CPU fan error vid "kallstart", fläktar snurrar, temp ok

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006

CPU fan error vid "kallstart", fläktar snurrar, temp ok

Hej

När jag startar min dator möts jag av CPU Fan Error! Press F1 to Resume. Gör jag detta startar allt normalt, och tempen ligger bra. Har kikat in i lådan och fläktarna (212 EVO m dubbla fläktar) snurrar fint. Om jag sedan exempelvis startar om datorn så återskapas inte problemet.

Tips på någon inställning i bios eller liknande som kan styra detta? Det är ju inget jätteproblem iom att datorn beter sig som den ska, men lite störande är det allt.

i7 920 @3,67 212 Evo; Asus P6T; Corsair 12GB 1600MHz/CL9; EVGA 970 SC 4GB; Samsung 830 128GB SSD / WD 3TB; CM Real Power M620; CM Dominator 690

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Feb 2013

Kolla varnings gränsen för vilken hastighet det varnar för. På min är det 600rpm och jag har sänkt den till 200. Kolla om det är så (om den har det då)

Speldator: Intel core i5 3570k 4,2GHz@1,128V| Asus P8Z77-I DELUXE | EVGA GeForce GTX 660Ti custom backplate | Fractal Design Node 304 | Cooler Master Hyper 212 EVO | Samsung 840 basic 120Gb SSD | 2Tb Seagate Barracuda 3,5 HDD | Corsair Venganse LP 16Gb (2x8) 1600MHz cl10 | Be Quiet! Straight power 600w 80+ Gold |Windows 8.1| Lapptop: Lenovo T420p Kringutrustning: Qpad MK-85 Pro MX-Brown | Qpad QH-85 | Logitech MX-518 | ASUS PB278QR | Audio Pro Addon T14

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006
Skrivet av infigo:

Kolla varnings gränsen för vilken hastighet det varnar för. På min är det 600rpm och jag har sänkt den till 200. Kolla om det är så (om den har det då)

Okaj. Något tips på vad den egenskapen heter på tuff bios-engelska?

i7 920 @3,67 212 Evo; Asus P6T; Corsair 12GB 1600MHz/CL9; EVGA 970 SC 4GB; Samsung 830 128GB SSD / WD 3TB; CM Real Power M620; CM Dominator 690

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

Har du kopplat in som I rätt fläkt kontakt finns en eller flera speciella för cpu fläkt ?

Chassi: Fractal Design Define XL R2 Titanium
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 660Ti 2GB
Nätaggregat: Silver Power SP-SS500 500W
CPU: Intel Core i7-2700K Processor 3500 MHZ
Moderkort: ASUS ROG MAXIMUS V FORMULA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av drue:

Hej

När jag startar min dator möts jag av CPU Fan Error! Press F1 to Resume. Gör jag detta startar allt normalt, och tempen ligger bra. Har kikat in i lådan och fläktarna (212 EVO m dubbla fläktar) snurrar fint. Om jag sedan exempelvis startar om datorn så återskapas inte problemet.

Tips på någon inställning i bios eller liknande som kan styra detta? Det är ju inget jätteproblem iom att datorn beter sig som den ska, men lite störande är det allt.

Har exakt samma problem. Detta hände efter jag bytte kylare från stock till EVO 212 och det händer i princip alltid när jag haft datorn avstängd ett tag. Är väl bara så att datorn reagerar konstigt när fläkten snurrar så lite i början.

Chassi: Fractal Design Define R5 | Processor: i7-3770K | Moderkort: ASUS Maximus v Gene | Nätagg: Corsair HX 850W | Grafikkort: MSI GeForce GTX 980 Gaming | Minnen: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz | SSD: Samsung 120GB & 500GB | Skärm: ASUS 24'' VG248QE 144Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Sep 2005

Har du inte kopplat in fläkten i CPU_FAN så kommer ju datorn varna för att den tror att du inte har någon fläkt, bara gå in i bios och under monitor, ändra cpu_fan till "don't monitor" or "N/A" sen är problemet löst.

Jag kopplar aldrig någon av mina fläktar till moderkortet för att slippa ha sladdarna på framsidan

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eskilstuna
Registrerad
Dec 2012

Fläkten som följer med 212 EVO stängs av ganska snabbt när man kommer under 5V.
Du har förmodligen PWM styrning aktiverat på moderkortet eller nån form av silent mode. (förmodar att du antingen kan väldigt mycket/(mellan)/lite om detta om du har manual på..

Vid kallstart så är kylflänsen kall och fläkten drar igång och stängs av, efter ett tag.
Vid reboot så är redan kylflänsen varm (jummen) och din CPU blir varm igen direkt och fläkten drar igång snabbt.

Antingen drar du upp minimum på vad fläkten får gå (PWM/Manual) eller så har ditt moderkort ett silent mode som är aktivt som går så långt i volt att din fläkt stannar för en stund och ditt moderkort varnar dig. (man kan stänga av varningen om du nu har haft denna setup i många år och den inte har kloggat igen med damm. Annars riskerar du att göra saker för varma.)

Lycka till!

[Node 304] [mITX Z77] [3570K@4.0ghz] [H90] [RX 470] [16GB DDR3] [330+335] [CX600M] [Win 10 Pro]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006

Tack för alla svar. Lite klarhet:

Ja, den är kopplad på CPU-kontakten på moderkortet
Ja, det är 4 pin PWM

Ska rota lite i bios efter helgen och se om jag hittar nåt. Annars får jag väl leva med att trycka F1 lite då och då

i7 920 @3,67 212 Evo; Asus P6T; Corsair 12GB 1600MHz/CL9; EVGA 970 SC 4GB; Samsung 830 128GB SSD / WD 3TB; CM Real Power M620; CM Dominator 690