den inbyggda överklockningen samma värden. Jag tror inte det finns några andra multiplar att ändra än de jag är inne och pillar på...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Sep 2010

Nu vet inte jag men har du senaste bioset till moderkortet. Kan vara läge att köra in det senaste. Sen när du delidade cpun gick det bra eller hände något där tro.

Min dator
"Delid" I7 4790K@4.8Ghz 1.390v adaptiv volt + 16GB Gskill TridentX cl 9 2400mhz Vattenkylning EK-Supremacy naked Ivy mount. SLI 2xEvga GTX 980 Ti 6GB SC+ ACX 2.0 [Evga supernova P2 1000w]Min spel burk Corsair 900D

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av Gunner357:

Nu vet inte jag men har du senaste bioset till moderkortet. Kan vara läge att köra in det senaste. Sen när du delidade cpun gick det bra eller hände något där tro.

Jepp senaste bioset, kom ut ett nytt i slutet av september.

När jag deliddade processorn tappade jag den i golvet varpå hörnet blev något skadat. Processorn fungerar ju uppenbarligen så tror inte det är det som är problemet.

Är det mycket ovanligt med en så här dålig processor i överklockningshänseende?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Sep 2010

Eller så har du haft en jäkla otur och fått en dålig cpu helt enkelt. Jag hade en 4770k förut som jag tyckte var dålig men den klockade iallafall till 4.4 men blev varm som fn även fast den var delidad.

Min dator
"Delid" I7 4790K@4.8Ghz 1.390v adaptiv volt + 16GB Gskill TridentX cl 9 2400mhz Vattenkylning EK-Supremacy naked Ivy mount. SLI 2xEvga GTX 980 Ti 6GB SC+ ACX 2.0 [Evga supernova P2 1000w]Min spel burk Corsair 900D

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av Fall:

Tack alla ovanstående!

Minnena jag har är https://www.komplett.se/corsair-vengeance-pro-ddr3-2400mhz-16... - 2 stickor.

Jag har testat att dra ner minnena till 1333, sätta CPU till 3,9 GHz och volten till 1,3 adaptive. Det är stabilt f.n. och volten lägger sig på 1,13, max temp när jag kör maximum i IntelBurnTest är 50c. Testar högre på CPU nu, brb!

Edit: 4,1 GHz med 1,3 V adaptive core, 1,2 V override cache och 1333 MHz minnen. När jag kör IBT maximum går temperaturen upp till 60c, core snor hela 1,3 V och det blir en blåskärm.

Vart kollar du tempen ? På nån medföljande app för moderkortet eller liknande, eller använder du coretemp ?

utav alla CPUer jag avverkat (och det är rätt så många) i modern tid så har jag nog inte haft någon som klarat 50C under full belastning med luftkylning.

__________________
Stationär: NZXT H440 | Haswell-E 5820K @ 4,4GHz @ 1,225v | ASUS X99-A | 32GB DDR4 | 256GB Samsung 950 Pro m.2 Nvme + 256GB Samsung 850 Pro | ASUS GTX 1080 Strix | EVGA Supernova 850 G2 |
Bärbar: MBP 13" Retina 2015 8GB RAM 256GB PCI-E |[/B]

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011

Vad kör du för klock på cachen? Den kan vara väldigt känslig, så ha den på 3,9 GHz till att börja med. Du kan också prova att dra upp spänningen till den lite.

Och ett tips: spänning ≠ volt.

5930K • Corsair DP 32 GiB 2666 MHz • EVGA GTX 980
6600K • Corsair Vengeance 8 GiB 2666 MHz • EVGA GTX 960
Asus ROG Swift • Yamakasi Catleap Q270 2B
Better SweClockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Du kan ju alltid stoppa in ett usb minne och ta printscreens på dina bios inställningar och sedan lägga upp bilderna här. Det kan hända att någon ser någonting du missat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götet
Registrerad
Dec 2004

Du kanske helt enkelt har fått ett måndagsex också?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av Fall:

Jepp senaste bioset, kom ut ett nytt i slutet av september.

När jag deliddade processorn tappade jag den i golvet varpå hörnet blev något skadat. Processorn fungerar ju uppenbarligen så tror inte det är det som är problemet.

Är det mycket ovanligt med en så här dålig processor i överklockningshänseende?

Kan vara detta som ställt till det. vissa ex går klocka sämre också.

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av AxF:

Vart kollar du tempen ? På nån medföljande app för moderkortet eller liknande, eller använder du coretemp ?

utav alla CPUer jag avverkat (och det är rätt så många) i modern tid så har jag nog inte haft någon som klarat 50C under full belastning med luftkylning.

Skrivet av Alling:

Vad kör du för klock på cachen? Den kan vara väldigt känslig, så ha den på 3,9 GHz till att börja med. Du kan också prova att dra upp spänningen till den lite.

Och ett tips: spänning ≠ volt.

Skrivet av kevve1:

Du kan ju alltid stoppa in ett usb minne och ta printscreens på dina bios inställningar och sedan lägga upp bilderna här. Det kan hända att någon ser någonting du missat.

Många svar

Jag kollar temp med coretemp. Jag utgår från att den är korrekt, men jag vet ju såklart inte.

Det var ju iof full belastning i IBT för 3,9... Bara 1,13 V då ju.

Klock på cachen var satt till 3,9 GHz när jag körde mina tester på CPU Freq 39-46. Bara 39 är stabil, och bara med minnena i 1333. Sen är jag ganska dålig på el, länge sen man gick i skolan

Bra idé med printscreen på bios, testar det!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Fall:

Nytt system med i5 4690k, asrock z97x, 16 gb corsair minnen som är gjorda för och körs i 2400 MHz. Har en Noctua NH-D15 fläkt.

Jag har deliddat och lappat processorn. Jag har testat att överklocka processorn med UEFIs rekommendationer, dels de högre hastigheterna 4,6 och 4,5, men även ända ner till den lägsta 4,0. Systemet är inte stabilt på någon av de hastigheterna.

Jag har även försökt att själv sätta nivåerna med bl.a. 4,0 GHz med 1,3 V. Den blir då ganska varm, typ 65c när jag kör IntelBurnTest i maximum, men datorn ger mig en blåskärm vad jag än gör.

Win 7 Ultimate, 64 bit, IBT körs också i 64 bit... Vet inte om det är några fler parametrar som är av intresse?

Hjälp!

har du dubbelkollat så att det inte är nätagget som spökar och skickar ut fel spänning på ATX-12V? +/- 1,5% tror jag är ATX-speccen och om den droppar mer än så kan det vara där dina problem börjar?

Shoebox PC - Coolermaster Elite 130 - i5 4690K - Corsair H60 v2 - BeQuiet! L8 630W - Sapphire R9 290 Tri-X OC - 16GB CL9 - Gigabyte Z97N+Wifi

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av ksw:

har du dubbelkollat så att det inte är nätagget som spökar och skickar ut fel spänning på ATX-12V? +/- 1,5% tror jag är ATX-speccen och om den droppar mer än så kan det vara där dina problem börjar?

Bra tänkt, tack! Hur testar eller ser jag det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014
Skrivet av kevve1:

Du kan ju alltid stoppa in ett usb minne och ta printscreens på dina bios inställningar och sedan lägga upp bilderna här. Det kan hända att någon ser någonting du missat.

Fattade inte hur jag skulle göra till slut, så jag tog kameran.

Bilder

Bild 5 är inte aktuell beträffande CPU voltage osv, endast den undre nivån "Voltage Configuration".

Bild 6 la jag bara upp för att visa hur jag testar en viss hastighet, tempsen är inte korrekta då jag bara haft igång den i någon sekund.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Fall:

Bra tänkt, tack! Hur testar eller ser jag det?

nyttja valfritt program typ speedfan eller Gigabyte SIV (system info nånting). finns hundratals. håll koll på alla voltnivåer, gärna med en graf och kör IBT/p95/whatever och se hur volten pendlar mellan idle och load.

Shoebox PC - Coolermaster Elite 130 - i5 4690K - Corsair H60 v2 - BeQuiet! L8 630W - Sapphire R9 290 Tri-X OC - 16GB CL9 - Gigabyte Z97N+Wifi