GTX 980 idle temp normal?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012

GTX 980 idle temp normal?

Tja! Startade datorn idag och den lät väldigt mycket. Laddade ner HWMonitor och kollade temp och hastighet. Hur tycker ni att det ser ut? Bra eller dåligt?

Är inte riktigt high tech på detta hehe:)

http://imgur.com/ocTAoHz

Tack på förhand Robin

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Dec 2013

Dåligt, men normalt.

Skickades från m.sweclockers.com

///M4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av hoski:

Dåligt, men normalt.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för svar! Glömde nämna att det är en referenskylare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005

Hur låter det då? kan vara coil whine eller fläkten!?

mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av criscros:

Hur låter det då? kan vara coil whine eller fläkten!?

mvh

Tack för svar!
Stängde av datorn, drog ur strömmen och höll inne startknappen i några sekunder. Koppla i strömmen och allt väsen försvann. Dock så har jag samma RPM på grafikkortet så det kan inte vara coilwhine. Kanske cpu fläkten... Har 4pin kontakten i SYSTEM_FAN då när jag kopplar in den i CPU_FAN så får jag CPU FAILURE:S

EDIT: Kan man ta bort den varningen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av wezc00:

Tack för svar!
Stängde av datorn, drog ur strömmen och höll inne startknappen i några sekunder. Koppla i strömmen och allt väsen försvann. Dock så har jag samma RPM på grafikkortet så det kan inte vara coilwhine. Kanske cpu fläkten... Har 4pin kontakten i SYSTEM_FAN då när jag kopplar in den i CPU_FAN så får jag CPU FAILURE:S

EDIT: Kan man ta bort den varningen?

Vad har du för CPU kylare?

Ett problem med att inte använda den CPU_FAN porten är att du förmodligen inte kan använda temperaturstyrda fläktprofiler och har således ett konstant varv på fläkten hela tiden. Går den på max hela tiden (beroende på vad du har för kylare dvs.) kan det låta en del. Det förutsätter att den SYSTEM_FAN porten du kopplat in den på är inställd att gå på max.

Känns dock mindre troligt då de framstår som att det börjat låta mer på kort tid utan att ha gjort något.

Att stänga av av den varningen du pratar om är kan vara möjligt beroende på vad du har för BIOS/UEFI osv. Men tror inte det är vanligt. Osäker på den fronten.

Men när du säger CPU_FAILURE:s så antar jag att du menar CPU_FAN_FAILURE??

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2006

Såg även att 2 av dina fläktar ser ut att kräma på rätt duktigt, (ca 3500 rpm) vilket jag anser vara ganska mycket och är förmodligen där som ljudet kommer ifrån. Vet iof. inte vad det är för fläktar, men de flesta chassi-fläktar brukar inte vara i närheten av dom varvtalen.

Om det nu är fläktljud dvs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av FarmerMan:

Vad har du för CPU kylare?

Ett problem med att inte använda den CPU_FAN porten är att du förmodligen inte kan använda temperaturstyrda fläktprofiler och har således ett konstant varv på fläkten hela tiden. Går den på max hela tiden (beroende på vad du har för kylare dvs.) kan det låta en del. Det förutsätter att den SYSTEM_FAN porten du kopplat in den på är inställd att gå på max.

Känns dock mindre troligt då de framstår som att det börjat låta mer på kort tid utan att ha gjort något.

Att stänga av av den varningen du pratar om är kan vara möjligt beroende på vad du har för BIOS/UEFI osv. Men tror inte det är vanligt. Osäker på den fronten.

Men när du säger CPU_FAILURE:s så antar jag att du menar CPU_FAN_FAILURE??

Tack för svar! Jaha okej ja jag menar CPU_FAN_FAILURE och jag har vanliga alienware vattenkylare samt moderkort. Har försökt och leta efter det via bios men hittar det ej. Kanske bara jag som inte kollar noga?

Skrivet av FarmerMan:

Såg även att 2 av dina fläktar ser ut att kräma på rätt duktigt, (ca 3500 rpm) vilket jag anser vara ganska mycket och är förmodligen där som ljudet kommer ifrån. Vet iof. inte vad det är för fläktar, men de flesta chassi-fläktar brukar inte vara i närheten av dom varvtalen.

Om det nu är fläktljud dvs.

Tack för svar!
Aa såg det innan, kan nog vara noctua fläkten och cpu fläkten som velar.. får kolla upp detta.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012

http://www.dell.com/support/article/us/en/19/SLN115437/en Tydligen skall den vara på SYSTEM_FAN

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2006

Missade att det var ett sådant där trevligt Alienware system. Höhö! (Inget illa menat)

Är ju lite knepigt att sätta sig in i det hela när de har dessa typer av lösningar som inte är direkt standard.

Hur som haver när det kommer till de vanliga eftermarknadsprodukterna av slutna vattenkylnings-system, så brukar det i regel vara kabeln som sitter i pumpen/blocket som ska sitta i en av AUX/SYSTEM-fan portarna. Denna skall sedan gå på max hela tiden. Efter det har du fläkten som kyler radiatorn/elementet som i sin tur skall kopplas till CPU_FAN. Då justeras fläkthastigheten till radiatorn beroende på hur mycket man lastar CPU:n vilket i sin tur kyler vattnet som pumpas.

Pumpen skall således ha ett konstant varv hela tiden och fläkten varvtalsstyrs beroende på temperatur. Har dock för mig att det finns någon modell som kör med variabel pumphastighet, är nog dock ovanligt. Är osäker där.

Men nu är det som du nämnt och en av sakerna jag inte hade koll på, ett Alienware system. När det kommer till just dessa typer av färdiga konstruktioner så kan de ha helt egna lösningar på saker och ting. Och detta kan ibland frångå vad som känns logiskt när man tittar på märkningar t.ex.. Detta då de ofta har full kontroll och kan modifiera BIOS för att få de olika anslutningarna att göra vad de vill. De kan även ha någon form av mjukvara och genom denna kunna ändra och göra att portarna är styrt av andra parametrar än de man kanske själv tror.

Pga. detta så blir det svårt att hjälpa utan att läsa på om produkten i sig, då det är lätt att eventuellt ge fel information då den inte följer den standard man är van vid. Nu kanske inte detta gäller just Alienware då jag aldrig har handskats med en. Men detta gör då felsökningen mycket svårare (i.a.f. för mig) då det kan finnas parametrar eller lösningar som är för mig okända.

Enklaste egentligen, (nu när du ändå har ett sådant system) är väl att kontakta Dell-support, då det oftast i min mening är en av de större anledningarna till att man väljer att köpa ett färdigt system.

Men för att ge något som eventuellt kanske kan hjälpa och om det är byggt som jag tror att det är. Så är det följande.

1. Pump i AUX/SYSTEM_FAN
2. Radiator fläkt i CPU_FAN
3. Gör enligt guiden från dell du skicka, med att koppla i och ur de kablar som visas. Och se till att inte CPU_FAILURE meddelandet inte visas
3. Övriga fläktar i övriga AUX/SYSTEM_FAN
4. Låter det fortfarande mycket, fortsätt till steg 5.
5. In i BIOS/UEFI
6. Leta upp inställningar för fläktar. (Ligger under HW-Monitoring, men kan skilja sig från tillverkar och synnerligt i ditt fall)
7. Se om du kan ändra något, men se till att pumpen går på max. Inställningarna kan vara både i procent och temp-targets beroende på modell osv. (Se till att du inte kör för lågt bara så att det inte blir orimligt varmt bara. Brukar vara mycket beroende på ytter temperaturer, chassits konstruktion och fläktar m.m.. Har alla min fläktar ställt på lägsta, men har ett riktigt luftigt chassi)
8. Om du fortfarande har problem. Läs på Dell-support eller kontakta dem.

Hoppas det kan hjälpa dig lite iaf.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av FarmerMan:

Missade att det var ett sådant där trevligt Alienware system. Höhö! (Inget illa menat)

Är ju lite knepigt att sätta sig in i det hela när de har dessa typer av lösningar som inte är direkt standard.

Hur som haver när det kommer till de vanliga eftermarknadsprodukterna av slutna vattenkylnings-system, så brukar det i regel vara kabeln som sitter i pumpen/blocket som ska sitta i en av AUX/SYSTEM-fan portarna. Denna skall sedan gå på max hela tiden. Efter det har du fläkten som kyler radiatorn/elementet som i sin tur skall kopplas till CPU_FAN. Då justeras fläkthastigheten till radiatorn beroende på hur mycket man lastar CPU:n vilket i sin tur kyler vattnet som pumpas.

Pumpen skall således ha ett konstant varv hela tiden och fläkten varvtalsstyrs beroende på temperatur. Har dock för mig att det finns någon modell som kör med variabel pumphastighet, är nog dock ovanligt. Är osäker där.

Men nu är det som du nämnt och en av sakerna jag inte hade koll på, ett Alienware system. När det kommer till just dessa typer av färdiga konstruktioner så kan de ha helt egna lösningar på saker och ting. Och detta kan ibland frångå vad som känns logiskt när man tittar på märkningar t.ex.. Detta då de ofta har full kontroll och kan modifiera BIOS för att få de olika anslutningarna att göra vad de vill. De kan även ha någon form av mjukvara och genom denna kunna ändra och göra att portarna är styrt av andra parametrar än de man kanske själv tror.

Pga. detta så blir det svårt att hjälpa utan att läsa på om produkten i sig, då det är lätt att eventuellt ge fel information då den inte följer den standard man är van vid. Nu kanske inte detta gäller just Alienware då jag aldrig har handskats med en. Men detta gör då felsökningen mycket svårare (i.a.f. för mig) då det kan finnas parametrar eller lösningar som är för mig okända.

Enklaste egentligen, (nu när du ändå har ett sådant system) är väl att kontakta Dell-support, då det oftast i min mening är en av de större anledningarna till att man väljer att köpa ett färdigt system.

Men för att ge något som eventuellt kanske kan hjälpa och om det är byggt som jag tror att det är. Så är det följande.

1. Pump i AUX/SYSTEM_FAN
2. Radiator fläkt i CPU_FAN
3. Gör enligt guiden från dell du skicka, med att koppla i och ur de kablar som visas. Och se till att inte CPU_FAILURE meddelandet inte visas
3. Övriga fläktar i övriga AUX/SYSTEM_FAN
4. Låter det fortfarande mycket, fortsätt till steg 5.
5. In i BIOS/UEFI
6. Leta upp inställningar för fläktar. (Ligger under HW-Monitoring, men kan skilja sig från tillverkar och synnerligt i ditt fall)
7. Se om du kan ändra något, men se till att pumpen går på max. Inställningarna kan vara både i procent och temp-targets beroende på modell osv. (Se till att du inte kör för lågt bara så att det inte blir orimligt varmt bara. Brukar vara mycket beroende på ytter temperaturer, chassits konstruktion och fläktar m.m.. Har alla min fläktar ställt på lägsta, men har ett riktigt luftigt chassi)
8. Om du fortfarande har problem. Läs på Dell-support eller kontakta dem.

Hoppas det kan hjälpa dig lite iaf.

Tack för all info och kunskap! Jag har testat det du har skrivit upp och jag hittar inga sådan inställningar i BIOS. Dock så kolla jag HWMonitor och både cpu fläkten och en fläkt som jag har mellan hårddiskarna går på för fullt! Men det låter inte lika mycket längre iaf.. undra vad det kunde varit:)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av wezc00:

Tack för all info och kunskap! Jag har testat det du har skrivit upp och jag hittar inga sådan inställningar i BIOS. Dock så kolla jag HWMonitor och både cpu fläkten och en fläkt som jag har mellan hårddiskarna går på för fullt! Men det låter inte lika mycket längre iaf.. undra vad det kunde varit:)

Hej igen.

Ska tydligen gå att styra fläktarna via Dells/Alienwares mjukvara i Windows. Programmet ska heta något med Alienware Command Center. Har du kikat något i denna?

Har du inte det programmet så kan det ju vara värt att kolla på det, då du inte kunde hitta några fläktinställningar i BIOS. När man kollar på bilderna från länken du gav, så ser det även ut som att det sitter en lite mer speciell fan-controller-bräda med en kommunikationskabel som förmodligen går in i moderkortet. Gissar på att denna styrs via programmet ovan, samt övriga portar som eventuellt kan finnas direkt på moderkortet. Är förmodligen det som jag var inne på lite tidigare, om att det kan vara mjukvarustyrt.

Är detta fallet så kanske det även finns en enkel förklaring till varför det började låta mycket helt plötsligt. Finns både fördelar och nackdelar med mjukvarustyrning enligt mitt tycke, varav en av nackdelarna kanske är förklaringen till ditt problem. Om mjukvaran inte är på så regleras inte varvtalen på fläktarna. Och kan då tänka mig att som "default" så körs fläktarna på max, om inte programmet är igång. Detta bygger dock på att inställningarna som görs inte sparas på någon krets som gör det oberoende om programmet är på eller inte. Men kan tänka mig att de inte sparas i detta fall och programmet måste således vara igång för att detta skall fungera.

Pusselbitarna passar så bra om detta är fallet (i mina ögon i.a.f.), så hoppas på det!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
online
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av wezc00:

Tja! Startade datorn idag och den lät väldigt mycket. Laddade ner HWMonitor och kollade temp och hastighet. Hur tycker ni att det ser ut? Bra eller dåligt?

Är inte riktigt high tech på detta hehe:)

http://imgur.com/ocTAoHz

Tack på förhand Robin

Helt normalt,mitt asus gtx 980 strix idlar runt 46-48 grader och då är fläktarna helt avstängda passiva på kortet.Fläktarna går endast igång så fort tempen går över 50 grader när man börjar spela nåt:-)

FD refine S Msi x99s sli plus 5930k@4400mhz NH-D14 Asus GTX 980 Strix SLI 16gb gskill ripjaws ddr4 3ghz Os Samsung 950 pro 512gb NVME Spel samsung 840/850 evo/pro Win 10 Pro Corsair Ax850 Gold Asus PG278Q Rog Swift