Gigabyte P67-kort vägrar köra minnen på rätt frekvens

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ljungbyhed
Registrerad
Aug 2007

Gigabyte P67-kort vägrar köra minnen på rätt frekvens

Hej på er!
Kör ett nu ganska gammalt P67-kort från Gigabyte, och då jag nyligen bytte CPU-kylare lyckades jag skada två av minnesmodulerna jag hade i när jag pillade av kylflänsarna på dom för att inte ta i kylaren, så det blev helt enkelt dags för en uppgradering. Gick in och tittade i specen på mitt kort, och det ska fixa upp till 2133 MHz. Hittade ett paket med Corsair Vengance, 4x8 gig, med lågprofilskylare på, som ska köras på 1866 MHz. Dock vägrar kortet köra på denna frekvens av någon anledning, så fort jag ställer in den, kollar att den går på rätt timingtabeller och rätt spänning, och sen startar om, så vägrar den boota, utan bootar själv om och sätter upp en ruta att nåt har gått fel på grund av överklockning och att minnena nu går på 1333 MHz... För att göra saken värre ändå indikerar HWinfo att minnena tillochmed går på 933 MHz.

Vad gör jag för fel/är något trasigt? Det ska här medges att jag inte kör det senaste BIOSet på kortet, så jag vet inte om det kanske kan hjälpa, jag har bara inte orkat pilla ihop en bootbar USB-sticka för att flasha om det.

Övrig setup är:
Intel Core i7 2600K @ 3,4 GHz
Noctuakylare som håller idletemp på 35 grader med fläktarna avstängda - coolt..
Samsung 500 GB SSD
2 x Gigabyte GTX460 - sista flaskhalsen på det här gamla systemet.
1000W Corsair nätagg

Emotser intelligenta svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014
Skrivet av cheetah1:

... För att göra saken värre ändå indikerar HWinfo att minnena tillochmed går på 933 MHz.

933MHz i dual channel = 1866MHz, verkar som att minnena går i en överklockad hastighet som överensstämmer med XMP. Vad säger HWinfo om timings? Stämmer de också med XMP profilen?

Z170-WS | Intel 6700K | Dominator 2x16GB 3000MHz | Samsung 950 Pro 2x512GB NVMe RAID0 | MSI 1080 Gaming X | Seasonic 520 Fanless | 7260 HMV-AC | Fractal Design Define R4 | Noctua NH-U12S@475RPM | Noctua P12@475RPM x5
Supermicro X10SLL-F | Supermicro 1U SC813MT-300C | XEON E3 1231v3 | Hynix 4x8GB ECC | 840 EVO | WD 6x 4TB RE
x220 | IPS | i7 | SSD | 9-cell

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Om nu dom inte går i 1866mhz så kan det vara för att minneskontrollen i processorn helt enkelt inte klarar av det, även om minnena klarar av frekvensen.

| Fractal Design XL R2| 2x Gigabyte 680 Gtx@1254/7300mhz | Asrock Z77 OC Formula | 3570k@4.5ghz(1.36v) & Phanteks PH-TC14PE | 16gig hyperx beast series@2133mhz | Fractal Design Newton R2, 1000W 80+ | Samsung SSD Basic 840-Series 512GB | 2TB Toshiba 7200rpm SATA6 | 9x Scythe Glide Stream 2000rpm | 2x Bitfenix Recon Fan Controller | BenQ 27'' XL2720T 120Hz + Dell UltraSharp 27" U2713HM IPS 2560x1440 | Sennheiser HD595

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av ggwp:

933MHz i dual channel = 1866MHz, verkar som att minnena går i en överklockad hastighet som överensstämmer med XMP. Vad säger HWinfo om timings? Stämmer de också med XMP profilen?

Rätt men ändå fel då det inte har med dual"channel" att göra utan DDR = Double Data Rate, vilket innebär att de jobbar med dubbel hastighet jämfört med grundfrekvens.

Så TS du har minnen som går i "rätt" hastighet redan.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ljungbyhed
Registrerad
Aug 2007

Åfan. Men dåså. Tack! Men varför står det på postskärmen att dom går i 1333 MHz då?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av cheetah1:

Åfan. Men dåså. Tack! Men varför står det på postskärmen att dom går i 1333 MHz då?

Ta hem CPU-Z och visa oss med bild vad det står på memoryfliken.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud