M-ATX moderkort socket 1150, skillnader mellan Maximus VII Gene och billigare diton.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2010

M-ATX moderkort socket 1150, skillnader mellan Maximus VII Gene och billigare diton.

Tjena!

Jag planerar att byta upp mig en storleksklass och gå på M-ATX. Dock behövs nytt moderkort för att planen ska gå i lås och där behövs en del råd. Märkesmässigt har jag tidigare erfarenhet av Asus och Gigabyte, hittills är jag nöjd med båda korten, MSI har jag däremot aldrig testat. Tankarna går kring att även skaffa en bättre kylare och börja klocka processorn en bit, är relativt oinvigd gällande detta område men har märkt att det inte är alltför komplicerat och riktigt kul.

Jag har tittat på några olika modeller som listas nedan. Vad jag kan se är det främst ljud- samt nätverkskrets som skiljer de olika modellerna åt, därför har jag lite funderingar kring vad den stora skillnaden är mellan exempelvis Gigabytekortet och Maximus VII Gene som kostar 50% mer? Jag är medveten om att Maximus fått mer eller mindre genomgående bra betyg av användare, blev även rekommenderad att köpa det men vill ha lite fler åsikter innan man bränner iväg närmare 2000 kr.

Angående nätverkskretsen läste jag i en tidigare tråd att Killerchipet som både Gigabyte och MSI använder sig av inte är lika stabilt som Intels variant på Asuskorten, stämmer detta? Just stabilt LAN är i mitt tycke viktigt, det enda som är värre än långsamt internet är en instabil uppkoppling. Sitter i dagsläget på en av Intels nätverkskretsar och det funkar fint.

När det kommer till ljudkretsen är det ingen direkt dealbreaker om det inte är toppklass på ljudet, mer fokus ligger på att den ska fungera korrekt och inte skapa onödiga problem. Värt att nämna är att jag nu sitter med ett Corsair Vengeance HD 2100, vilket är USB-anslutet. Jag har fått för mig att det då använder en egen ljudkrets och inte moderkortets interna på grund av USB-anslutningen, rätta mig gärna om jag har fel.

Sist men inte minst kommer budgetfrågan, det enklaste är väl att säga prisvärt. Jag kan tänka mig att lägga ut de extra kronorna på exempelvis ett Maximuskort om det visar sig att jag kan dra nytta av de extra funktioner och liknande som erbjuds. I annat fall nöjer jag mig hellre med ett billigare kort.

http://www.inet.se/produkt/1902647/asus-maximus-vii-gene-z97-matx
http://www.inet.se/produkt/1902724/asus-gryphon-z97-armor-edition-matx
http://www.inet.se/produkt/1902691/msi-z97m-gaming
http://www.inet.se/produkt/1902672/gigabyte-ga-z97mx-gaming-5

Tack på förhand!

Main: Phanteks Enthoo Evolv | Asus Gryphon Z97 | i5 4670K | 8GB Corsair Vengeance LP | GTX 780 DCuII | Crucial MX-100 256 GB | Cooler Master V700
Laptop: Sony Vaio Pro 13, utan touch.