Vet ej vilken kabel/converter jag behöver till fiber

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011

Vet ej vilken kabel/converter jag behöver till fiber

Hej allesammans, jag skriver från telefonen så jag ska fatta mig kort

Jag har nyligen flyttat och skaffat bahnhof via fiber. Jag hittar bara ett vägguttag (ej att blanda ihop med skåpet i hallen). Det verkar inte vara ett färdigkonverterat uttag för RJ45 och det verkar vara nån slags lucka som täcker porten som ska åka inåt när man för in kabeln. Därför har jag riktigt svårt att avgöra vad det är för kabel jag behöver. Jag vill koppla ethernet-kabel från dator direkt in i väggen utan router. Om dett behövs en separat converter, finns det då sådana med olika typer av utgångar? Jag har sett olika converters man kan köpa med X antal RJ45-portar och sedan en ingång för fiber. Men jag kan imte avgöra vad min vägg kräver.

Som brukligt hittar jag för tillfället inte hur jag ska bifoga bild på uttaget men jag ska försöka lösa det.
Är det någon som kan visualisera hur det ser ut, när jag nämnen den här mekanismen över själva porten, om det kan vara tal om TP fiber?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2007

Det förekommer i praktiken knappt inget annat än RJ45-ethernet som dras ut i till uttag i rummen. Frågan är om det är något framdraget till uttaget eller inte, öppna uttaget och kolla. Lägg in en bild här sen.

Lite mer frågor:
Bor du i hus eller lägenhet? Vad har du för "dosa" i skåpet hallen? Ger den fungerande ethernet (via RJ45)? Går det något vidare från den till uttaget ifråga?

Sen vet jag inte riktigt vad menar med : "Jag vill koppla ethernet-kabel från dator direkt in i väggen utan router." En router har man för att skapa ett eget hemmanätverk. Så det ska du ha, men du ska enbart ha en router och den ska sitta närmast där fibern kommer in, direkt efter fiberomvandlaren.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jul 2011

Jag har sett lägenheter där det är fiber direkt in i lägenheten. Om så är fallet för dig så behöver du fiberconverter så du får det till RJ45, sen slaskar du på en router så att säga efter fiberconvertern.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Mar 2011

Det är mest troligt bara ett täckt rj45 uttag med så kallad dammlucka vilket är vanligt i hyreslägenheter.
Och du behöver således bara koppla nätverks kabeln direkt i väggen, såvida du inte vill ha som sagt ovan ett hemma nätverk med lite mer säkerhet.
Väldigt vanligt med vinklade täckta (med lucka) uttag idag.

Chassi: Enthoo EVOLV mATX Moderkort: MSI M75A-E33 CPU: i5 3570K 3.8GHz (4.4GHz turbo) Kylare: Corsair H75(P&P) Nätagg: FD Newton R2, 650W RAM:Corsair Vengence 16GB GPU: EVGA SSC ACX GTX 970 SSD:OCZ Arc 100 240GB HDD1: WD Black 1TB HDD2: WD Blue 320GB Tangentbord: Gigabyte Aivia Ghost (röda brytare) Mus: QPAD 5K Ljud: Turtlebeach Earforce
OS: Win 10 pro Mobil: En sån man ringer med? (Xperia M4 Aqua)