Permalänk
Medlem

Cisco frågor

Hej alla! Mitt första inlägg, så Ni får vara snälla mot mig : -)

För att göra en lång historia kort så vill jag bygga om mitt nätverk hemma med dels en "Cisco Small Business RV180" (1455kr) bra pris för Cisco samt "stacka" den med ett stycke "Cisco Small Business SG 100D-05" (500kr). Går det att göra? Frågade Dustin som bad mig ringa Cisco som inte förstod varför deras återförsäljare bad deras kunder ringa dem? Sökte på bästa IT forum och kom hit.

Jag bara arbetat med Cisco i nätverksmiljö (större miljöer) och som privatperson är det svårt att köpa Ciscoprodukter och/eller få support (annat är det för företag). I och med att Dustin inte kan "garantera" att det kommer att fungera (förstår inte varför det inte skulle göra det? ...) så misstänker jag att Cisco inte kommer att höra av sig.

Vänligen
Erik

Permalänk
Medlem

Hur tänkte du stacka den? Stackning för mig och cisco är när de har samma konfiguration. I det där fallet har jag ingen aning om vad du menar med stacka. Den där Cisco Small Business SG 100D-05 är väl en unmanaged switch så givetvis kan du koppla in den på insidan. Däremot kan den inte tolka VLAN överhuvudtaget. (Den kan med största sannolikhet skicka dem vidare då den inte förstår VLAN, men du kan inte använda VLAN aktivt i den).

Cisco small business är för mig inte cisco, utan det hade lika gärna kunnat stå linksys eller motsvarande på produkterna. Är du van vid switchar och routrar kommer du att bli ruggigt besviken, men om du vill ha en "noname"-produkt är de riktigt bra i den klassen.

Permalänk
Medlem

Ok tack. Ville bara vet om jag kunde utöka antalet portar på insidan och det fungerar minus VLAN
I specen för routen finns den möjligheten

Permalänk
Medlem

Japp, du får absolut fler portar.
Vill du använda dig av VLAN så är väl förslaget att tagga av det VLAN som flest enheter ska vara inkopplade mot till en omanagerade switchen. Sedan är det bara att koppla in alla de enheterna på den.

Permalänk
Medlem

Omanagerade switchen kör bara native vlan, så vlanet på porten på routeren du använder som uplink mot switchen blir det vlanet som gäller. Alternativet är att köpa en managed switch. Behöver inte vara Cisco, jag använder Netgear GS108 v2 t.ex i mitt hemmanätverk.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk
Medlem

Tack föra alla fina svar!

Permalänk
Medlem

Som switch; sg300-10 eller sg300-20 kan du använder i layer2 eller layer3 mod