1600Mhz RAM körs alltid i 1333Mhz ??

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014

1600Mhz RAM körs alltid i 1333Mhz ??

Kingston Hyperx blu 4 gb, denna tror jag.
Testat i två burkar och körs båda gångerna i 1333MHz, utan några andra stickor i. Är det inte ett 1600Mhz-minne?

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Marzupilami:

Kingston Hyperx blu 4 gb, denna tror jag.
Testat i två burkar och körs båda gångerna i 1333MHz, utan några andra stickor i. Är det inte ett 1600Mhz-minne?

Du måste aktivera XMP i bios.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av DavidtheDoom:

Du måste aktivera XMP i bios.

Ursäkta, men jag kan i bästa fall ställa in klockan i bios
Ska man behöva det på varje ny dator man har den på? Och hur gör man?

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Marzupilami:

Ursäkta, men jag kan i bästa fall ställa in klockan i bios
Ska man behöva det på varje ny dator man har den på? Och hur gör man?

Vilken klocka, basklockan som CPU & RAM följer, eller RTC chippet?

Du måste aktivera XMP varje gång du nollställer CMOS eller monterar ut minnet.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av DavidtheDoom:

Vilken klocka, basklockan som CPU & RAM följer, eller RTC chippet?

Du måste aktivera XMP varje gång du nollställer CMOS eller monterar ut minnet.

Aa.. jag menade själva datorklockan som man ser nere i vänstra hörnet hela tiden, typ 16:46, men strunt samma
Hur ställer jag in det där xmp? (Asus M5-A97R2.0)

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Marzupilami:

Aa.. jag menade själva datorklockan som man ser nere i vänstra hörnet hela tiden, typ 16:46, men strunt samma
Hur ställer jag in det där xmp? (Asus M5-A97R2.0)

Gå in i bios och leta efter Memory Profile, XMP eller AMP.

Detta är samma sak, Ska vara ENABLE eller Profile 0.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Filipstad
Registrerad
Mar 2004
Skrivet av DavidtheDoom:

Gå in i bios och leta efter Memory Profile, XMP eller AMP.

Detta är samma sak, Ska vara ENABLE eller Profile 0.

Finns de som bara har Profile 1 & 2 också, Men oftast ser man vilken av dom man ska köra..

Jag hade min Enable "Corsair XMS3 / Gigabyte 970A-DS3" O fick ställa in volt manuellt också..

| 990FX | FX-8120 | Intel Pro 1500 + 2Tb Seagate | 16Gb XMP1866 | R9-280x |
| i5-3470 | 4x4Gb PC3-1600 | 2x2Tb WD Green | FreeNAS-9.10 |
| Yamaha HTR-4065 | Dynavoice Magic F-5 EX |
| SGS6 Edge 32Gb Black Sapphire |

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Nevil:

Finns de som bara har Profile 1 & 2 också, Men oftast ser man vilken av dom man ska köra..

Jag hade min Enable "Corsair XMS3 / Gigabyte 970A-DS3" O fick ställa in volt manuellt också..

Bör finnas XMP som löser det då det är UEFI Moderkort.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av Nevil:

Finns de som bara har Profile 1 & 2 också, Men oftast ser man vilken av dom man ska köra..

Jag hade min Enable "Corsair XMS3 / Gigabyte 970A-DS3" O fick ställa in volt manuellt också..

Skrivet av DavidtheDoom:

Bör finnas XMP som löser det då det är UEFI Moderkort.

Hittar nåt som heter Memory Frequency, där man kan välja DDR3-800-2400Mhz. Står på Auto just nu. Beskrivningen är: "Forces a DDR3 frequency slower than the common tCK detected via SPD." Ska jag sätta den på 1600Mhz? Hittar inget om XMP.

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2007

Vad har du för moderkort?

Förvänta dig inte mer hjälp om du inte svarat på alla mina frågor och provat alla mina förslag!
Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Marzupilami:

Hittar nåt som heter Memory Frequency, där man kan välja DDR3-800-2400Mhz. Står på Auto just nu. Beskrivningen är: "Forces a DDR3 frequency slower than the common tCK detected via SPD." Ska jag sätta den på 1600Mhz? Hittar inget om XMP.

Nej, Du skall inte använda den. Den ändrar inte Timings, Subtimings eller eventuella spänningar.

Ligger säkert under en undermeny eller så googlar du bara på:
Enable XMP [Ditt moderkort eller ett liknande ASUS kort]. Finns även guider på Youtube.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Marzupilami:

Hittar nåt som heter Memory Frequency, där man kan välja DDR3-800-2400Mhz. Står på Auto just nu. Beskrivningen är: "Forces a DDR3 frequency slower than the common tCK detected via SPD." Ska jag sätta den på 1600Mhz? Hittar inget om XMP.

Eftersom det är ett AMD moderkort så finns det kanske något som heter D.O.C.P och om du väljer detta så kan du nog välja Profile 1 för 1600MHz.

Edit: När du går ut ur BIOS/UEFI så måste du välja spara inställningen.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Filipstad
Registrerad
Mar 2004
Skrivet av DavidtheDoom:

Bör finnas XMP som löser det då det är UEFI Moderkort.

XMP finns ja, Men spelar ingen roll om ja aktiverar de.. Måste ställa in volten manuellt ändå.. Kan dock bero på att ett av mina 4 minnen kör XMP 1600Mhz på 1.5v, Resten på 1.65v.. :S

| 990FX | FX-8120 | Intel Pro 1500 + 2Tb Seagate | 16Gb XMP1866 | R9-280x |
| i5-3470 | 4x4Gb PC3-1600 | 2x2Tb WD Green | FreeNAS-9.10 |
| Yamaha HTR-4065 | Dynavoice Magic F-5 EX |
| SGS6 Edge 32Gb Black Sapphire |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av janee:

Eftersom det är ett AMD moderkort så finns det kanske något som heter D.O.C.P och om du väljer detta så kan du nog välja Profile 1 för 1600MHz.

Edit: När du går ut ur BIOS/UEFI så måste du välja spara inställningen.

Hittade den, men det enda som står under D.O.C.P är DRAM O.C. Profile som står på DDR3-1600Mhz. Kan även ändra den till "Profile #0 DDR3-1600 9-9-9-27-1.65V-1.20V". "Profile #1" finns inte. Det enda andra som handlar om minne under D.O.C.P är Memory Frequency som jag nämnde tidigare. Vad ska jag göra?

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Nevil:

XMP finns ja, Men spelar ingen roll om ja aktiverar de.. Måste ställa in volten manuellt ändå.. Kan dock bero på att ett av mina 4 minnen kör XMP 1600Mhz på 1.5v, Resten på 1.65v.. :S

Du svarar själv på anledningen till varför fel spänning aktiveras. Testa att flytta på stickorna så kanske de hoppar upp i 1.65V automatiskt.

Skrivet av Marzupilami:

Hittade den, men det enda som står under D.O.C.P är DRAM O.C. Profile som står på DDR3-1600Mhz. Kan även ändra den till "Profile #0 DDR3-1600 9-9-9-27-1.65V-1.20V". "Profile #1" finns inte. Det enda andra som handlar om minne under D.O.C.P är Memory Frequency som jag nämnde tidigare. Vad ska jag göra?

Profile #0 är korrekt.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av Marzupilami:

Hittar nåt som heter Memory Frequency, där man kan välja DDR3-800-2400Mhz. Står på Auto just nu. Beskrivningen är: "Forces a DDR3 frequency slower than the common tCK detected via SPD." Ska jag sätta den på 1600Mhz? Hittar inget om XMP.

Du kan ställa in minnena manuellt om du inte hittar rätt.

Men innan du ens drömmer om att höja till 1600MHz ska du först alltid ställ in minnenas spänning (volt) och timing (latens). Siffrorna har du i länken du gav oss.

Att höja frekvensen (hastigheten) räknas som minnes överklockning även om både minnen och moderkort klarar det. Sen är det inte säkert att delarna gillar varandra så de vill köra tillsammans med den hastigheten. Du märke ändå ingen skillnad om du höjer. Det är typ om du samtidigt vill överklocka processorn maximalt som det kan spela roll.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Marzupilami:

Hittade den, men det enda som står under D.O.C.P är DRAM O.C. Profile som står på DDR3-1600Mhz. Kan även ändra den till "Profile #0 DDR3-1600 9-9-9-27-1.65V-1.20V". "Profile #1" finns inte. Det enda andra som handlar om minne under D.O.C.P är Memory Frequency som jag nämnde tidigare. Vad ska jag göra?

Då gissar jag att du har DDR3 1600MHz 1.65V och då bör Profile 0 fungera bra.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av janee:

Då gissar jag att du har DDR3 1600MHz 1.65V och då bör Profile 0 fungera bra.

Profile #0 gick bra verkar det som, tack så mycket! (Tack även till alla ni andra )
Minnet körs nu i 1600Mhz, både enligt bios och Cpu-z. Kollade (och uppdaterade) även Windows prestandaklassificering innan och efter ändringen. Jag vet att det inte är något bra verktyg, men trodde ändå att jag skulle se någon skillnad. Men den låg kvar på 5,9 både innan och efter. Beror det på att Prestandaklassificering är jättedåligt, eller att det i själva verket inte är så stor skillnad på 1333Mhz och 1600Mhz. Eller beror det på något helt annat?

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Marzupilami:

Profile #0 gick bra verkar det som, tack så mycket! (Tack även till alla ni andra )
Minnet körs nu i 1600Mhz, både enligt bios och Cpu-z. Kollade (och uppdaterade) även Windows prestandaklassificering innan och efter ändringen. Jag vet att det inte är något bra verktyg, men trodde ändå att jag skulle se någon skillnad. Men den låg kvar på 5,9 både innan och efter. Beror det på att Prestandaklassificering är jättedåligt, eller att det i själva verket inte är så stor skillnad på 1333Mhz och 1600Mhz. Eller beror det på något helt annat?

Prestandaklassificering fungerar dåligt så den bör man inte lita på och dessutom ger inte högre MHz så mycket bättre prestanda när man har ett discret grafikkort som har eget grafikminne men använder man den inbyggda grafikkretsen i AMD APU så kan den ge mycket bättre grafik prestanda med snabba RAM minnen.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
SweClockers forum
Registrerad
Aug 2012
Skrivet av Marzupilami:

Profile #0 gick bra verkar det som, tack så mycket! (Tack även till alla ni andra )
Minnet körs nu i 1600Mhz, både enligt bios och Cpu-z. Kollade (och uppdaterade) även Windows prestandaklassificering innan och efter ändringen. Jag vet att det inte är något bra verktyg, men trodde ändå att jag skulle se någon skillnad. Men den låg kvar på 5,9 både innan och efter. Beror det på att Prestandaklassificering är jättedåligt, eller att det i själva verket inte är så stor skillnad på 1333Mhz och 1600Mhz. Eller beror det på något helt annat?

5,9 får man om man har operativsystemet på en mekanisk hårddisk.

Guide: Roota din HTC - BB-Kod-knappar på Prisjakt

              Min burk - Kvävekyld till 80%
Phenom II X4 965@3900MHz (Sommarklock)
GTX 760@1111MHz

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av LemonIllusion:

5,9 får man om man har operativsystemet på en mekanisk hårddisk.

Nä, jag menade just på RAM-delpoängen, men det har du ju rätt i annars.

Skrivet av panpo98:

Du kan ställa in minnena manuellt om du inte hittar rätt.

Men innan du ens drömmer om att höja till 1600MHz ska du först alltid ställ in minnenas spänning (volt) och timing (latens). Siffrorna har du i länken du gav oss.

Att höja frekvensen (hastigheten) räknas som minnes överklockning även om både minnen och moderkort klarar det. Sen är det inte säkert att delarna gillar varandra så de vill köra tillsammans med den hastigheten. Du märke ändå ingen skillnad om du höjer. Det är typ om du samtidigt vill överklocka processorn maximalt som det kan spela roll.

Kan det vara farligt i längden att höja till 1600Mhz? Minnet ska väl vara gjort för det..
"Profile #0 DDR3-1600 9-9-9-27-1.65V-1.20V" stod det. I specsen på Prisjakt stod det också två nior och en tjugosjua så det borde väl stämma? Eller var kommer den tredje nian ifrån? Volten var 1,65 på Prisjakt så det borde väl egentligen inte vara något problem att använda Profile #0 och därmed 1600MHz? Eller? Stämmer det med vad du menar?

CPU Phenom 9850 @ 2,5GHz GPU Gigabyte HD 6870 SSD OCZ Vertex 4 128 GB RAM 6 GB DDR2 Mobo Gigabyte GA MA790X-DS4 PSU Corsair TX 650W Chassi Antec P180

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av Marzupilami:

Nä, jag menade just på RAM-delpoängen, men det har du ju rätt i annars.

Kan det vara farligt i längden att höja till 1600Mhz? Minnet ska väl vara gjort för det..
"Profile #0 DDR3-1600 9-9-9-27-1.65V-1.20V" stod det. I specsen på Prisjakt stod det också två nior och en tjugosjua så det borde väl stämma? Eller var kommer den tredje nian ifrån? Volten var 1,65 på Prisjakt så det borde väl egentligen inte vara något problem att använda Profile #0 och därmed 1600MHz? Eller? Stämmer det med vad du menar?

Profilen verka stämma.

Tre av siffrorna är alltid lika så det spelar ingen roll var den tredje 9 kommer från. Prisjakten och din profil skriver det bara på olika sätt. Kollar du på prisjakten finns en tredje 9 längre upp. Vissa butiker skriver bara den nian (CL 9) och antar att du är kunnig nog att förstå att det är tre stycken.

Hade du bara höjt hastigheten så hade den blivit ostabil, fått oftare blue screens, problem att höja till 1600MHz och andra fel jag inte kommer ihåg. De klarar 1600MHz först efter att man valt rätt profil eller manuellt ställt in rätt.

Ram delpoängen ska vara samma som innan. Som jag nämnde innan så märker man ingen skillnad.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Skåne
Registrerad
Sep 2006
Skrivet av Marzupilami:

Profile #0 gick bra verkar det som, tack så mycket! (Tack även till alla ni andra )
Minnet körs nu i 1600Mhz, både enligt bios och Cpu-z. Kollade (och uppdaterade) även Windows prestandaklassificering innan och efter ändringen. Jag vet att det inte är något bra verktyg, men trodde ändå att jag skulle se någon skillnad. Men den låg kvar på 5,9 både innan och efter. Beror det på att Prestandaklassificering är jättedåligt, eller att det i själva verket inte är så stor skillnad på 1333Mhz och 1600Mhz. Eller beror det på något helt annat?

Minnesfrekvens gör mer eller mindre ingenting prestandamässigt. Du kan på sin höjd se en liten skillnad i benchmarks.

5960X | X99-E WS | 32GB | EVGA 980 Ti Classified | 2 x Intel 750 | Full Loop | Enthoo Primo
6700K | Z710I | 16GB | XFX R9 Nano | 850 Evo | Thermalright AXP-100 | Node 202