Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

Hur fungerar Vcore offset?

Har en I7 4790k som blir väldigt varm just pga att den plötsligt stiger upp i 1,4V när jag kör i 'auto' på BIOS. Testade ändra den till 1,2V men då märkte jag snabbt att den hela tiden (Även när jag var idle) kör på 1,2V, vilket förstås inte är optimalt.

Läste lite om Vcore offset, men förstår inte riktigt hur det fungerar.

Om jag kör en I7 4790k på stock settings, vilken Vcore offset tycker ni passar bra?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I bil?
Registrerad
Dec 2003

Läs lite här så får du nog lite mer kött på benen
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...

D1:[5820k@4.5Ghz)[Corsair H110+NF-A14 iPPC-2000 2st][Asus X99-A][16Gb Crucial][ Evga Gtx1080 Sc][Corsair HX850W][Asus ROG Swift PG278Q][Fractal D XL R2+NF-P14s-1200 5st][Corsair 840 256gb+5tb seagate ][Win10][Qpad 8k optical+ Steels 9hd, Qpad Mk-85+PC-363D] D2&3:[2600k@4.4Ghz][Corsiar H100I][Asus VG278][16Gb Corsair][NZXT 530][CM G650M][Asus P8Z68][GTX 780][Samsung 840 120gb+750gb][Win10][Qpad-90, Raptor M45+ steels 9hd, Qpad Mk-85]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2002

I kort, auto brukar vara överdrivet generös med spänningen eftersom alla prollar är olika och kräver olika mycket spänning. 1.2 låter nästan mycket om du kör stock. Det du vill ha är strömsparsfunktioner samt alla c-states påslagna för att processorn ska klocka ned sig vid behov, då ska även spänningen göra detsamma. Blanda dock inte ihop VID och Vcore, två olika saker:)

..:: trickeh2k ::.. http://youtube.com/trickysaer Windows 10 Pro - i7 4790k @ 4,5Ghz - ASUS Maximus VII Hero - 8GB AVEXIR Blitz 1.1 Blue LED CL10 2400Mhz - Corsair AX860i - EVGA GTX 780 Classified - ASUS VG248QE - Samsung SyncMaster P2450H - QPAD MK-85 (MX-Brown)/SteelSeries Sensei RAW Rubberized - A-Data SX900 128GB, Samsung EVO 840 120GB, SanDisk Ultra II 480GB, 2TB WD Caviar Black - QPAD QH-90 - Blue Yeti - Corsair 750D - Custom water loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2008

1,4V med 4790k? Det är inte så att du har ett gigabyte moderkort? I så fall uppgradera till senaste bios.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av Emaku:

1,4V med 4790k? Det är inte så att du har ett gigabyte moderkort? I så fall uppgradera till senaste bios.

Har ett Gigabyte G1 Sniper Z87. Vågar dock inte ge mig på BIOS uppdatering då jag är rädd att något skall gå fel Vet dock exakt hur man gör.

Tycker du jag ska köra på det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

Har ett Gigabyte G1 Sniper Z87. Vågar dock inte ge mig på BIOS uppdatering då jag är rädd att något skall gå fel Vet dock exakt hur man gör.

Tycker du jag ska köra på det?

Uppdatera till senaste BIOS.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av lorgix:

Uppdatera till senaste BIOS.

Gjorde precis det. Den kvarstår på 1,39 volt vid vissa tillfällen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

Gjorde precis det. Den kvarstår på 1,39 volt vid vissa tillfällen.

Det var tråkigt. Nåja. Vad hade du tänkt köra för klock förresten?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av lorgix:

Det var tråkigt. Nåja. Vad hade du tänkt köra för klock förresten?

4Ghz, stock settings

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

4Ghz, stock settings

OK, jag hade nog bara testat mig fram till hur hög spänning som behövs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av lorgix:

OK, jag hade nog bara testat mig fram till hur hög spänning som behövs.

Mm, men gör jag det så kommer den angivna spänningen att vara på det konstant (T.ex 1,2V, - då blir den 1,2V även när jag är idle, vilket förstås inte är optimalt).

Så därför undrar jag hur man använder sig av någon form av spärr?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

Mm, men gör jag det så kommer den angivna spänningen att vara på det konstant (T.ex 1,2V, - då blir den 1,2V även när jag är idle, vilket förstås inte är optimalt).

Så därför undrar jag hur man använder sig av någon form av spärr?

Hur offset etc fungerar på just ditt moderkort vet jag inte. Om du inte får kläm på det så är 1,2 V ändå inte någon hög spänning, och Haswell har många strömsparfunktioner.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av lorgix:

Hur offset etc fungerar på just ditt moderkort vet jag inte. Om du inte får kläm på det så är 1,2 V ändå inte någon hög spänning, och Haswell har många strömsparfunktioner.

Satt den på 1,170 och temperaturen går inte ner med en enda grad! Vad är felet, börjar verkligen få ont i huvudet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

Satt den på 1,170 och temperaturen går inte ner med en enda grad! Vad är felet, börjar verkligen få ont i huvudet.

Vilket program använder du för att belasta processorn? Vilket program använder du för att läsa av temperaturen?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005

*Tråd rensad*

Tagit bort piratkopieringssnack, observera att detta ej är tillåtet enligt §7. Denna gången har jag varit snäll och inte låst tråden, men kom i fortsättningen ihåg att regeln finns.

Citat:

§ 7 Piratkopiering
Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopior. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättskyddade verk.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet. Svensk och internationell lagstiftning är svårtolkad och föränderlig och eftersom forumets moderatorer inte är jurister som kan bedöma varje enskilt fall är samtliga diskussioner av denna typ förbjudna. För mer information om § 7, se FAQ.

/moderator

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av screamin-daemon:

*Tråd rensad*

Tagit bort piratkopieringssnack, observera att detta ej är tillåtet enligt §7. Denna gången har jag varit snäll och inte låst tråden, men kom i fortsättningen ihåg att regeln finns.

/moderator

Yes! Ursäkta mig. Tacksam för att du inte låste tråden.

Skrivet av lorgix:

Vilket program använder du för att belasta processorn? Vilket program använder du för att läsa av temperaturen?

HWmonitor och Prime95 (Vet att prime inte är det bästa, men den skall ändå inte ha så hög volt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

HWmonitor och Prime95 (Vet att prime inte är det bästa, men den skall ändå inte ha så hög volt.

IntelBurnTest och Prime95 är vad jag brukar rekommendera. Enligt min erfarenhet så maxar IBT ofta temperaturen snabbare, så om man snabbt vill få en uppfattning om den saken så föredrar jag IBT.
Hur varmt blir det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av lorgix:

IntelBurnTest och Prime95 är vad jag brukar rekommendera. Enligt min erfarenhet så maxar IBT ofta temperaturen snabbare, så om man snabbt vill få en uppfattning om den saken så föredrar jag IBT.
Hur varmt blir det?

100c.

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Benomeister:

Testa montera om kylaren. Vilken kylare har du?

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Benomeister:

Då är något fel. Följ rådet ovan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av screamin-daemon:

Testa montera om kylaren. Vilken kylare har du?

H100i. Och nej, den är inte felmonterad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2002

Kolla tempen i hwinfo64 istället. Jag kör 1.297V för min på 4,6Ghz och den är relativt törstig om man jämför med andra.

..:: trickeh2k ::.. http://youtube.com/trickysaer Windows 10 Pro - i7 4790k @ 4,5Ghz - ASUS Maximus VII Hero - 8GB AVEXIR Blitz 1.1 Blue LED CL10 2400Mhz - Corsair AX860i - EVGA GTX 780 Classified - ASUS VG248QE - Samsung SyncMaster P2450H - QPAD MK-85 (MX-Brown)/SteelSeries Sensei RAW Rubberized - A-Data SX900 128GB, Samsung EVO 840 120GB, SanDisk Ultra II 480GB, 2TB WD Caviar Black - QPAD QH-90 - Blue Yeti - Corsair 750D - Custom water loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av trickysaer:

Kolla tempen i hwinfo64 istället. Jag kör 1.297V för min på 4,6Ghz och den är relativt törstig om man jämför med andra.

Kör du på 'auto'?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Okt 2013
Skrivet av Benomeister:

Yes! Ursäkta mig. Tacksam för att du inte låste tråden.

HWmonitor och Prime95 (Vet att prime inte är det bästa, men den skall ändå inte ha så hög volt.

Använd inte prime95 till haswell. Aida64 är det som intel rekommenderar. Prime95 gör något konstigt som drar upp volten under stresstestet mycket högre än normalt.

Corsair 350D │ 4790k 4,6ghz │ H100i med 2 GT 800rpm │ Asus Maximus VII Gene m-atx│ Sapphire r9 290 tri-x 4 Gb │ Vengeance pro 8gb 1600 │ EVGA supernova G2 750w │Samsung 840 evo 120gb & crucial mx100 256gb │ Barracuda 2tb │ BenQ xl2411z 144hz & AOC q2963pm 21:9 29" 2560x1080 oc'ad till 75Hz │ Razer deathadder chroma & Steelseries 6Gv2 & hyperX Cloud │

LG G4 | Ipad Air | Macbook pro retina 13,3 early 2015 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av HallonsyltarN:

Använd inte prime95 till haswell. Aida64 är det som intel rekommenderar. Prime95 gör något konstigt som drar upp volten under stresstestet mycket högre än normalt.

Som jag tidigare noterade så handlar inte denna tråden om något stresstest. Har enbart skapat den för att få svar på varför min spänning överstiger det normala genomsnittet. Och hur jag skall gå till väga för att lösa problemet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av Benomeister:

Kör du på 'auto'?

Nope, manuell överklockning

..:: trickeh2k ::.. http://youtube.com/trickysaer Windows 10 Pro - i7 4790k @ 4,5Ghz - ASUS Maximus VII Hero - 8GB AVEXIR Blitz 1.1 Blue LED CL10 2400Mhz - Corsair AX860i - EVGA GTX 780 Classified - ASUS VG248QE - Samsung SyncMaster P2450H - QPAD MK-85 (MX-Brown)/SteelSeries Sensei RAW Rubberized - A-Data SX900 128GB, Samsung EVO 840 120GB, SanDisk Ultra II 480GB, 2TB WD Caviar Black - QPAD QH-90 - Blue Yeti - Corsair 750D - Custom water loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av trickysaer:

Nope, manuell överklockning

Hur ställer man in en spärr på VCORE? Om jag nu bestämmer mig för att sätta min volt på 1,25 så kommer den konstant att köra i den spänningen, även när datorn är i idle-mode. Vill inte riktigt att det skall vara så, utan helst köra i auto, fast ställa in en spärr på 1,25V. Funkar det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av Benomeister:

Hur ställer man in en spärr på VCORE? Om jag nu bestämmer mig för att sätta min volt på 1,25 så kommer den konstant att köra i den spänningen, även när datorn är i idle-mode. Vill inte riktigt att det skall vara så, utan helst köra i auto, fast ställa in en spärr på 1,25V. Funkar det?

Det har att göra med att du inte har strömsparfunktioner påslagna. Ser lite olika ut beroende på moderkort, men leta upp något som heter c-states i BIOS och slå på alla. Annars rekommenderar jag varmt att läsa guiderna som finns här eller på overclockers.net

..:: trickeh2k ::.. http://youtube.com/trickysaer Windows 10 Pro - i7 4790k @ 4,5Ghz - ASUS Maximus VII Hero - 8GB AVEXIR Blitz 1.1 Blue LED CL10 2400Mhz - Corsair AX860i - EVGA GTX 780 Classified - ASUS VG248QE - Samsung SyncMaster P2450H - QPAD MK-85 (MX-Brown)/SteelSeries Sensei RAW Rubberized - A-Data SX900 128GB, Samsung EVO 840 120GB, SanDisk Ultra II 480GB, 2TB WD Caviar Black - QPAD QH-90 - Blue Yeti - Corsair 750D - Custom water loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Surahammar
Registrerad
Jul 2008

Jag är väldigt ny på överklockning jag med, men på mitt moderkort, ASRock Z97 Anniversary så har jag tre alternativ för Vcore:

[AUTO] = Gör som man förväntar sig, funktionen bestämmer själv vilken spänning som ska levereras.

[OVERRIDE] = Detsamma som din "Manual". Skriver jag i 1.2v så står den på 1.2 volt. Detta oavsett om CPUn är i load eller inte. Även Med CStates påslagna så sjuker inte spänningen. ALLTID 1.2 volt enligt HWMonitor och CPU-Z.

[ADAPTIVE] = Detta är nog vad du söker. Här väljer man själv ett värde Personligen har jag satt 1.25 volt här. Spänningen varierar beroende på vilken load som CPUn har men den överskrider inte 1.25 volt. I "Idle" så har jag 0.8151 volt.

OBS! Vad jag har lyckats läst mig till så skall [ADAPTIVE] INTE användas under stresstest pga att det kan komma voltspikar som är betydligt högre än ditt förbestämda värde, vilket kan skada din processor. Jag har själv provat med [ADAPTIVE] under Prime95, dock så har aldrig noterat någon spik men jag tänker inte använda det i stresstest igen. [OVERRIDE] eller "manual" har en betydligt stabilare spänning och kommer inte ge några spikar, om jag har begripit rätt.

Att trixa med Offsets ska du nog inte behöva göra för att få till en spänningssänkning i idle.

Ni veteraner får gärna rätta mig om jag har fel. Jag är också nyfiken:)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av Baptisten:

Jag är väldigt ny på överklockning jag med, men på mitt moderkort, ASRock Z97 Anniversary så har jag tre alternativ för Vcore:

[AUTO] = Gör som man förväntar sig, funktionen bestämmer själv vilken spänning som ska levereras.

[OVERRIDE] = Detsamma som din "Manual". Skriver jag i 1.2v så står den på 1.2 volt. Detta oavsett om CPUn är i load eller inte. Även Med CStates påslagna så sjuker inte spänningen. ALLTID 1.2 volt enligt HWMonitor och CPU-Z.

[ADAPTIVE] = Detta är nog vad du söker. Här väljer man själv ett värde Personligen har jag satt 1.25 volt här. Spänningen varierar beroende på vilken load som CPUn har men den överskrider inte 1.25 volt. I "Idle" så har jag 0.8151 volt.

OBS! Vad jag har lyckats läst mig till så skall [ADAPTIVE] INTE användas under stresstest pga att det kan komma voltspikar som är betydligt högre än ditt förbestämda värde, vilket kan skada din processor. Jag har själv provat med [ADAPTIVE] under Prime95, dock så har aldrig noterat någon spik men jag tänker inte använda det i stresstest igen. [OVERRIDE] eller "manual" har en betydligt stabilare spänning och kommer inte ge några spikar, om jag har begripit rätt.

Att trixa med Offsets ska du nog inte behöva göra för att få till en spänningssänkning i idle.

Ni veteraner får gärna rätta mig om jag har fel. Jag är också nyfiken:)

Dock så verkar inte mitt moderkort stödja Adaptive voltage.

Har ett Gigabyte G1 Sniper z87 moderkort.