Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Aug 2010

Dra in fiber i flerbostadshus?

Vi har en fastighet i Traneberg/Stockholm med 24 lägenheter och funderar nu på att dra in fiber i samband med en stamrenovering då vi enkelt även kan lägga in tomrör.

Men hur skall vi tänka? Bredbandsbolaget och Ownit, till exempel, vill ju väldigt gärna dra in fiber och sy upp alla hushållen i fastigheten under några år framöver. Men finns det bättre lösningar? Ska man be någon fiberoperatör dra in fiber i fatigheten och sedan välja vem man skall ansluta sig till? Eller finns det ytterligare alternativ som vi bör överväga? Jättesnällt om någon av Er kunde hjälpa oss att reda ut alternativen så att vi inte låser upp oss i onödan efter att ha blivit förförd av säljare med välsmort munläder!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2004

Har ni inte stadsnät i krokarna då? Ni kan prata ihop er med dom och be att få åka i ett öppet stadsnät och ha korta bindningstider exempelvis. Att dra in fiber i lägenheter och samtidigt dra ur koaxledningar kostar ca 3500-5000kr per lägenhet om man "bara" gör det. Att skicka med tomslang i samband med stambyte och sedan ta en kostnad att blåsa in fiber i lägenheten, ja... då är själva fibreringen väldigt mycket lägre (och ni bör alltså inte ta någon som vill binda upp er i en massa år i syfte att få tillbaks investeringen på husets nät - för det är ingen större peng).

För all del, bbb och ownit är bra leverantörer men kom ihåg att ni har redan betalat en viss del av kostnaden om ni gör så som du sa med tomslang.

imtech är ett företag som vi använder oss av för sådant, det är ungefär dom pengarna jag sa - det är ett tips

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Aug 2010

Ja, jag vet att vi har STOKAB i grannfastigheten, men jag vet inte var Skanova befinner sig. Finns det fler?
Imtech, är det alltså en fiberoperatör?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2014

Bästa är nog om ni hör av er till Stokab om de redan har installerat fiber i grann fastigheten.

Inte 100% säker men tror att ni binder er till Opennet/Openuniverse (Telenor) om ni kopplar in er i Stokab's fibernät.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Aug 2010

Tack!
Så om vi låter Stokab dra in fiber till källaren och där sätta upp en "husnod" (heter det så?), så låter vi alltså sedan en tjänsteleverantör dra vidare själva fastighetsnätet? Eller är det bättre att låta ett neutralt installationsföretag dra fastighetsnätet till varje lägenhet och därefter kontakta en tjänsteleverantör? Vad är skillnaden mellan en tjänsteleverantör och en kommunikationsoperatör?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2014

Var in och kollade på stokabs hemsida och det verkar som ni kan välja mellan flera olika kommunikations operatörer. Och skulle nog tro att det är även stokab som kopplar in lägenheterna. Och ni får betala för den kostnaden, själva bostads rätten.

En kommunikations operatör står för själva driften mellan fastigheten och till internetleverantören som kunderna väljer. Så om en kund ringer och felanmäler deras tjänst till Bahnhof så skickas det vidare till kommunikations operatören.

Men det är iaf bäst att höra av er till Stokab först eftersom de troligtvis har fiber närmast er.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Flen
Registrerad
Jul 2001

Imtech är ett installationsföretag, så de har inget med operatörer och nätägare att göra.

En kommunikationsoperatör står för det fysiska nätet. Begreppet används ofta på leverantörer som inte själva levererar någon förbindelse och abonnemang för internet (och andra tjänster) eller som låter slutkunden eller fastighetsägaren välja mellan flera leverantörer. Dessa blir då tjänsteleverantören. De har inget med fastighetsnätet att göra i sig, som antingen leverantören eller fastighetsägaren står för. Stokab är en kommunikationsoperatör. De lämnar bara av fibern till en kopplingspunkt i källaren, sen agerar andra tjänsteleverantörer över deras nät. Hur det fungerar kommer skilja från lösning till lösning, från kommunikationsoperatör till kommunikationsoperatör och olika leverantörer kommer erbjuda olika tillvägagångssätt. Vänder ni er till Stokab är det meningen att ni själva ska vända er till ett installationsföretag för att installera ett fastighetsnät. Vänder ni er till andra leverantörer kan de ofta bygga fastighetsnätet åt er. Vissa tjänsteleverantörer kan erbjuda sig att bygga fastighetsnät för att användas tillsammans med Stokab, andra kommer troligen hänvisa er till att bygga eget. Vänder ni er till Stokab och t.ex. en tjänsteleverantör i deras nät så får era boende välja bland tjänsterna den tjänsteleverantören erbjuder. Vänder ni er till OpenNet så kan era boende sedan välja internetleverantörer som finns i det nätet och så vidare. OpenNet kan ni ansluta er till om ni vänder er till dem direkt eller via Stokab exempelvis. Ni kan välja andra i Stokabs nät. Vänder ni er till Telia kan ni välja om ni vill vara bundna till Telia eller om det ska vara ett öppet nät. Osv osv. Ownit är givetvis exklusivt med bara Ownit som tjänsteleverantör. Leverantörer som Telia kan bygga fastighetsnätet mot att ni binder er till dem t.ex. Ni får helt enkelt kontakta de olika alternativen. När ni fått en klarare bild får ni lov att ta in offerter.

Det finns många alternativ i Stockholm. Många som kan hyra fiber av Skanova och erbjuda er lösningar för den delen. Så Stokab, Telia, Ownit, BBB, ComHem (ja de erbjuder också ren fiber) med mera. Via Stokab finns väl Stockholms Stadsnät, OpenNet, Telenor/BBB, Ownit, Bredband2, Bahnhof och Comhem t.ex. De två första är ju öppna nät med flera tjänsteleverantörer. Så det är inte bara att välja ena eller andra leverantören, det finns några alternativ och väljer ni Stokab måste ni fortfarande välja tjänsteleverantör eller anslutning till ett öppet nät. FTTH alltså fiber enda till lägenheterna är nog ett bra alternativ, men det beror ju lite på vem ni vänder er till.

Har du kommit så långt att ni ber någon fiberleverantör installera fastighetsnätet så har ni antingen bundit upp er eller kommit överens om ett pris för arbetet. Alltså då har man förmodligen redan valt. Det är bara att prata med dem för att se vilka alternativ som finns som sagt.